Arama

Burun kanaması neden olur?

Bu Konuya Puan Verin:
En İyi Cevap Var Güncelleme: 29 Ocak 2016 Gösterim: 44.132 Cevap: 19
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
18 Mayıs 2010       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
İlk başta iyi günler hocam benim bir sorum olcakta kız arkadaşımla surtunme yoluyla ilişliye girdikdtek 5 dakka sonra burun kanaması yaşıyor bu 2 seferdir oluyor daha önceleri olmuyordu bunun sebebi acaba ne olur soylermisinz ?
EN İYİ CEVABI Efulim verdi
Alıntı
Misafir adlı kullanıcıdan alıntı

İlk başta iyi günler hocam benim bir sorum olcakta kız arkadaşımla surtunme yoluyla ilişliye girdikdtek 5 dakka sonra burun kanaması yaşıyor bu 2 seferdir oluyor daha önceleri olmuyordu bunun sebebi acaba ne olur soylermisinz ?

Burun kanamaları; yaş ve cins ayırımı yapmadan tüm insanlarda görülebilmektedir. Burun kanamaları çoğunlukla olduğundan daha tehlikeli gibi görünür. Yine de nadir durumlarda hayati tehlike olabilir. Kanamalar nedenlerine göre, burun içi değişiklikler ve vücudun başka hastalıklarının (mikrobik hastalıklar, hipertansiyon, pıhtılaşma bozukluklari, kanser gibi kötü huylu hastalıklar) sonucu olmak üzere 2 ana gruba ayrıabilir. Basit bir burun karıştırması, ağır egzersizler, hafif soğuk algınlıkları alerjik rinit, burun travmalar), burun operasyonları, burun içi yabanca cisimler ve tümörler de kanama nedenleri arasındadır. Kanamaların yerine göre ise burun ön tarafı ve arka tarafı olmak üzere 2 gruba ayrılabilir. Burunun ön tarafından kaynaklanan kanamalar daha çok çocuklarda ve genç erişkinlerde görülürken burun arka bölümünden olan kanamalar, yaşlarda sık görülür. Burun arkasından olan kanamalar daha çok genize doğru akar ve şiddeti olma olasılğı yüksektir. Tansiyon kontrolü ve KBB uzmanı tarafından müdahale önerilir. Bazen da yalancı burun kanamaları görülebilir. Bu tip kanamalarda kanayan yer burun olmadığı halde kan burundan gelmektedir. Bu durum yemek borusu damarlarının varislerindeki kanamaların yukarı taşması veya genizde yerleşmiş tümörlerin kanamalarında görülmektedir.Burun kanamaları, üst solunum yolları enfeksiyonlarının sık olduğu ve sıcaklık değişimlerinin fazla olduğu kıŞ aylarında daha çok görü!ür. Ancak sıcak ve kuru havalarım ağırlıkta olduğu dönemlerde de Sık görülebilir.

Sponsorlu Baglantilar
Sık kanamalara dikkat edelim!
Burun, kanlanması bol bir organdır. Burun kanamaları, birkaç damla ile kısa süren kanamalardan, ciddi boyutlarda, bol ve uzun kanamalara kadar geniş bir yelpaze içerisinde olabilirler. Bu yüzden, her burun kanaması çok iyi değerlendirilmelidir.
Burun kanamalarının birçok sebebi vardır. En Sık karşılaştığımız burun kanaması, burunun hemen girişinde bulunan yüzeyel damarların çatlaması ile oluşan kanamalardır. Bu kanamaların sebebi, "buruna darbe, hava kuruluğu, tansiyon yükselmesi, Sıcak ve kuru hava" gibidir. Bütün burun kanamalarının yakiaşık %90' bu tür kanamalardır. Bu durumda yapılacak şey, hastanın, burnunu soğuk su i!e temiz!emesi, burun içerisindeki pıhtıları sümkürmesi ve burun kanatlarının beş, on dakika iyice sıkılmasıdır. Hastanın yatırılması, yarar yerine zarar getirir. Yatırılacaksa bile baş yukarıda tutulmalıdır. Böyle bir müdahale i!e bu tür kanamalar çoğunlukla durur. Çatlayan damar iyileşene kadar kanamalar tekrarlayabilir. Kanamalar durmaz ve Sık olursa mutlaka bir kulak, burun, boğaz hekimince değerlendirilmelidir. Sık sık kanayarak kişinin yatağım; kirletiyor, iş yapmağa, araba kullanmasına engelliyorsa, burun tamponlanabilir, damarlar koterize edilebilir (yakılabilir).

