Arama

Cimrilik nedir?

Güncelleme: 9 Ağustos 2012 Gösterim: 2.835 Cevap: 4
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
13 Mayıs 2010       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
cimrilik nedir
Sponsorlu Bağlantılar
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
13 Mayıs 2010       Mesaj #2
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
İmam-ı Gazali der ki:

Sponsorlu Bağlantılar
“Cimrilik, dünyaya bağlanmanın meyvesidir. Cömertlik ise, zühdün yani dünyaya kıymet vermemenin meyvesidir. Meyveye yapılan övgü muhakkak ki meyveyi veren ağaca yapılmış olur. Cömertlik, gerçek tevhit ve hakiki tevekküle ermenin sonucudur. Yani Allah’ın yaptığı va’de ve rızık hususunda verdiği garantiye samimi olarak inanmaktan neş’et eder. Bunlar ise, tevhit ağacının meyveleridir. Cimrilik ise şirkten neş’et eder. Bu da sebeplere bağlanıp kalmaktan ve Allah’ın vaadi hususunda düşülen şekten neş’et eder.” (Kütüb-i Sitte)

“Sehavet ve cimrilik her ikisi de bir takım derecelere ayrılır. Sehavet, cömertliğin en üst derecesi, kendisi muhtaç olduğu halde başkasına tercih edip, ona sarf eden kimsenin derecesidir. Cömertlik hakikatte, kişinin muhtaç olmadığı bir malı, bir muhtaç veya gayr-ı muhtaca vermesinden ibarettir. Kendisi muhtaç olduğu halde başkasına sarf etmek bundan daha ileridir. Cömertliğin en son haddi, kişinin muhtaç olduğu şeyi başkasına vermesi olduğu gibi, cimriliğin de en son derecesi, kişinin ihtiyacı olan bir şeyden kendini mahrum etmesi, kendi şahsına harcamamasıdır.” (Zübdetü’l-İhya, yh418)

Cimrilik en şerli haslettir

“İnsanda bulunan en şerli şey aşırı cimrilik ve şiddetli korkudur.” (Ebu Dâvud)

Cimrilik mümin hasleti değildir

Ebu Said el-Hudri’den (ra) rivayet edildiğine göre Resulullah (asm) şöyle buyurmaktadır.

“Mümin bir kimsede (şu) iki özellik bir arada bulunmaz:

1.Cimrilik 2. Kötü ahlak.” (Tirmizî)


Cimrilik en belalı hastalıktır

“Hangi hastalık cimrilikten daha belalı olabilir ki? (Taberani / Cem’ul Fevaid )


Cimrilik en kötü huydur

Ebu Hureyre(ra) der ki: Resulullah’ın (asm) şöyle buyurduğunu işittim:

“Kişi de bulunan en kötü huy, hırslı bir cimrilik ile zaaf derecesinde korkaklıktır.” (Ebu Davud / Cem’ul Fevaid)

Ebu Hureyre’den (ra):

Resulullah’ın (asm):

“Bir kişi de bulunan şeylerin en kötüsü, ağlayıp sızladığı cimrilik, teşebbüsü engelleyen korkaklıktır.” buyurduğu rivayet edilmiştir.” (Ebu Davut, İbn Hıbban / Tergib ve Terhib)


Cimrilik Allah’ın (cc) buğz ettiği haslettir

Ebu Zer (ra) Resulullah (asm) :

“Üç sınıf insanı Allah (cc) sever, üç sınıf insana da buğzeder.” buyurdu dedi. Ve hadisi anlatarak şöyle tamamladı:

“Allah (cc) zinakâr ihtiyara, cimriye ve büyüklük taslayana buğzeder.” (İbn Hıbban / Tergıb ve Terhib)

Ali (ra) rivayet ediyor:

“Allah (cc), hayatında iken cimri, ölüm anında ise cömert olan kimseye buğz eder.” (Hatib)


Cimrilik Peygamber Efendimiz’in (asm) Allah’a (cc) sığındığı hasletlerden biridir

Hz. Enes b. Malik (ra) der ki:

Peygamberimiz (asm) şöyle dua ederdi:

