Arama

Rafting Nedir? Rafting

Güncelleme: 10 Mayıs 2017 Gösterim: 57.247 Cevap: 3
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
22 Eylül 2006       Mesaj #1
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye

Rafting Sporu ve Genel Kuralları


Ad:  Rafting.jpg
Gösterim: 2093
Boyut:  70.0 KB
Sponsorlu Bağlantılar
Rafting akarsu üzerinde yapılan ve akarsu sporlarının en çok ilgi gören dalıdır. Nehir ve çay gibi akarsular yatakları içinde akarken kaya, ağaç kütüğü, kısa veya uzun çağlayan gibi bir takım doğal engellerle karşılaşır ve bu nedenle suyun akış hızı (debi) zaman zaman değişir. Bazen de su yüksekten dökülerek kısa çağlayanlar oluşturur. Akarsuyun içinde oluşan bu tür oluşumlara Rapid adı verilir. Akarsuyun içindeki bu tür engeller zorluk derecelerine göre derecelendirilir.

Ad:  Rafting-3.jpg
Gösterim: 1744
Boyut:  57.5 KB

Rafting'in Kısa Tarihçesi


1811 Wyoming’deki The Snake River’dan geçiş girişimi ilk olarak kayıtlara geçmiştir.
1842 Amerikan Ordusu’ndaki Teğmen John Fremont, Platte River’daki rafting macerasını yazdı.
1940 Clyde Smith, Snake River Canyon’undan başarılı bir şekilde geçti.
1950 Loca, nehir turları düzenlemeye başladı.
1960 Akarsu raftingi Grand Kanyon turlarından sonra tanınırlığını arttırdı ve birçok rafting firması kuruldu.
1972 Akarsu raftingi eğlence sporları arasında gelişme kaydederek Münih Olimpiyat Oyunlarına dahil edildi.
1980 Rafting popülerliğini arttırması ile İskoçya, Güney Amerika ve Afrika’da birçok nehirde rafting firmaları kuruldu.
1992 Barcelona Oyunları gibi büyük organizasyonlarda Rafting de yer aldı.
1997 Uluslararası Rafting Federasyonu kuruldu.
1999 İlk Uluslararası Rafting Şampiyonası düzenlendi.

EN GÜZEL RAFTİNG PARKURLARI


1. Çoruh Nehri – Artvin
Ülkemizin en değerli akarsularından Çoruh Nehri hakkında bilgi vermek gerekirse, Dünya’nın en hızlı akan nehirlerinden biri olan Çoruh 466 km. mesafesi ile birkaç il geçtikten sonra ülkemizi terk eden ve Gürcistan‘dan Karadeniz’e dökülür. Doğduğu Bayburt’tan sonra İspir ve Yusufeli rotasından Artvin’e kadar yaklaşık 260 km. uzunluğundaki Çoruh’ta rafting için 4 farklı etapta bulunuyor.
  • Bayburt-İspir: 0-106 km: Zorluk derecesi 2-3
  • İspir-Çamlıkaya: 106-134 km: Zorluk derecesi 3,4,5
  • Çamlıkaya-Tekhale: 134-178 km: Zorluk derecesi 3,4,5
  • Tekkale-Artvin: 178-261 km: Zorluk derecesi 2, 3,4,5
2. Dalaman Çayı – Muğla
Türkiye’nin cennet bölgelerinden Marmaris ve Fethiye arasında yer alan Dalaman Çayı 229 km. uzunluğundadır, Toroslar’ın Göktepe ve Yaylacık dağlarından inip, Ortaca’ya 8 km. mesafede denize dökülür. Turizm bölgelerine de yakın olmasının katkısıyla yıl boyu rafting yapılır. Eylül, ekim su seviyesinin yükseldiği dönemler olup parkurun zorluk derecesi 3-4 arasındadır. Akköprü’de mevsime göre 2’ye kadar düşer.

