Arama

Oğlumu Fransa'ya götürmek isitiyorum, ne gibi sorunlarla karşılaşırım?

Bu Konuya Puan Verin:
Güncelleme: 28 Mart 2012 Gösterim: 5.889 Cevap: 1
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
28 Mart 2012       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
slm benim bir arkadaşım var evlilik düşünüyoruz arkadaşım ırnsa vatandaşı benim ilk eşimden olan bir oğlum vr oaya gitmek icin nasıl bir problemle karşılaşırız bana yardımcı olurmsunuz oğlumu göürmek sorun olurm oğlum 14 yaşınd
Sponsorlu Bağlantılar
byseus - avatarı
byseus
Kayıtlı Üye
28 Mart 2012       Mesaj #2
byseus - avatarı
Kayıtlı Üye
Alıntı
Misafir adlı kullanıcıdan alıntı

slm benim bir arkadaşım var evlilik düşünüyoruz arkadaşım ırnsa vatandaşı benim ilk eşimden olan bir oğlum vr oaya gitmek icin nasıl bir problemle karşılaşırız bana yardımcı olurmsunuz oğlumu göürmek sorun olurm oğlum 14 yaşınd


Öncelikle aşağıdaki paragrafla durumunuzla birebir benzer olmayan fakat yurtdışına çocuk çıkarmakla ilgili konuyu okuyup kendinize göre fikirler elde edin.
Sponsorlu Bağlantılar

SORU:
Öncelikle aranıza yeni katılmış olmam nedeni ile tüm meslektaşlarıma merhaba diyorum. Ben bir konuda bilgi ve tecrübelerinizden yararlanmak istiyorum. Müvekkilim ile eşi 29/01/2004 tarihinde boşanmışlardır. 1997, 2000 ve 2003 doğumlu 3 tane çocukları bulunmaktadır. Kararda mahkeme çocukların velayetini müvekkilim babaya vermiştir. Müvekkilim yurt dışında yaşamaktadır. Boşandığı eşinin Türkiye'de nerede olduğu bilinmemektedir. Müvekkilim çocuklarını yurt dışına götürmek ve çocukların eğitimlerine orada devam etmelerini istemektedir. Ancak boşandığı eşinin nerede olduğu bilinemediğinden veya başka bir ihtimal çocukların yurt dışına çıkışına notere gidip izin vermediğinden dava açmayı düşünmekteyiz. Gerek kitapları gerekse forum alanlarınızı araştırmama rağmen bu konu ile ilgili bir bilgiye ulaşamadım. Uygulamada da daha önce rastlamadığım bir konu. Nasıl bir dava açmalıyım? Bu davada yetkili ve görevli mahkeme neresidir? Mahkeme nasıl bir yargılama yapar? Bu dava uzun sürer mi ve en önemlisi dava dilekçesi örneği elinizde var mı? Şimdiden teşekkür ederim. İyi çalışmalar.


CEVAP:
Yanlış anlamadıysam, verdiğiniz bilgilere göre, müvekkiliniz yurtdışında yaşamakta ve fakat boşandığı 2004 yılından bu yana velayeti altındaki çocuklar Türkiye’de yaşamaktadır. Burada bir çelişki vardır, o da bu durumun velayet kurumuyla bağdaşmayan bir mahiyet arz etmesidir. Bir de müvekkiliniz çocuklarıyla yurtdışına çıkmak istedi de bir sorunla mı karşılaştı? Bu konuda bir bilgi vermemişsiniz.

Sözkonusu boşanma kararına göre: müvekkiliniz boşandığı eski eşinden olan üç çocuğunun da “velayet hakkına” sahiptir. Türkiye’de yaşayan eşinin ise “çocukla kişisel iletişim sağlama hakkı” vardır.
25/10/1980 tarihli Uluslararası Çocuk Kaçırmanın Hukukî Veçhelerine Dair Sözleşme çerçevesinde;
-- Koruma Hakkı: çocuğun şahsının bakımı hakkını ve özellikle ikamet yerinin tespiti hakkını ihtiva eder.
-- Ziyaret Hakkı: çocuğun, sınırlı bir süre için, mutat ikametgâhından başka bir yere götürülmesi hakkını ihtiva eder.
(Sözleşmenin 5. maddesi)
Burada koruma hakkı müvekkilinizde, ziyaret hakkı ise boşandığı eski eşindedir.