Müdahale şart
Burun içerisinde, diğer damarlarda da çatlamalar olabilir ve daha şiddetli kanamalar görülebilir. Bu kanamalar, genellikle müdahale gerektirirler. Burun kanatlarını elle sıkmakla durmayacakları gibi daha geniş çaplı damar kanamadan oldukları için çok kan kaybına sebep olabilirler. Özelikle yaşlı insanlarda tansiyon yükselmesi ile oluşan kanamalar, damar çeperlerinin kireçlenmiş olmasından dolayı kolay kolay durmazlar. Kişinin hem tansiyonu hem de kanaması kontrol altıa alınmalıdır.Burun iltihapları, sinüzitler, nadir görülen burun tümörleri de kanamaya yol açabilirler, hatta bazen ilk bulgular. Kanamaya meyil yaratan bazı hastalıkar ve kan sulandırıcı ilaç kullanan kişilerde de burun kanamalan görülebilir.
Burun kanamaları çoğunlukla can SıkıCıdır, bazen korkutucu ve yaşama tehdit edici boyuttadır. Uzmanlar burun kanamalarını iki gruba ayıraktadırlar;

Ön burun kanamaları:
Burnun ön kısmından gelen kanamalardır. Ayakta duran ya da oturan kişide bir burun deliğinden akan kanama şeklinde kendini gösterir.

Arka kanama:
Burun arkasından ve derinden olan kanamadır. Kanama genize doğrudur. Otururken veya ayakta dururken bile kanama boğaza doğru olur. Hasta sırt üstü yattığında ön kanama bile olsa her iki yönde kanama olabilecektir.
Arka burun kanamalarının tanınması çok önemlidir. Bu kanama tipi oldukça şiddetlidir ve bir uzmanın takibini gerektirmektedir. Arka kanamalar çoğunlukla yaşlı kişilerde görülür. Bu hasta grubu genellikle yüksek kan basıncı (tansiyon) olan kişiler ya da travma geçirmiş kişilerdir.
Burun kanamaları çocuk yaş grubunda genellikle ön kanama tipinde olmaktadır. Kuru hava veya kış aylarında görülen kabuklanmalar kanamaya neden olmaktadır. Bundan korunmak için nemlendirici bir kremi burunun orta bölmesine parmak ucu ile sürmek yararlı olacaktır. Bu amaçla vaselin ve viks faydalı ilaçlardır. Günde üç defa kullanılması önerilir ancak gece yatmadan önce sürmek yeterlidir. Burun kanaması sık tekrarlıyorsa doktorunuza görünmenin taydaşı vardır.
Siz ya da çocuğunuzda ön burun kanaması varsa şunları uygulayınız;
o Burnun uçtaki yumuşak kısmım baş parma-ğınızla diğer iki parmağınız arasına alınız.
o Burnu parmakla sıkıştırılmış olarak yüzünüze doğru bastırınız.
o Beş dakika böyle bekleyiniz (Saat tütünüz).
o Başınızı kalbinizden daha yüksek tutmaya dikkat ediniz. Bu nedenle oturunuz ya da başınız daha yukarıda uzanınız.
o Burun ve yanağınıza buz tatbik ediniz (Bir plastik torba içinde buz doldurarak).
Kanama durduktan sonra yeniden kanamayı önlemek
o Sümkürmemeye özen gösteriniz.
o Yerden ağır bir şey kaldırmak ya da buna benzer zorlayıcı hareketler yapmayınız.
o Başınızı mutlaka göğsünüzden daha yukarıda tutmaya çalışınız.
o Burun içindeki tüm pıhtıları sümkürterek te-mizleyiniz.
o 3, 4 defa her iki burun deliğine dekonjestan burun spreyi sıkınız (Otrivine, Burnil, Faral v.b.).
o Tekrar en baştaki 1. ve 3. basamaktaki gibi buruna baskı yaparak sıkınız.
o Doktorunuzu arayınız.

