Arama

Waterloo Savaşı

Güncelleme: 9 Ocak 2017 Gösterim: 8.750 Cevap: 5
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
9 Ocak 2007       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Ad:  waterloo.jpg
Gösterim: 1924
Boyut:  101.0 KB

Waterloo Çarpışması

, Napoleon’un uğradığı son ve kesin yenilgi (18 Haziran 1815).
Fransa ile öteki Avrupa devletleri arasında 23 yıl süren savaşa son vermiştir. Napoleon’un Elba Adasından dönerek yeniden tahta çıktığı Yüz Gün döneminde meydana gelen çarpışma Waterloo köyünün (Brüksel’in 15 km güneyi) 5 km güneyinde, Napoleon’un 72 bin kişilik birlikleriyle Wellington dükünün 68 bin kişilik müttefik ordusu (İngilizler, HollandalIlar, Belçikalılar ve Almanlar) ve ana kuvveti oluşturan Gebhard Leberecht von Blücher’in komuta sındaki yaklaşık 45 bin Prusyalı arasında gerçekleşmiştir.
Sponsorlu Bağlantılar

Ligny’de PrusyalIları yenilgiye uğratan ve 16 Haziran’da Waterloo’nun güneyindeki önemsiz çarpışmalarda Wellington’ı Quatre-Bras’ta durduran Napoleon'un mareşalleri Michel Ney ve Emmanuel de Grouchy, orduları ayrıldıktan sonra düşmana saldırmak ve imha etmekte başarılı olamadılar. Grouchy, Napoleon’un toplam 105 bin kişilik gücünün yaklaşık üçte biriyle Blücher’i kovalamayı üstlendiyse de işi ağırdan aldı. 18 Haziran’da Blücher’in 17 bin kişilik artçı birlikleri Grouchy’yi Wavre’de oyalarken, Blücher’in ana birlikleri Wellington’la yeniden birleşti ve savaşın yönünü 13 km güneybatıdaki Waterloo’ya çevirdi. Napoleon Waterloo’da Wellington’a yapacağı saldırıyı, zeminin kuruması amacıyla sabahtan öğleye erteleyerek büyük bir hata yaptı. Bu gecikme Blücher’in birliklerinin Waterloo’ya ulaşarak Wellington’ı desteklemeleri için gerekli zamanı sağladı.

Fransızların cepheden yarıp geçme harekâtını kolaylaştırmak için müttefiklerin merkezini zayıflatmaya yönelik dört Fransız saldırısı da piyadelerle süvariler arasında işbirliği sağlanamaması yüzünden başarısızlığa uğradı. PrusyalIlar yavaş yavaş Waterloo’ ya ulaşmaya ve Napoleon’un doğu kanadını sıkıştırmaya başladılar. Sonunda Ney, piyadelerini, süvarilerini ve topçularını kullanarak düzenli bir saldırıya girişti ve müttefik hattının merkezinde bir çiftlik evi olan La Haye Sainte’i ele geçirdi. Bundan sonra Fransız topçusu müttefik merkezinde yaralayıcı delikler açmaya başladı.

Uğradığı ağır kayıplar Wellington’ı Fransız saldırısının yoğunlaşması halinde oldukça zayıf duruma düşürecekti. Ama Ney’in piyade takviyesi isteği, bu sırada PrusyalIların kanat saldırısına karşı savaşan Napoleon tarafından reddedildi. Napoleon, kanadını güvenceye aldıktan sonra Muhafız Birliğinin bazı taburlarını Ney’e gönderdiğinde Wellington, oraya ulaşan H.E.K. von Zeiten komutasındaki Prusya kolordusunun yardımıyla savunmasını yeniden düzenlemişti. Ney, muhafızların bir bölümünü ve öteki birlikleri müttefiklere karşı son bir hücuma yöneltti. Müttefik piyadesinin ateş gücü sıkışık düzendeki muhafız piyadesini dağıttı. Muhafızların bozguna uğramasından hemen sonra genel müttefik saldırısı başladı. Buna PrusyalIların doğudan saldırısı da eklenince paniğe uğrayan Fransız ordusu düzensiz geri çekilmeye başladı. Fransızları kovalama görevini PrusyalIlar üstlendi. Napoleon’un kaybı 25 bin ölü ve yaralı ile 9 bin tutsaktı. Wellington 15 bin, Blücher yaklaşık 8 bin kayıp verdi. Dört gün sonra Napoleon ikinci kez tahttan çekildi.

