Arama

Tarçın nedir, tarçın hakkında bilgi verir misiniz?

En İyi Cevap Var Güncelleme: 19 Temmuz 2015 Gösterim: 3.700 Cevap: 2
Teamoore - avatarı
Teamoore
Ziyaretçi
15 Aralık 2010       Mesaj #1
Teamoore - avatarı
Ziyaretçi
tarçın nedir?
EN İYİ CEVABI RuffRyders verdi
Alıntı
reyan adlı kullanıcıdan alıntı

Tarçın(Cinnamomun)

Sponsorlu Bağlantılar
tarcin
Defnegiller familyasındandır. Anayurdu Güney ve Güneydoğu Asya’dır, iklimin uygun olmayışı nedeniyle tarçın ülkemizde yetişmez. Tropikal bölgelerin bitkisi ve birçok türü olan hoş kokulu ağaç ya da ağaççıklardır. Bu türlerden önemli olan ikisi Seylan tarçını (C. zeylanicum) ile Çin tarçını (C. cassia)‘dır.
Seylan tarçını Sri Lanka, Hindistan ve Myanmar’da yetiştirilir. Kışın yapraklarını dökmeyen alçak boylu ağaçtır. Bu ağacın körpe dalları kesilir. Kabukları soyulur, mantar tabakaları çıkarılır, tabakalar birbirinin içine konulup sarılarak kurutulur. Daha sonra ezilip baharat olarak Seylan tarçını adıyla satılır. Açık kahverengi ve tatlımsı tadı hoş olan bu tarçın türü makbuldür.
Çin tarçını daha büyük bir ağaç olup 10-12 m’ye kadar boylanabilir. Kışın yaprağını dökmeyen bu türün de gövde ve dallarının kabuğu soyularak yukarıdaki yöntemle elde edilen tarçın, Seylan tarçınına göre daha yakıcı, keskin ve daha az değerlidir.
Her iki tür tarçının da başlıca bileşeni, uçucu bir yağ olan sinnamik aldehit’tir. Tarçın baharat olmasının yanı sıra çeşni ve koku vermesi için bazı yemek, tatlı ve şaraplara katılır. Ağacın meyvesinden elde edilen tarçın esansı, parfüm endüstrisinde kullanılır.
Tarçının tıbbi etkileri ve bu etkilerden yararlanma yöntemleri şöyle açıklanabilir:
1.
Mide ve bağırsak gazlarım söktürür.
2. Hafif doku ve damar büzücü özelliği nedeniyle diyareyi kesici ve peklik vericidir.
3. İştah açıcıdır.
4. Sindirimi kolaylaştırır.
5.
Mide bulantıları ve kusma refleksini bastırır.
6. Kan dolaşımını geliştirip hızlandırır.

Bu etkileri sağlamak üzere tarçının toz hali yiyecek ve içeceklere katılıp istendiği kadar alınır ya da piyasadan sağlanan tarçın esansı 2-3 damla olarak kesme şekere damlatılıp emilir. Tarçın çok fazla alınırsa aşırı pekliğe neden olabilir.

saglıkbilgisi.gen.tr


Ayrıntılı bilgi için konuyu inceleyin > Tıklayın
RuffRyders - avatarı
RuffRyders
Kayıtlı Üye
20 Şubat 2011       Mesaj #2
RuffRyders - avatarı
Kayıtlı Üye
Bu mesaj 'en iyi cevap' seçilmiştir.
Alıntı
reyan adlı kullanıcıdan alıntı

Tarçın(Cinnamomun)

Sponsorlu Bağlantılar
tarcin
Defnegiller familyasındandır. Anayurdu Güney ve Güneydoğu Asya’dır, iklimin uygun olmayışı nedeniyle tarçın ülkemizde yetişmez. Tropikal bölgelerin bitkisi ve birçok türü olan hoş kokulu ağaç ya da ağaççıklardır. Bu türlerden önemli olan ikisi Seylan tarçını (C. zeylanicum) ile Çin tarçını (C. cassia)‘dır.
Seylan tarçını Sri Lanka, Hindistan ve Myanmar’da yetiştirilir. Kışın yapraklarını dökmeyen alçak boylu ağaçtır. Bu ağacın körpe dalları kesilir. Kabukları soyulur, mantar tabakaları çıkarılır, tabakalar birbirinin içine konulup sarılarak kurutulur. Daha sonra ezilip baharat olarak Seylan tarçını adıyla satılır. Açık kahverengi ve tatlımsı tadı hoş olan bu tarçın türü makbuldür.
Çin tarçını daha büyük bir ağaç olup 10-12 m’ye kadar boylanabilir. Kışın yaprağını dökmeyen bu türün de gövde ve dallarının kabuğu soyularak yukarıdaki yöntemle elde edilen tarçın, Seylan tarçınına göre daha yakıcı, keskin ve daha az değerlidir.
Her iki tür tarçının da başlıca bileşeni, uçucu bir yağ olan sinnamik aldehit’tir. Tarçın baharat olmasının yanı sıra çeşni ve koku vermesi için bazı yemek, tatlı ve şaraplara katılır. Ağacın meyvesinden elde edilen tarçın esansı, parfüm endüstrisinde kullanılır.
Tarçının tıbbi etkileri ve bu etkilerden yararlanma yöntemleri şöyle açıklanabilir:
1.
Mide ve bağırsak gazlarım söktürür.
2. Hafif doku ve damar büzücü özelliği nedeniyle diyareyi kesici ve peklik vericidir.
3. İştah açıcıdır.
4. Sindirimi kolaylaştırır.
5.
Mide bulantıları ve kusma refleksini bastırır.
6. Kan dolaşımını geliştirip hızlandırır.