Tekrarlayan burun kanamalarının nedeni ne olabilir?
Burun kanamalarının bir çok nedeni vardır:
Genel (bütün vücudu ilgilendiren) nedenler arasında yüksek tansiyon ve kanın pıhtılaşma bozukluğuna neden olan hastalıklar (kan, karaciğer, böbrek hastalıkları gibi) başta gelir. Buruna ait nedenler arasında ise iltihaplanmalar (nezle, sinüzit gibi), burun dokusunun travması (darbeler, burun karıştırma gibi) ve tümörler sayılabilir.
Tekrarlayan burun kanamalarının da nedeni bunlardan biri olabilir. Bir sağlık kuru-muna müracaat edilmesin! gerektirecek derecede şiddetli burun kanaması geçiren ve tekrarlayan kanamaları olan bütün hastaların, kanama durduktan sonra ciddi bir neden olup olmadığının araştırılması için bir Kulak-Burun-Boğaz hastalıkları uzmanı tarafından-muoyene edilmesi gerekir.


Doktoru ne zaman arayalım, ya da acil servise başvuralım!
  • Eğer, kanama durmuyorsa veya yeniden kanamaya eğilim gösteriyorsa.
  • Eğer, kanama çok hızlı ve kan kaybı miktarı çok fazla ise.
  • Eğer, kanama nedeniyle yorgunluk ve halsizlik hissediliyorsa.
  • Eğer, kanamanız burun önüne kanamadan çok, boğaz arkasına doğru oluyorsa.
Bu durumda kanamaya profesyonel yaklaşımda bulunulur. Uzman doktor tarafından çoğunlukla burun ön kısmına vazelini! bezlerle yapılacak tampon kanamayı durduracaktır. Kanama yeri görülebilirse "gümüş nitrat" veya "elektrokoter" cihazı ile damar yakılabi-lir. Burun arkasına olan kanamalarda ağız içerisinden damağın üst kısmına tampon uygulamak gerekebilir. Bütün bu işlemlere rağmen durmayan kanamalarda hastaya anestezi verilerek kanayan damar özel maddelerle tıkanabilir veya bağlanabilir.


Kaynak
Efulim - avatarı
Efulim
VIP VIP Üye
21 Temmuz 2011       Mesaj #2
Efulim - avatarı
VIP VIP Üye
Bu mesaj 'en iyi cevap' seçilmiştir.
Alıntı
Misafir adlı kullanıcıdan alıntı

İlk başta iyi günler hocam benim bir sorum olcakta kız arkadaşımla surtunme yoluyla ilişliye girdikdtek 5 dakka sonra burun kanaması yaşıyor bu 2 seferdir oluyor daha önceleri olmuyordu bunun sebebi acaba ne olur soylermisinz ?