3. Fırtına Deresi, Vadisi ve Ayder Yaylası – Rize
Doğu Karadeniz’de yer alan akarsularımızın önemlilerinden olan Fırtına Deresi sadece 57 km. uzunluğundadır. Çay bahçeleri ve kemer köprülerle, Karadeniz turlarının vazgeçilmez dudağı Rize’de konuklarına raftingle sınırlı kalmayan bir turistik değer sunan bu parkur doğal şahanemiz Çamlıhemşin dolaylarında başlayan yaklaşık 22 km’lik bir serüvene sahiptir. Parkurun zorluk derecesi mevsime göre değişmekle birlikte 3,4 ve 5 seviyelerindedir. Yağmur mevsimine de ekstra dikkat edilmelidir.

4. Melen Çayı – Düzce
İstanbul’a en yakın rafting parkuru olmasının da etkisiyle Türkiye’nin en popülerin rafting pistidir. Ankara’ya en yakın rafting parkurlarının da birisidir. Bu iki büyük kentimize 2,5 saat mesafede Düzce’deki Melen, hafta sonu rafting keyfi için şahane bir duraktır. Sadece 16 km’lik parkurda rafting yaklaşım 1,5 saat kadar sürüyor ve pistin zorluk derecesi 3 olarak sınıflandırılıyor. Sezon dışı mevsimlerde 2’ye düşebiliyor.

5. İkizdere Nehri – Rize
Karadeniz’in doğal güzelliği Rize’deki İkizdere Nehri, 25 kilometrelik üç aşamalı bir parkura sahip. Bölgede çeşitli yöresel yarışmalar da düzenleniyor. Rize Valilik Rafting Şampiyonası bunlardan biri. Anzer Yaylası gezisini de ekleyeceğiz, keyifli bir Karadeniz kaçamağı yapabileceğiniz hafta sonu kaçamağında parkur toplam 1,5 saat kadar sürüyor ve çok eğlendiriyor. Tek sorun seyahat acenteleri tarafından düzenli tur düzenlenmemesi. Zorluk derecesi 1,2, ve 3.

6.Dragon çayı (Anamur) – Mersin
Dragon Çayı (Anamur Çayı) yaklaşık 35 km. uzunluğu ile Toroslar’ın eteklerinden doğup, Kaş, Masat ve Gökçe dereleri ile birleşerek Akdeniz’e dökülür. Kılıç deresinin Anamur çayına karıştığı noktadan başlayan rafting parkuru, yaklaşık 10 km. güneyde tarihi Alaköyü’nde biter. Start noktasına Anamur – Ermenek kara yolunun 12. kilometresindeki Çaltıbükü köyü ayrımından 15 km. sonra ulaşılır. Zorluk derecesi: 1 ve 2 olan pistin bazı bölümleri mevsime göre 3. dereceye ulaşabilmekte.

7. Köprüçay – Antalya
36 bin hektarlık Köprülü Kanyon Milli Parkı; Köprüçay’ın bir kısmını ve tarihi Selge kentini kapsamaktadır. Ülkemizdeki en büyük Akdeniz servisi ormanı olan milli parkın içindeki Köprüçay parkurunun rafting zorluk derecesi 2-3 seviyesinde.Yaklaşık 10 -12 km.’lik bir bölge spor severlere keyifli saatler sunuyor.

8. Bekili Deresi & Çal Parkuru – Denizli
Amatörlere pek uygun olmayan Bekili Deresi dönemin süper valisi Recep Yazıcıoğlu tarafından keşfedilmiş. 9.5 kilometrelik parkur 3-4 zorluk derecesinde ve 4 mevsim rafting yapılabiliyor. Aynı nehir üzerinde Çal Regülatörü’nden başlayıp Hançalar Köprüsü’ne kadar uzanan 11 kilometrelik ikinci bir parkur var. Zorluk derecesi 1. Amatörler ve turistler daha çok bu parkurda rafting yapıyor. Çal Parkuru yaklaşık iki saatte tamamlanıyor.

9. Zamantı Irmağı – Kayseri
Yahyalı ilçesi içinde raftinge elverişli 21 kilometrelik bölümün 13 km.’lik bölümü kullanılıyor. 8 parkurdan oluşuyor. Daha çok profesyonellere uygun ve tur şirketleri tarafından düzenli organizasyon yapılmıyor. Toplam parkur, yaklaşık 2 saate tamamlanıyor. Kar erimesine göre mayıs ve haziranın tamamında ve temmuzun başında rafting yapılabiliyor. Çevrede görülebilecek yerler: Yedigöller, Kapuzbaşı ve Derebağ Şelaleri, Hacer Ormanları, Aksu kanyonu, Zamantı kanyonu olarak sıralanabilir.

