Rüzgar Sörfü (Windsurf) Nedir?
Sponsorlu Bağlantılar
Sörf sporunun geçmişi, çok eskiye dayanmakla birlikte günümüzde oldukça popüler sporlardan birisidir. Sörf, deniz ve de okyanuslarda yapılmakla birlikte, bu sporun yapılabilmesi için deniz ya da okyanusların büyük dalgalara sahip olması gerekmektedir. Rüzgar sörfü de, sörf sporunun bir dalı olmakla birlikte aynen bu spor dalını yapabilmek için büyük dalgalara ihtiyaç duyulmaktadır. Rüzgar sörfü, bir spor dalı olarak 1970’’li yıllarda kabul görmeye başlamıştır. Bu spor dalını ilk olarak kimin bulduğu ise, tam olarak bilinememektedir. Fakat bu sporun insanlara tanıtılmasını sağlayan iki kişi bulunmaktadır. Jim Drake ve Henry Hoyl Schweitzer ikilisi 1968 senesinde California’nın dalgalı sahillerinde bu sporun öncülüğünü yapmışlardır. Rüzgar sörfü, dünyada oldukça yaygın bir şekilde yapılan bir spor dalıdır. Tabi bunda adrenalin ve heyecan gibi kavramların büyük bir etkisi bulunmaktadır. Çünkü bu spor, hem adrenalini hem de heyecanı içinde bulundurmaktadır. Rüzgar sörfünü normal sörften ayıran temel etkenin başında, rüzgar sörfünde sörf tahtasına bağlı olan bir yelken bulunmaktadır. Sörfte sporcular sadece sörf tahtasının üzerine çıkıp dalgaların üzerinde bu sporu gerçekleştirirken, rüzgar sörfü ise sörf tahtasının üzerinde çıkıp, ardından yelkeni yukarı kaldırılması suretiyle geçekleştirilmektedir. Bu spor dalının uygulanabilmesinde en önemli faktörlerin başında ise, denge vardır. İlk başlayanlar için denge biraz zor olsa da, antrenmanlar sayesinde denge çok iyi bir hale getirilebilmektedir.
Rüzgar sörfü nasıl yapılır?
Rüzgâr sörfü kısa bir sürede yaygınlaşmıştır. Günümüzde eğitim malzemeleri ile bu spor kolayca öğrenilmektedir. Ama sörf sporunu ilerletmek ve waterstat, jibe ve trapez gibi ileri seviye teknikleri geliştirmek için zaman ayırmak gerekmektedir. Sürekli yeni şeyler öğrenmek bu sporu daha çekici kılmaktadır.
Rüzgar sörfü yelkeni direk, yelken ve bumbadan oluşmaktadır. Sörf tahtası ise dış yüzeyi kaplamış sert köpükten oluşmaktadır. İleri seviye malzemelerde sağlamlıktan önce hafiflik ve performans önemlidir. Sörf tahtasının üstü kaymaz altı ise pürüzsüzdür.Yelken ve board birbirine mafsal adı verilen parça ile bağlanır.
Rüzgar sörfü sporunu öğrenmek için rüzgar sörfü okulu na gitmek en iyi yoldur. Eğitim malzemeleri hafif yelkenler ve büyük dengeli boardlardan oluştuğu için yelken kaldırma ve dengede durma sorunu minimize edilmiş olur. Böylece windsurf ün temel prensipleri öğrenilip kolayca geliştirme aşamasına geçilebilir.
Bu spora gönül verip yarışlara katılmak isteyenler ise freestyle, slalom ve olimpik dallarda ülke ve dünya çapında yarışabilir.
Rüzgar sörfü öğrenirken yapmanız gerekenler;
Ders alın: windsurfing her ne kadar çok kolay gibi gözüksede pekçok spordan çok daha komplike bir su sporudur. Şayet daha önce gelişi güzel bir tekne ile denizde yelken açmadı iseniz, windsurf yapabilmek için ilk olarak rüzgar ile ilgili bilgi edinmeniz, ve rüzgara göre vücudunuzu nasıl kullanacağınızı öğrenmeniz gerekmektedir. Ders alarak başlamanız, saatlerce boşa emek harcamanızıda engelleyecektir. Uzman kişinin yerini hiçbir şeyin tutmadığını unutmamak gerekmektedir.
Mutlaka bir arkadaşınız ile windsurf e çıkın: Bir arkadaşınız ile windsurf yapmak hem daha zevkli hemde çok daha emniyetli windsurf yapmanızı temin eder.
Arkadaş edinin: Şayet bir arkadaşınız yok ise, windsurf yapmayı planladığınız yerde, diğer windsurfçüler ile konuşarak bir arkadaş edinmenizde her vakit fayda vardır. O yöreyi iyi bilen birisi hem size güven verecektir, hemde mümkün bir ihtiyaçta size yardımcı olacaktır.
