
Bireyi, bir sürat teknesinin veya kablonun su üzerinde çektiği bir spordur. Dalgasız bir su yüzeyi, bir veya iki kayak, sürat teknesi + ip + can yeleği gereklidir. Ayrıca kayacak kişinin vücut yapısının kuvvetli, adalelerinin dayanıklı ve dengesinin iyi olması gereklidir. Her yaş gurubu, her düzeyde yapabilir. Alt yaş sınırı yoktur. Dünyanın her kıtasında yapılan bir spordur. Amerika’da 11 milyon su kayakçısı bulunup her yıl 900 adet yarış düzenlenmektedir. Su kayağında değişik seçenekler vardır: Hız kayağı, trick kayağı, show kayağı, slalom, atlama ve çıplak ayak ile kayma yapılıyor. Su kayağı tarihte ilk defa Ralf Samuelson tarafından 1922 yılında Lake City, Minnesota(ABD)da gerçekleştirilmiştir. Kendisi iki kayak ve giyecek kuşaklarını ip olarak kullanmış, birçok teknik denedikten sonra kendini geri verip, kayakların ucunu suyun üzerine çıkartıp su yüzeyinde kaymayı başarmıştır. İlk defa kardeşi Ben, kendisini 20 mil sürat ile 1. Dünya Savaşı'ndan kalma 200HP bir sürat teknesi ile çekmiş olup daha sonraları sürati 80 mil'e çıkartıp tarihin ilk su kayağı sürat kayakçısı olmuştur. Ayrıca su kayakları ile 4,9m rampadan 1,2m atlayarak tarihin ilk su kayağı atlamasını gerçekleştirmiştir. 15 yıl bu sporu ders vererek, Show'lar yaparak geliştirmiştir. Florida'ya bu sporu götürdüğü zaman, su kayağı hızla yayılmıştır.
Sponsorlu Bağlantılar
KABLOLU SUKAYAĞI

İki disiplini karşılaştıracak olursak su kayağında başlangıçtaki çekiş ivmesi fazla olmadığından dengede kalınması, dolayısıyla öğrenilmesi daha güçtür. Kablolu Su Kayağında ise sporcu eşit hızla çekildiğinden kolaylıkla dengede kalıp öğrenebilir. Bunun yanında Kablolu Su Kayağında elektrik motoruyla aynı anda 12 kişi kayabilir. Fakat sürat motoruyla yapılan su kayağında 1 veya 2 kişi ile sınırlıdır.
Ekonomik olarak kıyaslandığında ise Kablolu Su Kayağının çok büyük avantajı vardır. Ayrıca Kablolu Su Kayağı çevre dostu bir spordur. Elektrikle çalıştığı için çevreyi egzoz, yağ ve türevi atıklarla kirletmediği gibi her kayak operasyonu suya yılda 9 ton oksijen kazandırıyor. Ülkemizde kirlilik yüzünden bir çok gölde yaşamın azaldığı, bu göllerin ekonomik açıdan atıl duruma geldiği düşünülürse, bu sporun yaygınlaşmasının önemi ortaya çıkacaktır. Kablolu Su Kayağı hem ekonomik hem de ekolojik açıdan çevreye canlılık getiren bir projedir.
Bugün Almanya'da 54, Fransa'da 13, Hollanda ve İngiltere'de dokuzar ve İspanya'da 3 adet Kablolu Su Kayağı tesisi bulunmaktadır. Dünya genelinde ise 150 Kablolu Su Kayağı tesisi bulunmaktadır.
Kablolu Su Kayağı bir iki saat gibi kısa bir sürede öğrenilebilir ve bu nedenle yeni başlayanlara da başarı hissini yaşatır. Slalom yapma, rampadan atlama, çıplak ayak kayma ve günden güne popüler olan wakeboard kayma ile dayanıklılık ve beceri kazanılır. Kablolu Su Kayağı yapmak için yaş sınırlaması yoktur. 5 yaşından 80 yaşına kadar herkes bu sporu rahatlıkla yapabilir. Kablolu Su Kayağı en güvenli sporların başında gelen bir spordur.