Burun kanamaları; yaş ve cins ayırımı yapmadan tüm insanlarda görülebilmektedir. Burun kanamaları çoğunlukla olduğundan daha tehlikeli gibi görünür. Yine de nadir durumlarda hayati tehlike olabilir. Kanamalar nedenlerine göre, burun içi değişiklikler ve vücudun başka hastalıklarının (mikrobik hastalıklar, hipertansiyon, pıhtılaşma bozukluklari, kanser gibi kötü huylu hastalıklar) sonucu olmak üzere 2 ana gruba ayrıabilir. Basit bir burun karıştırması, ağır egzersizler, hafif soğuk algınlıkları alerjik rinit, burun travmalar), burun operasyonları, burun içi yabanca cisimler ve tümörler de kanama nedenleri arasındadır. Kanamaların yerine göre ise burun ön tarafı ve arka tarafı olmak üzere 2 gruba ayrılabilir. Burunun ön tarafından kaynaklanan kanamalar daha çok çocuklarda ve genç erişkinlerde görülürken burun arka bölümünden olan kanamalar, yaşlarda sık görülür. Burun arkasından olan kanamalar daha çok genize doğru akar ve şiddeti olma olasılğı yüksektir. Tansiyon kontrolü ve KBB uzmanı tarafından müdahale önerilir. Bazen da yalancı burun kanamaları görülebilir. Bu tip kanamalarda kanayan yer burun olmadığı halde kan burundan gelmektedir. Bu durum yemek borusu damarlarının varislerindeki kanamaların yukarı taşması veya genizde yerleşmiş tümörlerin kanamalarında görülmektedir.Burun kanamaları, üst solunum yolları enfeksiyonlarının sık olduğu ve sıcaklık değişimlerinin fazla olduğu kıŞ aylarında daha çok görü!ür. Ancak sıcak ve kuru havalarım ağırlıkta olduğu dönemlerde de Sık görülebilir.

Sponsorlu Bağlantılar
Sık kanamalara dikkat edelim!
Burun, kanlanması bol bir organdır. Burun kanamaları, birkaç damla ile kısa süren kanamalardan, ciddi boyutlarda, bol ve uzun kanamalara kadar geniş bir yelpaze içerisinde olabilirler. Bu yüzden, her burun kanaması çok iyi değerlendirilmelidir.
Burun kanamalarının birçok sebebi vardır. En Sık karşılaştığımız burun kanaması, burunun hemen girişinde bulunan yüzeyel damarların çatlaması ile oluşan kanamalardır. Bu kanamaların sebebi, "buruna darbe, hava kuruluğu, tansiyon yükselmesi, Sıcak ve kuru hava" gibidir. Bütün burun kanamalarının yakiaşık %90' bu tür kanamalardır. Bu durumda yapılacak şey, hastanın, burnunu soğuk su i!e temiz!emesi, burun içerisindeki pıhtıları sümkürmesi ve burun kanatlarının beş, on dakika iyice sıkılmasıdır. Hastanın yatırılması, yarar yerine zarar getirir. Yatırılacaksa bile baş yukarıda tutulmalıdır. Böyle bir müdahale i!e bu tür kanamalar çoğunlukla durur. Çatlayan damar iyileşene kadar kanamalar tekrarlayabilir. Kanamalar durmaz ve Sık olursa mutlaka bir kulak, burun, boğaz hekimince değerlendirilmelidir. Sık sık kanayarak kişinin yatağım; kirletiyor, iş yapmağa, araba kullanmasına engelliyorsa, burun tamponlanabilir, damarlar koterize edilebilir (yakılabilir).

Müdahale şart
Burun içerisinde, diğer damarlarda da çatlamalar olabilir ve daha şiddetli kanamalar görülebilir. Bu kanamalar, genellikle müdahale gerektirirler. Burun kanatlarını elle sıkmakla durmayacakları gibi daha geniş çaplı damar kanamadan oldukları için çok kan kaybına sebep olabilirler. Özelikle yaşlı insanlarda tansiyon yükselmesi ile oluşan kanamalar, damar çeperlerinin kireçlenmiş olmasından dolayı kolay kolay durmazlar. Kişinin hem tansiyonu hem de kanaması kontrol altıa alınmalıdır.Burun iltihapları, sinüzitler, nadir görülen burun tümörleri de kanamaya yol açabilirler, hatta bazen ilk bulgular. Kanamaya meyil yaratan bazı hastalıkar ve kan sulandırıcı ilaç kullanan kişilerde de burun kanamalan görülebilir.
Burun kanamaları çoğunlukla can SıkıCıdır, bazen korkutucu ve yaşama tehdit edici boyuttadır. Uzmanlar burun kanamalarını iki gruba ayıraktadırlar;

Ön burun kanamaları:
Burnun ön kısmından gelen kanamalardır. Ayakta duran ya da oturan kişide bir burun deliğinden akan kanama şeklinde kendini gösterir.

