Alıntı
emsalsiz_mezar adlı kullanıcıdan alıntı yapay destanlardan çanakkale şehitlerine (mehmet akif) bu konu hakkında bilgi
Dünyanın Tanınmış Yapma Destanlarından Bazıları
a. Çılgın Orlando:
Ünlü İtalyan şairlerinden Aristo’nun yazdığı bu eser Hıristiyanlık – İslamlık çarpışmasını anlatmaktadır. 46 bölümden oluşan bu uzun manzumede eserin baş kişisi Orlando’dur.
Müslümanlarla yapılan savaşı unutan Orlando, bir esir kıza gönlünü kaptırır. Kızı devamlı arayan Orlando o’nun başkasını sevdiğini öğrenince aklını kaçırarak çevresindeki insanları ve hayvanları hundarca öldürüp dehşet saçar. Eser baştan sona güzel savaşçı kadınlar, aşk, kahramanlık, canavarlar, büyücülerle dolu olup, bir birine bağlanan heyecanlı olaylarla iç içedir.
b. Kaybedilmiş Cennet:
John Milton’un yazdığı epik bir şiir olup İngilizlerin en önemli yapma destanlarındandır. Konusu, insan düşünüşüdür.
Eserde sırasıyle ilk çağları, cehennemi, göğü anlatan Milton; günahsız Adem ile Havva’yı, Tanrı’yı, iyilik meleklerini, zebanileri ve farkında olmadan büyük bir sevgi ile söz konusu ettiği şeytanı dile getirir.
Kaybedilmiş Cennet, Tanrı’nın insanlara karşı tutumunu haklı göstermeye çalışan bir eserdir.
c. Kurtarılmış Kudüs:
İtalyan şairi Turguato Tasso tarafından yazılan eser, İtalyan Rönesansının en önemli eserlerindendir.
Birinci Haçlı seferi sırasına Kudüs’ün Hıristiyanlarca alınışını konu eder. Ancak Tasso tarihi anlatışa romantik ve olağanüstü bölümler eklemiş, klasik destan kurallarını düş gücüyle kaynaştırmıştır. Klasik destan biçimine bağlı kalmakla birlikte aşk serüvenlerini anlatışıyla ortaçağ romanslarına yakınlaşmıştır.
ç. Aeneis:
Romalı şair Vergilios’un en önemli eseridir. 12 ciltlik bu destan M.Ö. XIII. yüzyılda Troya kentinin yunanlılarca ele geçirilmesi üzerine ortadan kaçan Aeneis’in doğaüstü bir yol göstericinin peşinden giderek İtalya’ya varıp ileride üstünde Roma’nın yükseleceği ilk yerleşme merkezinin kuruluş öyküsüdür.
d. Lusus Oğulları:
Portekzili şair Luis de Camoes’un bu eseri Portekiz’in efsanevi kurucusu Lusus’un oğullarını konu edinmektedir.
Asıl konusu Hindistan’ın keşfi olan bu destana Camoes, Potekiz halkının tarihini geçmişten başlayarak gelecekle ilgili kehanetlerle birlikte yazmıştır.
Eser, bütün Portekiz tarihini kapsamakta olup olayların geçtiği üç kıtanın tasviri tapılmaktadır.