Ayrıca, 25/10/1980 tarihli Uluslararası Çocuk Kaçırmanın Hukukî Veçhelerine Dair Sözleşme’nin (Türkiye bu sözleşmeyi kabul eden devletler arasındadır) uygulanmasını sağlamak amacıyla çıkarılan 5717 sayılı Uluslararası Çocuk Kaçırmanın Hukuki Yön Ve Kapsamına Dair Kanun’un 3. madde d fıkrası uyarınca sözkonusu mahkeme kararı ile müvekkilinize verilen çocuklar üzerindeki velayet hakkı, “çocuğun bakım, gözetim ve koruma ile meskenini tayin etme hakkını” da ifade etmektedir.

Kanaatimce; kötüniyetle yani sırf Türkiye’de yaşayan eşiyle iletişimi kesmek maksadıyla hareket etmediği takdirde, müvekkiliniz çocuklarıyla birlikte dünyanın her ülkesinde yaşayabilir. Bunun için ayrıca bir mahkeme yada idari bir makamın kararına ihtiyaç yoktur. Çünkü, müvekkilinizin velayeti altındaki çocuklarıyla beraber yurtdışına çıkması Türk mevzuatına göre herhangi bir izine tabi değildir. Mahkemenin çocukların velayetini müvekkilinize tevdi eden boşanma kararı, çocuğun meskenini belirleme hakkını zaten müvekkilinize vermektedir. Ortada bir ihtilaf veya suç da sözkonusu olmadığından bir mahkeme kararına da gerek yoktur. Fakat, her ihtimale karşı, Türkiye dışına çıkarken müvekkilinizin mahkemeden aldığı boşanma kararının aslını yanında bulundurması gerekir. (Ayrıca bu kararı gideceği ülkenin diline çevrilmiş ve apostil şerhi konmuş olarak yanında bulundurması uygun olur.)

Kaynak:Turkhukuksitesi
______________________________________________________________


Yurtdisina gitmek isteyenlerin dikkatine!

Vize nasil alinir?

Vizeyi Rahatlıkla Alabilecek Olanlar

Lise, üniversite ve yüksek lisans öğrencisi olanlar , üniversiteden yeni mezunlar ve üniversite mezunu olup bir işte çalışanlar öğrenci vizesini kolaylıkla alabilirler.
Vize müracaatlarında öğrenciler finansal durumlarını belgelemek zorundadırlar. Eğer öğrenci eğitim masraflarını ve diğer harcamalarını fazlası ile karşılayacak durumda ise ( bunu ailesinin ve varsa kendisinin banka hesaplarını göstererek kanıtlayabilir) ve ailesindeki fertlerin bir işte çalıştığını ispatlayabiliyorsa, finansal açıdan yurtdışında eğitim yapmak için yeterli görülecektir. Ayrıca öğrencinin kendisine ve/veya ailesine ait gayri menkullerin ve araçların, tapu ve ruhsat fotokopilerini vize müracaatında yanında bulundurması gerekmektedir. Önceden başka ülkeye veya aynı ülkeye vize alınmış ise buda vize verilirken olumlu yönde göz önünde bulundurulacaktır.

Vizeyi Belirli Koşulları Yerine Getirerek Alabilecekler
Öğrenciliği devam eden ya da lise mezunu olup bir işte çalışanlar, belirli kriterleri yerine getirerek vize alabilirler.

