Arama

Sedan Muharebesi

Güncelleme: 6 Eylül 2012 Gösterim: 2.921 Cevap: 1
Alvarez Ocean - avatarı
Alvarez Ocean
Ziyaretçi
3 Aralık 2009       Mesaj #1
Alvarez Ocean - avatarı
Ziyaretçi
Sedan Muharebesi - Yabancı Tarih - Fransa - Sedan Muharebesi Tarihi

Sponsorlu Bağlantılar
Vikipedi, özgür ansiklopedi


Sedan Muharebesi (Almanca: Die Schlacht von Sedan, Fransızca: La bataille de Sedan), Fransa-Prusya Savaşı'nda 1 Eylül-2 Eylül 1870'te Ardennes'nın Sedan kenti civarında meydana gelen muharebe.


24mxp5i


Bavyerya ve Prusya Krallıklarının 200.000 asker ve 774 topa karşı Fransızlar ise 120.000 ve 564 topla karşı koyabilmek istemiştir.Savaş kesin olarak Almanların zaferi ile sonuçlanmış vetüm savaşın sonuna kadar insiyatifi elde tutmuştur.


Muharebe

Muharebe Alman toplarıyla başlamıştır. Silah ve insan gücü bakımından güçlü olan Almanlar aralarında iletişimi çok iyi şekilde sağlıyor. Askerlerini tıpkı satranç taşı gibi oynatıyordular.
Fransızlar ise savunmada kalmaları gerekirken Almanları hiç etkilemeyen taaruzlar yapıyorlardı.Ayrıca Fransızlar takviye kuvvetlerini direk cepheye sürmeleri gerekirken ikmal merkezlerine sürüyorlardı. Bu fikre karşı çıkan Fransız Mareşal Bazaine Gravelotte Muharebesi'nden sonra artık yenileceklerini anlamıştı. Ancak tecrübesiz[kaynak belirtilmeli] Kral III. Napolyon taaruz etmeyi emrediyordu.Artık yorgun Fransız birliklerini tek tek yutarak III. Napolyon'u ve Patrice de Mac-Mahon esir düştü. Artık Almanlar Paris'e kadar ilerlemelerine karşı ciddi bir güç yoktu.


Sonuçlar

  • Fransızlar Almanlara 1 milyar dolar tazminat ödedi.
  • Alsec-Lorrainne Almanların egemenliğine girdi.
  • İlk kez Fransayı işgal etmek için kullanılan Schlieffen Planı uygulandı.
  • Fransa ile Almanya arasında ilişkiler son derece soğuktu.
Sedan Muharebesi Alman Planı

Karte zur Schlacht bei Sedan 280109187029

Efulim - avatarı
Efulim
VIP VIP Üye
6 Eylül 2012       Mesaj #2
Efulim - avatarı
VIP VIP Üye
Sedan Muharebesi
MsXLabs.Org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi
Sponsorlu Bağlantılar

1870 Fransa-Prusya Savaşı'nın sonucunu belirleyen son çarpışma (1 Eylül 1870). Savaş, Fransa-Belçika sınırında Meuse Irmağı kıyısındaki Sedan'da oldu. Mareşal Mac-Mahon komutasındaki Fransız ordusu 120.000 askerden oluşuyordu. General Helmuth von Moltke komutasındaki Prusya ordusuysa 200.000 kişilik bir güce sahipti. Fransızların Alsace ve Lorraine'e karşı başlattıkları saldırı Prusya orduları tarafından püskürtülünce, yanında İmparator III. Napoléon'un da bulunduğu Mac-Mahon yeni bir saldırıya girişti. Metz Kalesi'ne yönelik bu saldırıda başarısız oldu. Prusya ordusu Fransızları Sedan'da durdurdu. Paris'e dönme kararı alan Mac-Mahon, ordularını çekilme düzenine sokamadan Prusya ordusu saldırıya geçti. Mac-Mahon yaralandı. Yerine geçen Ducrot da geri çekilme emri verdi. Fakat Paris'ten gelerek Ducrot'un yerine komutayı alan Winpfeen ilk saldırı plânının uygulanmasını emretti. Fransızlar saldırı düzenine geçemeden Prusyalılar kuşatmayı tamamladılar. Ordusu dar bir yere sıkışan III. Napoléon 83.000 Fransız askeriyle birlikte teslim oldu. Bu savaşın sonucunda Fransa'da 4 Eylül Ayaklanması oldu; II. İmparatorluk yıkıldı ve III. Cumhuriyet kuruldu.
Sen sadece aynasin...

Benzer Konular

18 Haziran 2010 / _Yağmur_ Taslak Konular
3 Kasım 2009 / RuffRyders Taslak Konular
18 Haziran 2010 / _Yağmur_ Osmanlı İmparatorluğu