Arama

Lesoto ve Lesoto Tarihi

Güncelleme: 6 Ağustos 2012 Gösterim: 2.889 Cevap: 2
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
22 Şubat 2010       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Lesoto
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar

Lesotho Krallığı, (Muso oa Lesotho) Güney Afrika'da bir ülkedir. Tamamıyla Güney Afrika Cumhuriyeti toprakları ile çevrilidir.

Genel Bilgiler

  • Başkenti : Maseru
  • Yüzölçümü : 30.355 km²
  • Nüfusu : 1.795.000
  • Konuşulan diller: Sesotho ve İngilizce
  • Para birimi : Maloti (LSL)
Tarihi

Eski adı Basutoland'dir; "Lesotho"nun kabaca anlamı, sotho dilini konuşanların ülkesi demektir. Lesoto, ilk olarak 1822 yılında ayrı bir yönetim olarak kuruldu, İngiltere tarafından 1843'te tanındı. 1868'de Basutoland adıyla İngiliz himaye bölgesi haline geldi. 4 Ekim 1966 tarihinde İngiltere'den bağımsızlığını kazandı. Bağımsızlıktan sonra iktidar mücadeleleri ve iç savaşlar yaşayan ülke şu an meşruti bir monarşi ile yönetilmektedir.
Ülke topraklarının büyük bir kısmı dağlık ve platoluktur; bu gibi yerlerde köylere ancak at sırtında ya da uçakla gidilebilmektedir. Ülke ekonomisi, Güney Afrika Cumhuriyeti'ne yapılan su ve elektrik ihracatına, tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Ayrıca elmas, koyun ve keçi yünü de ihraç edilmektedir. Lesotho Highlands Water Project (LHWP) adındaki Su Projesi ile 1986 yılından beri G. Afrika'nın Johannesburg bölgesi ve civarına Lesoto'nun yüksek bölgelerinden su aktarılmaktadır.

Konum ve Tabiî Özellikleri

Güney Afrika Cumhuriyeti topraklarında yer alan Lesotho, kıtanın küçük ülkeleri arasında yer alır. Ortalama yükseltisi 3.000 m.yi bulan ülke, Drakensberg dağları üzerinde yer alır. Ülkenin batı kesimi, kıtanın iç kesimimdeki yüksek platonun devamıdır.
Güney Afrika'nın önemli ırmaklarından Oranj ve Tugela bu ülkeden doğar.
Ülkede ortalama yükseltinin fazla olması nedeniyle ılıman bir iklim görülür. Ülkenin doğusu daha fazla yağış alır. Yeşilin fazla alan kapladığı Lesotho'da gür bir bitki örtüsü dikkati çeker.
GüNeSss - avatarı
GüNeSss
Ziyaretçi
8 Mayıs 2012       Mesaj #2
GüNeSss - avatarı
Ziyaretçi
Lesoto Krallığı, (Muso oa Lesotho) Güney Afrika'da bir ülkedir.
Afrika'nın güney ucunda Güney Afrika Cumhuriyeti'nin topraklarıyla çevrili küçük bir kara ülkesidir.
Sponsorlu Bağlantılar

LESOTHO'YA İLİŞKİN BİLGİLER
RESMİ ADI: Lesotho Krallığı.
YÖNETİM BİÇİMİ: Askeri Konsey denetiminde meşruti monarşi.
YÜZÖLÇÜMÜ: 30.355 km2.
NÜFUS (1992): 1.854.000.
BAŞKENT: Maseru.
BAŞLICA KENTLER VE NÜFUSLARI (1986): Maseru (109.382), Maputsoe (20.000), Teyateyaneng (14.251), Mafeteng (12.667).
DOĞAL YAPI: Ülkenin üçte ikisi Draken ve Maloti dağları gibi yüksek dağlarla kaplıdır. Bu dağlardan doğan Oranj, Caledon ve Tugela ırmaklarının vadilerinde verimli düzlükler vardır.
BAŞLICA ÜRÜNLER: Koyun, sığır, at, keçi, kümes hayvanları, mısır, buğday, elmas, yün ve moher.
EĞİTİM: ilkokul ücretsizdir; ama zorunlu değildir.