Arka kanama:
Burun arkasından ve derinden olan kanamadır. Kanama genize doğrudur. Otururken veya ayakta dururken bile kanama boğaza doğru olur. Hasta sırt üstü yattığında ön kanama bile olsa her iki yönde kanama olabilecektir.
Arka burun kanamalarının tanınması çok önemlidir. Bu kanama tipi oldukça şiddetlidir ve bir uzmanın takibini gerektirmektedir. Arka kanamalar çoğunlukla yaşlı kişilerde görülür. Bu hasta grubu genellikle yüksek kan basıncı (tansiyon) olan kişiler ya da travma geçirmiş kişilerdir.
Burun kanamaları çocuk yaş grubunda genellikle ön kanama tipinde olmaktadır. Kuru hava veya kış aylarında görülen kabuklanmalar kanamaya neden olmaktadır. Bundan korunmak için nemlendirici bir kremi burunun orta bölmesine parmak ucu ile sürmek yararlı olacaktır. Bu amaçla vaselin ve viks faydalı ilaçlardır. Günde üç defa kullanılması önerilir ancak gece yatmadan önce sürmek yeterlidir. Burun kanaması sık tekrarlıyorsa doktorunuza görünmenin taydaşı vardır.
Siz ya da çocuğunuzda ön burun kanaması varsa şunları uygulayınız;
o Burnun uçtaki yumuşak kısmım baş parma-ğınızla diğer iki parmağınız arasına alınız.
o Burnu parmakla sıkıştırılmış olarak yüzünüze doğru bastırınız.
o Beş dakika böyle bekleyiniz (Saat tütünüz).
o Başınızı kalbinizden daha yüksek tutmaya dikkat ediniz. Bu nedenle oturunuz ya da başınız daha yukarıda uzanınız.
o Burun ve yanağınıza buz tatbik ediniz (Bir plastik torba içinde buz doldurarak).
Kanama durduktan sonra yeniden kanamayı önlemek
o Sümkürmemeye özen gösteriniz.
o Yerden ağır bir şey kaldırmak ya da buna benzer zorlayıcı hareketler yapmayınız.
o Başınızı mutlaka göğsünüzden daha yukarıda tutmaya çalışınız.
o Burun içindeki tüm pıhtıları sümkürterek te-mizleyiniz.
o 3, 4 defa her iki burun deliğine dekonjestan burun spreyi sıkınız (Otrivine, Burnil, Faral v.b.).
o Tekrar en baştaki 1. ve 3. basamaktaki gibi buruna baskı yaparak sıkınız.
o Doktorunuzu arayınız.

Tekrarlayan burun kanamalarının nedeni ne olabilir?
Burun kanamalarının bir çok nedeni vardır:
Genel (bütün vücudu ilgilendiren) nedenler arasında yüksek tansiyon ve kanın pıhtılaşma bozukluğuna neden olan hastalıklar (kan, karaciğer, böbrek hastalıkları gibi) başta gelir. Buruna ait nedenler arasında ise iltihaplanmalar (nezle, sinüzit gibi), burun dokusunun travması (darbeler, burun karıştırma gibi) ve tümörler sayılabilir.
Tekrarlayan burun kanamalarının da nedeni bunlardan biri olabilir. Bir sağlık kuru-muna müracaat edilmesin! gerektirecek derecede şiddetli burun kanaması geçiren ve tekrarlayan kanamaları olan bütün hastaların, kanama durduktan sonra ciddi bir neden olup olmadığının araştırılması için bir Kulak-Burun-Boğaz hastalıkları uzmanı tarafından-muoyene edilmesi gerekir.