SLALOM SUKAYAĞI
Slalom parkuru 259 metre uzunluğundadır ve her sporcunun geçebileceği 6 duba bulunur. Başlangıç ve bitiş çizgisinde de dubalar vardır ve bunlar, diğer dubalardan farklı renktedir. Çıkış kapısıyla ilk duba arası ve son duba ile bitiş arası 29 metredir. Parkur dubaları arasındaki mesafe ise 47 metredir. Sürat teknelerinin dubalar arasında giderken geçecekleri çizgiyi gösteren dubalar arası ise 2.5 metredir. Başlangıç ve bitişin 140-180 metre gerisinde dönüşlerin yapılacağı dubalar da bulunur.
Sporcu, slalom parkuru boyunca çekilir ve 6 dubayı dışarıdan geçip çıkış kapısına ulaşır, geri döner ve aynı şeyi tersten yapar. Sporcular elemelerde 3 hakka sahiptir, finale kalırlarsa 3 hak daha kazanırlar. Her hak için halat boyu biraz daha kıslatılır. Bir dubayı geçmek için kayakçı, dubanın ya tamamının ya da bir bölümünün dışından geçmelidir. Bir parça içeriden geçiş sayılmaz. Her hak, duba kaçırılınca veya kapı kaçırılınca sona erer.
Su Kayağı Nasıl Yapılır?

Su kayağı, ayağa takılı kayakların yardımıyla su üstünde yapılan bir spordur. Saatte en az 24 km hızla giden bir sürat motorunun arkasına bağlı, 23 m uzunluğundaki halata tutunarak yapılmaktadır. Sporcu, halatın ucundaki ahşap bir tutamağa sıkıca tutunur ve hafifçe geriye kaykılarak suyun üzerinde kayar.
Su kayağı tercihe göre iki veya tek kayak ile yapılabilmektedir. Kayakların uzunluğu yaklaşık 170 cm iken genişliği de 20 cm civarındadır. Kayaklar; tahta, alüminyum veya cam elyafı gibi değişik malzemeler kullanılarak üretilebilmektedir.
Dalgasız deniz, göl gibi durgun sular üzerinde yapılan ve tüm dünyada gittikçe popülerleşen su kayağının slalom, atlama, uçurtmayla, kablolu olmak üzere farklı türleri vardır.
Slalom, engeller arasında zigzag çizmek anlamına geldiği için slalom su kayağına özel parkurda, çaprazlama yerleştirilmiş 6 tane duba bulunur. Burada sporcunun amacı, sürat motoru sabit bir hızla ve düz bir hat boyunca ilerlerken, zigzaglar çizerek her dubanın dışından dolaşmaktır. Tekne saatte en fazla 55 km hıza çıkabilir.
Atlama denilen su kayağında sporcu, sürat motorunun oluşturduğu dalgayı çaprazlama geçtikten sonra yaklaşık 2 m yüksekliğinde ve yine yaklaşık 7,5 metre uzunluğundaki kaygan bir rampadan atlar.
Uçurtmayla su kayağında, uçurtma sayesinde su yüzeyinden 30 m yükselebilen sporcu teknenin ardından süzülür.
Kablolu su kayağı ise kullandığı mekanizma ile hepsinden farklı bir türdür. Kablolu su kayağında sporcular sürat motoruyla değil de elektrikli motorla çalışan telesiyej yardımıyla çekilirler. 7’den 70’e herkesin yapabileceği, daha ekonomik ve çevre dostu bir su kayağı türüdür. Vücudun tüm kaslarının çalışmasını sağlar. Ayrıca sürat motoruyla aynı anda en fazla 2 kişi su kayağı yapabilirken, kablolu da aynı anda 12 kişi su kayağı yapabilmektedir.
Su kayağının, tek başınıza veya arkadaş grubunuzla birlikte zamanı eğlenceli ve keyifli geçirmek için harika bir seçenek olduğunu aklınızın bir köşesine yazın.
