Arama

Hücre bölünmesi nedir?

Bu Konuya Puan Verin:
Güncelleme: 24 Eylül 2011 Gösterim: 3.152 Cevap: 3
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
20 Eylül 2011       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
canlılarda üreme ve büyümeyi sağlayan hücre bölünmesi nedir
Sponsorlu Bağlantılar
kosovalı hulya - avatarı
kosovalı hulya
VIP VIP Üye
20 Eylül 2011       Mesaj #2
kosovalı hulya - avatarı
VIP VIP Üye
Alıntı
Misafir adlı kullanıcıdan alıntı

canlılarda üreme ve büyümeyi sağlayan hücre bölünmesi nedir

Hücre Bölünmesi - Hücre Bölünmesi Nedir

Sponsorlu Bağlantılar
Hücre bölünmesi, tek hücreli canlıların çoğalması, çok hücreli canlıların büyümesi, erkek ve dişi eşey hücrelerinin meydana gelmesi için gerekli biyolojik olaydır. Bir hücrenin bölünebilmesi için belirli bir büyüklüğe ulaşması ve nükleik asitlere sahip olması gerekmektedir. Canlılar dünyasında,
  • Amitoz (Amitozis).
  • Mitoz (Mitozis)
  • Mayoz (Meiosis)
olmak üzere üç farklı tip bölünme vardır. Tek hücreli canlılarda bölünme genellikle amitoz, çok hücrelilerde ise mitoz ve mayoz ile görülür.


threecellgrowthtypestr


Amitoz

Genellikle tek hücrelilerde görülen bu bölünmeyle o türe ait birey sayısı artar. Amitoz bölünme yapan hücrelerin önce çekirdeği uzar, çekirdeğin uzamasıyla çekirdekçik de uzayıp boğumlanarak ikiye ayrılır. Bunu sitoplazma bölünmesi takip ederek, bir hücreden iki yeni yavru oluşacak şekilde bölünme gerçekleşir. Amitozda çekirdek zarı kaybolmaz, kromozomlar belirmez, sentriyoller iğ iplikleri oluşmaz. Tek hücreliler dışında bazı özel hallerde yüksek yapılı organizma hücrelerinde de amitoz görülebilir. Bu durumda çoğu kez hücreler ölüme mahkum olur, çünkü tekrar mitoz bölünme yapamazlar. Amitoz bölünme bu organizmalarda bazen açlık nedeniyle dejenere olan hücrelerde, bazı yaşlı kıkırdak hücrelerinde, ayrıca hızla çoğalan kuş embriyosunun blastoderm hücrelerinde görülebilir. Gametlerde genellikle amitoz bölünme görülmez.



Mitoz
Zigot oluştuktan sonra başlayan mitoz bölünme, organizma belli bir büyüklüğe erişinceye kadar çoğu soma hücresinde (ör sinir hücrelerinde bölünme yoktur) ve bazı hücrelerde (kemik iliğiçekirdeğinde kromozomlar kendini eşler. Eşler, ana hücrenin bölünmesiyle oluşan iki yavru hücreye verilir. Böylece ana hücreye benzeyen, diploid sayıda (2n) kromozomlu iki yavru hücre meydana gelir.Yavru hücrelerin 23 tanesi anneden 23 tanesi babadan gelir.Bu kromozomların 44 tanesi vücut özelliklerini diğer ikisi cinsiyeti gösterir. Mitoz da çekirdek bölünmesi karyokinez, sitoplazma bölünmesi sitokinezinterfaz ve sonrasında gerçek bölünme evreleri olan profaz, ****faz, anafaz ve telofaz olarak görülür.

Mayoz

Eşeyli olarak çoğalan canlılarda zigotu oluşturacak gamet hücrelerinin yapılması (gametogenez) mayoz ile gerçekleşir.üreme ana hücrelerinde kromozom sayısının yarıya inmesi olayı mayoz ile gerçekleşir.Sonuçta oluşan hücrelere üreme hücresi (gamet) denir. Mayoz bölünme I. ve II. mayoz bölünme şeklinde olup, bunların her biri aslında birbirini izleyen iki bölünmeden ibarettir. I.mayoz bölünme diploid kromozomlu ana hücreden kromozom sayıları yarı yarıya, yani haploid duruma inmiş (redüksiyon) iki yavru hücre meydana gelir. Fakat I. mayoz sonunda henüz kromozomdaki kromatidler tam olarak ayrılmamıştır. II. mayozda kromozomlar tam olarak uzunlamasına bölünür ve kromatidler ayrılarak yavru hücreler gider, böylece bölünme tamamlanmış olur. Mayoz bölünmedeki interfaz evresi (G1,S,G2) I.mayozun başında geçer, II. mayozda tekrarlanmaz. I. mayoz; profaz I, ****faz I, anafaz I, telofaz Iprofaz II, ****faz II, anafaz II, telofaz II evrelerinden oluşur.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
20 Eylül 2011       Mesaj #3
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Hücre bölünmesi tüm canlılarda gorulen olaydır. Bu olayın amacı hucre bolunmesının gerceklestıgı canlı veya hucreye baglı olarak yenı hucreler meydana getırmek, yenilenme ve buyumeyi saglamaktır; tek hucreli canlılarda ise uremeyi saglamaktır. bir hucrenin bolunmesi icin once belli bir buyukluge gelmesi gerekir
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
24 Eylül 2011       Mesaj #4
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
hücre bölünmesinde 2n=5 nasıl olabilir? bu bir performans ödevidir ve resimlerle anlatmak zorundayım.

Benzer Konular

24 Ocak 2011 / Ziyaretçi Soru-Cevap
28 Aralık 2012 / ThinkerBeLL Biyoloji
20 Eylül 2010 / Misafir Soru-Cevap
12 Ağustos 2017 / Misafir Cevaplanmış
18 Eylül 2012 / Misafir Soru-Cevap