
Ziyaretçi
Güreş
MsXLabs.org
Sponsorlu Bağlantılar
Güreş Dünya tarihinde Türklerin en çok madalya aldığı bir spor dalıdır.Türk güreşi ülkemize 27 Olimpiyat,37 Dünya ve 50 Avrupa şampiyonluğu kazandırmıştır. Bir zamanlar dünya arenalarında Türkün yenilmezliği konuşuluyordu.Hatta Türklerin karşısına çıkmak talihsizlik olarak nitelendiriliyordu. Türk ismi ile güreş kelimesi adeta özdeşleşmişti. “Türk gibi kuvvetli,siyah saçlı kuvvet ilahları, Bir Türk’ten kuvvetli kimdir? İki Türk” gibi atasözleri bu başarının ürünü idi. Bu nedenle Türkiye için güreşte başarılı olmak kaçınılmaz bir sonuçtur. 1936 Berlin olimpiyatları ile başlayan başarı grafiğimiz 1970’li yıllarda çöküşe geçmiştir. 1987 yılında başlatılan karakucak projesi ve güreş eğitim merkezleri öncülüğünde biraz kıpırdanma olmuştur. Ülkemizde sanayileşme ile birlikte sosyo-ekonomik,sosyo-kültürel,iç göç, iletişim teknolojisi gibi değişimler yaşanmıştır. Bir çok sosyal kurum gibi Türk güreşi de bu değişimden etkilenmiştir. Özellikle güreşin kaynağı yer değiştirmiştir. Güreşin kaynağı artık zeki ve yetenekli çocukların okuduğu ilköğretim okulları olmalıdır. Özellikle yatılı bölge ilköğretim okulları. Günümüz şampiyon güreşçilerin geçmişini incelediğimizde çocuğun güreşe erken yaşta başlayarak pedagojik bir eğitim ve antrenman sürecinden geçtiğini görürüz.Bu nedenle güreşte başarılı olmak için ilköğretim okullarına güreşi bilimsel olarak sokabilmek durumundayız. Güreş eğitim kurumlarına giremezse bireysel uygulanmalarımız bilimsel metotlar karşısında başarılı olamayacaktır. Karakucak projesi olarak başlayan güreş eğitim merkezlerine öğrenci seçimi Milli Eğitim Bakanlığı ile Türk güreş federasyonunun ortaklaşa yaptığı başarılı bir organizasyondur. Yetenekli çocukların seçilerek organize bir program ile okul- spor olgusunun sağlıklı bir şekilde yürütülerek Türk güreşine madalya olarak yansıyabildiği görülmüştür. Erken yaşta yetenekli çocukların seçimi ve onların Milli eğitim amaç ve ilkeleri içerisinde hem eğitilmeleri hem de şampiyon güreşçiler doğması arzulanan bir durumdur. Bu amaçla Türk Güreş Federasyonu; erken yaşta güreşe başlama, güreşte yetenek seçimi, okul- güreş eğitimi ve organizasyonu konularındaki 12 yıllık deneyimden hareketle güreşi ilköğretimin ilk basamağından başlatarak, Ata sporumuzda sürekli başarıyı teminat altına almayı hedeflemektedir. Ayrıca güreşin büyük kitlelere yayılması ve ülkemizin moral değerinin yükseltilmesi de amaçlanmaktadır.
Güreş insanın tüm özelliklerini geliştirmesini zorunlu kılan bir spor dalıdır. Yıllarca Dünya ve 3 kez Olimpiyat şampiyonu olan büyük güreşçi Medvet’e güreş size ne kazandırdı şeklinde bir soru sorulduğunda “Bana ait olan her şeyi” şeklinde cevapla güreşin bireye kazandırdığını özetlemiş oldu.
Uzmanlar diğer spor branşlarına nazaran güreşin gençlerin motor kapasitelerinin geliştirilmesinde çok daha etkili olduğunu ispatlamıştır. Plato gibi filozofların, Atatürk, Abraham, Lincoln gibi devlet adamlarının, Lav Tolstoy, Pushkin, Albert Dürer gibi yazar ve ressamların güreşe olan tutkuları tesadüf değildir. Güreş sadece hız, kuvvet ,esneklik, dayanıklılık gibi fizik özellikleri mükemmelleştirmekle kalmayıp, cesaret, alçak gönüllülük, kendine güven gibi özellikleri de geliştirir. Diğer spor dallarında vücut yapısı sporcuların başarısını sınırlayan faktördür. Fakat ideal spor olan güreşte bu değişiktir. Zeki bir güreşçi eğer kısa boyluysa bu özelliğini, eğer uzun boyluysa bu özelliğini avantaj olarak kullanabilir. Aslında güreşçi zeka ve yaratıcı gücü ile tüm özelliklerini avantaj olarak kullanabilir. İnsanın yaratma gücüne böylesine açık başka bir spor yoktur. Bir İtalyan atasözü sanki güreş antrenmanını tanımlamaktadır “Antrenman bir çok ilacın yerini tutabilir, ancak antrenmanın yerini tutacak hiçbir ilaç yoktur”.
