Arama

Mevsimsel polen alerjisi için ne yapılabilir?

Güncelleme: 22 Temmuz 2011 Gösterim: 2.712 Cevap: 2
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
6 Mayıs 2010       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
mevsimsel polenlere karşı alerji oluyorum ne yapmam lazım
Sponsorlu Bağlantılar
Efulim - avatarı
Efulim
VIP VIP Üye
21 Temmuz 2011       Mesaj #2
Efulim - avatarı
VIP VIP Üye
Alıntı
Misafir adlı kullanıcıdan alıntı

mevsimsel polenlere karşı alerji oluyorum ne yapmam lazım


Verilen bilgiler tavsiye niteliğinde olup, uzman bir hekime görünmeniz tavsiye olunur.Sağlıklı günler.
Sponsorlu Bağlantılar

Polen alerjisi ne tür belirtiler gösterir?

Polen alerjisinde burun akmaya ve kaşınmaya başlar, burunda tıkanmalar olur ve kişi hapşırır. Gözlerde sulanma, kaşıntı ve şişmeler olur. Polen sezonunda, bazılarında da astım görülür. Bu belirtiler hastanın çevresindeki kişiler tarafından çabucak gözlenebilirken, diğer tür rahatsızlıklar sadece hasta tarafından hissedilebilen belirtilerdir. Vücut bir bütün olarak tepki gösterir. Alerji olan kişi yorgunluk ve halsizlik hisseder, konsantre ve öğrenme kabiliyetinde azalma olur. Sonuç olarak, hastalık bir çok kişinin iş ve okul durumlarını olumsuz olarak etkiler.
Polen alerjili bir çok kişi çapraz tepkilere maruz kalabilir .

Polen alerjisinin teşhisi nasıl yapılır?


Alerji konusunda bilgisi olan doktorlar tarafından cildinize yapılan iğne testi, sizin polene, ev tozlarına, küf mantarına, hayvanlardan olan maddelere ve benzerlerine tepki gösterip göstermediğinizi gösterir. Test maddesi içeren küçük bir damla, mesela polen çözeltisi, cildinize damlatılır. Bu damlanın içinden cildinizde küçük bir delik açılır. Kızarık, kaşıntılı beyaz kabartılı bir bölge alerjiniz olduğuna işarettir. Böyle bir tepki, diğer tipik alerji belirtileri ile beraber sizin çözeltideki polen türüne karşı alerji olduğunuzu gösterir. Bu testten 3-10 gün önce herhangi bir alerji karşıtı ilacın kullanılmaması önemlidir.
Kan testi ile yapılacak alerji testi de polen alerjisini teşhis etmekte kullanılabilir.

Polen alerjisinden korunma yolları ve faydalı bilgiler:

  • Polen sezonunda, kişi diğer alerjenlere ve tahrik edici şeylere karşı aşırı duyarlıdır. Temizliğinize, ağır kokulara, tütün dumanına ve benzerine dikkat edin.
  • Sabahtan akşamın erken vakitlerine kadar olan, polenin en yoğun olduğu zamanlarda, evinizi havalandırmaktan kaçının.
  • Gün ortası çamaşırlarınızı dışarıda kurulamaktan kaçının. Polen çamaşırlara kolayca yapışır.
  • Yatmadan önce saçlarınızı yıkayın.
  • Fiziksel etkinliklerinizi polenin en az yoğunlukta olduğu zamanlarda yapmaya çalışın. Bazıları için, örneğin bisiklete binerken, ağız ve burun kısmını kapatan toz maskesi kullanmanın faydası olabilir.
  • Güneş gözlükleri gözdeki rahatsızlıkları azaltabilir.
  • Polen alerjisi olan öğrenciler (erkenden) başvurarak sınav sürelerinin uzatılmasını isteyebilirler. Bunun için doktor raporu gerekmektedir.

Polen alerjisinin tedavisi:

Bütün alerji tedavilerinin başında kişinin tahammül edemediği şeylerden kaçınması gelmektedir. Polen alerjisine karşı bir çok ilaç mevcuttur. Burun ilaçları, göz damlaları, alerji hapları (Antihistaminler ve leukotrieneantagonistler) iğneler ve solunum yoluyla alınan ilaçlar, alerji tedavisinde kullanılabilir.
Doktorunuz size en yararlı ilaçların seçiminde yardımcı olacaktır. Alerji ilaçlarının önleyici tür ilaçlar olduğunu ve tam etkisini göstermesi için aradan 1-2 haftanın geçebileceğini bilmeniz önemlidir. İlaçların tüm mevsim boyunca düzenli olarak kullanılması gerekmektedir. Bu, polen yoğunluğunun düşük olduğu zamanlardaki alerji belirtilerinin kaybolduğu anlar içinde geçerlidir. Rahatsızlıkların tütün dumanı, egsoz, toz, parfüm, rüzgar, ısı değişiklikleri, enfeksiyonlar,duygusal ve hormonal etkenler, ve alkolün etkisi altında oldukça kuvvetlenip artabileceğini bilmeniz çok önemlidir.

Kaynak

Sen sadece aynasin...
biruni - avatarı
biruni
VIP Önce Sağlık
22 Temmuz 2011       Mesaj #3
biruni - avatarı
VIP Önce Sağlık
üzüm çekirdeği kullanabilirsiniz
Düşüncene katılmam şart değil, düşünceni anlatman için savaşırım...

Benzer Konular

27 Mayıs 2012 / volture Tıp Bilimleri
22 Ağustos 2009 / nünü Taslak Konular
17 Nisan 2010 / Misafir Soru-Cevap
16 Ekim 2012 / Misafir Soru-Cevap