Doktoru ne zaman arayalım, ya da acil servise başvuralım!
  • Eğer, kanama durmuyorsa veya yeniden kanamaya eğilim gösteriyorsa.
  • Eğer, kanama çok hızlı ve kan kaybı miktarı çok fazla ise.
  • Eğer, kanama nedeniyle yorgunluk ve halsizlik hissediliyorsa.
  • Eğer, kanamanız burun önüne kanamadan çok, boğaz arkasına doğru oluyorsa.
Bu durumda kanamaya profesyonel yaklaşımda bulunulur. Uzman doktor tarafından çoğunlukla burun ön kısmına vazelini! bezlerle yapılacak tampon kanamayı durduracaktır. Kanama yeri görülebilirse "gümüş nitrat" veya "elektrokoter" cihazı ile damar yakılabi-lir. Burun arkasına olan kanamalarda ağız içerisinden damağın üst kısmına tampon uygulamak gerekebilir. Bütün bu işlemlere rağmen durmayan kanamalarda hastaya anestezi verilerek kanayan damar özel maddelerle tıkanabilir veya bağlanabilir.


Kaynak
Sen sadece aynasin...
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
16 Aralık 2011       Mesaj #3
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
daha bu sabah saat 5 gibi durup dururken burnumdan kan geldi kanı temizledikten sonra baş dönmesi ve beynimde uyuşma hissetmeye başladım ve halada bu baş dönmesi ve beyin uyuşması gibi durumlarım devam ediyor ama burun kanamam durdu nedeni nedir acaba ? sanki beynimin içi kanıyomuş gibi hissediyorum
sade - avatarı
sade
VIP hazan
16 Aralık 2011       Mesaj #4
sade - avatarı
VIP hazan
Burun kanamaları, çocuklarda ve erişkinlerde yaş ve cinsiyet ayrımı gözetmeksizin ortaya çıkabilen ve kişiye son derece rahatsızlık veren durumlardır. Çoğu burun kanamaları hafif kanamalar olmasına rağmen, hayatı tehdit eder ölçüde şiddetli kanamalar da olabilir. Burun kanamalarını tıbbi olarak iki başlık altında incelemek mümkündür.

***Ön burun kanamaları:*** Çoğu burun kanaması, burun orta bölümünde bulunan kılcal bir damarın çatlaması nedeniyle tek taraflı olur. Bu bölgedeki damarlar oldukça ince ve yüzeyde olduklarından burun sümkürülmesi ile ve hatta ufak tırnak dokunuşuyla dahi kanayabilirler. Bu şeklide olan kanamalarda hasta otururken veya ayakta dururken, burnundan dışarı doğru, değişen miktarda kanama ortaya çıkar. Daha çok çocuk ve genç erişkinlerde görülür.

***Arka burun kanamaları:*** Sıklıkla orta ve ileri yaşlı ve özellikle tansiyon hastalığı olanlarda görülür. Burnun içinde arka üst bölgelerden kanama olur ve ön taraftan aktığı gibi geriye geniz, ağız ve boğaz bölgelerine akabilir.

KANAMAYI NASIL AYIRT EDEBİLİRİZ?

Ön burun kanamaları sıklıkla kuru iklimlerde veya kış aylarında kuru ve sıcak oda havası nedeniyle burun içini kaplayan mukozanın kuruması sonucunda olur. Kuruma, kabuklanmaya yol açar, damarlar çatlayarak kanamaya neden olur. Bunu önlemek için az miktarda yumuşatıcı bir krem veya merhem parmak ucu ile burnun içine, özellikle orta kısma sürülebilir. Ön burun kanaması da olsa, hasta yatar pozisyonda iken kanama arkaya doğru olur, özellikle öksürük ile burun tıkanıklığı oluşur. Genellikle parmak basısı ile durdurulabilirler.

