Arama

Casablanca (Kazablanka) Konferansı

Bu Konuya Puan Verin:
Güncelleme: 13 Ocak 2017 Gösterim: 5.067 Cevap: 1
nünü - avatarı
nünü
Ziyaretçi
7 Nisan 2008       Mesaj #1
nünü - avatarı
Ziyaretçi

Casablanca Konferansı

Ad:  Casablanca Konferansı1.jpg
Gösterim: 753
Boyut:  78.1 KB

Casablanca konferansı, 14-24 ocak 1943'te
ABD Başkanı Roosevelt ile İngiltere Başbakanı Churchill'i bir araya getirdi.
Sponsorlu Bağlantılar

II. Dünya Savaşı sırasında A.B.D. Başkanı Roosevelt ile İngiltere Başbakanı Churchill arasında Fas'ın Casablanca kentinde yapılan görüşme. Konferansa daha sonra sürgündeki Fransız hükümeti adına da Gaulle de katılmışsa da pek bir ilgi görmemiştir. Konferans, 15-24 Ocak 1943 tarihleri arasında müttefiklerin Kuzey Afrika harekatından önce yapılmıştı. Görüşmelerde bu harekatle beraber Sicilya ve Güney İtalya'ya yapılacak çıkarma da ele alındı. Konferans sonunda alınan karara göre Mihver Devletleri kayıtsız şartsız teslim olacaklardı. Bu kararın sebebi I. Dünya Savaşı sonrasında olduğu gibi Wilson'un 14 noktasına göre teslim olduğunu ileri sürmüş olan Almanya'nın Versailles düzenine bunu göstererek karşı çıkmış olmasıdır. Savaş sonrasında Almanya'nın bu gibi gerekçelere dayanarak sorun çıkarması istenmiyordu.

1941 yılı sonunda Birleşik Amerika'nın savaşa katılmasından sonra Sovyet Rusya'nın üzerinde en fazla ısrarla durduğu nokta, İngiltere ve Amerika'nın Almanya'ya karşı ikinci bir cephe açmak suretiyle, üzerindeki Alman baskısını hafifletmeleriydi. Şimdi 1942 Kasımında Amerikan kuvvetlerinin Fas ve Cezayir'e çıkmaları ile kuzey Afrika savaşlarının sona erdirilmesi mümkün olacağına göre, bundan sonra ne yapılacaktı? Bu mesele Casablanca Konferansı'nın esas konusunu teşkil etmiştir.

Casablanca Konferansı, 14-24 Ocak 1943'de Roosevelt ile Churchill arasında yapılmıştır. Stalin de davet edilmişse de gelememiştir. Konferans'ta şu kararlar alınmıştır:
  • Rusya üzerindeki baskıyı hafifletmek için Sicilya'ya çıkarma yapmak ve Almanya üzerindeki baskıyı arttırmak;
  • Balkanlarda ikinci bir cephenin açılmasını mümkün kılmak için, Türkiye'nin de savaşa katılması konusunda gerekli askeri hazırlıkları yapmak;
  • Almanya'nın mukavemeti yeteri kadar zayıflayınca Avrupa'da da bir cephe açmak ve nihayet "Almanya, Japonya ile İtalya kayıtsız şartsız teslim oluncaya kadar" mücadeleye devam etmek.
Mihver'in "kayıtsız-şartsız" teslim konusunda Konferans'ta alınan karar, Mihver devletlerine hiçbir ümit ışığı bırakmaması ve sonuna kadar dayanma kararını kuvvetlendirmesi ve dolayısıyla da savaşın uzamasına sebep olması gerekçesiyle, sonradan bazı tenkitlere konu olmuştur.

BAKINIZ
Dünya Kentleri: Casablanca (Kazablanka)
Son düzenleyen Safi; 13 Ocak 2017 20:23
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
13 Ocak 2010       Mesaj #2
Misafir - avatarı
Ziyaretçi

Casablanca Konferansı (Kazablanka Konferansı)

Ad:  Casablanca Konferansı2.jpg
Gösterim: 1004
Boyut:  78.3 KB

İkinci Dünya Savaşı sırasında ABD başkanı Franklin D. Roosevelt, Birleşik Krallık başbakanı Winston Churchill ve Combined Chiefs of Staff (CCS) arasında gerçekleşen gizli Hitler karşıtı bir zirveydi. Zirve 14 Ocak 1943'den 26 Ocak 1943'e kadar Fas'ın Kazablanka şehirinde düzenlendi.
Sponsorlu Bağlantılar
Josef Stalin'de bu zirve'ye davet edildi ama zirveye Stalingrad Muharebesinde ordusunun Alman 6. Ordu tarafından kuşatıldığı için Sovyetler Birliğinden ayrılamiyacağını belirtdi.

