Arama

Sekonder röle ile koordinasyon nasıl yapılır?

Bu Konuya Puan Verin:
Güncelleme: 10 Ağustos 2011 Gösterim: 3.035 Cevap: 1
hercan_17 - avatarı
hercan_17
Ziyaretçi
10 Ağustos 2011       Mesaj #1
hercan_17 - avatarı
Ziyaretçi
ard arda sıralanmış 4 adet sekonder role ile kordinasyonu nasıl yapabilirim?
Sponsorlu Bağlantılar
SaKLI - avatarı
SaKLI
VIP VIP Üye
10 Ağustos 2011       Mesaj #2
SaKLI - avatarı
VIP VIP Üye
Alıntı
hercan_17 adlı kullanıcıdan alıntı

ard arda sıralanmış 4 adet sekonder role ile kordinasyonu nasıl yapabilirim?

Röle Koordinasyonu: Kaynaktan itibaren en uçtaki tüketiciye doğru, peşpeşe dizilen fiderlerden oluşan bir sistemde, aynı arızayı gören rölelerden, kaynaktan daha uzak olanın daha önce; daha yakın olanın daha sonra çalışmasına "seçici çalışma" bu şekilde çalışmayı sağlayan ayar işlemine röle "koordinasyonu" denir.
Aynı arıza akımında; kaynağa yakın röle, diğerinden en az t zamanı kadar sonra kesicisini açtırmalıdır. Bu t zamanı, her iki rölenin çalışma zamanı hatalarından, uzak röleye ait kesicinin çalışma zamanından, yakın rölenin eylemsizliğinden doğan zaman hatasından ve bir emniyet zamanından oluşur. t zamanını oluşturan bu beş bileşenin her biri ortalama 0,1 saniye kabul edilebilir. O halde pratikte t zamanı 0,5 saniye olarak alınabilir. Ancak, burada akla şu soru gelebilir, sabit zaman aralıkları ile sıralanmış 4 fiderden kaynağa en uzak olanı 1 sn olarak ayarlandığı zaman kaynağa en yakın olan 2,5 sn olarak ayarlanması beklenmektedir. Bu durumda şebekede bulunan trafoların kısa devre dayanım sürelerinin üzerine çıkılabilir ki bu durumda yapılan koruma işlevini yitirmiş olacaktır. Bu nedenle bundan sonraki bölümde ani elemanlarla koruma, çalışma akımı akım değeri ve ters zamanlı aşırı akım röle koordinasyonundan bahsedilecektir.
Sponsorlu Bağlantılar
Kaynaktan itibaren ardarda çok sayıda fidere sahip bir şebekede aşırı akım röle koordinasyonunu sadece zaman değerlerini uygun seçerek sağlamaya çalışmak doğru değildir. Çünkü bu takdirde kaynağa en yakın aşırı akım rölesinin zaman gecikmesi çok yüksek olacaktır ve beklide teçhizatın hasarlanmasını önleyemeyecektir. Bu nedenle rölelerin çalışma akımlarının ayar değerlerini de uygun seçerek kaynağa yaklaştıkça zaman değerlerinin çok yükselmesi bir dereceye kadar önlenebilir. Rölelerin ani elemanlarının koordinasyonuda yapılabilirse o takdirde zaman değeri dahada küçültülebilir.
Yukarıda bahsettiğimiz hususlara örnek olarak aşağıdaki örnek üzerinde açıklama yaparsak.


Sekonder röle ile koordinasyon nasıl yapılır?



Şekilde verilen baralarda kısa devre akımları A=10500 A, B=7000 A, C=4000 A, D=2000 A olsun. Sabit zaman röle ayarı yapıldığı takdirde trafonun kısa devreye dayanma süresini zorlayacak bir kısa devre süresinin kaynağa yakın trafoda meydana geldiğini görmüştük. Burada ise akım ve ani eleman koordinasyonu ile daha iyi bir sonucun alınabileceğini görmeye çalışacağız. Çalışma akımı ayar değeri olarak 1 nolu rölede zamanlı eleman için 500 A, ani eleman için 1000 A uygun olsun. 2 nolu rölenin zamanlı elemanı 1500 A, ani elemanı 2500 A ayarlanabilsin. 3 nolu rölenin zamanlı elemanı 3000 A ani elemanı 5000 A ve 4 nolu rölenin zamanlı elemanı 5500 A ani elemanı 8500 A ayarlanabilir olsun. Bu durumda, bütün rölelerin zamanlı elemanları 1 saniyelik sabit zaman gecikmesine ayarlanabilir ve röle koordinasyonu, her akım değeri için o akım değerinde çalışması mümkün olan iki rölenin çalışma zamanları arasında 1 saniyelik fark kalmaktadır. Bu durumda kaynağa en yakın rölenin çalışma zamanı sabit zamanda hesaplandığı gibi 2,5 sn değil 1 sn olacaktır. Burada şu hususu belirtmek faydalı olacaktır. Röle koordinasyon eğrilerini çizerken tüm rölelerden geçecek akımları aynı gerilim bazında ifade etmek zorunludur. Aksi takdirde her gerilim seviyesi için ayrı akım ekseni çizmek gerekir.. akımların aynı gerilim seviyesine indirgenmesi. İdeal bir trafoda giriş güç ile çıkış güç birbirine eşittir. P1=P2 , I1xV1=I2xV2 , I2=I1xV1/V2 buradan diğer gerilim seviyesine indirgenecek akım değeri bulunmuş olur.
Ters zamanlı aşırı akım rölesi kullanılarak röle koordinasyonu yapmak seçicilik sağlanması için en önemli alternatiftir.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
..

Benzer Konular

26 Kasım 2015 / kompetankedi Mühendislik Bilimleri
20 Kasım 2014 / GİZEMMMMMMM07 Soru-Cevap
13 Kasım 2014 / Misafir Soru-Cevap
26 Aralık 2012 / Misafir Cevaplanmış