Arama

Badminton sporu hakkında bilgi verir misiniz? - Sayfa 2

En İyi Cevap Var Güncelleme: 25 Şubat 2015 Gösterim: 11.370 Cevap: 16
_kelebek_ - avatarı
_kelebek_
Ziyaretçi
4 Mart 2012       Mesaj #11
_kelebek_ - avatarı
Ziyaretçi
badminton iki kisi ya da ikiser kisiden meydana gelen iki rakip Grup tarafindan raket ve mantardan yapilma tüylü bir topla, 155 cm yüksekliginde 76 cm'lik bir filenin tam ortadan ikiye böldügü 5.18 m en ve 13.40 m boyunda dikdörtgen bir alanda oynanan bir oyundur. rakip taraflar topu karsi tarafin sahasina düsürmeye çalisarak puan ararlar. sadece servis kullanan taraf puan kazanabilir. her bir set 15 puanliktir ve 15'e ilk ulasan taraf (en az 2 puan fark varsa) seti alir. oyunda saha ve baslama vuru su yazi-tura atisi ile belirlenir.

Sponsorlu Bağlantılar
yazi-tura atisini kazanan servis atmak ya da karsilamak konusunda bir seçim yapar ve oyuna servisle baslanir. servis atan oyuncu topu raketle bel seviyesini geçmeden yukaridan asagiya dogru gönderir. topun mantarli kafa kisminin asagi bakmasi zorunludur. servis atma sirasinda mutlaka iki ayak yerle temasini kesmemelidir.

top, filenin üzerinden geçip rakip yari sahasina ulasmazsa, saha çizgilerinin disina düserse, ya da tavana çarparsa Oyun disina çikmis sayilir. karsilayan oyuncu hazir olmadan servis kullanmak kural ihlali sayilir. ancak karsilayan oyuncu karsilamak için hamle yaparsa atis faullü olmaktan çikar. oyun sahasinin 13.4m boyu 5.18m eni vardir. çiftlerdeyse bu ölçülere 42 cm daha eklenir. saha enine tam ortadan fileyle ikiye bölünmüstür.

puanlama ( s ayı kazanma )
aksi kararlastirilmadigi sürece taraflar en çok üç set oynar. yalnizca servis kullanan taraf sayi alabilir. tek erkekler ve çiftler karsilasmalarinda, 6 sayili kuralda sözü edilen durum disinda, 15 sayisina ilk olarak ulasan taraf seti kazanir. tek bayanlar karsilasmalarinda, 9.6 sayili kuralda sözü edilen durum disinda, 11 sayisina ilk olarak ulasan taraf seti kazanir.

uzatmalar, set skorunun 14-14 oldugu durumlarda (tek bayanlarda 10-10), ilk önce 14 sayisina (tek bayanlarda 10) ulasan taraf seti 'uzatma' (6 sayili kuralda zikredilen hususu) hakkina sahip olacaktir.bu uzatma hakki ancak yukarida belirtilen sayiya erisildigi an ve bir sonraki servis atisi yapilmadan önce kullanilabilir. uzatmalar asagidaki sekillerde gerçeklestirilir. durum 14-14 iken uzatm Aya gidildiginde 3 sayi. durum 10-10 iken uzatm aya gidildiginde 3 sayi. seti kazanan taraf sonraki sette ilk servis atisini yapacaktir.

yarı saha değişimi
birinci setin bitiminde, eger oynanacaksa üçüncü set öncesinde ve üçüncü settes ya da tek set üzerinden yapilan maçlarda, önde giden taraf, 11 sayilik sette 6. sayiya ulasinca ,15 sayilik sette 8. sayiya ulasinca yarialan degisimi yapilir.

oyuncular, kurala göre yari alan degisimi yapmayi ihmal etmislerse hata anlasildigi anda yari lan degisimi yapilir ve o andaki sayilar geçerliligini korur.

