Arama

Salamis Savaşı

Güncelleme: 31 Ağustos 2012 Gösterim: 4.515 Cevap: 2
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
20 Kasım 2008       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Salamis Savaşı
MsXLabs.org & Temel Britannica
Sponsorlu Bağlantılar

Atina'nın batısında, küçük bir ada olan Salamis, Eski Yunan tarihindeki en önemli savaşlardan birine sahne oldu. İÖ 480'de Yunanlılar saldırıya geçen Pers donanmasını burada geri püskürttü.
O yıl, Pers Kralı Kserkses'in orduları Hellespontos'ta (Çanakkale Boğazı) kurulan iki köprüden Yunanistan'ın kuzeyine geçti. Bu­nun üzerine Atinalılar ile Spartalılar araların­daki eski anlaşmazlıkları bir kenara bırakarak işgalci Persler'e karşı birleştiler. Pers istilası Sparta güçlerince Thermopilai'de geçici ola­rak durdurulduysa da Atina yolu henüz açıktı. Tanrı Apollon'un kendisine tapanlara seslendiği kutsal Delfi Tapınağı'ndaki kâhinlerden "Atinalılar tahta duvarlara güvenmeli" mesajı geldi. Yunan­lılar, "tahta duvar" sözünün gemiler anla­mına geldiğini düşündüler. Donanmaları, 200'ünü Atina'nın sağladığı 380 gemiden olu­şuyordu.
Tümüyle boşaltılan Atina ve az sayıda askerle savunulan Akropol, Pers ordusunca yakılıp yıkıldı. 1.000 gemilik Pers donanması geldiğinde, Atinalı devlet adamı Themistokles bir köleyle Kserkses'e mesaj gönderdi. Söylentiye göre Themistokles bu mesajda, Kserkses'e Yunan donanma­sını kuşatarak kaçmasını önlemeyi öğütlemişti. Eğer bu doğru ise, savaşı bırakarak ken­di evlerini savunmaya gidecek Yunanlıları durdurmayı amaçlamış olabilir. Ne olur­sa olsun, Pers gemileri savaştan önceki gece­yi, Salamis çevresindeki kanalları ablukaya alarak geçirdi.
Gündoğumuyla birlikte Yunan borazanları saldırıyı haber verdi. Salamis'in karşısındaki anakara kıyısında Kserkses için bir taht kurul­du. Kserkses buradan savaşı izleyecekti. Pers gemileri saldırıya geçti, ama dar kanallarda düzgün bir biçimde savaşamayacak kadar çok gemi vardı. Bu yüzden dağıldılar. Öte yandan Yunanlılar disiplinli durumlarını korudular ve yalnızca 40 gemilerini kaybettiler. Pers do­nanması tümüyle bozguna uğratıldı. Pers do­nanmasına komuta eden, Kserkses'in kardeşi savaşta öldü. Yenik düşen donanma akşam­üstü 200'den fazla kayıpla Hellespontos'a geri çekildi ve savaşmaktan vazgeçti. Yunan anakarasında kalan Pers güçleri ise İÖ 479'da Plataya'da yenilgiye uğratıldı.

Efulim - avatarı
Efulim
VIP VIP Üye
1 Ağustos 2012       Mesaj #2
Efulim - avatarı
VIP VIP Üye
Salamis Deniz Savaşı
MsXLabs.Org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi &Vikipedi
Sponsorlu Bağlantılar
  • Tarih MÖ 480
  • Bölge Salamis Adası,Amplekia koyu
  • Sonuç Persler Yunan topraklarından çekilmek zorunda kaldı.

Persler ile Yunanlılar arasında yapılan deniz savaşı (İ.Ö. 480). Pers donanması karşısında sürekli gerileyen Yunan donanması, Salamis Adası'ndaki Amplekia koyuna çekildi. Onları izleyen Pers donanması Phaleron açıklarına geldi. Yunan kumandanı Themistokles, Pers donanmasını koya çekti. 300 dolayındaki hafif ve hareketli gemiden oluşan Yunan donanması, 600-700 gemilik Pers donanması karşısında üstün duruma geçti. Kımıldayamaz duruma gelen Pers gemilerinin çoğu batırıldı. Savaşı karadan izleyen Pers Kralı Kserkhes, bu savaştan sonra Yunan topraklarından çekilmek zorunda kaldı.