Kaynak: Ana Britannica

Keten Prenses - avatarı
Keten Prenses
Kayıtlı Üye
16 Nisan 2009       Mesaj #2
Keten Prenses - avatarı
Kayıtlı Üye

Waterloo Savaşı


Tarih 18 Haziran 1815
Sponsorlu Bağlantılar
Bölge Waterlo Belçika
Sonuç kesin koalisyon zaferi

Taraflar
İlk Fransız imparatoru yedinci koalisyon:
Birleşik Krallık
Prusya
Hollanda
Nassua
Brunswick

Kumandanlar
Napolyon Bonapart
Michel Ney Arthur Wellesley ,Wellington dükü
Gebhard von Blücher

Güçler
73.000 67.000 koalisyon
60.000 Prusyalı(48.000'i saat 18:00 da katıldı)

Kayıplar
25.000 ölü ve yaralı;15.000 kayıp;referans Barbero 22.000 ölü ve yaralı;wellingtonun ordusu:3.500 ölü;10.200 yaralı;3.500 kayıp.
Blücher'in ordusu 1.200 ölü;1.400 kayıp Waterloo Savaşı 18 Haziran 1815 tarihinde, Fransa İmparatoru Napolyon'un son savaşıdır. Savaş İngiltere-Almanya ittifak güçleriyle Fransa arasında geçmiştir.

Savaşta İngilizlere Dük Wellington, Prusyalılara ise Gebhard von Blücher komuta etmiştir. Müttefikler, Fransa'nın kuzeydoğusuna doğru saldırmayı düşünürken Napolyon onlara Belçika'da bir engelleyici saldırıda bulunmuş, sonrasında bu Waterloo Savaşı'na dönüşmüştür.

Öncelikle İngiliz ordusuyla karşılaşan Napolyon, üstün görünürken süvari birliklerinin yanlış bir manevrayla hemen hemen savaşı İngilizlerin lehine çevirmiş, en sonra Almanların yetişmesi Fransızların yenilgisini bozguna dönüştürmüş ve savaş hemen hemen tüm Fransız ordusunun imhası ya da esaretiyle sonuçlanmıştır.

Savaş, Belçika'nın Brüksel şehrinin 12 km ve Waterloo kasabasının 2 km uzağında gerçekleşti. Matamatiksel olarak 50°40′45″K, 4°24′25″D mevkiinde.

Ordular
-Napoleon
WellingtonÜç ordu, muharebede karıştırıldı: Napoleon'un Güney Ordusu, lastik çizmenin altında çok uluslu bir ordu, ve Blücher'in altında Prusya'ya ait bir ordu. 69,000'in civarı Fransız ordusu, 48,000 piyade, 14,000 süvariden dayandı, ve 250 silahla 7,000 top.Napoleon, sahipti, askere alma, onun kuralı boyunca Fransız ordunun sıralarını doldurur muydu, ama o, 1815 kampanya için adamları askere almadı. Onun bütün askerleri, hemen hemen gönüllü olarak renklere dönmüş olan en az biri kampanyasının veteranlarıydı. Süvari özellikle, zırhlı ağır süvarinin her iki pek çok ve korkunç, ve kapsanan on dört alayı ve yüksek ölçüde çok yönlü mızraklı süvarilerin yedisiydi.