servis atışları
hatasiz servis atisi için
servis kullanan ve karsilayan oyuncular birbirine çapraz servis içinde durur. ayaklari bu servis alanlarini çevreleyen sinir çizgilerine basmayacak sekilde durur ve servis atisi yapilincaya dek gerek servis kullanan gerek karsilayanin her iki ayaginin bir bölümü, oyun alaninin yüzeyine temas halindeyken, hareketsiz kalir.

topun tamami servis kullanan oyuncunun bel hizasindan asagida bulunmali, topa ilk vurus taban kismina dokunularak yapilmalidir.

topa vurus aninda servis kullanan oyuncunun raketinin sapi, raket basi, oyuncunun raket tutan elinden belirgin bir sekilde asagida olacak sekilde asagiya dogru egik olacaktir. servis atisi basladiktan tamamlanincaya kadar servisi kullanan oyuncunun raketi öne dogru hareketini sürdürür.

topun süzülüsü, servis kullanan oyuncunun raketinden çikip yukari dogru bir ivme ile fileyi asarak bir engelle karsilasmadigi durumda, servis karsilayan tarafin servis bölgesine düsecek sekilde olmalidir.

oyuncular kendi bölgelerinde yerlerini aldiklari zaman, servis kullanan oyuncunun raketinin öne dogru ilk hareketi servis atisinin baslangici kabul edilir.

karsilayan oyuncu hazir olmadan servis atisi yapilamaz. ancak servisi karsilayan oyuncu, servisi karsilamak için hamle yaparsa hazir olduguna hükmedilecektir.

servis atisi basladiktan sonra tüytopa raketle vurulmasi ya da tüytopun vurulmadan yere düsmesi (iska geçilmesi) ile birlikte servis atisi gerçeklesmis sayilir.

çiftler karsilasmasinda, esler rakip servis kullanan ya da karsilayan oyuncunun görüsünü engelleyecek herhangi bir konumda durabilirler.

tekler karşılaşması
servisi kullanan oyuncu, bir setteki skoru çift bir sayi iken, sayi yapamadiysa ya da skorunu çift sayili duruma getirmisse, oyuncular kendilerine göre sag servis alani içerisinde durmak suretiyle servis kullanirlar ya da karsilarlar.

servis kullanan oyuncunun o setteki skoru tek sayi ise oyuncular kendilerine göre sol servis alani içerisinde durmak suretiyle servis kullanirlar ya da karsilarlar.

bir hata yapilincaya ya da top oyun disi kalincaya dek, servis kullanan ve karsilayan topa dönüsümlü olarak vururlar.

servisi karsilayan oyuncu bir hata yapar ya da top servisi karsilayanin yarialani yüzeyine temas ederek oyun disi kalirsa, servis kullanan sayi elde etmis olur. servis kullanmis olan oyuncu, bu kez öteki servis alanindan yeniden servis kullanir.

servisi kullanan oyuncu bir hata yapar ya da top servisi kullanan oyuncunun yan alaninin yüzeyine temas ederek oyun disi kalirsa, servis kullanmis olan oyuncu servis atmayi sürdürme hakkini yitirir ve hiçibir oyuncu sayi almak sizin servis karsilamis bulunan oyuncu servis kullanma hakkini elde eder.

çiftler karşılaşması
her setin basinda ve servis kullanma hakkinin taraflardan birine her geçisinde servis atisi sag servis alanindan yapilacaktir.

servisi yalnizca servisi karsilamakla yükümlü olan oyuncu karsilayabilir. karsilayanin esi tüytopa vurur ya da top ona degerse servisi kullanmis olan taraf sayi elde eder. servis karsilandiktan sonra servisi kullanan tarafin oyuncularindan herhangi biri topa vurabilir, daha sonra da servisi karsilayan oyunculardan herhangi biri topa vurabilir, daha sonra da servisi karsilayan oyunculardan herhangi biri. oyun bu sekilde top oyun disi kalincaya dek karsilikli vuruslarla sürdürülür. servis karsilandiktan sonra, oyuncular filenin kendi taraflarinda kalan bölgesindeki herhangi bir yerden topa vurabilirler