Kanamanın arkadan olup olmadığı önemlidir. Arka burun kanamaları genellikle yaşlı insanlarda, yüksek tansiyon hastalarında veya burun ve yüz yaralanmalarında olur. Burun boşluğunun arka bölümlerinden kaynaklandıkları için, burun ön tarafına uygulanan parmak basısı burada kanamayı durdurmaz. Ağız ve boğaza doğru kanama devam eder. Bu bölgenin kanamaları daha ciddi olarak ele alınmalıdır. Bu nedenle, mutlak bir KBB uzmanının müdahalesini gerektirir; hatta İç Hastalıkları-Hematoloji ve Girişimsel Radyoloji gibi branşların desteğini gerektirebilir. Göz kararması, fenalaşma hissi, çarpıntı yani tansiyon düşmesi ve nabızda hızlanma gibi fazlaca kan kaybı belirtileri de varsa acilen hastanenin yolu tutulmalıdır.

BURUN KANAMASININ BAŞLICA NEDENLERİ:

Kaşıntıya yol açan alerji, enfeksiyon veya kuruluk durumlarında burun karıştırılması.

Kuvvetli burun sümkürme ya l veya genç hastalarda burun damarlar n n çatlamas na yol açabilir.

Kanama p ht la ma bozuklu u olan ki iler veya Aspirin ve benzeri ilaç kullan m .

Karaci er hastal klar , yüksek tansiyon.

Burun e rilikleri.

Burun k r lmalar , ba ve yüz yaralanmalar ciddi durumlard r.

Tümörler oldukça nadirdir, ancak özellikle ya l hastalarda ve çok sigara içenlerde dikkate al nmal d r.

ÖN BURUN KANAMASINI DURDURMAK İÇİN NE YAPILMALI?

Burun kanaması ile karşılaşıldığında uygulanabilecek bazı yöntemler vardır:

Kanamas olan ki iyi sakinle tirmeye çal t r lmal d r. Heyecanl ve panik halinde olanlar n tansiyonu yükselir ve kanaman n iddeti artabilir.

Ba hafifçe öne do ru e ilmelidir. Çünkü ba geriye at ld nda kan burundan geniz ve bo aza, buralardan da yutularak mideye gider. Kanama miktar anla lamad gibi bulant ve kusmaya da yol açabilir. Yine bu amaçla kan a zda tutulmamal , tükürülmelidir.

Burnun yumu ak olan k sm n tamamen kavrayacak eklide ba parmak ve i aret parmaklarla s k t r lmal d r. Ayn anda burun aç c spreylerden herhangi biri ile bir miktar pamuk slat larak burun içine yerle tirilebilir.

Sa lam ancak nazik bir ekilde ba ve i aret parmaklar n yan taraf yla s k lan yumu ak k s mlar yüze, yüz kemiklerine do ru bast r lmal d r.

Bu ekilde 5-10 dakika kadar beklenmelidir.

Dik oturulmal veya yatmak gerekiyorsa mutlaka ba yüksekte kalacak ekilde yat lmal d r. Böyle kanama bölgesi kalp seviyesinden yüksekte olur ve kanaman n iddeti azalt labilir.

Bu a amada burun ve yanaklara buz uygulanabilir.

Kanama durmu sa ve burun aç ksa yava yava burundan nefes al p vermeye çal lmal d r.

NE ZAMAN DOKTORA BAŞVURMAK GEREKİR?

Tekrarlayan burun kanamalarında,

Burun dışında başka yerlerden kanama olması durumunda (örneğin idrar ve dışkılama ile),

Vücutta hafif darbelerle bile morarma ve çürüklerin varlığında,

Aspirin gibi kan sulandırıcı ilaçların kullanıldığı durumlarda,

Pıhtılaşma bozukluğu yaratabilecek karaciğer, böbrek veya hemofili gibi hastalıkların bulunduğu durumlarda,

Yakın zamanda kemoterapi alınmış olması durumunda mutlaka hekim ile temasa geçilmelidir.

