Arama

Laos ve Laos Tarihi

Güncelleme: 28 Temmuz 2012 Gösterim: 5.473 Cevap: 2
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
24 Mart 2010       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Laos
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar

Laos, Güneydoğu Asya'da, Tayland'ın kuzeydoğusunda, Vietnam'ın batısında yer alır.

Coğrafya

Laos denize kıyısı olmayan bir ülkedir. Coğrafî olarak 18 00 Kuzey enlemi ile 105 00 Doğu boylamı arasında yer alır. Konum olarak Güneydoğu Asya'dadır. Myanmar, Kamboçya, Çin, Tayland ve Vietnam ile komşudur. İklimi ise, tropikal muson; Mayıs - Kasım ayları arasında yağış mevsimi, Aralık - Nisan ayları arası kuru mevsim yaşanmaktadır. Arazi yapısı çoğulukla kayalık dağlar ovalar ve platolardır. Tarıma uygun toprakları ise azdır.

Nüfus

Nüfus artış oranı: %2.48 (2001 verileri)
Mülteci oranı: 0 mülteci/1,000 nüfus (2001 tahmini)
Bebek ölüm oranı: 92.89 ölüm/1,000 doğan bebek (2001 tahmini)
Ortalama hayat süresi: Toplam nüfus: 53.48 yıl erkeklerde: 51.58 yıl kadınlarda: 55.44 yıl (2001 verileri)
Ortalama çocuk sayısı: 5.12 çocuk/1 kadın (2001 tahmini)
HIV/AIDS - hastalıklarına yakalanan yetişkin sayısı: %0.05 (1999 verileri)
HIV/AIDS - hastalığı olan insan sayısı: 1,400 (1999 verileri)
HIV/AIDS - hastalıklarından ölenlerin sayısı: 130 (1999 verileri)
Ulus: Laoslu
Nüfusun etnik dağılımı: Laoslu %68, Lao Theung %22, Lao Soung %9, VietnamlılarÇinliler %1 /
Din: Budizm %60, animist ve diğer %40
Diller: Lao (resmi), Fransızca, İngilizce ve diğer etnik diller
Okur yazar oranı: 15 yaş ve üzeri için veriler toplam nüfusta: %57 erkekler: %70 kadınlar: %44 (1999 verileri)

Yönetim

Ülke adı: Resmi tam adı: Lao Demokratik Halk Cumhuriyeti
Kısa şekli : Laos
Yerel tam adı: Sathalanalat Paxathipatai Paxaxon Lao
Yönetim biçimi: Tek Partili Sosyalist Cumhuriyet
Başkent: Vientiane
İdari bölümler: 16 eyalet ve 1 belediye; Attapu, Bokeo, Bolikhamxai, Champasak, Houaphan, Khammouan, Louangnamtha, Louangphabang, Oudomxai, Phongsali, Salavan, Savannakhet, Viangchan, Viangchan, Xaignabouli, Xaisomboun, Xekong, Xiangkhoang
Bağımsızlık günü: 19 Temmuz 1949 (Fransa'dan)
Milli bayram: Cumhuriyet günü, 2 Aralık (1975)
Üye olduğu uluslararası örgüt ve kuruluşlar: ACCT, ARF, AsDB (Asya Kalkınma Bankası), ASEAN (Güneydoğu Asya Ülkeleri Örgütü), CP, ESCAP (Asya ve Pasifikler Ekonomik ve Sosyal Komisyonu), FAO (Tarım ve Gıda Örgütü), G-77, IBRD (Uluslararası İmar ve Kalkınma Bankası), ICAO (Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü), ICRM (Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Hareketi), IDA (Uluslararası Kalkınma Birliği), IFAD (Uluslararası Tarımsal Kalkınma Fonu), IFC (Uluslararası Finansman Kurumu), IFRCS (Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Toplulukları Federasyonu), ILO (Uluslararası Çalışma Örgütü), IMF (Uluslararası Para Fonu),Intelsat, Interpol (Uluslararası Polis Teşkilatı), IOC (Uluslararası Olimpiyat Komitesi), ITU (Uluslararası Telekomünikasyon Birliği), NAM, OPCW (Kimyasal Silahları Yasaklama Organizasyonu), PCA (Daimi Hakemlik Mahkemesi), UN (Birleşmiş Milletler), UNCTAD (Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Konferansı), UNESCO (Eğitim-Bilim ve Kültür Örgütü), UNIDO (Endüstriyel Kalkınma Örgütü), UPU (Dünya Posta Birliği), WFTU (Dünya İşçi Sendikaları Federasyonu), WHO (Dünya Sağlık Örgütü), WIPO (Dünya Fikri Mülkiyet Teşkilatı), WMO (Dünya Meteoroloji Örgütü), WToO (Dünya Turizm Örgütü), WTrO (Dünya Ticaret Örgütü)