Karadan denize esen rüzgardan uzak durun: Rüzgarın sizi istediği yöne yönlendirme gibi kötü bir huyu vardır, hele hele öğrenme aşamasında iseniz, hiç farkında olmadan rüzgarın sizi açığa itmesi son derece olağandır. Karadan esen rüzgarlar, ara ara sıkı estiğinden, çok kısa zamanda kendinizi kıyıdan uzak bir noktada bulabilirsiniz.
Yoğun trafik olan alanlardan uzak durun: Şayet yoğun deniz trafiği olan bir alanda iseniz, oradan uzaklaşmak sizin için faydalı olacaktır. Windsurf öğrenirken kafanız öğrenmekle meşgul olacağından, etrafınızdaki diğer kişi veya teknelerle uğraşmak kolay olmayacaktır.
Derin olmayan kıyılarda öğrenin: Derin olmayan, boyunuzu geçmeyen kıyılarda öğrenmenin avantajını her vakit kullanın. Düşünce ayağınızın yere basmasının size vereceği güven son derece mühimdir. Ayağınızın yere bastığı yerde boardun üzerinden inerek dinlenebilirsiniz, başladığınız noktaya yürüyerek geri dönebilirsiniz veya bugünlük yeter dediğiniz an yürüyerek kıyıya çıkabilirsiniz.
wetsuit giyin: Her ne kadar su sıcaklığı size üşüme hissi vermesede, her vakit wetsuit giymeyi ihmal etmeyin. Azda olsa, wetsuitin kaldırma gücüne bile ihtiyacınız olabilir.
Malzemenin taşınmasında yapmanız gerekenler;
- Malzemeyi taşırken kesinlikle malzemenin rüzgar üzerinde olun. Bu kural, malzemenizin otoparkta, kıyıda veya suda olması durumunlarının hepsi için geçerlidir. Rüzgar üzerinde olmak, rüzgarın yapacağı gelişi güzel bir ani hareketin sonuçlarından sizi korur.
- Kurulu bir yelkeni mutlaka gelişi güzel bir yerde boş bırakmayın. Yelkeni kesinlikle bir şeye bağlayın, tabiki en doğrusu boardunuza monte etmek. Boardunuza bağlı olduğu taktirde bile, direğin rüzgar esen yönde olmasına dikkat edin. Ani rüzgar değişimleri kötü süprizlere yol açabilir.
- Eğer, gelişi güzel bir nedenden, yelken ve boardunuzu suya ayrı ayrı götürmeniz söz konusu ise, öncelikle kesinlikle yelkeni suya taşıyın, daha sonra boardunuzu taşıyarak suda monte edin. Yelken suda bırakıldığı yerde dururken, board dalga ve rüzgarın tesiri ile hareket eder.
Kıyıda yapmanız gerekenler;
- Hiçbir vakit yalnız olmayın. Windsurf yaptığınız yerin emniyetli olmasına dikkat edin, etrafınızdaki iyi windsurfçüleri seyrederek onlardan birşeyler öğrenmeye bakın. Başlayanlar kesinlikle emniyetli sularda olmalıdır.
- Bulunduğunuz yerdeki windsurf yapma kurallarına kesinlikle uyun, teknelerin yoğun olduğu yerlere mutlaka girmeyin. Yüzücülerin olduğu yerlerin yakınından bile geçmeyin. Suyun altında dalan birisinin olma ihtimalini asla göz ardı etmeyin. Uzun ve keskin bir fin in yüzen birisine neler yapabileceğini asla unutmayın.
- İyice tecrübe kazanmadan, karadan denize esen rüzgarlarda suya çıkmayın, şayet orsa çekemiyorsanız çok kısa bir sürede problem yaşayabileceğinizi unutmayın.
- Herhangi bir problemde şahsi olarak neler yapabileceğinizden iyice emin olun, gerekirse üzerinizde ilk yardım malzemelerinden taşıyın.
- Düzgün giyinin wetsuit giymek size yalnızca yardımcı olur. Suda uzun kalacak iseniz, şapka, güneş önleyici krem, uzun kollu wetsuit her vakit yardımcınız olur.
- Su kaybedeceğinizi düşünerek bol bol su için.
- Her vakit cankurtaran yeleği gibi vücudunuzu yüzdürecek bir şeyler giyin.
- Vücudunuzun limitlerini çok iyi bilin ve kendinizi hiçbir vakit zorlamayın, şayet kafanızda o an için gelişi güzel bir soru sinyali var ise, hiçbir vakit suya çıkmayın.
Suda yapmanız gerekenler;
- Kıyıdan çıkarken veya kıyıya dönerken fazla süratten mutlaka sakının, bu hem sizin hemde etrafınızda olabilecek diğer kişilerin emniyeti için çok mühimdir.
- Kıyıdan gerekenden ve sizin fiziksel durumunuzun elvermesinden fazla açılmayın.
- Her ne olursa olsun, diğer kişiler ile çarpışmaktan kesinlikle sakının.
- Dönüş (jibe) atarken kıyıdan en az 50 metre uzaklıkta olun.
- Mümkün olduğu her taktirde diğer windsurfçüler ile aranızda enaz 2 direk boyu mesafe bırakın.