servisi karsilayan taraf hata yaparsa ya da tüytop servis karsilayan tarafin alaninda yere temas edip oyun disi kalirsa, servis kullanimi, olan taraf sayi alir ve servisi kullanmis olan oyuncu yeniden servis atisi yapar.servis kullanan taraf hata yaparsa ya da top servisi kullanan tarafin alaninda yere temas edecek oyun disi kalirsa, servis kullanmis olan oyuncu servis atisini sürdürme hakkini kaybeder ve her iki taraf da sayi elde etmemis olur. herhangi bir setin basinda servis kullanmis bulunan oyuncunun tarafi o sette, skora artiramadigi ya da çift sayi yaptigi zaman söz konusu oyuncu sag servis alanindan servis atacak ya da bu alanda servis karsilayacaktir. tersi durumda sol servis alanini kullanacaktir. herhangi bir setin basinda servis karsilamis bulunan oyuncunun tarafi o sette, skoru artiramadigi ya da çift sayi yaptigi zaman söz konusu oyuncu sag servis alaninda servis karsilayacak ya da bu alanda servis atacaktir. tersi durumda sol servis alanini kullanacaktir. esler içinse bu uygulamanin tersi yapilir..

servis kullanma hakki herhangi bir sette, birbirini izleyen biçimde, baslangiç servisini kullanan oyuncudan baslangiç servisini karsilayan oyuncuya geçer, bu oyuncudan sonra esine geçer, ondan rakip tarafin oyuncularindan birine ve daha sonra onun esine geçer ve bu sekilde sürer.

hiç bir oyuncu sirasi gelmeden servis kulla namaz, sirasi gelmeden servis karsilayamaz ya da ayni sette pespese iki servis karsilayamaz.

kazanan takimin oyuncularindan herhangi biri bir sonraki sette ilk servis atisini kullanabilecegi gibi kaybeden tarafin herhangi bir oyuncusu karsilama yapabilir.

servis bölgesi yanlışlıkları
oyuncular asagida sayilan durumlarda servis alani yanlisligi yapmis kabul edilirler
sirasi gelmeden servis kullanilmasi
yanlis servis bölgesinden servis atilmasi ya da
yanlis servis bölgesinde durarak, servis karsilamaya hazirlanmasi ve servisin kullanilmis olmasi
servis bölgesi yanlisligi yapildiginda

yanlisligin bir sonraki servis atisi yapilmadan önce fark edilmesi halinde, taraflardan yalnizca biri pozisyon hatasi yapmis ve hata yapan taraf o ralliyi kaybetmisse (hatali pozisyondan avantaj saglamamissa), pozisyon düzeltilemez. aksi halde servis tekrarlarina hükmedilir.
yanlislik bir sonraki servis atisindan önce fark edilemediyse, pozisyon hatasi düzeltilmez.

servis bölgesi yanlisliginin düzeltilmesi sözkonusu degilse, oyuncularin yeni servis alanlari (gerektiginde yeni servis sirasi da) degistirilmeksizin oyuna devam edilir.

hatalar
servis atisi nizami degilse
servis atan oyuncu atis sirasinda topu iskalarsa
servis atildiginda tüytop fileye takilir ve tepesinde asili kalirsa ya da fileyi astiktan sonra rakip sahada fileye takilirsa,
oyun esnasinda eger tüytop oyun alaninin sinir çizgilerinin disina düserse,
filenin arasindan ya da altindan geçerse
filenin öbür tarafina geçmezse
çatiya, tavana ya da yan duvarlara degerse
ooyuncunun kendisine ya da formasina degerse, hata olarak kabul edilir

ayrica
oyun alaninin yakin çevresi disinda kalan bölgede bir kisiye ya da nesneye degerse,
oyun esnasinda, tüytopla temasin baslangiç noktasi filenin vurusu yapan oyuncunun tarafinda gerçeklestirilmemisse (ancak, vurus esnasinda vurusu yapan oyuncunun raketi filenin üzerinden asarak topun pesinden hareketlerini sürdürebilir.) hata sayilir. top oyunda iken eger oyunculardan biri,

