Arama

Epididimit nasıl bir hastalıktır, nasıl tedavi edilir?

Bu Konuya Puan Verin:
Güncelleme: 17 Eylül 2010 Gösterim: 3.194 Cevap: 1
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
17 Eylül 2010       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
ben epididimit oldum ama daha başlangıç hemen doktora gittik ilaç verdi ağrı geçti 15 16 yaşındayım 3. gün bugun ilaca baslayalı boşalsam kötü bi etkisi olurmu?
Sponsorlu Bağlantılar
ener - avatarı
ener
Ziyaretçi
17 Eylül 2010       Mesaj #2
ener - avatarı
Ziyaretçi
Alıntı
Misafir adlı kullanıcıdan alıntı

ben epididimit oldum ama daha başlangıç hemen doktora gittik ilaç verdi ağrı geçti 15 16 yaşındayım 3. gün bugun ilaca baslayalı boşalsam kötü bi etkisi olurmu?


Epididimit, spermi meni kanalına (vas deferens) taşıyan her bir testisin arkasındaki uzun sarmal tüp olan epididimin, yani sperm biriktirme kanalının iltihaplan­ması durumudur. Bu durum, ya genellikle sindirim borusunda mevcut bulunan (cinsel yolla bulaşmayan) bakterilere bağlı bir enfeksiyondan, ya da cinsel yolla bulaşan klamidyadan kaynaklanır. Bazı erkeklerde iltihabın nedeni bulunamaz.
Sponsorlu Bağlantılar
SEMPTOMLAR
Haya kesenizdeki ağrı ve teslis­lerinizden birinin arkasındaki şişlik, epididimitin ilk belirtisidir ve genellikle birkaç saat içerisinde bunu ateş ve titreme izler. Haya kesenize sıcak bastığını, hassaslaştığını ve dokunduğunuzda sert olduğunu fark edersiniz.
TEDAVİ SEÇENEKLERİ
Epididimitiniz olduğundan şüphe­leniyorsanız derhal doktoru­nuza başvurun. Doktorunuz belir­tilerinizin testis torsiyonu gibi başka bir rahatsız­lıktan kaynaklanmadığından emin olmak için sizi muayene edecektir. Eğer enfeksiyondan şüphelenilirse, doktorunuz enfeksiyonun nedenini saptamak için idrarı­nızdan ve prostat bezi salgılarınızdan örnek alacaktır. Ardından da enfeksiyonları genellikle yok eden antibiyotik ilaçlar verecektir.
Enfeksiyon, klamidyadan kaynaklanıyorsa, bu durumda bütün» cinsel partnerlerin de tedavi görmesi gerekmektedir. Böyle bir durumda doktorunuz yatak istirahatı önere-bildiği gibi, şişliğin inmesi için buz torbası ve ağrı için de analjezik ilaçlar kullanmanızı tavsiye edebilir.
Testisiniz tedavi sonrasında eski haline dönmeden önceki birkaç ay boyunca büyümüş bir halde kalabilir. Bu durumda aspirin veya diğer nonsteroidal antienflamatuar ilaçlar kullanmak iltihaplanmayı kontrol altında tutmaya yarayabilir. Nadir vakalarda, epididimdeki apseyi çekmek için ameliyat gerekebilir.



Nedenleri:
Epididimit genellikle üriner sistem enfeksiyonları, klamidya ve bel soğukluğu gibi cinsel yolla bulaşan hastalıklar, prostatitler sonucu bulaşan bakterilerle oluşurlar. Çok eşli erkeklerde ve kondom kullanmayanlarda görülme riski artmaktadır. İdrar yolları ve üreme sistemi ile ilgili ameliyat geçirmiş hastalarda veya darlık bulunan hastalarda da risk artmıştır.
Önleme:
Cinsel ilişki esnasında prezervatif kullanımı ve cinsel yolla bulaşan hastalıkların erken tanı ve tedavisi epididimitlerin oluşumunu önlemede en etkin yoldur.

Benzer Konular

26 Temmuz 2010 / Misafir Soru-Cevap
17 Mayıs 2018 / Misafir Tıp Bilimleri
7 Mart 2016 / Misafir Soru-Cevap
22 Mart 2009 / ben bir anneyim Soru-Cevap