10. Manavgat Çayı – Antalya
Rafting zorluk seviyesi yüksek olan Manavgat Çayı amatörler için biraz riskli olsa da, Antalya’nın turistik değeri ve merkezlere yakınlığı sebebiyle ülkemizin en popüler rafting parkurlarından biri. Profesyonel sporcularla birlikte ve yöreden bir kılavuz alınarak yapılmalıdır. Başlangıç noktasına ek üç kanyonun yer aldığı bu parkurda 3-4-5 zorluk derecesindeki çağlayanlar ve bazen de şelalelerden geçilmektedir.

Ad:  Rafting-2.jpg
Gösterim: 1937
Boyut:  22.2 KB

Rafting Zorluk Dereceleri

Rafting zorluk dereceleri 1 den 6 ya kadar numaralandırılmıştır. Rakam seviyesi büyüdükçe taşıdığı riskler ve bununla beraber katılımcı kriterleri de genişlemeye başlamaktadır.Bu kriterlere değinmeden önce Ülkemiz de 1. dereceden 6. rafting zorluk derecesine kadar rafting yapılan nehirlerimizin olduğunu belirtmek isterim.

Rafting Zorluk Seviyesi ve Kriterleri


1. rafting zorluk derecelerin de yüzme bilme şartı aranmamaktadır. Çocukların dahi çok rahatlıkla rafting yapabileceği bir zorluk seviyesidir. Rapid(Dalga oluşturan taş, kaya boşlukları) sayısının az olduğu, adrenalin yoksunu nehirler diyebiliriz.

2.rafting zorluk derecelerin de suyun akış hızı biraz daha fazla, rapid sayısı orta derecede diyebiliriz. Yüzme bilme şartı aranmamaktadır. Heyecan birinci dereceye göre daha fazladır.

3. ve 4. rafting zorluk derecelerin de suyun akış hızı fazla, rapid sayısı oldukça tatmin edicidir. Rapidler arasındaki boşluklar çok uzun değildir. Bu rapidler heyecanı maksimum seviyeye çıkarmaktadır. Bu nehirlerde yüzme bilmek şart değildir. Fakat bilinmesi avantaj sağlamaktadır. Adrenalin seviyesi yüksektir. Çok fazla tehlike barındırmadığı için rafting turları oldukça ilgi görmektedir. 3. ve 4. rafting zorluk seviyesine uygun nehrimiz melen çayıdır. Bizde melen çayında rafting yaptığımız için yazının devamında ayrıntılı olarak devam edeceğim.

5. ve 6. rafting zorluk derecelerin de rafting kesinlikle profesyonel katılımcı gerektiren, büyük riskler taşıyan, heyecanı yüksek nehirlerimizdir. Yüzme bilme şartı aranmaktadır. Dünya da 6. derece zorluk seviyesine sahip nehirler az sayıdadır. Ülkemiz de bulunan Çoruh nehri 6. rafting zorluk derecesine sahip tek nehir olarak zirvededir. Yabancı ülkelerinin rafting sporcularının ilgi alanındadır. Rafting zorluk derecelerinden bahsettikten sonra asıl konumuz olan melen çayı rafting zorluk derecesine bir başlık açmak istiyorum.

Rafting malzemeleri nelerdir?


1- Can yeleği
2- Kask
3- Yağmurluk
4- Kurtarma ipi
5- Ayakkabı
Bunların dışında ihtiyaç duyabileceğiniz malzemeler kişisel eşyalarınızdır. Rafting sporu yapmaya gideceğiniz zaman özellikle mevsimsel hava şartlarına göre ihtiyacınız olan giysileri almayı unutmayınız. Giysilerinizi yedekli olarak almanızda her zaman yarar vardır. Ayrıca şort, mayo, güneş kremi gibi gerekli malzemeleri de unutmayınız.

Diğer Önemli Rafting Parkurlarından bazıları:

  • Munzur Çayı – Tunceli
  • Göksu Nehri – Silifke/Mersin
  • Barhal Çayı (Altıparmak Çayı) – Artvin
-derlemedir.

