Kanada Mutfağı ve Yemekleri
Geleneksel Kanada mutfağı, yerli av eti ve balığa dayanır. Sebze ve salatalar nispeten daha az yer tutar.
Newfoundland'in temel yemeği morinadır. Farklı balık çeşitleriyle desteklenerek sunulur. Adadaki restoranların çoğunda geyik ve fok eti satmak yasaktır, ancak birçok ada sakini yıllık av mevsiminden istifade ederek bu hayvanlardan avlarlar.
Denize yakın yerlerde, parçalara ayrılmış veya bütün, haşlanmış veya ızgara ıstakoz yaygındır. Bunlar, balık çeşitleriyle birlikte de servis yapılır. Nova Scotia çekirdeksiz yemişleriyle, Solomon Gundy, Annapolis Valley elmalı payıyla meşhurdur. Her ne kadar Great Lakes'in maruz kaldığı kirlilikten olumsuz etkileniyorsa da balık, Ontario'nun en temel ürünüdür. Beyaz balık, göl balığı, turna balığı popular yemekler arasındadır. Bu ürünlere eyaletin kuzey bölgelerinde güneyden daha kolay ulaşaılabilmektedir.
Domuz eti, Fransız usulü yemekleriyle de ün yapan Québec bölgesinin önemli bir unsurudur. Quebec'in bazı yemekleri isim vererek örneklendirmeye değer:
Fransız bezelye çorbası, tourtières (etli börek) ve poutine (soslu ve lor peynirli patates kızartması). Atlantik eyaletlerinde Acadian Fransızlar arsında rapie pie (paté à la rapure) (tüm nişastası alınmış, hamur kıvamında patates rendesiyle kaplanmış bir çeşit etli börek) rağbet görmektedir. Bu yemek et veya tavukla yapılabilir. Quebec aynı zamanda dünyanın bir numaralı isfendan (maple) şurubu (isfendan ağacının özünden alınan pekmez) üreticisi olarak ün yapmıştır.
Kanada çok kaliteli peynirler, özellikle de cheddars üretir. Her iki kıyı şeridinde de bol miktarda, lezzetli deniz ürünleri makul fiyatlara bulunabilir.
British Columbia mutfağında da balık ve diğer kabuklu deniz ürünlerinden oluşan çeşitler önemli yer tutar. Ayrıca birkaç yerde, özellikle de Wanuskewin Heritage Park'ta, Saskatoon, Saskatchewan'da yerli insanların işlettiği restoranlar vardır ki buralarda geyik (karaca) ve buffalo etinden oluşan yemekler yapılır.
Kanada’daki restoranlarda dışarıdan gelen ülke-toplumların da mutfaklarından örneklere rastlanır. Bazı istisnalar olmakla birlikte - Manitoba'daki Ukrayna kuruluşları gibi- Kanada'nın etnik restoranları şehirlerde toplanmıştır. Diğerleriyle kıyaslandığında Japon lokantaları daha meşhur ve daha pahalıdır; İtalyan yemekleri oldukça popüler ve ucuzdur; bunların haricinde Hint restoranları da ucuzdur. Orta Kanada'da yaygın olan Doğu Avrupa yemekleri oldukça güzeldir. Ayrıca ülke genelinde ucuz Çin restoranları da mevcuttur. Fransız yemekleri de kolaylıkla bulunabilir, ancak bu yemeklerin Québec dışındaki yerlerde oldukça pahalıdır.
İçki Kültürü
Kanada'da alkollü içeceklerin satışını belirleyen bir dizi kanun ve düzenleme mevcuttur: Genel bir kural olarak bu tür içkiler resmi yerlerden alınmalıdır, ki bu tür yerler de geceleri genellikle, Pazar günleri ve tatillerde kesinlikle kapalıdır.
Genel düzenlerindeki benzerliğe rağmen barlar, şehrin 'mavi-yakalı' çalışanlarının yoğun olduğu bölgelerinde ve kuzeydeki maden kasabalarında yer alan, çoğunlukla erkeklere hitabeden barlardan; yemek servisi, canlı eğlence ve birçok çeşit kokteyl gibi imkanları olan şehir barlarına kadar çok geniş bir yelpaze sunar. Aslında barları restoranlardan ayırt etmek neredeyse imkansızdır; zira artık -1960'lara kadar olduğunun aksine- yeme ve içme birbirinden ayrı faaliyetler olarak kabul edilmemektedir.
Yasal içki içme yaşı Alberta, Manitoba ve Québec'te 18, ülkenin diğer bölgelerinde 19'dur. Ancak hükümet tarafından işletilen ve pazar günleri kapalı olan likör satış noktaları dışındaki yerlerde kimlik gösterme zorunluluğu yoktur. Hükümet tarafından işletilen bu tür yerler halka doğrudan alkollü içki satışında tekel uygulamaktadır. Bira ve şarabın her yerde satıldığı Quebec bu duruma bir istisna teşkil eder.