Arama

Uluslararası Adalet Divanı

Güncelleme: 4 Ağustos 2011 Gösterim: 3.594 Cevap: 0
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
4 Ağustos 2011       Mesaj #1
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
Uluslararası Adalet Divanı (İnternational Court of Justice),

Sponsorlu Bağlantılar
Birleşmiş Milletler Yasası uyarınca kurulan yargılama kurulu.

Yönetmeliği 24 Kasım 1945'te BM'ce yürürlüğe kondu. 15 üyeden oluşur; üyelerin dokunulmazlıkları ve bağımsızlıkları vardır. Bu üyeler, Genel Kurul'ca 9 yıl süreyle seçilirler. Üyelerin üçte biri, üç yılda bir yenilenir. Bir üye, iki kez seçilebilir. Divan'a yalnızca devletler başvurabilirler; BM'nin diğer kurulları, görüşlerini sunabilirler. Divan bağımsız bir yargı organıdır; ancak aldığı kararları yeniden incelemesi önerilebilir. BM Güvenlik Konseyi, Divan'ın kararlarına uymayan üye devletleri, yönetmeliğin 94. maddesi gereğince uymaya zorlar.

Uluslararası Adalet Divanı, BM'nin başlıca yargı organıdır. Uluslararası Adalet Divanı'nın merkezi Hollanda'nın Lahey kentindedir. Genel Kurul ve Güvenlik Konseyi'nden seçilen 15 yargıçtan oluşur. Yargıçlar değişik ülkelerden seçilir, böylece dünyadaki değişik hukuk sistemlerinin temsil edilmesi

Divanın yetki alanı, bir uluslararası uyuşmazlıkta taraf olan ülkelerin kendisine getirdikleri davalar ile BM Antlaşması'nda ya da yürürlükteki uluslararası antlaşmalarda özellikle öngörülmüş konuları içine alır. Uluslararası Adalet Divanı Statüsü, BM Antlaşması'nın (BM Şartı) ayrılmaz bir parçasıdır ve Adalet Divanı'nın çalışma esaslarını belirler.


MsXLabs & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi & Vikipedi

"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.

Benzer Konular

24 Şubat 2017 / Misafir Hukuk
26 Kasım 2012 / ThinkerBeLL Mimarlık
20 Ağustos 2009 / Misafir Osmanlı İmparatorluğu
10 Nisan 2013 / asla_asla_deme Taslak Konular