Hiçbir koalisyon ordusunun, herhangi bir şekilde herhangi bir zırhlı askeri yoktu, ve lastik çizmenin, sadece mızraklı süvarilerin bir avuç dolusu vardı. Lastik çizme, onun, "Rezil bir ordu, çok zayıf ve hasta-donanımlı, ve çok deneyimsiz bir değnek" sahip olduğunu dedi.onun ordusu, 67,000 adamdan dayandı; 50,000 piyade, 11,000 süvari, ve 150 silahla 6,000 top. Bunlardan, 24,000, İngilizdi, kralın Alman lejyonundan başka bir 6,000'le. İngiliz ordu askerlerinin hepsi, düzenli askerlerdi, ve onların 7,000i, yarımadaya ait savaş veteranlarıydı.Ayrıca, Hollanda'dan 17,000 asker, Hanover'den 11,000, Brunswick'ten 6,000, ve Nassau'dan 3,000 vardıBu koalisyon ordularının, 1815'te olmuş olan-tekrar kurulan vardı, Napoleon'un daha erken yenilgisinden sonra. Bu ordularda profesyonel askerlerin çoğu, İspanya'da İngiliz orduyla kavga etmiş olan Hanover ve Brunswick'ten Fransa veya Napoleonic rejimlerinin, bazıları istisnasıyla ordularında onların kariyerlerini harcamıştı. Anakarasal ordularda askerlerin birçoğu, deneyimsiz milisti.Lastik çizme, ağır süvariden hem de keskin bir şekilde eksikti, sadece yedi Britanyalı ve üç Hollanda'ya ait-Belçikalı alaya sahip olmak. York'un Dükü, onda lastik çizmenin değnek memurlarının birçoğunu koydu, onun emir ikinci-içi dahil, Uxbridge'nin kontu. Uxbridge, süvariyi yönetti, ve lastik çizmeden sınırsız özgürlüğü vardı. Lastik çizme, daha fazla bir 17,000'i trooya yerleştirdi.

Savaş alanı
Meşhur "morne plain" Viktor Higo ve Lion's Hillock tarafından tanımlananAcı tecrübe konumu, kuvvetli bir taneydi. O, kendisine doğu-batı koşuyor olan uzun bir sırttan dayandı, dikey çizgi, ve Brüksel'e ana yol tarafından ikiye böldü. Sırtın tacı boyunca Ohain yolunu koştu, derine batık bir yol. Brüksel'le kavşağın yakınında yol, kabaca lastik çizmenin konumunun merkezinde sahip olan ve günün büyük kısmı için onun karargahı olarak hizmet edilen büyük bir karaağaçtı. Lastik çizme, Ohain yolundan sonra sırtın tacının sadece arkasında bir çizgide onun piyadelerini konuşlandırdı. Ters eğimi kullanmak, onun, birçok defa önceden olduğu gibi, bir yer lastik çizmenin kuvveti gerçekte, onun çatışmacıları ve topunun dışında Fransız tarafından görülemezdi.Savaş alanının önünün uzunluğu, iki buçuk milde hem de göreli olarak kısaydı (4 km). Onun içeride merkez, yaptığı derinlikte onun kuvvetlerini düzenlemesi için bu izin verilen lastik çizme, ve sağda, Braine l 'Alleud köyüne doğru bütün yol, Prussians'ın, gün esnasında onun solunu güçlendirecek olduğu beklentide. Sırtın önünde, güçlendirilebilen üç konum vardı. Uç noktadaki sağda şato, bahçe, ve Hougoumont'un meyve bahçesi miydi. Bu, büyük ve kuyu-inşa edilen bir ülke eviydi, önce ağaçlarda sakladı. Ev, batık, örtülen bir yol boyunca (Veya delik yol) onun, hangisi sağlanabildiği boyunca kuzeyde karşıladı. Uç noktadaki solda Papelotte köyü müydü. Hem Hougoumont hem de Papelotte, güçlendirildi, ve asker yerleştirildi, ve böylece emniyetle lastik çizmenin böğürleri demir atıldı. Papelotte hem de, Prussians'ın, yapacak olduğu Wavre'ye yolu yönetti, lastik çizmenin konumuna takviye kuvvetlerine yollardı. Ana yolun batı kenarında, ve lastik çizmenin çizgisinin kalanının önünde, çiftlik evi ve, kralın Alman lejyonunun 400 hafif piyadesiyle asker yerleştirilen Haye Sainte'nin olduğu lanın meyve bahçesi miydi. Yolun karşı kenarında, 95inci tüfeklerin, keskin nişancılar olarak ilan edildiği artık kullanılmayan bir kum madeniydi. Bu konum, bir saldırgana korkunç bir meydan okumayı sundu. Lastik çizmenin sağını dönmesi için herhangi bir deneme, t'i almayı gerektirecekti

