Na3PO4
Na +1 değerlik almıştır. PO4 -3 değerlik almıştır. Oksijen F hariç tüm elementlerle -2 değerlik alır. P yi bulacağımız için de P nin değerliğine x diyoruz. PO4 kökünde 1 tane P, 4 tane O vardır. 4 tane O için O nun değerliği olan -2 yi 4 ile çarpıyorum ve -8 buluyorum. P den de 1 tane olduğu için 1 ile x in çarpmaya gerek yoktur. Şimdi daha önce bulduğumuz -8 ile x i topluyorum. Toplamın PO4 ün değerliği olan -3 e eşit olması gerektiğinden x-8=-3 denklemini kuruyorum. Böylece x in +5 olduğunu yani P nin Na3PO4 bileşiğin de +5 değerlik almış olduğunu buluyorum. Bu değerlikler elementlerin yükseltgenme basamaklarıdır.
Bir atom başka bir atomla birleşik oluştururken kimi zaman elektron alır, verir yada ortak kullanır bu elektron sayısına ise yükseltgenme basamağı adı verilir. Mesela 1, 2 ve 3 a grubu elementleri birleşik oluşturmaya çalışırlarken yani kararlı olma durumuna gelirken genellikle dışarıya elektron verirler bu sırasıyla +1 +2 +3 değerlerini alır. Çünkü 3a grubu metali 3 elementini dışarıya verdiği vakit soygaz haline geçmiş olacaktır.
Geri kalan 4a grubu elementleri ise +4 veya -4, 5a grubu +5 veya -3, 6a grubu +6 veya- 2, 7a grubu ise +7 veya -1 değerliğini alırlar. 8a grubu elementlerini bildiğiniz üzere soygaz oldukları için onlar zaten bileşik oluşturmazlar.
H2O2 yani hidrojen peroksitteki oksijenin değerliğini bi düşünün isterseniz.. flor dışında oksijen her zaman -2 derken... hatta oksijenin +2 ve +1/2 olabildiği bileşikler varken...