Son düzenleyen _Yağmur_; 10 Mayıs 2017 10:20
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
23 Eylül 2006       Mesaj #2
Misafir - avatarı
Ziyaretçi

Rafting nedir?


Rafting genel kuralları nelerdir?


Sponsorlu Bağlantılar
MsXLabs.org
Ad:  Rafting-4.jpg
Gösterim: 1594
Boyut:  46.6 KB
Rafting, "raft" adı verilen botlarla, akış hızı yüksek nehirler üzerinde yapılan bir spor. Rafting'de asıl olan içinde bulunduğunuz botu devrilmeden; kürekle yönlendirerek kayalar ve engeller arasından geçirmektir. Rafting, 6 ile 8 kişilik takımlar halinde yapılıyor ve başarılı olabilmek için gerçekten bir "takım" olabilmek gerekiyor. Raftı devirmeden macerayı bitirmek için bütün takımın birbiriyle ahenkli kürek sallaması gerekiyor.

Raftingin türlü zorluk dereceleri var elbette. Bu zorluk derecelerini nehrin akış hızı, kayaların çokluğu gibi etkenler belirliyor. Akarsu, yatağı içinden geçerken çeşitli doğal engelleri geçmek zorundadır. Suyun yolunu kesen bu engeller genel akışın hızını ve yönünü etkiler, suda türbülanslar, dalgalar ve akışta ani süratlenmeler oluşturur. Akarsu sporlarında, bu tür beyaz ve köpüklü görüntüler sergileyen bölgelere "Rapid" (Şarlak) adı veriliyor.

Hızlı akan nehirlerde kontrolü sağlamak zor olduğu için, nehirler akış hızlarına göre, yani zorluk derecelerine göre numaralandırılıyor.

Derece 1: Çok basit akıntıya sahiptir. Küçük kolay geçişler için uygundur.

Derece 2: Akıntı azdır; düzenli bir akışa sahiptir. Küçük kayalar ve dalgalar vardır, ancak hiçbir tehlikesi olmayan, basit geçişler için elverişlidir.


Derece 3: Orta zorluktadır. Bu sınıfta boyu bir metreyi bulan dalgalanmalar oluşabilir. Görüş mesafesi sınırlıdır.


Derece 4: Çok zor ve büyük rapidler vardır. Düşüşlerin başlangıcını ve bitişini kestirmek güçtür. Hırçın geçişler ve zorlu engellerle dolu bir sınıftır.


Derece 5: Aşırı zor, yüksek debi ve akıntı, tehlikeli kayalar, dik yamaçlar, arka arkaya gelen düşüşler, ilerlemede sınırlı geçişler vardır. Amatör raftingciler için önerilmeyen parkurdur.


Derece 6: Nehrin metrelerce yukarıdan dökülür; sık engellerle doludur. Geçişi uzman raftginciler için bile zor ya da imkansız olan sınıftır.


Herkes Rafting Yapabilir mi?


Rafting, herhangi bir beceri ve fiziksel kondisyon gerektirmediğinden dileyen herkes bu sporu yapabilir. İlk iki derece için yüzme bilmek bile gerekmeyebilir ancak hakiki, adrenalin isteyen bir rafting yapabilmek için iyi yüzmek bilmek gerekli. Bir de sizi yönlendirecek ve bilgilendirecek bir rehber... Yani rafting yapabilmeniz için bir kursa gitmenize gerek yok. Bütün güvenlik önlemleri, 45 dakika süren kısa bir eğitimle size de öğretiliyor ve gerekli malzemeler sizin için temin ediliyor. Giyinip kuşandıktan sonra, tecrübenize göre bir bota yerleştirilip suya bırakılıyorsunuz. Botunuzda yer alan rehber ve yardımcısı sürekli olarak telkinde bulunuyor ve herhangi bir zorlukla karşılaştığınızda ne yapmanız gerektiğini konusunda yardımcı oluyor.