NE ZAMAN HASTANEYE GİTMEK GEREKİR?

10 dakika boyunca burun sıkıştırıldığı halde kanama halen devam ediyorsa,

Kanamanın kısa süre sonra tekrarlıyorsa,

Fenalaşma, sersemlik veya bayılma hissi varsa,

Çarpıntı veya nefes almada zorluk varsa,

Kan tükürülmesi veya kusma ile ağızdan kan geliyorsa,

38,5 derece ateş ve döküntü / kızarıklık gibi ek belirtiler varsa vakit kaybedilmeden bir hastaneye gidilmesi gerekir.

TEDAVİ SEÇENEKLERİ

Kanamanın durmadığı ön burun kanamalarında sınırlı bir tampon yapılarak veya küçük bir müdahale ile damar pıhtılaştırılarak kanama durdurulabilir. Kanama durmuşsa veya tampon alındıktan sonra çoğu kez yumuşatıcı ve yara iyileştirici krem veya merhemleri önerilir. Bunlar günde üç defa kadar uygulanabilir; ancak genellikle yatmadan önce bir uygulama yeterlidir. Serum fizyolojik damla veya spreyler de burun içinin nemlendirilmesi için kullanılır.

Eğer burun kanaması tekrarlarsa, mutlaka kulak burun boğaz doktorunuza başvurmalısınız. Endoskopik muayene yöntemiyle burun içerisindeki problem bu şekilde belirlenebilir. Böylece kanamaya yol açan damarlar pıhtılaştırılabilir.

Burun kanamasını veya kanamanın tekrarlamasını önlemek için neler yapılabilir?

Tuzlu su içeren spreylerle burun içi nazikçe temizlenmelidir.

Burun kar t r lmamal ve sümkürülmemelidir.

A r aktivitelerden kaç n lmal ve a rl k kald r lmamal d r.

Ba kalp seviyesinden yüksekte tutulmal d r.

Bulunulan ortam nemlendirilmeye çal lmal d r.

S cak ve baharatl yenmemelidir.

S cak su ile banyo yap lmamal , l k su tercih edilmelidir.

Aspirin veya antiinflamatuvar ilaçlar al nmamal , ancak mecburiyet varsa doktora dan larak de i tirilmeye çal lmal d r.

S cak ve kuru ortamlarda bulunulmamal , ortam s s ve nemini uygun ko ullara getirmelidir.ama mutlaka doktora baş vurmalısınız
My Love - avatarı
My Love
Ziyaretçi
15 Mart 2012       Mesaj #5
My Love - avatarı
Ziyaretçi
ben bepanten diye bir krem war onu sürüyorum bitiyo Msn Happy
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
16 Mart 2012       Mesaj #6
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
eğer afedersiniz ama fazla burnunuzu karıştırıyorsanız veya boş yere siliyorsanız kanayabilir
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 0 üye beğendi.
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
25 Mart 2012       Mesaj #7
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
durup dururken arada bir burnum kanıyor çalışırken yoğun bir ortamda otururken nedense anlayamadım niye kanıyor acaba merak ediyorum
Fıredi - avatarı
Fıredi
Ziyaretçi
25 Mart 2012       Mesaj #8
Fıredi - avatarı
Ziyaretçi
O zaman burnundaki damarlarda çatlak vardır:o
Fıredi - avatarı
Fıredi
Ziyaretçi
25 Mart 2012       Mesaj #9
Fıredi - avatarı
Ziyaretçi
Burnunda kesin çatlak var:s
Fıredi - avatarı
Fıredi
Ziyaretçi
25 Mart 2012       Mesaj #10
Fıredi - avatarı
Ziyaretçi
Böxle olmaz,doktora git

Benzer Konular

4 Ocak 2017 / Ziyaretçi Tıp Bilimleri
30 Mart 2015 / Misafir Soru-Cevap
30 Temmuz 2011 / Misafir Soru-Cevap
26 Mart 2009 / bi quan Taslak Konular