Arama

Boyun tutulması nasıl geçer?

Bu Konuya Puan Verin:
Güncelleme: 29 Kasım 2012 Gösterim: 4.209 Cevap: 2
mlxlabsprensesi - avatarı
mlxlabsprensesi
Ziyaretçi
28 Kasım 2012       Mesaj #1
mlxlabsprensesi - avatarı
Ziyaretçi
boynum ve omuzlarımm çok ağrıyor sıcak su torbası tutum masaj yaptım geçmedi napıcam
Sponsorlu Bağlantılar
sade - avatarı
sade
VIP hazan
29 Kasım 2012       Mesaj #2
sade - avatarı
VIP hazan
Boyun tutulmaları her yaş gurubunda önemli bir sorun oluşturur. Yaşam kalitesi önemli derecede etkilenmektedir. Eğer tutulan boyun açılmazsa ileri seviyelerde boyun fıtığı ve kireçlenmelere de sebep olur. Boyun tutulması halinde kişi başını ancak bir tarafa döndürebilmekte ve normal olarak bir taraftan ötekine çevirememektedir. Genellikle boynu destekleyen kasların aşırı gerilmesi ile oluşur. Ağır bir şey kaldırmak, aşırı spor, iş aktivitesi, yanlış masa başı çalışması kas spazmına neden olabilir. Ayrıca yanlış pozisyonda uyuma, yüksek yastık da boyun tutulması yapabilir. Bu hastalığın çalışan insanlarda görülme ihtimali daha fazladır. Alanya’da çok yaygın olan klimalar da boyun tutulmasına yol açabilir. Klimanın sebep olabileceği rahatsızlıkları önlemek için, bulunduğunuz ortamın havasını birden değil yavaş yavaş soğutun. Boyun tutulmalarının tedavisini açıklamadan önce boyun anatomisi ve boyun mekaniği ile ilgili bilgilendirme yapmak isterim.
Boyun Anatomisi
Sponsorlu Bağlantılar
Boyun, baş ile vücut arasındaki bağlantıyı sağlar. Başımızı destekler ve dengeli pozisyonda tutar. Başın birçok yöne rahat hareket etmesini sağlar. 7 adet boyun omurundan oluşur. Bu omurlardan en üst ikisi farklılaşarak kafatası kemiğine tutunmasını sağlar. Boyun omurları arasında diskler bulunur. Diskler aslında omurların birbirine sürtünmesini engelleyen jöle kıvamında yastıkçıklardır. Disklerin görevi üzerine düşen yük miktarını dengeli olarak alt
seviyelere iletmektir. Boyun omurları, diskler ve güçlü bağlar ile birbirine tutunurlar. Bu sistem kaslar ile esneklik kazanır ve kuvvetlenir. Boyun omurgası içerisinden omurilik ve sinirler geçer. Omurilik 2 cm kalınlığında beyinden aldığı emirleri tüm vücuda ileten son derece önemli bir yapıdır. Boyunda omurilikten çıkan sinirler el ve kolumuzun hareketini, hissini ve kuvvetini sağlarlar. Sağlıklı boyun dengeli boyundur. Bu dengeyi sağlamak için boyun omurgası doğal bir eğime sahiptir. Bu eğimin korunması rahat ve ağrısız boyun için çok önemlidir. Bu eğim bozulursa boyun omurgasında hasar ve bozulma başlar. Bu da boyun ve kol ağrısını arttırır.
Boyun tutulmasının belirtileri nelerdir?
Dokunduğumuz bölgede ağrılı hassas bir kas vardır. Dokunmakla hasta rahatsız olur, başını rahat çeviremez. Zaten bu tutulmalar genelde tek taraflı tutulur. Böyle bir insan rahat araba kullanamaz, evde rahat yemek yapamaz, toplantı yapamaz çok rahatsız olur. Özellikle tutulmanın altında yatan bir fıtık değilse onu tedavi etmek daha kolay olur.
Boyun Tutulmasının Tedavisi:
Zor yaşam koşulları günlük yaşamda bizlere stresi arttırır hale gelmiştir. Yoğun stres altında yaşayanlar bunun bedelini hem bazı organlarında ortaya çıkan hasarlarla hem de boyunda çıkan ağrılar ve tutulmalarla ödemektedir. En başta hayatımızda strese sebep olan faktörleri azaltmamız veya yok etmemiz gerekmektedir. Boyun ağrımız olsa da olmasa da ortopedik bir yastığımız muhakkak olmalıdır. Ortopedik yastık sayesinde boynunuz daha güvende olacaktır.
