AB uyum yasaları çerçevesinde üretilecek olan doğal ekmek Türk ekonomisine 2 katrilyon 625 trilyon lira katkı sağlayacak
Hacettepe Üniversitesi ile Halk Ekmek arasında yapılan işbirliği sonucunda Avrupa Birliği'ne uyumlu doğal ekmek üretimine önümüzdeki günlerde başlanacak. Doğal ekmek üretimi ile ilgili bilgi veren Halk Ekmek Genel Müdürü Ali İlkbahar, Hacettepe Üniversitesi Gıda Bölümü Öğretim Üyeleriden Prof. Dr. Hamit Köksel ile ortak çalışma yaptıklarını ve insan sağlığını ön plana çıkaran bir ekmek üretiminin denemelerine başladıklarını söyledi. Deneme üretimlerinde başarılı sonuçlar aldıklarını kaydeden İlkbahar, yeni doğal ekmeği uzun bir deneme süresinden sonra önümüzdeki günlerde seri üretimine başlayacaklarını ifade etti. Bu ekmek ile insanların ihtiyacı olan demir, çinko, folikasit, niasın, B1, B2, B6 ve B12 vitaminlerinin doğal olarak almış olacaklarının kaydeden İlkbahar, "Bu vitamin ve mineraller buğdayın kabuk bölgesine yakın olmasından dolayı bugüne kadar kepek olarak hayvan yemi ve gübre sanayiinde kullanılmaktadır. Gelişmiş ülkelerde beyaz ekmek yerine, doğal ekmek diğer gıdalarda olduğu gibi tercih edilmektedir. Bizde Halk Ekmek olarak ilk günden itibaren doğallığı ele aldık. Bu ürünümüzde de insanımıza en faydalı hizmeti sunacağız" dedi. Buğday da doğal olarak bulunan vitamin ve minerallerin fazlaca kayba uğramadan un ve dolayısıyla ekmeğe geçmesini hedeflediklerini belirten İlkbahar, bu ekmekte kepek ve lif oranının normal ekmekten fazla olduğunu belirterek, "Doğal ekmekte bulunan vitamin ve mineraller, insan sağlığına son derece faydalıdır. Özellikle kabızlık ile kalın bağırsak kanserine karşı koruyucu özellik taşır. Kalp damar ve şeker hastalığına karşı direnci arttırır. Demir ve çinko eksikliğini giderir. Folik asit ise özellikle gebe hanımlarda, çocuk gelişimi için gerekli bir maddedir" şeklinde konuştu.
Doğal ekmeğin insan sağlığı kadar Türk ekonomisine büyük katkı sağlayacağını vurgulayan İlkbahar, bugüne kadar 100 kilogram buğdaydan yaklaşık 60 kilo un alındığını ve geri kalan 40 kilogramın kepek olarak ayrıldığını ifade etti. Kendilmerinin üretecekleri doğal ekmekte burada meydana gelen yüzde 40'lık kaybın yüzde 5'lere kadar düşeceğinin altını çizen İlkbahar, "Bu ürünü elde etmek için, 100 kilogram buğdaydan 95 kilo un elde edeceğiz. Böylece 5 kilogram kepek ayrılacak. Şu anda fabrikalarda buğdayın kabuğuyla beraber bir kısmı kepek olarak atılmaktadır. Buğdaydaki en önemli vitamin ve mineraller ise kabuk ile buğdayın arasındadır. Yapılan bir çalışma ile buğdayın sadece dış kabuğu alınacak. Böylece vitaminler unun içinde kalmış olacak. Sadece kabuğu kepeğe ayrılacak. Dolayısıyla 35 kilogramlık daha fazla un elde edilecek" dedi.
Türkiye'de yılda 15 milyon ton ekmeklik buğdayın işlendiğini ve uyguladıkların buğday işleme sisteminin Türkiye geneline yayılması halinde, normal un üretiminde kepeğe ayrılan yüzde 35'lik bölümün tekrar ekonomiye kazandırılacağını kaydeden İlkbahar, "Bugün itibariyle normal üretimde yaklaşık yılda 5 milyon 250 bin ton buğday kepeğe ayrılmaktadır. Yeni sistemle buğdayda bu miktarı una çevireceğiz. Dolayısıyla 15 milyon ton buğdayın yüzde 5'i olan 750 bin tonu kepeğe ayrılacak. Böylece, daha önce kepeğe ayrılan buğday un olacak. Buna göre, kazanılan 5 milyar 250 bin ton un, yılda Türk ekonomisine yaklaşık olarak 2 katrilyon 625 trilyon lira katkı sağlayacak. Bu ekmeği üretmek için bu sisteme geçen tüm fabrikalardan un alacağız. Üniversite-Halk Ekmek işbirliğiyle üretime hazırlanan doğal ekmek Türkiye'de yaygınlaşması halinde ekonomiye 2 kat daha fazla katkı sağlayacaktır" şeklinde konuştu. İlkbahar, 200 gram büyüklüğünde olan ekmeğin yaklaşık olarak 200-300 bin lira arasında satışa sunulacağını sözlerine ekledi.