Arama

Kış mevsiminde kivilere ne çeşit gübreler konur?

Güncelleme: 1 Temmuz 2011 Gösterim: 2.540 Cevap: 1
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
21 Aralık 2010       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Ben sizlere bir soru sormak istiyorum çok acil lütfen kış mevsiminde kivilere ne çeşit gübreler konur ??
Sponsorlu Bağlantılar
Efulim - avatarı
Efulim
VIP VIP Üye
1 Temmuz 2011       Mesaj #2
Efulim - avatarı
VIP VIP Üye
Alıntı
Misafir adlı kullanıcıdan alıntı

Ben sizlere bir soru sormak istiyorum çok acil lütfen kış mevsiminde kivilere ne çeşit gübreler konur ??

GÜBRELEME

Sponsorlu Bağlantılar
Genel bir kaide olarak bir bitkinin gübre ihtiyacı tespit edilirken yaprak ve toprak analizine bakılır. Kivi bitkisine verilecek gübre miktarı yapılan araştırma sonuçlarına göre tespit edilmelidir. Toprak yapısı ve derinliği uygun olduğu takdirde kökler yanlara ve derinlere dağılır. Bol saçak kök yaptığı içinde toprağı sömürme gücü fazladır. Gübrelemede esas bitkinin topraktan aldığı bütün elementleri en az alındığı miktar ve alınabilir formda olmak üzere toprağa geri vermektir.

Kış mevsiminde kivilere ne çeşit gübreler konur?Kış mevsiminde kivilere ne çeşit gübreler konur?
Şekil. Şubat-Mart dönemi organik gübre Şekil. Organik gübrenin veriliş şekli

Kivi bitkisinde hızlı vejatatif ve genaratif gelişmeye bağlı olarak besin maddelerine her yıl artan miktarlarda ihtiyaç gösterir. Verilecek olan gübre miktarı ve zamanı önemlidir. Organik gübre (hayvan gübresi,yeşil gübre) Şubat-Mart dönemi kivinin taç iz düşümüne göre en az 1m2 lik alana verilmelidir. Verim çağında olan kivi bitkisi için ortalama yanmış sığır gübresi 15-20 kğ tavuk gübresi için 10 kğ yeterlidir. Kimyasal(Suni) gübreler verilirken, yine bitkinin yaşı ve taçlanma iz düşümüne göre verilmelidir. Azotlu gübrelerin hepsi bir defada verilmemelidir. Suda çabuk hidroliz olmaları ve yıkanmaya duyarlı oluşları nedeni ile özellikle bölgemizde yağışlı bir iklime sahip olduğundan 1/3 mart 1/3 mayıs 1/3 haziran ayında verilmelidir. Fosforlu ve potaslı gübreler suda zor erimeleri ve tutulmaları nedeni ile kasım-aralık ayında verilmelidir.
Dikimden sonra İlk üç yıl genç fidelere uygulanacak olan gübre miktarı üçe bölünmek üzere 1/3 Mart, 1/3 Mayıs, 1/3 Haziran ayında verilmelidir. Gübre verilirken en az 1m2 lik alana yayılmalıdır.
1.yıl: 14 gr Saf Azot karşılığı 30 gr üre
2.yıl 55gr Saf Azot karşılığı 120 gr üre
3.yıl 110 gr Saf Azot karşılığı 250 -350 gr üre

Tam verim çağında olan bir kivi bitkisi için 500 gr saf azot karşılığı, azotlu gübrelerden üre için 1kğ, Amonyum nitrat için 1.5 kğ olmak üzere üçe bölünerek 1/3 Mart, 1/3 mayıs, 1/3 haziran, ayında verilmelidir. Fosforlu ve potasyumlu gübreler bir defada sonbaharda verilmek üzere 200 gr P2 O5 300 gr K2O verilmelidir.


Kaynak
Sen sadece aynasin...

Benzer Konular

16 Aralık 2012 / Misafir Taslak Konular
22 Aralık 2012 / Misafir Soru-Cevap
29 Kasım 2010 / bilgi_fen Soru-Cevap
3 Ağustos 2011 / Misafir Soru-Cevap
4 Aralık 2013 / Misafir Cevaplanmış