Arama

Feriha Sanerk kimdir, hayatı hakkında bilgi verir misiniz?

En İyi Cevap Var Güncelleme: 25 Mayıs 2011 Gösterim: 5.257 Cevap: 2
gizli şahıs - avatarı
gizli şahıs
Ziyaretçi
25 Mayıs 2011       Mesaj #1
gizli şahıs - avatarı
Ziyaretçi
feriha senerkin hayatı????????????????
EN İYİ CEVABI The Eniqmatic verdi
Şerife Feriha Sanerk, (d. 1923, İzmir), ilk Türk kadın emniyet müdürü.
İzmir ve Ankara'da yaşadı, eğitim gördü. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgile Fakültesini bitirdi. Kaymakam olma isteği geri çevrilince Emniyet Genel Müdürlüğüne başvurarak komiser muavini olarak göreve başladı. Otuz yıl çalıştıktan sonra 1974 yılında emekliye ayrıldı. Türkiye'nin ilk kadın emniyet müdürü Şerife Feriha Sanerkdür ve 1945 yılında Emniyet Genel Müdürlüğü Önemli İşler Şubesinde (Şimdi İstihbarat Dairesi Başkanlığı) göreve başlamıştır. 21 Kasım 2010 tarihinde 87 yaşında hayata veda etmiştir. Modacı Cemil İpekçinin yengesidir. Sanerk, Antalya'da kendisi gibi polis olan kızı emekli emniyet müdürü Nurdan Canca ve yine emekli emniyet müdürü damadı Natık Canca'nın yanında kalıyordu. Şerife Feriha Sanerk ölmeden önce yıllarca hizmet ettiği Emniyet teşkilatından vasiyette bulunarak tabutunun polislerce taşınmasını istediği bildirildi.
Sponsorlu Bağlantılar

The Eniqmatic - avatarı
The Eniqmatic
Ziyaretçi
25 Mayıs 2011       Mesaj #2
The Eniqmatic - avatarı
Ziyaretçi
Bu mesaj 'en iyi cevap' seçilmiştir.
Şerife Feriha Sanerk, (d. 1923, İzmir), ilk Türk kadın emniyet müdürü.
İzmir ve Ankara'da yaşadı, eğitim gördü. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgile Fakültesini bitirdi. Kaymakam olma isteği geri çevrilince Emniyet Genel Müdürlüğüne başvurarak komiser muavini olarak göreve başladı. Otuz yıl çalıştıktan sonra 1974 yılında emekliye ayrıldı. Türkiye'nin ilk kadın emniyet müdürü Şerife Feriha Sanerkdür ve 1945 yılında Emniyet Genel Müdürlüğü Önemli İşler Şubesinde (Şimdi İstihbarat Dairesi Başkanlığı) göreve başlamıştır. 21 Kasım 2010 tarihinde 87 yaşında hayata veda etmiştir. Modacı Cemil İpekçinin yengesidir. Sanerk, Antalya'da kendisi gibi polis olan kızı emekli emniyet müdürü Nurdan Canca ve yine emekli emniyet müdürü damadı Natık Canca'nın yanında kalıyordu. Şerife Feriha Sanerk ölmeden önce yıllarca hizmet ettiği Emniyet teşkilatından vasiyette bulunarak tabutunun polislerce taşınmasını istediği bildirildi.
Sponsorlu Bağlantılar

Son düzenleyen The Eniqmatic; 25 Mayıs 2011 20:34 Sebep: Kaynak Eklendi.
Esra_99 - avatarı
Esra_99
Ziyaretçi
25 Mayıs 2011       Mesaj #3
Esra_99 - avatarı
Ziyaretçi
Feriha Sanerk, cumhuriyetin ilan edildiği yıl İzmir'de dünyaya gelmiş. Sayıştay denetçisi babasının görevi sebebiyle Ankara'da okumuş. Kaymakamlık hayali sebebiyle Mülkiye'ye (Siyasal Bilgiler Fakültesi) girmiş. Okuldaki başarısıyla öne çıkan Sanerk, dönemin Başbakanı Şükrü Saraçoğlu'nun dikkatini çekmiş: "Saraçoğlu da mülkiye mezunuydu. Bizi ziyarete gelirdi. Ben kendisinden çekinir, yanına gidemezdim. O da beni yanına çağırıp (seni kaymakam yapacağım) derdi. Beraber maç izlerdik. Ancak, hükümet düşünce benim kaymakamlık işim yattı."

Feriha Sanerk görev yaptığı yıllarda yabancı basına da konu olmuş. Bir İngiliz gazetesi, Türkiye'nin ilk kadın emniyet müdürünün hikayesini okurlarına aktarmış. 30 yıl görev yaptıktan sonra 1974 yılında emekli olan Sanerk, hareketli bir yaşama alıştığı için evde kalmaktan sıkılıyor. Torunlarıyla ilgilenen Sanerk, resim yaparak zaman geçiriyor. Feriha Hanım'ın viyolonsel sanatçısı kızı Rezzan Canca ise disiplin sebebiyle babasından çok annelerinden çekindiklerini aktarıyor.