Kadirilik, Yüce Allah’ın buyruklarına ve Hz. Peygamberin sünnetine uymayı, haram olan davranışlardan kaçınmayı temel alır. Cömert olmak, yoksullara yardım etmek, sıkıntı ve zorluklara sabrederek katlanmak, dünya malına gereğinden fazla değer vermemek de Kadiriliğin esaslarındandır.
Kadiriliğin ayrıca beş temel kuralı vardır. Bunlar; Allah rızası için çalışıp gayret göstermek, haramdan kaçınmak, İslam dinini insanlara en güzel şekilde anlatıp öğretmek, azimli ve kararlı olmak, Allah’ın verdiği nimetlerin değerini bilip şükretmektir.
Nakşibendilik düşüncesi, Yüce Allah’ın emirlerine ve Hz. Peygamberin öğütlerine uymayı esas alır. Kur’an okumak, Allah’ın adını çokça anmak, nafile ibadetlere de önem vermek Nakşibendiliğin gereklerindendir. Haramdan kaçınmak, bela ve afetleri sabırla karşılamak, dünya malına fazla değer vermemek, dürüst ve alçak gönüllü olmak da önemli ilkelerdendir.
Mevlevilik, Yüce Allah’a sevgi ve saygı duymayı, ibadet edip şükretmeyi, hoşgörülü ve bağışlayıcı olmayı, ahlak ilkelerine uymayı esas alır. Mevleviliğe göre toplumun huzuru ve mutluluğu, kişilerin kötü huylardan arınmış ve ahlaki değerlerle donanmış olmalarıyla mümkündür. Öyleyse insanların kıskançlık, büyüklenme, gıybet, söz taşıma gibi huyları terk etmeleri; dürüst, cömert, sabırlı, alçak gönüllü olmaları gerekir.
Kadirilik Nakşibendilik Ve Mevlevilik Düşüncelerinde önem Verilen Ortak Ilkeler Neler
Adını Arapça, “kardeşim” anlamına gelen “ahi” veya “cömert” anlamına gelen Türkçe “akı” sözcüğünden alan, Anadolu Selçukluları ve Osmanlı Devleti’nin kuruluş döneminde yaygınlık kazanan esnaf örgütü. Kökü Orta Asya’ya kadar uzanan ahiliğin tasavvufdaki “fütüvvet”le ahlak ve dünya görüşü bakımından yakınlığı bulunduğu muhakkaktır. Ahiliğin Anadolu’daki temeli, Moğol istilasından kaçarak Anadolu’ya gelen Horasanlı esnaf ve zanaatçılar arasında bulunan “Baba ilyas tarafından atılmıştır. Ahiliği 13. yüzyılda ilk kez bir kurum halinde gerçekleştiren Ahi Evran’dır. Ahi Evran, bu kurumun etkinliği yoluyla Anadolu’ya gelen esnaf ve sanatkarları bir araya getirmiştir.
Ahilik Nedir? Ahilik Sisteminin Özellikleri Nelerdir?