Ekonomi


200px Markt Luang Prabang

Luang Prabang'daki sokak satıcıları.




200px Wattay Intl Airport Vientiane Laos

Wattay Uluslararası Havaalanı.


GSYİH: Satınalma Gücü paritesi - 9 milyar $ (2000 verileri) GSYİH - reel büyüme: %4 (2000 verileri) GSYİH - sektörel bileşim: tarım: %51
Endüstri: %22
Hizmet: %27 (1999 verileri)
Enflasyon oranı (tüketici fiyatlarında): %33 (2000 verileri)
İş gücü: 1 milyon - 1.5 milyon
Sektörlere göre işgücü dağılımı: tarım %80 (1997 verileri)
İşsizlik oranı: %5.7 (1997 verileri)
Endüstri: Kalay ve alçıtaşı madenciliği, kereste, elektrik enerjisi, tarım ürünleri, yapı sektörü, turizm
Endüstrinin büyüme oranı: %7.5 (1999 verileri)
Elektrik üretimi: 792 milyon kWh (1999)
Elektrik tüketimi: 173.6 milyon kWh (1999)
Elektrik ihracatı: 705 milyon kWh (1999)
Elektrik ithalatı: 142 milyon kWh (1999)
Tarım ürünleri: Patates, sebze, mısır, kahve, şekerkamışı, tütün, pamuk, çay, pitinç, domuz, sığır, kümes hayvanı
İhracat: 323 milyon $ (2000 verileri)
İhracat ürünleri: Ahşap ürünler, giyim eşyaları, elektrik, kahve, kalay
İhracat ortakları: Vietnam, Tayland, Almanya, Fransa, Belçika
İthalat: 540 milyon $ (2000 verileri)
İthalat ürünleri: Makine ve parçalar, araçlar, yakıt
İthalat ortakları: Tayland, Japonya, Vietnam, Çin, Singapur, Hong Kong
Dış borç tutarı: 2.46 milyar $ (1998 verileri)
Para birimi: Kip (LAK)
Para birimi kodu: LAK
Mali yıl: 1 Ekim - 30 Eylül
GüNeSss - avatarı
GüNeSss
Ziyaretçi
8 Mayıs 2012       Mesaj #2
GüNeSss - avatarı
Ziyaretçi
Laos, Asya'nın güneydoğusundaki Çinhindi Yarımadası'nda yer alan bir ülkedir. Denize kıyısı yoktur.

Sponsorlu Bağlantılar
Resmi Adı: Laos Demokratik Halk Cumhuriyeti.
Yönetim Biçimi: Tek partili, tek meclisli halk cumhuriyeti.
Yüzölçümü: 236.800 km2.
Nüfus: 6,521,998 (2007).
Başkent: Vyentyan.
Başlıca Kentler ve Nüfusları: (1985): Vyentyan (178.203), Savannahet (96.652), Luangprabang (68.399), Pakse (47.323).
Doğal Yapı: Çinhindi Yarımadası'nda çok dağlık bir ülkedir.
Başlıca Ürünler: Haşhaş, pirinç, mısır, kereste, kalay, kahve, deri.
Eğitim : 614 yaşları arasında zorunlu ve parasızdır.

Çok dağlık olan Laos'ta görkemli Mekong Irmağı'nın kolları derin vadilerin içinden akar (bak. MEKONG IRMAĞI). Tikağacı gibi değerli ağaçlardan oluşan ve ülkenin büyük bir bölümünü kaplayan ormanlarda kaplanlar, filler ve Asya mandaları yaşar. Afyon elde edilen haşhaş, pirinç ve mısır başlıca tarım ürünleridir (bak. AFYON). Ülkedeki maden kaynaklarının en önemlisi kalaydır. Dışarıya satılan başlıca ürünler kereste, kalay, kahve, deri ve posttur.