Başlangıçta her nehirde rafting yapma şansına sahip değilsiniz, çünkü daha önce de belirttiğimiz gibi nehirlerin zorluk dereceleri bulunuyor. Örneğin dünyanın en sert akan ikinci nehri olan Çoruh Nehri'nde rafting yapmak, ancak tecrübeliler için mümkün olabiliyor. Ancak akıntının azaldığı bölümlerde yeni başlayanlar için uygun koşullar bulunabilir.

Yeni başlayanlar için ülkemizdeki en ideal yer Köprülü Kanyon olarak gösteriliyor. Köprülü Kanyon'da, doğal yapının güzelliği yaptığınız spora daha da büyük keyif katıyor. Tek sorun ise başlangıçta da yazdığımız gibi, grupla takım halinde, doğru kürek çekebilmek. Aksi halde botun dengesi bozularak devrilebiliyor.

Rafting için gerekli malzemeleriniz olduğu ve gerekli güvenlik önlemleri alındığı sürece rafting tehlikeli bir spor değil. Yani, can yeleği, kask, ayakkabı, rescue rop (kurtarma ipi) ve flip rop (devrilen botu çevirmek için kullanılan ip) rafting yapabilmek için mutlaka olması gereken malzemeler.

Nerede Rafting Yapılabilir?


Türkiye her bölgesinde rafting için elverişli nehirler barındırıyor. Özellikle Çoruh Nehri, Manavgat Çayı, Melen, Köprüçay, Dim Çayı, Alara Çayı ve Dalaman Çayı bunların en çok bilinenleri. Son birkaç yıldır rafting için elverişli hale getirilen bu nehirlerde dört mevsim rafting yapabilmek mümkün. Bu özelliğiyle pek çok yabancı turist ve profesyonel yalnızca rafting için buraya geliyorlar.

Türkiye'de rafting'in tanınmasıyla birlikte bir "Kano ve Rafting Federasyonu" da kuruldu. Bunun yanı sıra hafta içi, hafta sonu, günübirlik ya da konaklamalı rafting turları düzenleyen turizm şirketleri kuruldu. Bu kuruluşlar uzman rehberler eşliğinde rafting turları düzenliyorlar. Her türlü malzeme ve rehber onlar tarafından sağlanıyor.


BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen _Yağmur_; 10 Mayıs 2017 10:09 Sebep: ek yüklendi
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
31 Mayıs 2016       Mesaj #3
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
Ad:  Rafting-5.jpg
Gösterim: 1671
Boyut:  162.4 KB
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.
Avatarı yok
raftingo
Yasaklı
4 Mayıs 2017       Mesaj #4
Avatarı yok
Yasaklı
rafting2Btarihi2Bfoto
İlk kauçuk sal, Lt John Fremont tarafından yapıldı ve Horace H. Day'in 1840'larda inşa edildiğine inanıldı. Rocky Dağları ve Büyük Ovaları araştırmayı planladılar. O zamanlar icat edilmiş olmasına rağmen, yüzyılın başlarında kadar ilk ticari rafting gezisi gerçekleşmedi . Ancak 9 Haziran 1940'da Clyde Smith, Snake Nehri Kanyonu'ndan başarılı bir yolculuğa çıkıldı. Daha sonraki yıllarda John D. Rockefeller, Jr Grand Teton Milli Parkı'nda modern bir tatil oteli inşa etti. 1950'lerin sonunda lodge yüzme turları düzenlemeye başladı. 8 ft genişliğinde 27 ft uzunluğunda fazla olan savaş botlarını kullandılar. O yıllarda 500'den fazla kişi gitti ancak günden güne talep artmaya başladı. 1960'lı ve 70'li yıllara kadar, whitewater rafting şirketleri oluşmaya başlamadı. Münih'teki 1972 Olimpiyat Oyunlarında, İlk kez whitewater rafting dahil edildi. Şimdi, whitewater rafting popüler bir spora ve hobiye Dönüştü, her geçen yıl daha da büyüyerek popüler hale geliyor...Antalya Köprülü Kanyon da sezonda yaklaşık 7 ila 8 bin günlük yerli yabancı turistin geldiği biliniyor.
Son düzenleyen Safi; 4 Mayıs 2017 22:47 Sebep: Reklam Yasaktır

Benzer Konular

13 Şubat 2012 / Misafir Soru-Cevap
31 Mayıs 2016 / Misafir Cevaplanmış