Giyisi yada elbise kısacana vucudu örten tüm sentetık pamuklu naylonvb kumas türleri ısı kaynağı olmamalarına rağmen normal vucud ısısını dış ortamdaki düşük yada yüksek sıcaklıkların temasıyla örneğin güneş ışığının sıcaklığını engelliyerek yahut kar soğuğun düşük sıcaklığını hissetmesine mani olarak kişinin normal vucud sıcaklığını hapsetmesidir aslında.
Yani elbiseler vucud sıcaklığını muhafaza ederler ve dıs ortamla temasını asgari düzeyde tutarak aslında ısıtmayıp bizim kendi vucudumuzdaki sıcaklığı bir nevi depolarlar. Bu depolama örneğin yaz günü palto giyen bir insan normal vucud sıcaklığını depoladığı yani muhafaza ettiği halde dış ortamında sıcaklığı eklendiğinde vucud otomatikman soğutma sistemini yani terlemeyi başlatır.
Arabalarda da motor ısındıgında su yada yağvb sistemler motor bloklarını dolaşarak aşırı ısınmasını engeller tıpkı insanların terliyrek vucudunda fazla olan ısıyı ter yöntemiyle vucudun dışına atar.
Diğer bir örnek çömlek te bulunan suyun direkt gün ışığında bırakıldığı halde neden içindeki suyun soğuk olduğu örneğidir.
Burdada soğutmayı tıpkı insanlardaki yada arabalarda veyahut içten yanmalı motorlarda ki radyatör sistemiyle nasıl soğuyutuyorsa çömlek yarı geçirgen yapısı sayesinde aslında bir taşıma kapıda olsa içindeki belli oranda suyun dışarı sızmasına olanak verir yapısı itibarıyla dış yuzeyinde hep ıslaklık bırakir ve bu ıslaklık güneş altında buharlaşmaya buda cömleğin dışında birikmesi gereken ısının buhar olarak kaybından kaynaklanır.
Sonuç temelde yüzeyi koruyan tüm örtücü kaplayıcı maddeler bulundukları sıcaklıkları muhafaza ederler buna dış etkenler artı yada eksi yönde tetikleme yapar.