- Diğer windsurfçüleri, bilhassa tehlikeli hareket yapanları özellkile gözlemleyin ve gerekirse uyarın, önemli olan bir kazayı oluşmadan önlemektir.
- Her ne kadat tecrübeli olursanız olun, mafsal kırılması veya yelken yırtılması gibi durumlar ile karşılaşabileceğinizi hiç bir vakit unutmayın ve bu durumlara göre hazırlıklı olun.
- Her ne olursa olsun, boardunuzu mutlaka bırakmayın. Şunu unutmayınki, boardunuz sizin için en güvenli can kurtaran simididir. Şayet yardıma ihtiyacınız var ise, uluslararası kabul edilen yardım işaretini kullanın, ellerinizi sürekli biçimde tekrarlayarak, her iki yanınızda kaldırıp indirin.
- Üşüme halinde sudan derhal çıkarak, hipotermiya (titreme, el ve ayaklarda uyuşma ve zayıf yön algılama) durumunun oluşmasını engelleyin.
Rüzgar Sörfü Terimleri
Beach Start: Kumsalda, ayakların değeceği kadar yapılan kalkış. Yelken bumbadan kaldırılır, rüzgar alması sağlanır, board’a atlanır ve denize çıkılır.
Jibe: Sörfle yapılan rüzgar altı dönüş hareketi. Aslen Türkçe’de kavança’nın karşılığıdır. Duck jibe, back wind jibe, snap jibe, lay down race jibe gibi farklı çeşitleri vardır. En çok yapılan power jibe’dir.
Tack: Rüzgar üstü dönüş hareketi.
Plane Olmak: İngilizcesi planing olup Türkçe’ye böyle geçmiştir. Yelkencilikte teknenin suyla sürtünmesinin en az seviyeye gelmesini ifade eder. Sörfte de board ile suyun temasının azalıp hız kazanılmasını anlatmak için kullanılır.
Stall Olmak: Rüzgarı anlayamamak ya da rüzgarın durması sonucunda bir anda durmak.
Apaz: Rüzgarın geliş yönüne 90 dereceyle yapılan seyire denir.
Orsa: Rüzgara doğru 45 derecelik açıyla seyir durumudur.
Osra/Apaz Çekmek: Orsa veya apaz seyri yapmak.
Pupa Seyri: Rüzgarın tamamen ya da birkaç derece sörfün arkasında alındığı seyir.
Rüzgar Üstü: Rüzgarın geldiği yön.
Rüzgar Altı: Rüzgarın sörften çıktığı yön.
Rüzgar Saati: Sörfçüler yönlerini tayin edebilmek, tam dönüşler yapabilmek, gerekli rüzgarı yakalamak için hayali bir rüzgar saatinden faydalanır. Örneğin; rüzgar yüzünüze tam karşıdan geliyorsa tam 12’ye bakıyor olursunuz.
Over Power: Aşırı güçlü rüzgar.
Hedef Noktası: Suya çıkmadan önce belirlenmiş başlangıç noktası ve bitiş noktaları.
Sörfün Faydaları
- Rüzgarla aynı dili konuşmanızı sağlar.
- Doğayla uyum içinde yaşanmasına yardımcı olur.
- Denge ve hakimiyet kurma konusunda kondisyonu güçlendirir.
- Deniz üzerinde hızlı bir şekilde ilerlemenin keyfini yaşatır.
- Profesyonelliğe doğru ilerledikçe yarışlara katılmanızı ve başarınızı derecelendirmenizi sağlar.
- Çocukların hem bedensel hem de zihinsel gelişimlerine katkı sağlar.
- Beden dilinin gelişmesine yardımcı olur.
- Sosyal çevrenizin artmasına ve yeni sporcularla tanışmanıza olanak verir.
Dünyanın Sörf Merkezleri
Denize kıyısı olan ve özellikle geçimini balıkçılıkla sağlayan pek çok ülke eski tarihlerden beri sörf yapmaya devam ediyor. Her ne kadar bir ihtiyaçtan dolayı ortaya çıkmış olsa da sonra eğlenceli bir spora dönüşmüş olan dünya sörf merkezleri bugün ise pek çok bölge sporcuların adeta antrenman noktasıdır.
Dünya sörf merkezleri arasında Yeni Zelanda, Kosta Rika, Hawaii gibi ülkeler sayılıyor. Yeni Zelanda’nın üçüncü büyük şehri Wellington en iyi örneklerden biridir. Bölge halkı tarafından “Rüzgarlı Şehir” ismiyle anılan bu şehir, yerli ve yabancı pek çok turiste ev sahipliği yapmaktadır. Kendinizi geliştirmek istiyorsanız dünya sörf merkezleri arasından seçeneklerinizi değerlendirebilirsiniz.
Dünya sörf merkezleri şu şekildedir;
- Lake Arenal, Kosta Rika
- Maui, Hawaii Takım Adası
- Boracay Adası, Filipinler
- Langebaan, Güney Afrika
MsXLabs.org
-derlemedir.
-derlemedir.
Son düzenleyen _Yağmur_; 17 Ağustos 2017 13:21
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.