Çökelek, yağı alınmış ayranın ısıtılması sonucu ortaya çıkan yoğurt parçalarından veya yağı alınmış yoğurdun tuz koyularak kaynatılması ya da çökertilmesi ile elde edilir.
Süt tozundan elde edilen yoğurt da bu amaçla kullanılabilir.
Sponsorlu Bağlantılar
Evde mayaladığınız yoğurttan çökelek yapabilirsiniz. Yoğurt tutmadıysa en iyi değerlendirme yöntemidir. Yoğurt tencereye konulur, orta ateşte bir tahta kaşık ile karıştıra karıştıra kaynatılırsa kesildiği görülecektir. Bir müddet daha kaynatılır. Peynir altı suyu ortaya çıkıp peynirler yüzeyde fokurdamaya başlayınca olmuş demektir.
Bir kevgirin üzerine beyaz bir tülbent yayıp tencereyi kevgirin üzerine dökün. Kevgirin altına bir tencere koyarsanız peynir altı suyunu da sonra yemeklerde kullanabilirsiniz. Çok besleyicidir. Tülbendi kenarlarından toplayın. Bir torba gibi mutfakta suyunun süzüleceği bir yere asın. Tercihen lavabodaki musluğun üstüne asılabilir. Suyu lavaboya süzülür. Birkaç saat sonra çökelek hazırdır. Ancak çabuk bozulmaması için bir miktar damak tadınıza göre tuzlayın. İsteğe göre çok az sıvı yağ da koyup karıştırılabilirsiniz. Çökelek börekler ve peynirli yumurta için idealdir.