Buğday
Buğdaygiller familyasından bütün dünyada ıslahı yapılmış otsu bir bitkidir. Mısır ile birlikte dünya çapında ikinci en fazla ekimi yapılan bir tahıldır. Türk mutfağında un haline getirilip başta ekmek olmak üzere, börek, çörek, bazlama, kete, simit vs yapımında kullanılır. Kavurga adıyla bilinen ve çok tüketilen bir yiyecek vardır ki, buğday yıkandıktan sonra kavrularak yapılır ve çiğden yenilir. Türkiye’nin her yerinde yetişir.
Un nasıl yapılır?
Buğdaylar Taş yada Valsli Değirmen'lerde öğütülür. Sonraki aşama, buğdayın kalbur veya eleklerle, hava akımı, mıknatıslar ve özgül ağırlık farkı yardımıyla temizlenmesi ve yabancı maddelerinden ayrılmasıdır. Daha sonra buğday yıkanarak toz, toprak parçaları ile sürme, rastık vb. uzaklaştırılır, unun düzgün ve daha beyaz olması sağlanır. Son olarak buğday suyla tavlanır ve ortaya çıkan un özel eleklerle elenerek son halini alır.