KULLANILAN MALZEMELER
Skiler: Alüminyum, cam elyaf ve tahtadan imal edilen skiler, genellikle 100-170 cm uzunluğunda olup genişlikleri, toplam uzunluğun en fazla % 30’u kadardır. Bununla birlikte her kategorinin skileri farklıdır. Ayrıca ölçüler, yarışmacının ağırlığına ve tercihine göre değişebilir. Gösteri (artistik su kayağı) yarışlarında kullanılan skiler, diğer yarışmalarda kullanılanlara oranla daha kısadırlar. Kayakların üzerinde ayakların geçmesi için ayaklık, arka taraflarında ise denge kanatçığı bulunur. Düşme anında, skilerin yarışmacıya herhangi bir zarar vermemesi için sivri ve keskin bölümlerinin olmaması gerekir.
Çekme Halatları: Su kayağında halat uzunluğu slâlomda 18.25 m, rampa yarışmalarında 21.5 m iken gösteri yarışmalarında isteğe bağlı olarak değişir. Halatlar 6 mm çapında olup plâstik malzemeden yapılmış iplik örgülerinden oluşurlar. Ağırlığı 5.5 kg, çekebileceği ağırlık yükü ise 590 kg’dır. Çekme halatları, tutma yeri ve halat olmak üzere 2 bölümden oluşur. Halatlar, tutma yerinin içinden geçerek, kullanım sırasında hiçbir oynamaya ve dengesizliğe izin vermeyecek şekilde motora bağlanırlar.
Motorlar: Su kayağı yarışlarında kullanılan motorların boyları 5 m-6.5 m, bordo yükseklikleri ise 1.802.50 m’dir. Ayrıca yarış sırasında motorların 2 adet dalga alıcı ve vericisi, 2 adet de dalga ölçme aleti bulunur.
Rampalar: Atlama rampaları eğik düzlem şeklinde olup, genişliği 3.70-4.30 m, boyu 6.40-6.70 m, su seviyesinin altındaki uzunluğu ise her noktada 60 cm’dir.
Giysiler: Yarışmacılar su geçirmez dalgıç pantolonları ve can yelekleri giyerler. Can yeleklerinin üzerinde hiçbir şekilde metal parçalar ve aparatlar bulunamaz. Hava ile şişirilen yelekler yarışmacıları su üstünde tutar; ayrıca kaburgaları ve iç organları darbelerden korurlar.
KURALLAR

Yarışmalar, bireysel olarak yapılmaktadır. Bütün yarışmalar 2 devreden oluşur ve yarışmacılar ilk devreye katılmak zorundadırlar. Başarılı olanlar 2. devreye katılırlar. Her yarışmacıya yarış sırasındaki başarısına göre puan verilir. Yarışma sırası gelmiş olmasına rağmen, hâlâ hazır olmayan ya da yarışma yerine gelmeyen yarışmacılar, yarıştan diskalifiye olurlar. Yarışmacının diskalifiye olması durumunda, eğer bir sonraki yarışmacı iskelede hazır değilse, hazırlanması için kendisine 1 dakika süre tanınır.
Yarışlar erkek ve bayan olarak ikiye ayrılır. Yarışlara her yaştan yarışmacı katılabilir.
Yarışma görevlileri, yarışma türlerine göre WWSU tarafından önerilen başhakem, hakem ve yardımcılardan oluşur. Başhakem, bütün değerlendirmeleri ve skorları denetlemekle ve her yarış için hakemleri ve yardımcıları seçmekle görevlidir.
Su Kayağı Hangi Yaş Grubu İçin Uygundur?
Su kayağı yapabilmek için herhangi bir üst yaş sınırı yoktur. 5 yaşını geçmiş atletik bir yapıya sahip herkesin su kayağı yapabileceği uzmanlarca ifade edilmektedir. Burada önemli olan etmen kişinin fiziksel herhangi bir engelinin bulunmamasıdır.
Su Kayağı Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Su kayağı yaparken dikkat edilmesi gereken en önemli konu duruştur. Çift kayak kullanıyorsanız sandalye duruşu denilen özel duruşu uygulamanız gerekir. Mono kayakta ise yine özel bir duruş uygulanmaktadır. Duruşu doğru yapan bir sporcu, su kayağını büyük oranda öğrenmiştir.
Ayrıca ekipmanlarının kalitesi noktasında aşırı hassas olmanızda fayda vardır. bu şekilde oluşabilecek yaralanmaların önüne geçebilirsiniz.
MsXLabs.org
-derlemedir.
-derlemedir.
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.