“Allah’ım! Acizlikten, tembellikten, korkaklıktan, cimrilikten ve beni düşkün bırakacak bir ihtiyarlıktan sana sığınırım. Kabir azabından, hayatın ve ölümün fitnelerinden sana sığınırım.” (Buhari / Cem’ul Fevaid)


fadedliver - avatarı
fadedliver
Ziyaretçi
13 Mayıs 2010       Mesaj #3
fadedliver - avatarı
Ziyaretçi
Alıntı
Misafir adlı kullanıcıdan alıntı

cimrilik nedir

Cimri olma durumu, eli sıkılık, hisset, imsak, mıhsıçtılık, nekeslik, pintilik, sıkılık:
"Cimrilik tutkusuyla, oturmak için ucuzca, kötü bir ev arasanız bulamazsınız."- Ç. Altan.
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
24 Şubat 2011       Mesaj #4
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Harcanması gereken malı sarfetmekten kaçınmak, para ve malı çok sevdiğinden dolayı, başkasına bir şey vermekten çekinmek.
byz_qny - avatarı
byz_qny
Ziyaretçi
9 Ağustos 2012       Mesaj #5
byz_qny - avatarı
Ziyaretçi
1. Cimriliğin Tanımı

a) Cimri kelimesi sözlükte, “hasis, parasını hiçbir şekilde harcamak istemeyen, nekes, eli sıkı ve pinti” gibi anlamlara gelmekte olup Farsçadan Türkçemize geçmiş bir kelimedir.1 Kur’ân ve Sünnet’te, genellikle “buhl” ve “şuh” kelimeleriyle ifade edilmektedir.2

Cimrilik yapan kişiye “bahîl” denir. Bahîl; malı elinde tutmaktan zevk alır, verse de istenilince verir. Cimriliğin zıttı ise cömertliktir. Cömert kişi, istenilmeden verir ve vermekten de zevk alır.


b) Cimrilik terim olarak, harcanması gereken malı sarf etmekten kaçınmak, para ve malı çok sevdiğinden dolayı, başkasına bir şey vermekten çekinmek” şeklinde tarif edilmektedir. Gazâlî’ye göre, Allah’ın verdiği malı, yaratılış gayesi için harcamaktan kaçınarak elde tutmak cimrilik; yaratılış gayesinin dışında kullanmak israf; yaratılış gayesine uygun olarak harcamak da cömertliktir.

2. Kur’ân’da Cimrilik Kavramı


Kur’ân’da cimrilikle ilgili olarak üç ayette “buhl” kelimesi, dokuz ayette de bu kökten türetilmiş fiiller kullanılmıştır.4 Yine üç ayette “şuh”, bir ayette de cimrilik anlamında “eşihha” kelimesi zikredilmiştir. Ayrıca cimrilik anlamında Kur’ân’da bazı ayetlerde “katr ve men” kelimelerinin de kullanıldığını görmekteyiz. “Katûr” kelimesi, Türkçede “hasis, eli sıkı, yahut çok cimri” anlamlarına gelmektedir. Kur’ân’da, kişinin elindeki şeyleri çar-çur etmesi demek olan israfın zıddı olarak kullanılmıştır. “Men” kelimesi ise, bir ayette, “yemneûne” şeklinde fiil kipinde, bir ayette “menû’” şeklinde, iki ayette de “mennâ’” şeklinde mübalağalı ism-i fail olarak kullanılmıştır.5

Kur’ân’da Hakk’ı inkâr eden kâfirlerin durumları anlatılırken genellikle; “Onlar, gösteriş yaparlar ve hayra mani olurlar.” (Mâûn, 107/6 ve 7) Yani onlar, son derece cimri oldukları gibi başkalarının yapacağı hayra da engel olurlar denilmektedir. Şimdi burada ayetler ışığında cimrilik kavramını incelemek istiyoruz:

- Cimrilik, mal ve parayı biriktirip infak etmemektir. Kur’ân’da cimrilik, Allah’ın insana verdiği mal ve parayı biriktirip, Allah’ın emrettiği şekilde infak etmemek anlamında kullanılmaktadır: