Arama

"Romanlarda anlatıcının konumu ve tutumu" ifadesi ne anlama geliyor?

Güncelleme: 23 Nisan 2009 Gösterim: 4.962 Cevap: 1
naclugooo - avatarı
naclugooo
Ziyaretçi
23 Nisan 2009       Mesaj #1
naclugooo - avatarı
Ziyaretçi
arkadaşlar şimdi size bir sorum olacak:

Sponsorlu Bağlantılar

Romanlarda anlatıcının konumu ve tutumu ne demek?

Şimdiden teşekkür ederim
SEDEPH - avatarı
SEDEPH
Ziyaretçi
23 Nisan 2009       Mesaj #2
SEDEPH - avatarı
Ziyaretçi
Romanlarda Anlatıcı ve Bakış Açısı

Sponsorlu Bağlantılar

Bilindiği gibi her anlatmaya dayalı eserin mutlaka bir anlatıcısı bulunmalıdır. Söz konusu anlatıcının, tahkiyeli eserde görülüşü rolü ve fonksiyonu geçmişten günümüze kadar oldukça farklılık arzeder. Muhtemelen devrin şartları gereği, eski tahkiyeli eserlerde anlatıcı, kendini Gizlemek yerine açıkça hissettirmek yolunu tutmuştur.

Tahkiyeli eser terminolojisinde "yazar-anlatıcı" adıyla anılan bu kişiler, gerekli gördüklerinde olayların akışını keserek çeşitli bilgiler verirler, yorumlar yaparlar.Üstelik bunu, yazarın asli görevi olarak kabul ederler.Günümüzde bu anlayış tamamen değişmiştir.Modern romanlarda anlatıcı, mümkün mertebe kendini gizlemeyi hedeflemiştir.işte bu bilgiler çerçevesinde.tahlil edilen tahkiyeli eserde, anlatıcının konumunu belirlemek gerekir.Tahkiyeli eserlerde karşımıza çıkabilecek anlatım şekilleri ve mahiyetleri hakkında kısaca şunları söyleyebiliriz:

a) 1. Tekil Şahıs Ağzından Anlatım: Daha çok otobiyografik nitelikli tahkiyeli eserlerde görülür.Bu ifade şeklinde anlatanla anlatılan aynı şahıs olduğu için, mesafeyi korumak oldukça zordur.Bundan dolayı da sıkça başvurulan bir anlatım şekli değildir.

b) 2. Çoğul Şahıs Ağzından Anlatım: Çok az başvurulan bir anlatım tarzıdır. Bu anlatımda 2.çoğul şahıs eki dikkati çeker. Almışsınız.vermişsiniz gibi.

c) 3.Tekil Şahıs Ağzından Anlatım Tahkiyeli eser unsurlarına hem içten, hem de dıştan yaklaşım imkanı sağladığı için sıklıkla başvurulan bir anlatım şeklidir. Bu anlatımda 3. tekil şahıs ekinin kullanılması esastır. Geldi, gitti gibi.

ç) Karışık Anlatım Yukarıdaki maddelerde açıklanan anlatım tarzlarından her üçünün veya ikisinin bir arada uygulanmasından oluşur.

Bakış Acısı: Kısaca ifade etmek gerekirse " bakış açısı" :" anlatılanın görüldüğü ve yansıtıldığı nokta" 'dır.Bir başka söyleyişiyle, tahkiyeli eserlerde anlatıcının olaylar,figürler, nesneler, fikirler, zaman ve mekan gibi anlattığı hemen her şey karşısındaki takındığı tavra bakış açısı denir. Bakış açısı şu şekillerde karşımıza çıkabilir:

a. Tarafsız (nötr), fikir belirtmeyen.

b. Sezdiren, tesbit ve teşhis eden.(Memleket Hikayeleri)c. Beğenen, takdir ve tasdik eden. (Tarihi ve dini romanlar)

c. Tenkit yönelten ve öz eleştiride bulunan. (Mai ve Siyah)

ç. Tehzil (alay) eden, küçümseyen. (EfruzBey) Bunlardan bazılarını bir arada görmek de mümkündür. (Üzümcü)

Kaynak

Benzer Konular

26 Nisan 2014 / Misafir Cevaplanmış
27 Mayıs 2011 / ThinkerBeLL Sosyal Ağlar
21 Kasım 2009 / XeqR Cevaplanmış
20 Aralık 2008 / Ziyaretçi Soru-Cevap
27 Mayıs 2011 / ThinkerBeLL Sosyal Ağlar