Bu statüdekiler, eğer kendilerinin veya ailelerinin gelir durumları yeterli değil ise yakınlarını sponsor olarak gösterebilirler. Amca, teyze, dayı,hala gibi yakın akrabalar sponsor olabileceği gibi çalışılan işyeri de sponsor olabilir. Vize müracaatında sponsora ait banka hesapları, gayri menkuller, menkuller ve iş durumunu gösterir belgelerin ibraz edilmesi gerekir.
Bunların yanı sıra önceden dil kursuna gitmiş iseniz kurstan alınan sertifika veya belgenin gösterilmesi vize alma olasılığınızı arttıracaktır.

Vizeyi Kesinlikle Alamayacak Durumda Olanlar
İlkokul veya ortaokul mezunu olmasına rağmen bir işte çalışanların , şirket ya da holding sahibi olmadıkları müddetçe ya da buna denk fazla sayıda yatırımları bulunmaması durumunda vize almaları imkansızdır diyebiliriz.
Lise mezunu olup da herhangi bir işte çalışmamış ya da uzun süredir çalışmayanların, kendi ve ailevi finans durumları iyi değilse vize almaları maalesef söz konusu değildir.

Bu maddeler dışında vize için gerekli evrakları şu şekilde sıralayabiliriz :

En az 6 ay geçerli pasaport.
(Henüz pasaportu olmayanlar bulundukları il veya ilçe Emniyet Müdürlüğü, Pasaport Şubesi'ne 4 adet vesikalık resim, nüfus cüzdanın aslı ve pasaport harç parası ile birlikte başvurmalıdırlar. Nüfus kütüğünüz başvuru yaptığınız ilçede ise 7 gün içerisinde, başka bir ilçede ise yaklaşık 20 gün içerisinde pasaportunuzu teslim alabilirsiniz.)
Eğer varsa eski pasaportlarınız
4 adet vesikalık fotoğrafınız ( Amerika vizesi için arka fon beyaz olmalı )
Vize için gereken ücret, İngiltere için 35 GBP(Yeşil pasaporta vize ücreti almaz), Amerika için 100 USD (Dışbank'ın Amerikan Konsolosluğu hesabına yatırılması gerekmektedir), Avustralya için 315 AUD , Kanada için 3 aydan fazla öğrenci vizesi müracaatlarında 125 CAD - 3 ay ve 3 aydan az vize müracaatlarında 75 CAD 'dır. (Dışbank'ın Kanada Konsolosluğu hesabına yatırılması gerekmektedir.) ,Almanya için 50 DEM, Fransa için 655 FFR, İtalya için ücretsiz, İsviçre için 40 CHF, İspanya için 3,500 - 7,500 ESP ( kurs süresine göre ücret değişir)
Türkiye'de en son mezun olduğunuz okulun diploma / mezuniyet belgesi ve transkript fotokopileri
Gideceğiniz eğitim kuruluşundan kabul mektubu (Global Vizyon tarafından sağlanmaktadır)
Yurtdışında kalacağınız süre içersinde geçiminizi karşılayabileceğinizi gösteren belgeler,
- Ailenizin ve sizin banka cüzdan fotokopileri ( hisse senedi, repo, vadeli hesap vb. ) - En az 3 ay evvelinden eğitim için ayırdığınız bütçenin hesaplarınızda bulunmuş olması gerekebilir.
- Ailenizde çalışan fertlerin maaş bordroları veya iş sahibi iseler işyeri ile ilgili evraklar (Ticaret odası faaliyet belgesi, vergi levhası, imza sirküleri, kuruluş gazetesi) , emekli iseler emekli cüzdanları - Tüm bu belgelerin fotokopisi yeterlidir.
- Tapu, araba ruhsatı ve kredi kartlarının fotokopisi. (Anne, baba ve kardeşler üzerine kayıtlı malvarlığı olabilir )
- Eğitim giderlerinize sponsor olacak firma ya da şahıs var ise durumunuzu açıklayan yazı ve sponsora ait banka hesap cüzdanı, ticaret odası faaliyet belgesi, vergi levhası, imza sirküleri ve kuruluş gazetesi fotokopileri
Halen öğrenciliğiniz devam ediyor ise öğrenci belgeniz ve okuldan alacağınız izin belgesi
Erkek öğrenciler için askerlik durum belgesi
Çalışıyorsanız; işyerinizden izinli olduğunuzu ve dönüşünüzde işinize devam edebileceğinizi gösterir mektup, son 3 ayın maaş bordrosu, son aylara ait sigorta bildirgesi, işe giriş bildirgesi
İngilizce öğrenmek için bir dil kursuna gitmiş iseniz aldığınız sertifikanın fotokopisi, sertifika almadıysanız, kursa devam ettiğiniz tarihleri ve seviyenizi gösteren bir mektup
Cumhuriyet Savcılığından sabıka kaydı ve vukuatlı aile nüfus kütük kayıt örneği ( Kanada ve Avustralya müracaatları için )
Hangi amaç için eğitim almak istediğinizi anlatan Niyet mektubu (Kanada ve İsviçre müracaatları için )
Almanya ve İsviçre vize müracaatlarında ise ;
- Orada bulunduğunuz süre içersindeki masraflarınızın kimin tarafından karşılandığını açıklayan noter onaylı taahhütname / Garantör (kefillik) belgesi
- Türkiye'de oturan anne ve babanın muhtarlıktan ikamet belgeleri (ve bu belgelerin Almanca'ya tercüme ettirilmiş ve noter tasdiki yapılmış suretleri)
- İsviçre için bir İsviçre bankasında en az 18,000 CHF olduğunu gösteren dekont ve Türkiye' ye döneceğinizi belirten taahhütname,