En yaygın dinin Budacılık olduğu Laos'ta halkın çoğu, Mekong vadisinde yaşayan çiftçilerdir. Ülkede Çinli tüccarlar da vardır. Nüfusun geriye kalanı da dağlarda ve ormanlarda yaşar. Başkent 210 bin nüfuslu Vientiane'dır. Eski krallık başkenti, daha kuzeydeki Luangprabang'dır. Laos'un dinsel başkenti sayılan bu kentte altından bir Buda heykeli vardır. Birkaç iyi karayolunun bulunduğu Laos'ta demiryolu yoktur. Vientiane, Hong Kong'a Tayland'ın başkenti Bangkok'a ve Vietnam'ın Ho Şi Minh kentine havayoluyla bağlıdır.

Bilinen ilk Laos krallığı olan Lan Xang (bir milyon fil anlamına gelir) Krallığı'nı 14. yüzyılda Prens Fa Ngum kurdu. Bir süre gelişip güçlenen krallık, zaman zaman komşularıyla yaptığı savaşlar sonucu güçten düştü ve 18. yüzyıl başında parçalandı. Daha sonra Laos, güçlü komşuları Birmanya, Siyam (bugün Tayland) ve Vietnam'ın yönetiminde kaldı ve 1893'te Fransız Çinhindi sömürgesinin bir parçası oldu. II. Dünya Savaşı (193945) sırasında önce Tayland yönetimine bırakılan Laos'u Mart 1945'te Japonlar işgal etti. Ülkede bir yandan Japonlar'a karşı direniş hareketi gelişirken, bir yandan da Fransa karşıtı Lao Issara (Özgür Laos) hareketi başladı. Savaşın sonunda Japonya yenilince Fransızlar Laos'a döndü. 1949'da Fransa, Laos'a sınırlı özerklik tanıdı. Bunu kabul etmeyen Pathet Lao (Lao ülkesi) hareketi, Vietnam'daki Viet Minh ile birlikte Fransızlar'a karşı mücadeleyi sürdürdü. Fransa ile savaşa son veren 1954 Cenevre Konferansı'nda Laos'un bağımsızlığı kabul edildi. Bağımsızlık sonrasında iç mücadele sürdü. Askeri darbelerle istikrarsız bir döneme giren ülkede, Vietnam Savaşı'ndan etkilenen ve onu etkileyen bir mücadele yaşandı (bak. VİETNAM SAVAŞI). Vietnam Savaşı 1975'te ABD'nin yenilgisiyle bitince Laos Demokratik Halk Cumhuriyeti kuruldu ve yeni devlet Vietnam Sosyalist Cumhuriyeti ile yakın bir işbirliğine girişti.
Dünyadaki genel gelişmeye koşut olarak, son yıllarda Laos da ekonomiyi liberalleştirme yönünde adımlar attı. Temmuz 1988'de ülke ekonomisini dışa açan yeni bir yasanın çıkartılmasından sonra, bir yıllık dönem içinde 60 yatırım projesi onaylandı. Tarımda kooperatifler ile devlet işletmelerinden aile çiftliklerine dönüş gıda üretiminde hızlı bir artışa yol açtı.