Salamis Deniz Muharebesi, Persler ile Yunanlılar arasında MÖ 480 yılında yapılan deniz savaşı.
Pers donanması karşısında sürekli gerileyen Yunan donanması, Salamis Adası’ndaki Amplekia koyuna çekildi. Onları izleyen Pers donanması Phaleron açıklarına geldi. Yunan kumandanı Themistokles, Pers donanmasını koya çekti. 300 dolayındaki hafif ve hareketli gemiden oluşan Yunan donanması, 600-700 gemilik Pers donanması karşısında üstün duruma geçti. Kımıldayamaz duruma gelen Pers gemilerinin çoğu batırıldı.Kara ordusu da gemiler ile yok olunca Savaşı karadan izleyen Pers Kralı Kserkhes, bu savaştan sonra Yunan topraklarından çekilmek zorunda kaldı.
Sen sadece aynasin...
eku123 - avatarı
eku123
Ziyaretçi
31 Ağustos 2012       Mesaj #3
eku123 - avatarı
Ziyaretçi
io 480 yilinin sonbaharinda yunan sehir devletleri* ve perslerin donanmalari pire limani ile salamis arasinda kalan yerde karsilasirlar..

yunan donanmasindaki 370 trireme (180'i atinanin), 600 pers triremiyle karsilasmistir. aslinda pers donanmasi bu sayinin en azi iki katiymis fakat yolda cikan firtinadan ve artemisiondan sonra bu kadarcik kalmis. derler ki, i. xerxes sayisal ustunluklerinden dolayi, zafer kazanacagindan o kadar eminmis ki kiyidaki dagin yamacina bir taht kurdurup oradan savasi izleme moduna gecmis.

bu esnada "yunan gucleri" diyoruz ama bu donemde de atina-sparta cekismesi yok degil.. savasa iki dakka kala ayakustu birbirlerine girmisler, denizden denizcilikten anlamayan spartalilar nerelerinden cikardilarsa salamis'te karsilasmayalim, ne gerek var yaklasimini benimsemisler*. onlarin onerdikleri korinth'e yakin savasmakmis ki bi terslik olursa* karada savasa devam edebilsinler.. aslan themistokles ise onlari ikna edip salamis deniz savasi'ndan bu sonucun cikmasini saglamis. daha da guzeli, bir koleyi perslere yollayip ona sanki gizli bilgi veriyormus gibi "yunanlar nerde savassak diye anlasmaya varamadi xerxescigim, iki gozum onume aksin bu gece geri cekilecekler" dedirtmis. savas sonrasi bu koleye atina vatandasligi verilmis bu arada.

neyse, pers donanmasi bunun uzerine butun gece orada burada yunan donanmasini aramislar (bulsak da cekilirken opsek dusuncesiyle) korinthos filosu, muhtemelen themistokles'in fikri uzerine kaciyormus gibi yaparak persleri iyice burnun icine dogru cekmis, ve sayica cok daha fazla olan pers filosu korfezde adam gibi manevra yapamamis. korfeze 100er 100er giren pers gemilerinin sonu pek hayirli olmamis. sirf 200 tanesi direk batmis zaten. herodotosun iddiasina gore persler yuzme bilmedikleri icin gemilerin batmasi sonucu epey bir kayip vermisler. hayatta kalan persler ise yakalandikca yunanlarca oldurulmus.

bu esnada kenardan izleyen xerxes'in artemisianin sozunu dinlemedigi (ie. olm yer atinalilar seni denizde, sen gel karadan saldir) icin kafasini taslara vurup "tek kadin generalim erkek cikti, meger erkek sandigim generallerimin hepsi kadinmis" diye dovundugu iddia edilir. eger edildiyse bu lafin seksistligini, o donemde artemisia'yi adamdan sayip dinledigi icin affedelim hadi.

neyse, donanmayi toplayip kacmis xerxes, ama generali mardonios'u ordunun basinda birakmis ki sonraki sene mardonios baya bi bela olmustur yunan sehir devletlerinin basina.

bu savas antik donemin en onemli savaslarindan biri sayilir, zira ola ki persler yenmis olsaydi, yunan sehirleri bir daha nasil toparlardi bilinmez.. neyse, bir antik savasin daha sonuna geliyoruz. esen kalin.

salamis savasi 2

Benzer Konular

21 Nisan 2017 / Misafir Tarih
25 Ağustos 2013 / sevda4 Soru-Cevap
19 Temmuz 2009 / MaTTo Tarih
13 Nisan 2010 / ThinkerBeLL Tarih
26 Haziran 2011 / AndThe_BlackSky Taslak Konular