kamu sağlığı; bir toplumda büyük halk kitlelerinin sağlık koşulları açısından içinde bulunduğu durum.
Kamu Sağlığı (Public Health)
Kamu sağlığı, Roma Antlaşması’na Maastricht Antlaşması ile eklenen Madde 129’da ele alınmaktadır. Söz konu madde, Topluluk faaliyetlerinin uyuşturucu bağımlılığı dahil olmak üzere hastalıkların, sebepleri ve yayılma yollarını bulmaya yönelik araştırmaların teşvik edilmesi vasıtasıyla engellenmesi, sağlık konusunda bilgi ve eğitimin artırılmasını konu almaktadır. Amsterdam Antlaşması, tüm Topluluk politikaları ve eylemlerinin tanımı ve uygulanmasında insan sağlığının korunmasının göz önünde bulundurulması yoluyla, söz konusu madde kapsamında yer alan hedeflerin güçlendirilmesini öngörmektedir.
Madde 129 kapsamında yer alan hedeflerin hayata geçirilebilmesi, üye ülkelerin bu alandaki faaliyetlerini tamamlayıcı Topluluk düzeyinde bazı önlemler gerektirebilir. Ancak yetki ikamesi (subsidiarité) ilkesine bağlı olarak, bu alanda öncelikle üye ülkeler arasında işbirliğinin desteklenmesine yönelik önlemlerin alınması esastır.
Kamu sağlığına ilişkin kurumsal düzenlemeler çerçevesinde ise Konsey, ortak karar yöntemi temelinde teşvik önlemleri kabul eder, ancak tavsiye kararları Komisyon önerisi üzerine nitelikli çoğunlukla alınır. Amsterdam Antlaşması ortak karar yöntemi kapsamında yer alan eylemlerin kapsamını, yüksek kalite standartları, hayvan ve bitki sağlığı ile insan kaynaklı organlar ve maddelerin (substances of human origin) güvenliğine yönelik tedbirleri içerecek biçimde genişletmektedir.
KAYNAK :
İKV - İKTİSADİ KALKINMA VAKFI : Kamu Sağlığı (Public Health)