Kalitesinin bozulmaması için üretim alanları devlet denetimindedir. Üretimde Ege, Güneydoğu Anadolu ve Karadeniz Bölgeleri ilk sıraları alır.
Pamuk : Alüvyal toprak ekim döneminde sulama, olgunlaşma döneminde kuraklık ve uzun bir yetişme devresi ister. Ege, Akdeniz ve Güneydoğu en çok üretildiği bölgelerdir
Şekerpancarı: Güneydoğu Anadolu dışındaki tüm bölgelerde üretilir. İç Anadolu, Karadeniz, Marmara ve Doğu Anadolu Bölgeleri üretimde ilk sıraları alır.
Çay : Yetişme alanı en dar endüstri bitkisi olan çayın üretim alanı Rize ve Trabzon çevresi ile sınırlıdır.
Haşhaş : Afyon, Burdur, Isparta, Uşak
Keten-Kenevir : Kastamonu çevresi
Susam : Ege, Akdeniz Bölgeleri
Yerfıstığı : Akdeniz
Gül ve Anason : Göller Yöresi