Güreş insanlara birçok özellikler hatta diğer sporlardan daha fazla şeyler kazandıracaktır. Bunun için disiplinli bir çalışma, düzenli antrenmanları takip etmek ve teknikleri dikkatle izlemek gerekmektedir. Güreşte “Kazanmak isteyen her şeyden önce kendini yenmelidir” temel prensiptir.
TÜRKİYEDE İLKÖĞRETİMDE BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR ÇALIŞMALARININ MEVCUT DURUMU
T.C Milli Eğitim Bakanlığı 2001-2002 Öğretim yılı İlköğretim Kurumları-Ortaöğretim kurumları spor yarışmaları programında Kategoriler ve Doğum tarihleri:
a) Küçükler kategorisi:İlköğretim okullarının 1991-1992-1993-1994-1995 doğumlu öğrencileri (Daha büyük ve daha küçük doğumlular yarışmayacak).
b) Yıldızlar kategorisi: İlköğretim okullarının 1987-1988-1989-1990 doğumlu öğrencileri (Daha büyük ve daha küçük doğumlular yarışmayacak).
c) Gençler kategorisi: Ortaöğretim okullarının hazırlık ve 1.,2.,3.,4. sınıfları).1984-1985-1986-1987doğumlular.
Yaş terfisi yoktur
Güreş faaliyeti okullarda 6. sınıfta başladığı görülüyor. 6. sınıf yaş olarak 13 yaşa tekabül etmektedir. XII. Ünitede güreş faaliyeti var. Ayrıca bu ünite faaliyetleri erkek öğrencilere uygulanacağı belirtilmektedir.
Ünite faaliyetleri:
Amaç olarak birincisi “güreşle ilgili yarışma ve oyun kuralları bilgisi” belirtilmektedir.
Davranışlar:
1.Güreşi tanımlama
2.Yarışma kilolarını söyleme
3.Güreş kıyafetlerini söyleme
4.Güreş çeşitleri adlarını söyleme
İkinci amaç olarak “Güreş ile ilgili temel beceriler edinebilme” verilmiştir.
Davranışlar:
1.Alçak-Orta-Yüksek duruşları yapma
2.Temel duruşları yapma
3.Tek dalma
4.Çift dalma
5.İçten ve dıştan dalma
Üçüncü amaç olarak “Güreşle ilgili koordinasyonu geliştirme” verilmiştir.
Davranışlar:
1.Eşleyerek oyun formu içinde:Tek ve çift dalma ve savunmasını uygulama
2. Eşleyerek oyun formu içinde:İçten ve dıştan dalma ve savunmasını uygulama
3. Eşleyerek oyun formu içinde:Koltuk altından arkaya geçişi uygulama
Dördüncü olarak “Güreş yapmaya istekli olabilme” verilmiştir:
Davranışlar:
1.Güreşe hazırlayıcı oyunlar oynama
2.Kol,bacak ve gövde bölümlerinin tutarak çeşitli şekillerde çekişme,itişme ve eşi kaldırma
Beşinci olarak “Güreşirken dostça oynama,kaz***** kutlama,kaybetmeyi kabullenme” belirtilmiştir.
Davranışlar:
1.Kazanmak için kural dışı yollara baş vurmama
2.Yarışmalarda kaybettiğinde ileride başarılı olabilmek için daha çok çalışmaya istekli olma
3.Yarışmalarda başarının sevincini,kaybetmenin üzüntüsünü arkadaşlarıyla paylaşma
4.Yarışmalarda rakiplerine saygılı olma.
5.Yöneticilerin ikazlarına ve hakem kararlarına saygılı olma.
6.Başarılı olduğunda aşırı öğünmeme
ÇOCUKLARIN SPORA ERKEN YÖNELMESİNDE GÜNÜMÜZ EĞİLİMLERİ:
Çağımızda çocuklar bir önceki nesil çocuklarına göre hem daha uzun ve ağır hem de onlara göre daha erken gelişim göstermektedirler. Fakat bu bütün dünya çocuklarında görülmüyor. Bu durum gelişmiş ülkelerdeki çocuklarda bulunmaktadır. Gelişmekte olan ülke çocukları böyle bir şeye eğilim göstermedikleri gibi bazı durumlarda yapılarında düşüş göstermişlerdir. Bunun için sayısız sebep olabilir. Fakat bu büyük ölçüde nesilden nesile gelişmeyen beslenme alışkanlıklarının hayat standartlarına getirdiği küçük gelişmelerin yansımasıdır. Bu değişiklerin doğuşta oldukça az fakat ergenlik çağı öncesi dönemden oldukça artış gösterdiği belirtiliyor. En büyük boy ve ağırlık farklılıkları 11 ile 15 yaş arası tespit edilmiş ve bu gelişmiş ülkelerde bütün sosyoekonomik sınıf ve ırklarda net bir şekilde görülmektedir. Günümüzde çocuklar 100 yıl önce geliştiklerinden daha hızlı gelişiyorlar. Ergenliğe erme yaşı örneğin, Avrupa milletlerinde hesaplanmış 15,5-17,4 yaş oranından 12,5-14 yaş oranına düşmüştür. Günümüzde erkeklerin gelişim eğilimi şüphesiz varolsa da onların gelişim eğilimi bilgileri belirsizdir. Erkeklerin günümüzde ses değişimin başlangıç yaş averajı ( 13 yaş civarı ) 100 yılı aşan bir dönem öncesi erkeklerin ses değişikliğini başlama yaş averajından ( 18 yaş civarı ) oldukça düşük olduğu not edilebilir. Geçmiş 20 yıl içerisinde boy, ağırlık ve gelişimde çok küçük çapta gelişimler olmuştur. Bu muhtemel gelişimi engelleyici sebeplerin ayırt edilmiş olması ve düzenli beslenme ile sağlık faktörlerinin doruk noktasına ulaştırılmış olmasındandır.