Kazablanka Konferansı'nın nedeni


Kurmay başkanları ile birlikte, Roosevelt ve Churchil Mihver Devletleri'ne karşı İkinci Dünya Savaşının gidiş hattını belirlemek için, Kazablanka konferansında buluştu. İlk defa Müttefik Devletler savaşı Avrupa'da istedikleri yere taşıyabilecek konumda olduklarını hissettiler ve bunun neresi olacağını tartışdılar. Kuzey Afrika'nın geneli o dönemde Müttefik Devletlerinin kontrolu altına girmeye başlamıştı ve sadece Tunus bölgesinde Mihver Devletlerine karşı savaş devam ediyordu. Kızıl Ordu Don Nehri etrafındaki yaptığı harekatlar sonucu Alman ordusuna karşı büyük bir ilerleme kaydetti ve Alman ordusunu geri püskürtmeye başlatmıştı. Stalingrad'ta devam eden savaş'ta Alman ordusu Kızıl Ordu tarafından kuşatılmış ve teslim olmaya yakındı. ABD'de Pasifik Cephesi'nde Guadalcanal Muharebesinde Japon güçlerini yenmesi sonucu Japonya'ya büyük bir darbe yedi ve savaş'ta dönüm noktası oldu.

Amerika Birleşik Devletlerinden Birleşık Krallığa veya Afrikaya mülk sevkiyati Kazablanka Konferansı tutulduğu sırada hala Alman denizaltlarının saldırıma tehlikesiyle büyük bir tehlike altındaydı.

Gefahr für die Nachschubwege von den USA nach Großbritannien und Afrika ging hingegen noch von den deutschen U-Booten im Atlantik aus. General Alan Brooke Kazablanka'da bu satırları bunun üzerine sarf etti:

" Gemilerle oluşan nakliye sıkıntıları sonucu tüm operasyonlarda engeller oluştu ve denizaltları tarafından oluşan bu tehditlere etkili mücadele etmezsek, belki bu savaşı kazanamya billiriz." („The shortage of shipping was a stranglehold on all offensive operations and unless we could effectively combat the U-boat menace we might not be able to win the war.“)

Mülk ve kaynak eksikliği başka operasyonların planlanmasında büyük bir etken oldu. ABD'de İkinci Dünya Savaşı esnasında bütün ekonomik potansiyellerini cephane yaratmaya odakladı, buna rağmen Müttefik Devletler o dönemlerde küçük saldırılar yapiyordu. Ne zaman ve nerede büyük bir operasyonun yapılacağı tartışması Kazablanka Konferansında gerçekleşti. Seçimler arasında öncelikle 1943'te başlayarak Batı Avrupayı istila etmek vardı veya savaşın odağını Akdeniz bölgesine taşımak vardı.

Planlar


  • Mihver devletleri ve bunların Balkan müttefikleri ile "Kayıtsız-Şartsız teslim" dışında bir barış yapılmaması
  • Nihai barış koşulları Alman, İtalyan ve Japon halklarına açıklanmadan önce bu ülke liderlerinin kesin yenilgiyi dünya kamuoyu önünde kabul etmeleri gerektiği yolunda savaşan ülke halklarına güvence verilmesi
  • Rusya üzerindeki baskıyı azaltmak için Sicilya adasına çıkarma yapılması ve Almanya üzerindeki baskının arttırılması
  • Balkanlar'da ikinci bir cephenin açılması için Türkiye'nin savaşa katılması yönünde gerekli hazırlıklar ın yapılması
  • Almanya'nın savaşma azim ve iradesi zayıflatılınca Avrupa'da bir cephe açılması
Churchil'in asıl planı Afrika kıyılarını ele geçirip güneyden Mihver devletlerine karşı saldırı düzenlemekti ama General George C. Marshall buna karşı çıktı, bunun nedeni ise günden güne yapılan koordinasyonsuz saldırıların boşa çıkacağı düşüncesinde olmasıydı...
Son düzenleyen Safi; 13 Ocak 2017 20:24

Benzer Konular

20 Nisan 2011 / Daisy-BT Turizm
1 Ağustos 2012 / Misafir Osmanlı İmparatorluğu
2 Temmuz 2012 / ahmetseydi Tarih
2 Haziran 2010 / _Yağmur_ Taslak Konular
26 Nisan 2009 / Misafir Taslak Konular