Savaş
Wellington çok erkenciydi.Yaklaşık 02:00 veya 03:00 18 Haziran sabahında. Şafak sökene kadar mektup yazdı. Blücher'e teyid etmesi için bir mektup yazmıştı. Mont St.Jean'da savaşacaktı. Blücher onu en az bir kolorduyla donatacaktı, aksi halde Brüksel'e doğru geri çekilecekti. Geç bir gece konseyinde Blücher, Gneisenau'yu Wellington'un ordusuna katılmaya iknada başarılı oldu. Ve sabahleyin Wellington, ona üç kolordu sözünü veren haberi alıyordu. 06:00 dan sonra Wellington, ordusunun tertiplenmesini denetlemek için dışarıdaydı. Bülow'un kolorduları Ligny'de yer almamıştı, fakat iki gündür yürüyorlardı. Onun ordusu savaş alanının en uzak yerine yerleştirilmiş ve yağmurun sebep olduğu kötü yol koşullarından dolayı ilerleme çok yavaş idi. 88 top arabası taşıyorlardı.Sonuç olarak kolordunun son kısmı 10:00 daki ilk kısmından altı saat ayrılıyordu.


Hougoumont
Hougoumont duvarlarıWellington raporuna "Yaklaşık saat 10:00'da Napoleon, Hougoumont'daki karagahımıza şiddetli ataklar başlattı." kaydını yazdı. Diğer kaynaklar bu saldırının 11:30'da olduğunu ifade ediyor. Tarihçi Andrew Robert, "Waterloo savaşı hakkında ne tuhaf ki hiç kimse savaşın ne zaman başladığına kesinlikle emin değil." diye not eder. Karargah ve özellikle onun çevreleri dört hafif muhafız bölüğü tarafından korunuyordu. "Wood and Park" Hanoverian hafif piyadeleri ve 1/2.ci Nassau ile. Başlangıç atak Bauduin'in tugayı ile ,"Wood and Park" boşaltıldı, fakat ağır İngiliz topçu ateşi ile geri sürüldüler. İngiliz silahları, Fransız silahları ile yapılan topçu düellosunda şaşırtılıyordu. Bu da Soye'un tugayına ikinci bir atak için izin veriyordu. Bu olay karargahın kuzey kapısına ulaşmayı sağlıyordu. Ayrıca, bazı Fransız orduları onun tekrar güvenlik altına alınmasından önce avluya kadar varmayı başarıyordu. Bu atak daha sonra oraya varan 2. Coldstream Muhafızları ve 2/3. Piyade Muhafız Alayı tarafından geri püskürtülüyordu.

İlk Fransız Piyade Saldırısı
Napolyon 54 topuyla birlikte büyük bataryasını şekillendirmeye geldi.Bunlar öğlen ve 13:30 arası ateş ediyorlardı.Topçu bataryası doğruca hedeflemek için çok geride idi.ve sadec ordular Hollanda tümeninin parçasını görebiliyorlardı. (diğerleri Wellington'un karekteristik askeri taktiklerini kullanıyordu) Ek olarak yumuşak toprak top güllelerini havadan uzağa atmasını engelliyordu. Ve Fransız topçuları,wellington'un tüm tertiplenmesini içine alıyordu.Böylece vuruş yoğunluğu düşüktü.Mamafih,Napolyon'nun emirlerindeki düşmanı şaşırtmak için onun moralini silkele sözdeki düşünce her kadar büyük bir psikolojik hasara yol açmıyorsa da. Yaklaşık saat 13:00 da Napolyon Prusyalı'ların kol nizamını Chapelle St. Lambert köyü yakınında dört-beş mil ( ordu yürüyüşü için üç saat ) uzakta kendisinin sağ kanadında gördü.


Son düzenleyen perlina; 9 Ocak 2017 14:42
Quo vadis?
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
28 Haziran 2011       Mesaj #3
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
WATERLOO SAVAŞI

Fransız ordularının İngiliz ve Prusya orduları karşısında yenilgiye uğradığı savaş (18 Haziran 1815).

Belçika'daki küçük Waterloo kasabası yakınlarında geçtiği için bu adla anılır. 1814'te zorunlu olarak tahtı bırakıp Elbe Adası'na çekilen Napoléon, Mart 1815'te yeniden Paris'e dönünce, Kral XVII. Louis, ülke dışına kaçtı. Bu durum, kralı destekleyen müttefik (İngiltere, Prusya, Avusturya ve Rusya) ordularıyla savaşı kaçınılmaz kıldı.

