
Ziyaretçi
bir bölgenin bölge olabilmesi için neler gereklidir
2. fiziki, beşeri ve ekonomik özellikleri ile diğer yerlerden ayrılan, kendi sınırları içinde bütünlük gösteren alanlardır.
coğrafi bölgeler oluşturulurken bir takım kıstaslar göz önünde bulundurulur. bunlar :
1. fiziki özellikler : bölgenin konumu, yerşekilleri, iklimi ve bitki örtüsü özellikleri önemlidir.
2. beşeri ve ekonomik özellikler : nüfus, yerleşme ve ekonomik faaliyetlerin tümü bu kriter içinde kalır.
yurdumuzun yedi coğrafi bölgeye ayrılması 1941 yılında yapılan "birinci türk coğrafya kongresi"nde gerçekleşmiştir.
buna göre coğrafi bölgelerimizin belirlenmesinde dikkate alınan hususlar şunlardır:
karadeniz bölgesi :
- kuzey anadolu dağlarının kıyıya paralel uzanması
- enlemin de etkisi ile karadeniz ikliminin oluşması
- gür orman örtüsünün bulunması
- kıyı boyunca nüfus ve yerleşmenin yoğun olması
maramara bölgesi :
- yüksekliği az olan ova ve platoların geniş yer kaplaması
- karadeniz iklimi ile akdeniz iklimi arasında geçiş özelliği gösteren bir iklim türüne sahip olması
- türkiye'nin ve bölgenin en gelişmiş şehri olan istanbul'un bu bölgede yer alması
- sanayi, ticaret ve ulaşımın çok gelişmiş olması
akdeniz bölgesi :
- toros dağlarının kıyıya paralel uzanması
- dağların kıyının hemen gerisinde yükselmesi nedeniyle kıyıdaki ovaların dar olması
- akdeniz ikliminin görülmesi
- nüfusun tarım, sanayi, ticaretin geliştiği yerlerde toplanmış olması
güneydoğu anadolu bölgesi :
- güneydoğu torosların güneyinde ova ve platoların geniş yer kaplaması
- orta kısmında karacadağ volkanının, doğu kesiminde de "mardin eşiği"nin yer alması
- buharlaşmanın çok olması nedeniyle kuraklığın belirgin olması
- batısında akdeniz ikliminin etkisinin görülmesi
- türkiye'nin petrol üretim alanı olması
doğu anadolu bölgesi :
- ortalama yükseltisinin fazla olması
- yükselti ve denizden uzaklığa bağlı olarak kara ikliminin etkili olması
- nüfusun az, yerleşmelerin seyrek olması
- hayvancılığın burada önemli olması
iç anadolu bölgesi :
- etrafı yüksek dağlarla çevrili ova ve platoların geniş alan kaplaması
- başkent ankara'nın burada bulunması
- bölgede kara ikliminin hakim olması
- buğday tarımının ön planda olması
kaynak
coğrafi bölgeler oluşturulurken bir takım kıstaslar göz önünde bulundurulur. bunlar :
Sponsorlu Baglantilar
2. beşeri ve ekonomik özellikler : nüfus, yerleşme ve ekonomik faaliyetlerin tümü bu kriter içinde kalır.
yurdumuzun yedi coğrafi bölgeye ayrılması 1941 yılında yapılan "birinci türk coğrafya kongresi"nde gerçekleşmiştir.
buna göre coğrafi bölgelerimizin belirlenmesinde dikkate alınan hususlar şunlardır:
karadeniz bölgesi :
- kuzey anadolu dağlarının kıyıya paralel uzanması
- enlemin de etkisi ile karadeniz ikliminin oluşması
- gür orman örtüsünün bulunması
- kıyı boyunca nüfus ve yerleşmenin yoğun olması
maramara bölgesi :
- yüksekliği az olan ova ve platoların geniş yer kaplaması
- karadeniz iklimi ile akdeniz iklimi arasında geçiş özelliği gösteren bir iklim türüne sahip olması
- türkiye'nin ve bölgenin en gelişmiş şehri olan istanbul'un bu bölgede yer alması
- sanayi, ticaret ve ulaşımın çok gelişmiş olması
akdeniz bölgesi :
- toros dağlarının kıyıya paralel uzanması
- dağların kıyının hemen gerisinde yükselmesi nedeniyle kıyıdaki ovaların dar olması
- akdeniz ikliminin görülmesi
- nüfusun tarım, sanayi, ticaretin geliştiği yerlerde toplanmış olması
güneydoğu anadolu bölgesi :
- güneydoğu torosların güneyinde ova ve platoların geniş yer kaplaması
- orta kısmında karacadağ volkanının, doğu kesiminde de "mardin eşiği"nin yer alması
- buharlaşmanın çok olması nedeniyle kuraklığın belirgin olması
- batısında akdeniz ikliminin etkisinin görülmesi
- türkiye'nin petrol üretim alanı olması
doğu anadolu bölgesi :
- ortalama yükseltisinin fazla olması
- yükselti ve denizden uzaklığa bağlı olarak kara ikliminin etkili olması
- nüfusun az, yerleşmelerin seyrek olması
- hayvancılığın burada önemli olması
iç anadolu bölgesi :
- etrafı yüksek dağlarla çevrili ova ve platoların geniş alan kaplaması
- başkent ankara'nın burada bulunması
- bölgede kara ikliminin hakim olması
- buğday tarımının ön planda olması
kaynak