Ülke topraklarının deniz düzeyinden yüksekliği 3.000 metreyi aşar. Kuzeybatıda yüksek ve çıplak Maloti Dağlan vardır. Ülkenin doğu sınırım oluşturan Draken (Drakensberg) Dağlan'nda Güney Afrika' nın en yüksek dağı olan Thabana Ntlenyana (3.482 metre) yer alır.
Maloti Dağları'ndan doğan ve Güney Afrika Cumhuriyeti'ni boydan boya geçerek Atlas Okyanusu'na dökülen Oranj Irmağı'nın vadisi Lesotho'nun en verimli iki bölgesinden biridir. Güney Afrika Cumhuriyeti ile batı sınırını oluşturan Caledon Irmağı'nın vadisi ülkenin üçte birini kaplar. Lesotho'nun doğal bitki örtüsünü seyrek otlar, çalılıklar, zeytin, sarmısak, söğüt ve sarısabır bitkileri oluşturur.
Ülkede yazlar sıcak ve nemli, kışlar ise kuru ve serindir. Yağışlar bölgeler arasında büyük değişkenlik gösterir.

Dünyanın en yoksul ülkelerinden biri olan Lesotho'nun ekonomisi büyük ölçüde Güney Afrika Cumhuriyeti'ne bağımlıdır. Ticaretin büyük bölümü bu ülkeyle yapıldığı gibi, yetişkin erkeklerin üçte birinden fazlası da Güney Afrika Cumhuriyeti'ndeki madenlerde ya da fabrikalarda çalışır. Bunların Lesotho'ya gönderdikleri para ülkenin başlıca gelir kaynaklarından biridir. En Önemli kenti, başkent Maseru olan ülkede çok az iyi karayolu bulunur. Güney Afrika Cumhuriyeti ile bir demiryolu bağlantısı ve birkaç küçük havaalanı vardır.
Tarım ve Sanayi
Tarıma elverişli topraklar, iki büyük ırmağın vadilerindeki düzlüklerle sınırlıdır. Başlıca ürünler, buğday, arpa, darı, mısır ve baklagillerdir. Tarımsal üretimde verimlilik düşüktür; az ürün elde edildiği yıllar canlı hayvan, içki ve tütünün yanı sıra dışandan yiyecek maddeleri de satın alınır. Lesotho'nun dağ yamaçlarındaki otlaklarında sığır ve koyun yetiştirilir. Dışarıya satılan en önemli ürünler yün ve tiftiktir.
Başlıca sanayi dalları biracılık, kuşkonmaz konserveciliği, mobilya yapımı ve turizmdir. Lesotho'nun başlıca doğal kaynağı elmastır. Elmas yatakları kuzeydoğudadır. Irmak kıyılarındaki alüvyon birikintilerinde ve deniz düzeyinden 3.000 metreyi aşan yükseklikteki Maloti Dağlan'nda da elmas vardır. Ama dünyanın bu en yüksek yöresindeki elmas yatağının rezervleri sınırlıdır.