Müttefik ordularının birleşmesini önlemek isteyen Napoléon, Blücher komutasındaki Prusya ordusunun üzerine, Ney komutasındaki kuvvetlerle yürüdü. Blücher, Ligny kasabası yakınlarına çekildi. Burada, Grouchy komutasında 30.000 kişilik bir kuvvet bırakan Napoléon, 75.000 kişilik ordusuyla, Waterloo dolaylarında bulunan, Wellington komutasındaki 65.000 kişilik İngiliz kuvvetlerine saldırdı (17 Haziran).

O gün bir sonuç vermeyen savaş, ertesi gün Blücher komutasındaki Prusyalıların yardıma gelmesiyle, Napoléon'un kesin yenilgisiyle son buldu. Paris'e dönen ve yeni bir savaşa hazırlanmak isteyen Napoléon, Meclis tarafından tahttan çekilmeye zorlandı (22 Haziran). Müttefik ordularının Paris'e girişi üzerine, güneye kaçan Napoléon, burada İngilizlere teslim oldu ve St. Helena Adası'na sürgüne gönderildi.

MsXLabs & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
9 Ocak 2017       Mesaj #4
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye

Waterloo Savaşı


Sürgünde bulunduğu Elba Adası'ndan Fransa'ya dönerek bir kez daha Avrupa'ya egemen olmak amacıyla büyük bir ordunun başına geçen Napolyon'un son yenilgisine uğradığı savaştır.

Ad:  Waterloo Savaşı.jpg
Gösterim: 518
Boyut:  55.3 KB
18 Haziran 1815'teki bu savaş Belçika'da, Waterloo köyünün 5 km güneyinde, Mont St. Jean köyünde olmuştur. Waterloo Savaşı'nda Napolyon'un karşısında Wellington dükü komutasındaki İngiliz ordusu ve Mareşal Gebhard von Blücher komutasındaki Prusya ordusu vardı. İngiliz ordusunda Hollandalı ve Belçikalı askerler de bulunuyordu. İngilizler ve Prusyalılar müttefikleri olan Rusya ve Avusturya ordularının da gelip kendilerine katılmasını beklerken, Fransız ordusu 16 Haziran'da, Mont St. Jean' in güneyindeki Ligny'de Prusyahlar'a saldırdı ve onları yendi. Wellington, Ligny'in batısındaki Quatre-Bras'da, Napolyon'un mareşallerinden Michel Ney komutasındaki bir Fransız birliğinin hücumunu karşıladıktan sonra Prusyalılar'in yardımına geldi. Ama, akşam olduğunda kendisi de kötü bir durumdaydı ve yenilmek üzereydi. Ertesi gün 17 Haziran'da Prusyalılar geri çekildi. Wellington, Blücher'in kendisini destekleyeceğine inanarak Mont St. Jean'e gidip orada savaşa hazırlanmaya karar verdi. Bu kararını bildiren bir mesajı Blücher'e yolladı; ama bunun cevabının gelmesi bir süre alacaktı. Napolyon komutasındaki Fransız ordusu öğleden sonraya kadar takibe girişmeyince, Wellington gece olmadan önce Mont St. Jean'e ulaşmayı başardı.

O gece saat ikide Blücher'in yardıma gelebileceğini bildiren mesajı eline ulaşınca, Wellington orada kalıp çarpışmaya karar verdi. 17 Haziran günü öğleden sonra başlayan yağmur bütün gece yağmış ve,toprağı balçığa çevirmişti. Napolyon askerlerini ve toplarını savaş düzenine sokmak için toprağın kurumasını bekledi.

Bu sırada İngilizler kendilerini düşmanın top ateşinden büyük ölçüde koruyan bir sırtın arkasında mevzilendiler Sırtın önünde Hougoumont ve La Haye Sainte çiftlikleri vardı. İngilizler bu iki çiftliği de işgal ettiler.

Napolyon'un komutanlarından Mareşal Grouchy Prusyalılar'a saldırırken, Mareşal Ney de Wellington'ın birliklerinin üzerine gönderildi. Şiddetli çarpışmalardan sonra La Haye Sainte çiftliğine saldıran Mareşal Ney, daha sonra süvarilerini Wellington'ın piyadelerinin üzerine gönderdi. Piyadeler Fransız süvarilerinin tekrar tekrar yaptığı saldırılara karşı koydular ve bu sırada öbür birlikler sırtın gerisine çekildi. Saat dört buçuğa doğru Prusya birlikleri de savaş alanına ulaştı. Bir buçuk saat kadar sonra Fransızlar La Haye Sainte çiftliğini ele geçirmişti; ama Fransızlar'ın geri çekilme yollan artık Prusyalıların ateşi altındaydı.