Çocuk Yaşta Güreşe Başlamak İçin Nedenler:
Eğitim bakımından olduğu kadar, spora ait (Burada güreşe ait) verimin niteliği ve düzeyi bakımından da antrenmana erken yaşta başlama nedenleri için gerekçeler:
1-Çocuk da güreş için gerekli olan öğrenme ve verim motivasyonu geliştirilmezse, üst düzeyde güç geliştirmeye uygun yaşlara gelindiğinde kişi kendini güreşe adaması söz konusu olamaz.
2-Güreşteki temel teknikler yanlış ve kontrolsüz olarak öğrenilirse, yanlış hareket biçimleri ortaya çıkar,buda güreşçiyi strese skor, güreşçi özgüvenini kaybeder. Daha sonra bu yanlışları düzetmekse çok zor olur.
3-Spor veya özelde güreş çocuğun büyümesinde, olgunlaşmasında bilişsel gelişiminde ve sosyalleşmesinde önemli rol oynayacağı için onun hayatına erken yaşlarda kademeli olarak girmelidir.
4- Üst düzeyde verimlilik yaşının ulusal ve uluslararası organizasyonlarda erken yaşlara kaydırılması.
5- Bir çok ülkede çocuklar için de turnuvaların düzenlenmesi, bu yarışmalara hazırlıklı gidilmesi isteği.
6- Küçük yaşta belli bir spora yönelme ve bu spor dalında üstün başarılar sergilemesi konusunda çocuğun yakın çevresinin isteği: ( çoğu kez kendileri için prestij sağlaması amacıyla)
7- Hırslı ana-babaların kendi başarı duygularını tatmin etmek için çocuklarını yıldız sporcu olmaya zorlamaları.
Bu gün ulusal ve uluslar arası düzeyde başarıya ulaşmada güreşçiler için gerekli özellikler:
- Yaptığı güreş çeşidi için fizyolojik ve psikolojik özellikleri uygun olmak
- Güreş dalı için eksiksiz bir fiziğe uygun kas tipine sahip olmak.
- Gerekli psikolojik ve moral özelliğine sahip olmak
- Güreşçi mümkün olan en küçük yaşta ve ön görülen yaş da başlamak.
- Güreşin teknik ve taktiğine iyice sahip olmak.
- Uzun yıllar sistemli planlı ve usanmadan hazırlıklarını eksiksiz olarak yapmak. Ortaya çıkabilecek eksiklikleri gidermek.
- Uzun yıllar güreş için gerekli müsabaka deneyimi almak
- Haftada sayıca çok yani daha sık antrenman yapmak. Güreşin gerektirdiği antrenmanı yapmak.
GÜREŞE BAŞLAMA YAŞI NEDEN 7 YAŞ OLMALIDIR?
1- Sürat, çeviklik,hareket genişliği ve beceri gibi motorik özellikler 7 yaş civarı daha çok gelişir:
Kaynaklara göre,12 yaşına kadar motorsal özellikler ve koordinatif yeteneklerin %90 nın, bu yaştan sonraki çalışmalarda ancak %10 un tamamlandığı ileri sürülmektedir. Ülkemiz iklim kuşağına göre, Avrupa ülkelerine göre daha sıcak olması nedeniyle çocukların organik yapısı daha erken gelişmektedir. Bu yüzden ülkemizde çocuğun 7-8 yaşlarında güreşte temel eğitim çalışmalarına başlanılmasını sakıncalı olacağı söylenemez. Sürat:Hem kızlarda hem de erkeklerde çocukluk döneminde sürat gelişimi hızlıdır. Bu dönemden sonraki dönemlerde süratin gelişmesini sağlayacak etkinliklere beden eğitimi veya spor programlarında yer verilmelidir. Güreşte sürat önemli bir etkendir. Süratin çocuklardaki durumuna baktığımızda erken yaşlarda güreşe başlamanın ne denli gerekli olduğu görülür.
Son düzenleyen _Yağmur_; 10 Haziran 2016 11:19