Bu etkileri sağlamak üzere tarçının toz hali yiyecek ve içeceklere katılıp istendiği kadar alınır ya da piyasadan sağlanan tarçın esansı 2-3 damla olarak kesme şekere damlatılıp emilir. Tarçın çok fazla alınırsa aşırı pekliğe neden olabilir.

saglıkbilgisi.gen.tr


Ayrıntılı bilgi için konuyu inceleyin > Tıklayın
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
19 Temmuz 2015       Mesaj #3
Safi - avatarı
SMD MiSiM
TARÇIN a.
1. Asya ve Afrika’nın tropikal bölgelerinde yetişen aromatik ağaç ya da ağaççık. (Defnegiller familyası; cinnamomum cinsi.) [Bk. ansikl. böl.]
2. Ak tarçın, Antiller’de yetişen ve beyaz ya da acı tarçın veren aromatik ağaç (Canella alba; Winteranaceae familyası).

—Org. kim. Tarçın asidi, SİNAMIK ASlTİN eşanlamlısı.

—ANSİKL. Çin tarçını elde edilen tarçın ağacı (Cinnamomum cassia) Güney Çin ve Endonezya adalarında yetişen ve kışın yapraklarını dökmeyen büyük bir ağaçtır (10-12 m). Kabuğu Çin tarçını adıyla daha çok baharat olarak kullanılır. Hindistan, Seylan ve Endonezya adalarında yetişen Seylan tarçını da (Cinnamomum zeylanicum) kışın yapraklarını dökmez, ama ötekinden daha küçüktür. Bunun genç dallarının iç kabuğu kurutularak Seylan tarçını adıyla satılır. Bu ağacın tarçını ötekinden daha değerlidir.

TARÇIN a.
1. Tarçın ağacının (Cinnamomum zeylanicum) kabuğuna ve daha genel anlamda, kokusu ve tadıyla onu andıran bazı ağaç kabuklarına verilen ad. (Bk. ansikl. böl.)
2. Tarçın çiçeği, tarçının olgunlaşmadan önce toplanıp güneşte kurutulmuş meyvesi (yanlış olarak çiçek denir). [Bk. ansikl. böl.] || Tarçın esansı, tarçının kabuğu damıtılarak elde edilen uçucu yağ. (Bk. ansikl. böl,) || Beyaz tarçın, acı tarçın, Antiller’de yetişen Canella alba1 nın kabuğu. [ Çin tarçını, Cinnamomum cassa'nın kabuğu, || Koşinşin ya da Ma- labar tarçını, Cinnamomum obtusitolium var. lourleri'nin kabuğu. || Yalancı tarçın, Caryophyllus aromaticus (karanfil) ve Cro ton cascarilla türü ağaçların kabuğu. || Tarçın rengi, sarıyla kızıl kahverengi arası renk; bu renkte olan; tarçıni.

—ANSİKL. Tarçın ağacının kabuğu (gerçek tarçın ya da Seylan tarçını) 3-4 yıllık sürgünlerden elde edilir. Yüzeyi kazınarak temizlenen kabuklar, kendi üzerine kıvrılmış, 30-35 cm uzunluğunda, açık kızıl sarı renkte ince parçalar halinde olur. Daha kısa ve daha kalın kırmızımsı renkteki Çin tarçını (Cinnamomum cassia) daha keskin ve daha az saf kokuludur; Cayenne tarçını ise daha kalın ve öbüründen daha soluk renklidir.
Tarçın ağaçlarının kabukları (Cinnamomum casii ve C. zeylanicum) dış kısmı soyulduktan sonra kurutulur ve 30-50 cm uzunlukta, 1-2 mm kalınlığında boru ya da oluk haline getirilir. Tarçın toz ya da infusyon halinde peklik verici ve gaz söktürücü olarak kullanılır. Tarçın çiçeği tarçının 7 -10 mm boyunda ve çivi biçiminde olan kuru meyveleridir Baharlı ve keskin tarçın kokuludur. Tarçın gibi kullanılır ve bazı likörlere konur Tarçın esansı, kuvvetli tarçın kokulu, baharlı, lezzetli bir sıvıdır İştah açıcı ve midevi olarak bir şeker parçası üzerine 2-3 damla damlatılarak alınabilir. Fazla alınması tehlikelidir. Parfümcülükte de kullanılır.

—Mutf. Ortaçağda, tarçın yalnızca pastacılıkta değil, kızarmış etlerde ve yahnilerde de kullanılıyordu. Bu gelenek Afrika’da ve Hindistan'da sürmektedir. Bugün, Avrupa’da pastacılıkta kullanılır; sıcak şaraba ve kimi zaman çikolataya koku verir.


Kaynak: Büyük Larousse

Benzer Konular

24 Mayıs 2011 / Misafir Cevaplanmış
9 Temmuz 2009 / krmr Soru-Cevap
28 Mayıs 2017 / Misafir Cevaplanmış
14 Şubat 2012 / reyan Taslak Konular
2 Mart 2015 / _EKSELANS_ Taslak Konular