O zaman Napolyon, o ana kadar geride tuttuğu eski ve deneyimli askerlerden oluşan Muhafız Birlikleri'ni savaşa sürmeye karar verdi. Muhafız Birlikleri Prusyahlar'ı geri püskürttü ve bir süre için şans Fransızlar'dan yana göründü. Ama, sonunda İngilizler onları yenmeyi başardı. Saldıran İngiliz, Prusya ve Hollanda kuvvetleri karşısında Muhafız Birlikleri'nin direnişi akşam sekizde kırıldı. İki Muhafız Birliği taburu, kendilerini izleyen Prusya birlikleri karşısında çekilme yollarını koruyarak düzenli biçimde çekildiler. Napolyon savaş alanından ayrılarak Paris'e kaçtı. Felaket öylesine büyüktü ki, imparatorluktan çekilmekten başka yapabileceği bir şey yoktu. Amerika'ya kaçmak için girişimde bulundu; ama bunun olanaksız olduğunu görerek "düşmanlarımın en güçlü, en kararlı ve en cömerti" dediği İngilizler'e teslim oldu.

İngilizler'in Saint Helena Adası'na sürdüğü Napolyon orada öldü. Waterloo çarpışmasında yaklaşık olarak 45 bin kişi ölmüş ve yaralanmıştır. Bunlardan 15 bin kadarı İngiliz ve Hollandalı, 8.000 kadarı Prusyalı, kalanı da Fransız'dır.

MsXLabs.org & Temel Britannica
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.
perlina - avatarı
perlina
Ziyaretçi
9 Ocak 2017       Mesaj #5
perlina - avatarı
Ziyaretçi

Napolyon ve Waterloo savaşı

Ad:  battle_of_waterloo.jpg
Gösterim: 482
Boyut:  135.3 KB

Victor hugo'nun sefiller'de "waterloo bir savas degildir dunyanin yuzunun degismesidir" diyor, gerçekten de Waterloo tüm tarihçiler tarafından birinci
dünya savaşı öncesi son kesin sonuçlu ve büyük savaş olarak kabul edilmektedir.Bu savaş avrupa kıtasının hatta dünyanın kaderini değiştirdi.History Channel Waterloo belgeselinde şöyle deniyor : Napolyon,kıyaslandığında Büyük İskender,Büyük Friedrik,Sezar ve Hannibal'den daha fazla savaş görmüş ve kazanmış biri,ama biz onu sadece Waterloo ile hatırlıyoruz,ne büyük bir trajedi.

Tarihçiler yıllardır Napolyon gibi yenilmez görünen bir asker ve o zamanın efsanevi Fransız ordusunun bu savaşı nasıl kaybettiğini sorgular.Aslına bakacak
olursak Elbe adasından kaçtıktan sonra Napolyon tekrar iktidarı alırken savaş
düşündüğü son şeydi,ordu savaşa hiç de hazır durumda değildi,prusya,ingiltere
gibi büyük devletlere savaş ilan etti,ancak hiç biri bunu kabul etmedi,hepsinin
isteği Napolyon belasından sonsuza dek kurtulmaktı.İngiltere,Prusya ve İsveç
hemen birleşti,Bu orduların başında Napolyondan müthiş nefret eden adamlar,
Wellington dükü Arthur Wellesley,Prusyalı general Von Blucher ve İsveçten
Napolyonun kişisel düşmanı da olan Bernadette vardı.Zor durumda ki Napolyon yine de bir savunma savaşı düşünmedi,ona göre savaşı kazanmanın en iyi yolu ne olursa olsun hücum etmekti,Napolyon askeri alanda bir hücum ustasıydı,buna karşın Wellington dükü bir savunma ustası.Napolyonun yaptığı hücumlar bir türlü sonuç vermiyor,İngilizler müthiş direniyordu,özellikle Fransızların efsanevi süvarilerine karşı uyguladıkları kare savunması şaşırtıcı ve mükemmeldi.Böylece fransızlar prusyalılar yetişene kadar ingilizleri haklayıp
birleşmelerini önlemeyi başaramıyordu,uzaktan bir ordu göründü ve bu ordunun blücher'in prusya ordusu olduğunun ortaya çıkması savaşın seyrini belli ediyordu.

