Arama

Kaymakam nasıl olunur?

Bu Konuya Puan Verin:
Güncelleme: 2 Nisan 2012 Gösterim: 4.836 Cevap: 1
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
2 Nisan 2012       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
kaymakam nasıl olunur?
Sponsorlu Bağlantılar
byseus - avatarı
byseus
Kayıtlı Üye
2 Nisan 2012       Mesaj #2
byseus - avatarı
Kayıtlı Üye
Alıntı
Misafir adlı kullanıcıdan alıntı

kaymakam nasıl olunur?

Nasıl Kaymakam Olunur

Sponsorlu Bağlantılar


11wbtzk

Nasıl kaymakam olunur? Kaymakam olma şartları nelerdir?

Kaymakam olabilmek için önce hukuk, siyasal bilgiler, kamu yönetimi, işletme, iktisat veya benzer iktisadi ve idari bilimler fakültesinin bir bölümünden mezun olmanız gerekmektedir (açık öğretimin ilgili bölümleri de dahildir). İktisadi ve İdari Bilimler Fakülteleri’ne denkliği Yükseköğretim Kurulu tarafından kabul edilen yurt dışındaki en az 4 yıl süreli fakültelerden birinden mezun olmanız da kabul edilir.

Mezun olduktan sonra A grubu kpss sınavından kpss37 puan türünden yüksek bir puan elde etmelisiniz (sınava mezun olabilecek durumda olan son sınıv öğrencileri de girebilmektedir).

Kpss37 puanı nasıl hesaplanır?

Genel Yetenek %10 + Genel Kültür %10 + İktisat %20 + Hukuk %10 + Maliye %10 + Kamu Yönetimi %40 = %100

Kpss sınavında bu bölümlerden yanlışta olsa en az 1 soruyu işaretlemeniz gerekir yoksa kpss37 puan türünüz otomatik olarak hesaplanmaz.

İçişleri Bakanlığı her sene yaptığı kaymakamlık alım ilanlarında minimum kpss puan barajını açıklar. Örneğin kpss37 puan türünden 75 ve üzerin alanlar der. Fakat başka bir şartta alınacak personel sayısının 4 katı mülakata çağırılcak dediği için esas puan barajı 80-85′e çıkabilmektedir. Bu yüzden kpss37 puan türünden alabileceğiniz maksimum puanı almaya çalışın.

Çağrılan adaylar ilk önce yapılan yazılı mülekat ve daha sonrasında yapılan sözlü mülakat ile secilirler. Başarılı olan adaylar kaymakam yardımcısı olarak göreve başlar. Kısa bir süre kaymakam yardımcılığı yaptıktan sonra kaymakam olarak göreve başlarlar.

Yazılı ve Sözlü Sınav Konuları

Sınav konuları Ekonomi, İdare Hukuku, Anayasa, Türkiye’nin İdari Yapısı, Türkiye’nin Ekonomik Yapısı ve Sorunları, Türkiye’de Mahalli İdareler, İnkilap Tarihi ve Türkiye’de Demokratikleşme ve İnsan Hakları alanında Yapılan Düzenlemeler gibi konulardan seçilmektedir. Sözlü sınavlarda adayların bilgisinin yanında sözlü ve fiziki temsil yeteneği, kavrama ve yorumlama becerisi, ikna gücü gibi özellikleri de ölçülmektedir.

Kaymakam Ne Kadar Maaş Alır?

Yeni göreve başlayan bir kaymakam 2012 Ocak enflasyon zammı itibariyle 3257 TL maaş alır (kaynak: Kanal Türk). Kademesi arttıkca maaşı da artar.

Kaymakam Nereye Bağlıdır?

Kaymakamlar direk olarak görev yaptıkları ilin valisine bağlıdır. Bakanlık olaraksa İçişleri Bakanlığına bağlıdırlar.

Nasıl vali olunur?

Valiler genel olarak belirli bir süre hizmet etmiş kaymakam, il emliyet müdürleri, ilgili bakanlık çalışanlarından secilebilir. Bu secimi ve atamayı içişleri bakanlığı yapar. İlgili kararname başbakanın ve daha sonra cumhurbakanının onayına sunulur.

Aşağıdaki müracaat koşulları konu hakkında daha detaylı bilgi sahibi olmanızı sağlıyacaktır.

• 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 48. maddesinde belirtilen genel şartları taşımak
• Üniversitelerin Siyasal Bilgiler, Hukuk, İktisat, İşletme, İktisadi ve İdari Bilimler Fakülteleri ile bunlara denkliği Yükseköğretim Kurulu tarafından kabul edilen yurt dışındaki en az 4 yıl süreli fakültelerden mezun olmak
• Askerlikle ilgili bulunmamak; askerlik hizmetini yapmış yahut ertelenmiş veya yedek sınıfına geçirilmiş olmak. (Ancak yazılı sınav tarihinde askerlik hizmetinde bulunanlardan terhislerine en çok 3 ay kalanlar yazılı sınava kabul edilirler.)
• Giriş sınavının yapıldığı yılın ocak ayının birinci günü itibariyle, 35 yaşını bitirmemiş olmak. (Ancak fiili askerlik ödevine çağrılıp da, yukarıda belirtilen yaş sınırını askerlik ödevleri sırasında geçirmiş bulunanların terhislerini müteakip açılacak ilk sınava müracaat etmeleri şartı ile bu yaş durumları aday olarak alınmalarına engel teşkil etmez.)
• “Kamu Görevlerine İlk Defa Atanacaklar İçin Yapılacak Sınavlar Hakkında Genel Yönetmelik” hükümleri gereğince A-Grubu kadrolar için yapılan Kamu Personel Seçme Sınavında (KPSSP37) Bakanlıkça belirlenecek asgari puanı almış olmak
• Mülki İdare Amirliği görevini devamlı yapmasına engel olabilecek vücut ve akıl hastalığı veya vücut sakatlığı ile özürlü bulunmamak; memleketin her ikliminde iş görmeye ve her vasıta ile gezip dolaşmaya kabiliyeti bulunmak ve bu hususlarda herhangi bir engeli olmadığı tam teşekküllü Devlet hastanelerindeki sağlık kurullarından alınacak raporla belgelemek
• Kaymakam Adayları Yönetmeliğinde belirtilen diğer koşullar.


Kaynak: Yeterlibilgi


Benzer Konular

6 Nisan 2013 / güçlü Cevaplanmış
25 Ekim 2012 / Ziyaretçi Soru-Cevap
20 Nisan 2012 / kralzero123 Soru-Cevap