Arama

Kenya ve Kenya Tarihi

Güncelleme: 22 Ağustos 2012 Gösterim: 6.708 Cevap: 2
kompetankedi - avatarı
kompetankedi
VIP Bir Dünyalı
3 Ekim 2006       Mesaj #1
kompetankedi - avatarı
VIP Bir Dünyalı
Kenya, Afrika’nın en eski yerleşim bölgelerinden biridir. Kenya’ya ilk defa Arap tüccarlar gelerek, Malindi ve Monbasa şehirlerini kurmuşlardır. Ülkeye ilk gelen Avrupalılar Portekizli gemiciler olmuştur. Ümit Burnu’nu 1498’de dolaşan Vasco de Gama, Malindi şehrine çıkmış ve bölgeye hakim olmuştur. Portekizliler burada ticaret merkezleri kurmuşlar, kaleler yaptırmışlardır.

Sponsorlu Bağlantılar
On sekizinci yüzyılda Araplar Kenya’ya tekrar hakim olmuşlar ve Portekizlileri bölgeden çıkarmışlardır. 1887’de bir İngiliz şirketi Kenyayı Araplardan kiralamış 1895’te de bölgeyi tam kontroluna almıştır. Bundan sonra Kenya tam bir İngiliz sömürgesi olmuştur.

1952’de yapılan bağımsızlık hareketlerinde Jomo Kenyatta liderliğe getirilmiş, ilk yıllarda başarı sağlayamamış İngilizler tarafından tutuklanmıştır. 1961’de de hapisten çıkan Kenyatta, zorlu bir mücadeleden sonra, Kenya’yı bağımsızlığa kavuşturmuştur.

Ülkenin ilk hükümet ve devlet başkanı Kenyatta’nın ölümünden (Ağustos 1978) sonra yerine yardımcısı Moi seçilmiştir. 1982’de Moi’ye karşı bazı subaylar tarafından yapılan darbe girişimi kısa sürede bastırıldı. Moi halen devlet başkanlığını sürdürmektedir (1993).

*
Son düzenleyen kompetankedi; 24 Mart 2007 15:31
asla_asla_deme - avatarı
asla_asla_deme
VIP Never Say Never Agaın
6 Kasım 2008       Mesaj #2
asla_asla_deme - avatarı
VIP Never Say Never Agaın
Kenya'nın başkenti olan Nairobi, Doğu Afrika'nın en gelişmiş kentidir. Hint Okyanusu kıyısındaki Mombasa limanının yaklaşık 480 km kuzeybatısına düşer. Ekvato­run yalnızca 140 km güneyinde yer almasına karşılık deniz düzeyinden 1.675 metre yük­seklikte olduğu için, yumuşak bir iklimi var­dır. Güzel görünümlü ve inişli çıkışlı düzlük­lerle çevrili olan Nairobi'den zaman zaman kuzeydeki Kenya Dağı ile ülkenin güney komşusu Tanzanya'daki Kilimanjaro Dağı' nın karlı dorukları görülebilir. Önemli bir turizm merkezi olan Nairobi Ulusal Parkı'nda aslan, ceylan, gergedan, zürafa ve antilop gibi av hayvanları koruma altındadır.
Nairobi 1899'da kıyıdan Uganda'ya demir­yolu döşeyen mühendis ve işçilerin kamp yeri olarak kuruldu. Hızla gelişen kent, 1963'te bağımsızlığını kazanan Kenya'nın başkenti oldu. Gökdelenleri ve modern yapılarıyla dikkati çeken Nairobi'deki önemli resmi yapı­lar arasında parlamento binası ve Kenyatta Konferans Merkezi sayılabilir. Nairobi önem­li bir ticaret merkezidir. Kentteki sanayiler gıda, tütün, inşaat, mobilya, deri işleme, bira ve hafif makinelerdir. Sanayi işçilerinin bü­yük bölümü demiryolu işletmelerinde çalışır. Embakasi Havalimanı Afrika'nın en büyük uluslararası havalimanlarından biridir.Nairobi'nin nüfusu 1.162.000'dir (1985).
Sponsorlu Bağlantılar

MsxLabs & TemelBritannica

Şeytan Yaşamak İçin Her Şeyi Yapar....
buz perisi - avatarı
buz perisi
VIP Lethe
22 Ağustos 2012       Mesaj #3
buz perisi - avatarı
VIP Lethe
Kenya
MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi

(Fr. ve İng.: Kenya), Doğu Afrika'da devlet. Kuzeyde Etiyopya ve Sudan, kuzeydoğuda Somali, güneyde Tanzanya, batıda Uganda ile sınırlanır; doğuda Hint Okyanusu'na açılır. Victoria ve Rudolf göllerinin bir bölümü de Kenya'da kalır. Ülkenin doğu ve kuzey kesimleri kuraktır ve yerine göre savan, bozkır ve çöllerle kaplıdır. En verimli ve bu nedenle en kalabalık bölümleri batıdaki yüksek ve volkanik platolarla, kuzey-güney yönünde uzanan çukurluktur (Rift Valley). Afrika Kıtası'nın en yüksek volkanlarından Kenya ve Elgon dorukları da bu yörededir. Bunlardan Kenya sönmüş volkanı, ekvator üzerinde bulunmasına karşın, 5.200 m.ye yaklaşan yüksekliği nedeniyle sürekli karla kaplıdır.

Nüfusun % 97'si, çeşitli etnik gruplar oluşturan Afrika yerlisi zencilerdir. Ayrıca Asyalı (çoğu Kenya vatandaşı), Avrupalı ve Araplar vardır. Yerli nüfus daha çok tarım ve hayvancılıkla uğraşır. Kahve, çay, muz, şekerkamışı, sisal, mısır, pamuk yetiştirilir. Kahve ve çay ihracatta önemli yer tutar. Başkent Nairobi (1.800.000/1997) ve Hint Okyanusu kıyısındaki başlıca liman Mombasa'da bazı endüstri kolları kurulmuştur. Kenya, iç platolardaki elverişli iklimi, doğal güzellikleri, birçok ulusal parkıyla Afrika'da turizmin en çok gelişmiş olduğu ülkelerden biridir.

Kenya'nın Hint Okyanusu kıyıları 7. yüzyıldan başlayarak Araplar tarafından ele geçirildi. Bu kıyılar 16.-17. yüzyıllarda Portekizlilerin denetimi altına girdi. Ülkeye 19. yüzyılın sonlarına doğru İngilizler egemen oldular. 1952-1956'da Kenyalı milliyetçilerin (Mau-Mau) bağımsızlık savaşlarından sonra, ülke 1963'te bağımsız bir devlet durumuna geldi, 1978 yılına dek ulusal kurtuluşun önderi Jomo Kenyatta'nın başkanlığında yönetildi. Kenyatta'nın ölümünden sonra Arap Moi başkan seçildi. Arap Moi, 1990'da başlayan karışıklıkların ardından çok partili rejimi kabullenmek zorunda kaldı.Bugün tek partiyle yönetilen Kenya, Amerika ve İsrail ile işbirliği yapan az sayıdaki Afrika ülkelerinden biridir. İngiliz Uluslar Topluluğu üyesidir.
In science we trust.

Benzer Konular

29 Eylül 2014 / Misafir Soru-Cevap
6 Ekim 2012 / Ziyaretçi Soru-Cevap
17 Ocak 2010 / Ziyaretçi Soru-Cevap
22 Ağustos 2012 / Jumong Coğrafya
7 Mayıs 2014 / _EKSELANS_ Mimarlık