Halk ve Tarih
Lesotho nüfusunun yüzde 99'dan çoğunu Sotholar oluşturur. Melezler ve Asyalılar'dan başka beyaz Güney Afrikalılar'dan oluşan küçük bir azınlık vardır. Nüfusun yüzde 90'dan fazlası Hıristiyan'dır. Lesotho'da eğitim düzeyi yüksektir; okuryazarlık oranının en yüksek olduğu Afrika ülkelerinden biridir.
Lesotho'ya ilk yerleşenlerin Buşmanlar (Sanlar) olduğu, daha sonra 18. yüzyıl başlarında Zulu dili konuşan, 18. yüzyıl sonlarında da Sotho dili konuşan kabilelerin, bölgeye geldiği sanılmaktadır. 19. yüzyıl başlarında Kral Moshesh, Zulular'ın saldırısına karşı mücadele eden çeşitli Sotho kabilelerini bir araya getirmeyi başararak Zulu saldırısını püskürttü. Bundan sonra Moshesh bütün Sotholar'ın tartışmasız önderi oldu. 1868'de bölgeye Boerler'in (Hollandalı göçmenler) gelmesiyle Sotholar ile Boerler arasında çatışmalar başladı ve Moshesh İngilizler'le anlaşarak İngiliz koruması altına girmeyi kabul etti. Kral Moshesh'in ölümünden sonra 1871'de Kap Kolonisi'ne katılan Lesotho, 1884'te ayrı bir İngiliz kolonisi oldu. 1910'da Güney Afrika Birliği kurulurken Lesotho birliğin dışında kaldı. 1965'te yapılan seçimleri Lesotho Ulusal Partisi kazandı ve Lesotho 1966'da İngiliz Uluslar Topluluğu'na üye meşruti bir krallık oldu.
Şubat 1990'da Askeri Konsey Başkanı Tümgeneral Justin Metsino Lekhanya, Kral II. Moshoeshoe'nun elinden yürütme yetkilerini aldı, 10 Mart'ta da kral İngiltere'ye sürgüne gönderildi. Bu gelişmenin nedeni, kralın Lekhanya'nın Askeri Konsey'de yapmak istediği değişikliği onaylamamasıydı. Kasımda kralın tahttan indirildiği açıklandı ve oğlu Prens Mohato, III. Letsie adıyla tahta çıkarıldı. Ülkedeki yedi siyasal partinin önderi Lekhanya'ya başvurarak siyasal etkinlikleri yasaklama kararını geri almasını ve Ulusal Meclis'i Askeri Konsey'in danışma organı konumuna getirme planından vazgeçmesini istedi. Ama bu başvuru sonuçsuz kaldı.

30 Nisan 1990'da ayaklanan askeri birliklerin zorlamasıyla, Lekhanya istifa etti. Lekhanya'nın 1988'de bir öğrenciyi öldürmüş olduğunun ortaya çıkması 1989'da ülkeyi sarsan büyük bir skandala yol açmıştı. Güney Afrika Cumhuriyeti ile yakın bağları olduğu için de halktan gittikçe daha büyük tepki gören Lekhanya, bir dizi yolsuzlukla da suçlanıyordu. Askeri Konsey'in yeni başkanı Albay Elias Tutsoane 13 Mayıs'ta, siyasal partileri yasaklayan yasaların yürürlükten kaldırıldığını açıkladı. 1992' de seçimlerin yapılacağı ve demokrasiye geçileceği konusunda da söz verdi. Temmuz 1992'de eski Kral II. Moshoeshoe iki yıllık sürgünden ülkesine geri döndü ve halk tarafından çok sıcak karşılandı. Lesotho ekonomik ve mali açıdan bağımlı olduğu Güney Afrika Cumhuriyeti ile 1992'de diplomatik ilişki kurdu.

Kaynak:
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Rower - avatarı
Rower
VIP MazessezaM
6 Ağustos 2012       Mesaj #3
Rower - avatarı
VIP MazessezaM
Lesoto
MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi

(Fr. ve İng.: Lesotho), Güney Afrika'da devlet. Resmî adı Lesotho Krallığı, eski adı Basutoland'dır. Güney Afrika Cumhuriyeti topraklarıyla çevrili olan devletin yüzölçümü 30.355 km2, nüfusu 2.023.000 (1996), başkenti Maseru, resmî dili İngilizcedir. 2.000 kadar Avrupalı dışında, nüfus Soto ve Basuto yerlilerinden oluşur. Drakensberg Dağları kenarında, dağlık bir ülkedir; Orange Irmağı, kaynağını buradan alır. Ekonomisi bazı tarımsal ürünlere (mısır) ve hayvancılığa dayanır. Birkaç elmas işletmesi dışında endüstri yoktur. Yün, tiftik, hayvan ve elmas satar. Halkının bir bölümü çalışmak üzere Güney Afrika Cumhuriyeti'ne gider. Geçen yüzyıldan beri İngiltere sömürgesi olan Basutoland, 1966'da bağımsız oldu ve Lesotho Krallığı adını aldı. İngiliz Uluslar Topluluğu üyesidir.
Gölgen misali yanındayım!Msn Thunder

Benzer Konular

29 Eylül 2014 / Misafir Soru-Cevap
6 Ekim 2012 / Ziyaretçi Soru-Cevap
10 Ağustos 2017 / ThinkerBeLL Ekonomi
15 Kasım 2006 / kompetankedi Taslak Konular
7 Mayıs 2014 / _EKSELANS_ Mimarlık