Boyun ağrılarında ilaç kadar etkili olan bir diğer yöntem de fizik tedavidir. Fizik tedavi uygulamalarının amacı ağrıyı gidermek, kasılmış adaleleri gevşetmek, kısıtlanmış boyun hareketlerinin yeniden yapılabilmesini sağlamaktır. Bozulmuş bir diskin veya boyun omurları arasındaki eklemlerin beslenmesini sağlamak amacıyla sorunlu bölgeye yüzeyel veya derinlere kadar inebilen ısı tatbik edilir. Evde de sıcak su torbası yani termoforlar kullanılarak yapılabilir. Fizik tedavi uygulamalarında kullanılan TENS isimli cihazlarla ağrı kontrolü de sağlanabilmektedir. Bir yöntem var ki Türkiye’de son birkaç yıldır kullanılmaya başlayan ve her uzmanın pratikte uygulamasını bilmediği, özel kurslarla öğrenilen manuel tedavidir.
Manuel tedavi nedir?
Manipulatif tedavi denen elle tedavi, Avrupa, Kanada, A.B.D ve Uzakdoğu ülkeleri gibi birçok ülkede uzun zamandır kullanılmakta ve bir çok klinikte öğretilmektedir. Bu tedavi sırasında germe, bastırma, döndürme gibi değişik elle tedavi teknikleri problemli bölgeye uygulanabilmektedir. Genellikle tedavi başarılı sonuçlarını 5-10 seansta gösterir. Ancak daha ağır vakalarda süre uzayabilir. Tedavi sırasında herhangi bir ilaç kullanımına da ihtiyaç yoktur. Başta boyun tutulmaları olmak üzere bel fıtığı veya diğer bölge problemlerinde de uygulanabilir. Yan etkilerinin diğer fizik tedavi uygulamalarına oranla minimal olması da uygulamada büyük kolaylık ve öncelik sağlar. Boyun omurlarının en üstte olması traksiyon dediğimiz boyun çekme uygulamasını da uygun hale getirir.
Bu yöntemlerin isimleri nelerdir?
Dünyada birçok farklı teknik vardır. Bu teknikler bölgesel olarak da ülkeden ülkeye değişmekle beraber fizyoterapistler tarafından en çok kullanılan mobilizasyon/manipülasyon ve yumuşak doku teknikleri aşağıdakileridir.
***Osteopatik Tedaviler
***Mulligan konsepti
***Mckenzie Konsepti
***Cyriax
***Myofasial Terapi Ve Tetik Nokta Teknikleri
***Kraniosakral terapi
***Sinir Mobilizasyonu
Avrupa’da çok sık kullanılan bu yöntemler Alanya’ya gelen turistler tarafından da özellikle ve ismen talep edilmektedirler. Bu sistem yurt dışında o kadar yaygındır ki işyerinin öğle arasında 15-20 dakikalık manuel terapi seanslarına giden çok sayıda çalışan kesim vardır. Dolayısıyla tatile gelen turistler de boyun tutulması gibi akut durumlarda bizlerle irtibata geçebiliyorlar. Erken teşhis en kısa sürede en uygun tedaviye karar verilmesini sağlar. Doğru bir zamanlama ile yapılan manuel müdahaleden hastanın faydalanma oranı daha yüksek olur.
Şayet size manuel tedavi uygulayacak kişi bunun eğitimini yurtdışındaki uzman kişiler tarafından almamışsa fıtıktan felce kadar giden hatalı uygulamalara maruz kalabilirsiniz. Gerekli eğitimi aldığını iddia eden uzmanlara da muhakkak almış oldukları sertifika veya diplomalarını sormanızı tavsiye ederim.
Öneriler:
-Asla ağır cisimleri kaldırmayın, çekmeyin ve itmeyin.
-Taşıyacağınız yükleri eşit olarak her iki elinize bölün.
-Başınızla yük taşımayın. Baş seviyesinin yukarısına doğru yük kaldırmayın.
-Boynunuzu sürekli öne eğik veya aynı pozisyonda sabit tutmayın.
-Özellikle bilgisayar ve tezgah başında 30 dakikada bir pozisyon değiştirin.
-Telefonu konuşurken boyun-omuz arasına sıkıştırmayın.
-Otururken sırtı düz tutun ve yaslanın.
-Gerekirse boyun kıvrımınıza uyan boyun yastığı ile boynunuzu takviye edin.
-Yatak dışında boynunuz düşercesine uyuya kalmayın.
-Aşırı yüksek yastık kullanmayın. Ortopedik boyun yastığı tercih edin.
-Çalışma şartlarınızı ve koşullarınızı iyi düzenleyin.
-Boyun kaslarınızı güçlendirici egzersiz yapın.

BUNLARI BİLİYOR MUSUNUZ?
- Bir yürüyüşün egzersiz sayılabilmesi için dakikada 100 adım atmalısınız
- Çene kemiğiniz vücuttaki en sert kemiktir
- Sağlıklı bir insanın tırnağının tam olarak gelişmesi 4-6 ay sürüyor.




teknoman19 - avatarı
teknoman19
Ziyaretçi
29 Kasım 2012       Mesaj #3
teknoman19 - avatarı
Ziyaretçi
vick diye kırem var onu sür üstünü birşeyle sar o işine yarıyacaktır spor yaptığım için benimde çok tutuluyor

Benzer Konular

31 Ocak 2014 / Ziyaretçi Soru-Cevap
3 Mart 2018 / Misafir Tıp Bilimleri
25 Ocak 2013 / Misafir Soru-Cevap