St. Germain Antlaşması
I. Dünya Savaşı sonunda, savaşın galipleriyle Avusturya-Macaristan arasında imzalanan antlaşma (10 Eylül 1919).
Sponsorlu Bağlantılar
Antlaşmanın önemli maddeleri şunlardı:
- Avusturya, Macaristan üzerindeki her türlü hakkından vazgeçecek, Macaristan ayrı bağımsız bir devlet olacaktır. Avusturya ise sekiz eyaletin birleşmesiyle meydana gelen ayrı bir devlet olacak ve bu devlet Almanya ile birleşemeyecektir.
- Bohemya-Moravya ve Silezya'nın bir bölümüyle Macaristan'dan alınan bazı topraklar üzerinde Çekoslovakya Cumhuriyeti kurulacaktır.
- Avusturya, Güney Tirol, Trieste, İstria, Kaernten, Krayn ve Dalmaçya'nın bir bölümünü İtalya'ya bırakacaktır.
- Bosna-Hersek, Avusturya tarafından Sırp-Hırvat-Sloven Krallığı'na verilecektir.
- Erdel, Bukovina ve Tamışvar, Avusturya tarafından Romanya'ya bırakılacaktır.
- Avusturya deniz ve hava kuvvetleri bulunduramayacak, kara ordusu 30.000 kişiyi geçemeyecektir. Avusturya'da mecburi askerlik hizmeti olmayacaktır.
Avusturya-Macaristan İmparatorluğu toprakları içindeki Avusturya, Macaristan, Yugoslavya ve Çekoslovakya'nın bağımsızlığı tanınmaktadır.
Yine bu antlaşmaya göre, Bukovina Romanya'ya, Galiçya Polonya'ya, Hırvatistan Yugoslavya'ya, Tirol ve Trieste İtalya'ya bırakılmaktadır. Avusturya-Macaristan İmparatorluğu toplaklarının bu antlaşmayla yüzde 85'i dağılmıştır.
Ayrıca Versay Antlaşması'ndaki ana fikirlerden biri de bu antlaşmada yer almış, Avusturya ordusu, 30 bin kişi olarak sınırlanmıştır.
Antlaşma, Avusturya'nın gelecekte Almanya ile birleşme yönündeki gelişmeleri de engellemiş, bunu Milletler Cemiyeti'nin onayına bağlamıştır.
MsXLabs.Org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi
BAKINIZ Paris Barış Konferansı
Son düzenleyen Safi; 22 Aralık 2016 01:30
Sen sadece aynasin...