Önemli not : Avustralya konsolosluğu vize müracaatlarında tüm belgelerin asıllarını da görmek istemektedir.

Vize Müracaatına Gidenlere Tavsiyelerimiz :

Vize başvurusuna giderken dikkat edilmesi gereken önemli detaylardan birisi giyimdir. Konsolosluklar o ülkenin resmi kurumları olup, konsolosluk görevlileri de o ülkenin temsilcileridir, bu nedenle dış görünüşünüze vereceğiniz önem aynı zamanda onlar için kendilerine verilen saygıyı da göstermektedir. Herhangi bir ülke konsolosluğuna vize başvurusu için gittiğinizde bir iş görüşmesine ya da önemli bir toplantıya giderken göstermiş olduğunuz önemi göstermeli, mümkün olduğunda şık, temiz ve düzenli giyinmelisiniz. Bazı durumlarda görevli, evraklarınızı incelemeden dış görünüşünüze bakıp bir kaç soru sorarak bir değerlendirme yapabilir.
Konsolosluk görevlisi başvurunuzu değerlendirirken, Türkiye' deki sosyal ve ekonomik durumunuz, ülkelerine gidiş nedenleriniz, kalmayı planladığınız süre, döndüğünüzde ne yapmak istediğiniz, daha önceki seyahatleriniz, finans kaynaklarınız vb gibi bir çok konudaki durumunuzu öğrenmek üzere size bir çok soru soracaktır. Bu sorulara kısa net ve birbiriyle çelişmeyen cevaplar vermelisiniz. Görevli sizin özel durumunuza göre gerekli gördüğü soruları da sorar ve cevaplarınızı içinde bulunduğunuz şartlara göre değerlendirir. Bunun yanı sıra görevli değerlendirme yaparken Türkiye'nin içinde bulunduğu durumu da göz önüne alır.
Cevaplarınızı veya itirazlarınızı keskin çıkışlarla değil, mümkün olduğunca nazik bir dilde ve uygun bir üslupta yapmalısınız.

Vize alabilmek için finansal açıdan yeterli olmanızın yanı sıra Türkiye'de bulunan sosyal, ekonomik ve ailevi bağlarınızı da göstermeniz gerekmektedir. Bu sayede vize görevlisi sizin ülkelerinde kısa süre kaldıktan sonra Türkiye'ye geri döneceğinize ikna olacaktır.

Benzer Konular

7 Kasım 2016 / asla_asla_deme Tarih
9 Ocak 2011 / Ziyaretçi Taslak Konular
1 Temmuz 2014 / Ayşem Soru-Cevap