Arama

Mumların hazırlanışı hakkında bilgi verir misniz?

Güncelleme: 6 Mayıs 2011 Gösterim: 2.991 Cevap: 3
erdsahi - avatarı
erdsahi
Ziyaretçi
17 Ekim 2009       Mesaj #1
erdsahi - avatarı
Ziyaretçi
farklı şekillerde mum nasıl hazırlanılır???
Sponsorlu Bağlantılar
Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
17 Ekim 2009       Mesaj #2
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi
Alıntı
erdsahi adlı kullanıcıdan alıntı

farklı şekillerde mum nasıl hazırlanılır???

Mum; bir fitilin etrafına erimiş bal mumu, içyağı, stearik asit veya parafin dökülerek genellikle silindir biçiminde dondurulan ince, uzun aydınlatma aracıdır.

Sponsorlu Bağlantılar
Mum, parafin, donyağı ya da bunlar benzeri, yavaş yanan bir maddenin, genellikle pamuktan yapılan bir fitilin üzerine döküldükten sonra katılaştırılması yöntemiyle hazırlanan, genellikle silindir biçimindeki ışık kaynağıdır. Farklı şekiller için kalıp önemlidir, Mumun donacağı kalıbın şeklini aldığını unutmayınız, gerekirse donduktan sonra da yivler açılarak ya da bazı eklemelerle şekli değiştirilebilir.

Öncelikle mumun ana hammadesi olan parafini İyice tanımamız gerekir. Şunu unutmamalıyızki. Parafin petrol türevi bir malzemedir. Yanıcıdır. Bunu kesinlikle unutmamak gerekir. Yani diger petrol türevi olan bildiğimiz benzin, mazot, gaz, likid gaz, alkol vb. benzerlerinden hiçbir farkı yoktur. Yani yanıcıdır. Tek farkı Parafinin Katı halde olması ve sıvı hale geçmesinden sonra kaynama noktası olan 54-60 derece gibi kıvamlarda kalmasıdır. Asla üstüne çıkartılmamalıdır. Eridiği anda kullanmak en doğrusudur. Unutulabilinir ve derecesi yükseldiğinde ise suyun ısınması gibi üzerinden duman çıkar. Bu da çok tehlikelidir. Bu çok önemlidir. Kesinlikle parafini o sıcaklığa kadar bırakmamak gerekir. En ufak bir ihmalde benzinden ve alkolden farklı yanmaz.


Kaynak: Vikipedi

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
6 Mayıs 2011       Mesaj #3
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
FARKLI ŞEKİLDE MUM NASIL YAPILIR
Efulim - avatarı
Efulim
VIP VIP Üye
6 Mayıs 2011       Mesaj #4
Efulim - avatarı
VIP VIP Üye
Alıntı
Misafir adlı kullanıcıdan alıntı

FARKLI ŞEKİLDE MUM NASIL YAPILIR

Yuvarlak dekoratif mumlar yapmak
Yuvarlak mumların yapılışı çok kolaydır. Aşağıdaki tarifle 8 x 7/8 inçlik (yaklaşık 20×2,2 cm) iki yuvarlak mum yapılabilir.
İhtiyaç duyacağınız malzemeler
8 x 16 inçlik (yaklaşık 20×40 cm) bir balmumu tabakası. 10 inçlik (yaklaşık 25 cm) örgülü bir 2/0 fitil. Fitili hazırlamak için 1 ila 2 ons (yaklaşık 28-56gr) parafin mumu Fitili, kalıplı mumlar için açıklandığı şekilde hazırlayabilirsiniz.
Bir cetvel ve bir bıçak kullanarak balmumu tabakasını, 8 inlik (yaklaşık 20 cm) parçalar oluşturacak şekilde ikiye kesiniz. Mumu hafifçe yumuşatmak için bir saç kurutma makinesi kullanınız. Mumu çok fazla yumuşatmayınız.
Fitili mumun kenarlarında birine bastırınız; her iki uçtan da 1 inçlik (yaklaşık 2,54 cm) fitil sarkmalıdır. Balmumunun ve parmaklarınızın arasına parafinli kağıt koyarak mumu sıkıca sarınız. Parafinli kağıdın araya sıkışmaması için onu da hareket ettiriniz.
Mum tamamen sarıldığında, mumun kenarını muma bastırınız ve yapıştırınız. Mumu saç kurutma makinesi ile kurutmanız gerekebilir. Aynı işlemleri ikinci mum tabakası için de tekrarlayınız. Fitilleri 1/4 inç (yaklaşık 0,6 cm) kalacak şekilde kesiniz ve mumlarınız yanmaya hazır.
İpuçları
Mum yapımı eğlenceli olsa da her zaman başarılı sonuçlar elde edemeyebilirsiniz. İşlemlerin daha kolay olması için aşağıdaki ipuçlarını aklınızda tutmanızda fayda olacaktır.
Unutmamanızı önereceğimiz bir nokta da şu; eğer elde ettiğiniz üründen memnun kalmazsanız ya da hakikaten bir facia yarattıysanız, eritip tekrar başlayabilirsiniz. Yine de çirkin bir mum da diğerleri kadar iyi ışık verip, uzun süreli yanabilecektir.
Balmumunun eritilmesi
Her zaman çiftli kaynatıcı kullanıp, balmumunu ateşin üstünde bir kutuda, sıcak suyun üstünde eritin. Balmumunu ve boya maddelerini karıştırmak için önce balmumunu eritin, sonra boyayı ilave edin. Balmumunun ısısını kontrol için termometre kullanın.
Fitilin yapılması
Balmumu kaynamadan fitili katmak gerekli. Yaklaşık beş dakika boyunca fitili balmumuna daldırın ve tutun. Dümdüz çekin, sertleşinceye kadar düz durmasını sağlayın.
Genel uyarılar
- Asla blmumunu pis su borularına dökmeyin
- Kullanılmayan balmumunu temiz tutun ki kirli ve tozlu mumlarınız olmasın.
- Eğer balmumu tütmeye başlarsa, altını kısın fakat sakın dokunmayın.
- Eğer balmumu alev alırsa, alevleri bir kapak yardımıyla yavaşlatın


Dekoratif Mum Yapımı
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Sen sadece aynasin...

Benzer Konular

24 Mayıs 2011 / Misafir Cevaplanmış
18 Aralık 2014 / Misafir Cevaplanmış
17 Mart 2010 / Misafir Taslak Konular
25 Aralık 2008 / Nisyan-ı Bâtın Genel Mesajlar