Özellikle başarısız süvari ve top hücumlarından sonra gelen ve wellingtonun şapkasını kaldırıp "hücum" demesiyle başlayan ingiliz saldırısı napolyon ordularının geri çekilmesine,dağılmasına yol açıyordu,öyle ki napolyonun hiç bir savaşta yenilmeyen, hiç kaçmayan ünlü imparatorluk muhafızları dahi korkuyla yerlerinden ayrılıp,korkakça geri çekiliyordu.İngiliz-Prusya ordusu artık kazanmıştı,askerlerinin adeta taptığı
Napolyon inanılmaz vahşice bir karar vererek top hücumu başlattı,bu hücum
büyük çoğunlukla kaçan kendi askerlerini vuracaktı...

Tüm bunlar faydalı olmadı,adamları Napolyona gelip "nereye gideceğiz" diye sordular, o da "Paris'e" diye cevap verdi,"gerisini Tanrı bilir".Bundan sonrası herkesin bildiği gibi,dünyanın en güçlü adamının tarihten silinişi,st helena sürgünü ve bir büyük imparatorluğun
çöküşü,o zamana kadar yıllarca avrupanın en güçlü ve etkili devleti olan fransanın bu özelliği ingiliz ve almanlara kaptırışı.Ancak bu büyük ve ilginç savaşın içeriğinden çok merak edilen napolyonun bu savaşı niçin kaybettiği,böyle yenilmez bir adamın ne olursa olsun bu şekilde hüsrana uğramaması gerekmez miydi,elbette Napolyonun bu savaşı kaybetmesinin bazı nedenleri vardı,işte konuşulan nedenler.

-Napolyon savaş sırasında müthiş mide ağrıları yaşıyordu,midesinden yıllarca
rahatsızlık duran Napolyon savaş günleri yürümeyecek,hareket edemeyecek
kadar ağrı çekiyor,buna rağmen savaş yönetmek,saatlerce at üstünde kalmak
orunda kalıyordu.

-Napolyon,yerlerin çok çamurlu ve elverişsiz olduğunu görerek topların geçemeyeceğini düşünmüş ve yarım gün bekleyip zaman kaybetmişti,bu zaman ingiliz-prusya ordusunun birleşmesini sağlayacaktı.

-Napolyon,eskisi gibi değildi,sinirli,gergin ve kendisini veremez bir hale düşmüştü,kararlarında bazen çıldırmış bir doğanın etkisi görülüyordu.

-Onun askerleri,özellikle mareşal Ney,onun savaşı yönlendirmediği zamanlarda verdikleri saçma ve riskli emirlerle ordunu telef olmasını sağlamış,her şeyi bitirmişlerdi.

-Askerler imparatorlarına eskisi kadar bağlılık duymuyor,rusya hüsranının da etkisiyle orduda eski kendine güven sağlanamıyordu.

Bunlar hep yenilginin sebebi olarak gösterilir,ne kadarı doğru ne kadarı yanlış,Wellington dükü Napolyonu yendikten sonra büyük sükse yaptı,Napolyon'a olan kini öyle büyüktü ki ,onun metreslerini bile topladı,ingiltere başbakanı da oldu,Blücher en büyük ve başbelası düşmanını yok etmenin zevkiyle 3 yıl daha yaşayıp öldü...Napolyon ise rusyayı,büyük Osmanlı imparatorluğunu,ingiltereyi, tüm avrupayı,afrikayı istila etmek hülyalarıyla başladığı atılımını, sürgünde zalim bir valinin göz açtırmayan rahatsızlığıyla yaşlı,hasta ve yatalak bir eski
imparator olarak bitirdi...
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen perlina; 9 Ocak 2017 14:57
perlina - avatarı
perlina
Ziyaretçi
9 Ocak 2017       Mesaj #6
perlina - avatarı
Ziyaretçi

Waterloo Savaşı



BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.

Benzer Konular

21 Nisan 2017 / Misafir Tarih
25 Ağustos 2013 / sevda4 Soru-Cevap
19 Temmuz 2009 / MaTTo Tarih
13 Nisan 2010 / ThinkerBeLL Tarih
16 Nisan 2009 / Keten Prenses Tarih