Laos'ta sosyalist yönetimin kurulmasından sonraki ilk Yüksek Halk Meclisi seçimleri 1989'da yapıldı. Laos Çin Halk Cumhuriyeti ile ilişkilerini düzeltmeye başladı. Tayland ile ilişkilerde düzelme olduysa da, iki ülke arasındaki sınır sorunları sürüyor ve zaman zaman çatışmaya yol açıyordu.
Aralık 1990'da yürürlüğe girmesi öngörülen yeni anayasa zamanında yetişmedi. Tasarıda Laos, "Laos Devrimci Halk Partisi'nin (LDHP) önderliğinde demokratik bir halk devleti" olarak tanımlanıyor ve "ekonomi politikalarının temel hedefi pazar ekonomisidir" deniyordu. Ülkede başlatılan siyasal ve ekonomik reformların gerektirdiği anayasal ve yasal çerçeve yavaş da olsa oluşturulmaya başlandı. Yüksek Halk Meclisi'nin Ağustos 1991'de benimsediği yeni anayasada sosyalizm sözcüğüne hiç yer verilmiyor, ama LDHP'den ülkenin tek yasal siyasal partisi olarak söz ediliyordu. Yeni anayasa cumhurbaşkanının yetkilerini genişletti. Bu göreve Kaysone Phomvihan getirildi. Phomvihan LDHP'nin kongresinde yaptığı konuşmada, ülkenin ekonomik geriliğinden sorumlu tuttuğu partiyi ve hükümeti eleştirerek ekonomik reform çağrısında bulundu. Dış ticaretini daha çok Asya ve Batı ülkeleriyle yapan Laos, Sovyet Sosyalist Cumhuriyetleri Birliği ve Doğu Avrupa ülkelerinden gelen yardımların kesilmesinden, komşuları Vietnam ve Kamboçya kadar etkilenmedi.

kaynak:
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
Rower - avatarı
Rower
VIP MazessezaM
28 Temmuz 2012       Mesaj #3
Rower - avatarı
VIP MazessezaM
Laos
MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi

Güneydoğu Asya'da devlet. Çinhindi Yarımadası'nın iç kısmında yer alan Laos, kuzeyde Çin, doğuda Vietnam, güneyde Kamboç ve batıda Tayland ve Birmanya ile sınırlanır (Güney Asya'da denize kıyısı olmayan tek ülkedir). Yüzölçümü 236.800 km2, nüfusu 5.116.959, başkenti Vientiane; öteki önemli kentleri Luang-Prabang, Savannakhet ve Paksé'dir. Resmî dili Laosça, dini Budizm'dir.

Nüfus yoğunluğu ve kentleşme oranı düşüktür. Ülkenin kuzeyi dağlıktır ve yoğun bir ormanla örtülüdür. Güneyi, Mekong ve kollarının suladığı alçak bir bölgedir. Muson iklimi egemendir ve yazları bol yağışlı geçer. Başta ülkenin bir sayılı besin maddesi olan pirinç olmak üzere sıcak iklim bitkileri yetiştirilir (meyve, çay, kahve vb.). Nüfusun %85 kadarı tarımla uğraşır. Endüstri hemen hemen yoktur.

Ekonomi bakımından dünyanın en geri kalmış ülkeleri arasındadır. İhracatının değerce %60'ını kalay cevheri ve % 37'sini de orman ürünleri oluşturur. Önceleri bir Fransız sömürgesi olan Laos, II. Dünya Savaşı'nda Japon işgaline uğradı. 1946 yılında özerklik elde etti ve 1949 yılında bağımsızlığını kazandı. 1973 yılında Prens Suvanna Fuma ile iktidarı paylaşan Patet Lao (Laos Ulusal Hareketi), 1975 yılında iktidarın tek gücü oldu ve sosyalist bir yönetim kurdu.

Vietnam-Çin Savaşı'nda Vietnam'ı destekleyen Laos, Pekin yanlılarının ayaklanmasını bastırmak için de Vietnam'dan askerî yardım aldı. 26 Mart 1989'da, Laos'ta sosyalist yönetime geçişten bu yana ilk olarak Parlamento seçimleri yapıldı. Bu seçimlerde Kaysone Phomvihan başbakan, Phoumi Vongvichit cumhurbaşkanı görevlerini aldılar. 1991'de yeni bir anayasa kabul edildi. 1993'te Nouhak Phoumsavan devlet başkanlığına getirildi. 1988'de çıkarılmış yabancı sermaye akışını kolaylaştıran yasalar sayesinde, Tayland, ABD ve diğer ülkelerden 5 milyar doların üstünde bir yatırım sağladı. Laos, 23 Temmuz 1997'de ASEAN'a kabul edildi.
Gölgen misali yanındayım!Msn Thunder

Benzer Konular

29 Eylül 2014 / Misafir Soru-Cevap
6 Ekim 2012 / Ziyaretçi Soru-Cevap
10 Ağustos 2017 / ThinkerBeLL Ekonomi
15 Kasım 2006 / kompetankedi Taslak Konular
7 Mayıs 2014 / _EKSELANS_ Mimarlık