fileye ya da onu tutan direklere raketiyle, vücuduyla ya da formasiyla degerse,
rakibin oyun alanina, file üzerinden raketiyle veya bedeniyle tecavüz ederse,
rakibini engelleyecek ya da dikkatini dagitacak sekilde, rakip oyun alani file altindan raketi ve bedeni ile ihlal ederse,
rakibin nizami vurus yapmasini, tüytopa file üzerinden vurarak engellerse,

oyun esnasinda
bir oyuncu kasitli olarak bagirir ya da el kol hareketleri yapar veya benzeri hareketlerle rakibinin dikkatini dagitirsa,
oyun esnasinda, eger top rakette takili kalip, vurus yapilirken raketten kurtulursa,
ayni oyuncu tarafindan üst üste iki kez topa vurulursa,
pespese bir oyuncu ve esi tarafindan vurulursa,
oyuncunun raketine degdikten sonra arkaya dogru yoluna devam ederse,
eger oyuncu israrli ve saldirgan davranis ve Yüz kizartici eylemlerden dolayi ceza aldiysa hatali davranislar gösteriyor demektir.

servis atışının tekrarlanması ( let )
hakem veya (onun bulunmadigi durumlarda) oyuncu tarafindan oyunu durdurma karari verilmesi durumudur. durdurma karari herhangi beklenmedik bir durum ya da kaza hallerinde verilebilir.

eger top servis atisi disinda, fileye takilip asili kalir ya da fileyi astiktan sonra fileye takili kalirsa,
servis atisi sirasinda hem atan hem de karsilayan oyuncu ayni anda hata yaparsa,
eger servis kullanan oyuncu, karsilayan taraf hazir olmadan atis yaparsa,
oyun esnasinda top parçalanip taban kismi tamamen toptan ayrilirsa,
çizgiye hakemi topun düstügü yeri göremediyse, bas hakem de karar veremiyorsa oyun durdurulur.
oyunun durduruldugu durumlarda, son servis atisi geçerli sayilmayacagindan, servis atmis olan kisi servisi tekrarlar.

topun oyun dışı olduğu durumlar
fileye çarpip orada ya da tepede asili kalirsa,
fileye ya da direge çarptiktan sonra, topa vuran oyuncunun kendi yari alaninin zeminine dogru inise geçtigi hallerde,
oyun alaninin yüzeyine çarpinca,
hata ya da let karari verildigi zaman top oyun disi kalir.
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
10 Aralık 2013       Mesaj #12
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
ödevim var benim de badmintonu anlatmam gerek
Sponsorlu Bağlantılar
KrAlper - avatarı
KrAlper
Ziyaretçi
10 Aralık 2013       Mesaj #13
KrAlper - avatarı
Ziyaretçi
Lütfen tam olarak her şeyini yazar mısınız? Kısaca
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
16 Aralık 2013       Mesaj #14
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
DAha kısa badmintonun nasıl oynandığı hakkında bilgi verir misiniz
m.nihat kaya - avatarı
m.nihat kaya
Ziyaretçi
15 Mart 2014       Mesaj #15
m.nihat kaya - avatarı
Ziyaretçi
benimde ödevim var
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
24 Şubat 2015       Mesaj #16
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Badminton tek kişilik veya çift kişilik oynanır. Temel servis (uzun servis) ve kısa servis olarak ikiye ayrılır.backhand,forehand,smaç,drop,ney drop,clear,drive,lop vuruşları vardır bunlardan bazıları kendi içlerindede ayrılır ama uzun internetten bulabilirsin açıklamalarıyla birlikte
_AERYU_ - avatarı
_AERYU_
Ziyaretçi
25 Şubat 2015       Mesaj #17
_AERYU_ - avatarı
Ziyaretçi
Bu mesaj 'en iyi cevap' seçilmiştir.
Bakınız

Benzer Konular

27 Ekim 2016 / Misafir Cevaplanmış
20 Haziran 2017 / Ziyaretçi Cevaplanmış
12 Mayıs 2011 / Misafir Cevaplanmış
20 Haziran 2017 / woltka1001 Tıp Bilimleri