Arama

Yan anlam için örnekler verir misiniz? - Sayfa 7

Bu Konuya Puan Verin:
En İyi Cevap Var Güncelleme: 18 Kasım 2014 Gösterim: 69.699 Cevap: 94
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
12 Aralık 2011       Mesaj #61
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
1-Çantanın ağızı bi türlü kapanmadı.
2-Arkadaşım kapının kolunu kırdı.
Sponsorlu Bağlantılar
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
20 Aralık 2011       Mesaj #62
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
arkadaşlar mesela masanın gözünde kitap var cümlesinin göz kendi duyu organlarımız dan birisidir yani demek olurki kendi duyu organımız varsa bi şeye benzelimişşse yan anlamdır
Sponsorlu Bağlantılar
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
4 Ocak 2012       Mesaj #63
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
temel anlam ile ilgili bir iki örnek verir misiniz
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
11 Ocak 2012       Mesaj #64
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Dildeki en küçük anlamlı birimler olan sözcüklerin, anlam yükünü, birbirleriyle olan bağlantılarının yanı sıra, cümle içindeki kullanımları da belirler.
Sözcükler temel anlamlarının yanı sıra, temel oç anlam­larıyla ilgili olan, temel anlamları dışında başka bir anlam kazanmışsa, buna yan anlam denir.
Temel anlamla yan anlam arasında mutlaka Antony Queen anlam­sal bir ilgi, yakınlık vardır. Bir başka söyleyişle: Yan anlamlar, temel anlamların varyasyonlarıdır.Dilin ilk dönemlerinde sözcükler, tek bir ***** kodumun varlık ya da kavramı karşılarken, zaman içinde birden çok varlık ya da kavramı anlatır duruma gelmiştir. Sözcüğün işte bu, zaman içinde diğer varlık ve kavramları karşı­ladığı anlamlarına yan anlam denir.
ÖRNEKLER
"Kesmek" eyleminin temel anlamı "bıçak, makas gibi kesici araçlarla bir şeyi ikiye ayırmak"tır.
"Nişan töreninde kurdeleyi damadın ***** amcası kesti." cümlesinde "kesmek" eylemi, temel anlamda kulla­nılmıştır.sözcüğü,
"Patates soyarken gerizekalı *** elini kesti" kesici bir araçla yaralanmak" anlamında, yan anlam olarak kullanılmıştır.
"Oyun kağıdını ortadan kesti." cümlesinde "kesmek" sözcüğü, "destenin üzerinden bir bölümü kaldırıp öte yana koymak" anlamında, yan anlam olarak kullanıl­mıştır.
"Zil çalınca, ***** koyduğumun ****** kafalı öğretmen dersi kesti." cümlesinde "kes­mek" sözcüğü, "son vermek" anlamında, yan anlam olarak kullanılmıştır.
"Konut fonu için, maaşından elli bin lira kesmişler." cümlesinde "kesmek" sözcüğü, "alıkoymak, verme­mek" anlamında yan anlam olarak kullanılmıştır..
İsteyen arayıp anlamadıklarını sorabilir cep tel :05337267722 her soruya cevap veririm götü yiyen varsa arasın benim kedileri var adım tavsan
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
22 Şubat 2012       Mesaj #65
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
arkadaşlar daha açık örnek verebilicek var mı? Msn Happy Msn Wink Msn Happy Msn Happy
elif sungur - avatarı
elif sungur
Ziyaretçi
12 Mayıs 2012       Mesaj #66
elif sungur - avatarı
Ziyaretçi
Bir kelimenin gerçek anlamından tamamiyle uzaklaşarak kazanmış olduğu yeni anlama mecaz anlam denir. Farklı bir söylemle bir sözcüğün, gerçek anlamı dışında, başka bir sözcüğün yerine kullanılması sonucu ortaya çıkan anlamdır. Mecaz anlamda anlatımı renklendirmek ve kuvvetlendirmek esastır. Mecaz anlamda iki sözcük bir yönüyle benzerlik ilgisi kurularak birbirine benzetilmiştir.
Mecaz Anlamın Cümle İçerisinde Kullanımı
İnce işlere aklım pek ermiyor.
Bu konuyu bir daha açmayacağım.
İşsizlik sorunu hükümeti terletecek.
Derdim çoktur, hangisine yanayım.
Bu şarkıya bayılıyorum.
Kitapları taşırken kolum koptu.
Tatlı sözlerle babasının gönlünü aldı.
Onun pişkinliğine bir anlam veremedik.
Yakında savaş patlayacak.
Hepimiz onun hafif biri olduğunu biliyorduk.
Doktora boş gözlerle bakıyordu.
İlk damlalardan sonra yağmur birden coştu.
Bu söze gençlerden biri ince bir karşılık verdi.
Cesaretinin kırılmasına sen sebep oldun.
Mecaz anlamlar, benzetme ve ilgi yollarıyla yapılır. Benzetme yoluyla yapılanlardan biri istiaredir. İstiare açık ve kapalı olmak üzere ikiye ayrılır. Edebiyat dersinde söz sanatları arasında incelenir. Eğretileme ve deyim aktarması da denir.
“Kurban olam, kurban olam Beşikte yatan kuzuya” (açık istiare)
“Tekerlekler yollara bir şeyle anlatıyor.” (kapalı istiare)
İlgi yoluyla yapılanlara ad aktarması denir. Ad aktarmasında benzetme amacı olmaz. İç-dış, parça-bütün, neden-sonuç, sanatçı-yapıt, yer-insan, yer-olay gibi ilgiler vardır. Aşağıdaki cümleler ad aktarmasına örnektir. (Ad aktarması ayrıca mecaz-ı mürsel adıyla söz sanatlarında da işlenir.)
Dalgalan sen de şafaklar gibi ey nazlı hilâl
Saçını kestir demedim mi?
Bereket yağıyor; çiftçinin yüzü gülecek.
Ayağını çıkarmadan girebilirsin.
Bu olaylara Ankara sessiz kalıyor.
Orhan Veli’yi okur musun?

Msn Happy Msn Happy Msn Happy Msn Happy Msn Happy Msn Happy Msn Happy))
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
30 Eylül 2012       Mesaj #67
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
ltfen yol-dil-baş-boğaz hakkında mecaz örnek please Msn Confused
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
30 Eylül 2012       Mesaj #68
Misafir - avatarı