SÜNGER a. (yun. sphongari'den).
1. Sularda (genellikle denizde) bir yere tutunarak koloni halinde yaşayan çok- hücreli hayvan.
2. Bazı süngerlerin boynuzsu maddeden oluşan ve çeşitli işlerde kullanılan esnek iskeleti. (Sünger önemli miktarda su tutar, elle sıkınca suyu salıverir.) [Bk. ansikl. böl ]
3. Sıvıları emme ve yüzeyleri temizleme özelliği olan temizlik eşyası.
4. Sünger çekmek, unutmak, bağışlamak: Bu hatanızın üstüne sünger çekelim. \\Sünger gibi, esnek ya da iyi sıvı emen.
—Bot. Sünger parankiması, SÜNGERDO- Kü'nun eşanlamlısı.
—Denize. Halat süngeri, gemilerde, güvertede biriken suları almada, yaş yerleri kurulamada kullanılan ve eski halat telleri açılarak yapılan paspas.
—Su ür. üret. Sünger üretimi, özel alanlarda sünger yetiştirme işlemi.
♦ sıf. Süngerden yapılmış olan şey için kullanılır: Sünger yatak.
—Metalürj. Sünger metal, doğrudan indirgeme (demir), elektroliz vb. gibi kimi yöntemlerle elde edilen gözenekli ya da çok ince taneli metal kütlesi.
—Seram. Sünger baskı- DIMDIM.
—ANSİKL. Tuvalet ya da temizlik işlerinde kullanılan doğal sünger, canlı süngerin (hayvan) yumuşak etli kısımları yok edilmiş olan lifsi iskeletidir. Bu hayvan Eu- spongia ve Hippospongia cinsleri içinde yer alır (Demospongiae sınıfı, Monoceratidea takımı) [SÜNGERLER]; iskeletinde, yumuşak liflerden başka çok ufak silis iğnecikleri (mikrosklera) de bulunur. Ayrıca bu süngerlerde bir merkezi boşluk bulunmaz, ama titreyen sepetçiklerden suyun boşaltılmasını sağlayan su atıcı sayısız kanal bulunur. Bu yapı süngerleri özellikle büyük miktarda su emmeye elverişli kılar.
Her sünger tropikal ya da yarıtropikal sularda, 10-150 m arasındaki diplerde alt tarafıyla bir taşa tutunarak yaşar. Bütün dünyada on kadar sünger türü kullanım için denizlerden çıkarılır; fiyatları yumuşaklıklarıyla ve içerdikleri silis parçacıklarının küçüklüğüyle orantılıdır. En iyi süngerler Uzakdoğu'da, Akdeniz'de, Bahama adalarında ve Florida’da çıkar. Eskiden sünger çıplak sünger avcıları tarafından denizden kesip çıkarılır ya da sürtme ağlarıyla ve çatal yabalarla toplanırdı. Bugün dalgıç başlıkları kullanılmakta, hatta büyük süngerler ufak parçalara ayrılarak sünger yetiştirilmeye çalışılmaktadır. Ama sonuçlar pek cesaret verici görünmemektedir. Sudan çıkarılan sünger yumuşak etli kısımları çürüyüp gitsin diye güneşte bırakılır; sonra asitli suyla yıkanarak kireçten arındırılır ve renksizleştirilir. Günümüzde, bitkisel süngerlerin rekabetinden kurtulan doğal süngerin yerine çeşitli işlerde yapay süngerler kullanılmaktadır.
Temizlik için, bir metal ya da naylon tel ağından oluşan ovuşturucu yapay süngerler ya da bir yüzü zımparalı yapay süngerler kullanılmaktadır.
Kaynak: Büyük Larousse