Arama

Karyalılar

Güncelleme: 2 Kasım 2012 Gösterim: 9.126 Cevap: 3
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
24 Aralık 2007       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Karyalılar
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar
Ad:  Turkey_ancient_region_map_caria.JPG
Gösterim: 605
Boyut:  27.7 KB

Karyalılar antik çağda, Klasik Dönem (Greko-Romen uygarlığı) öncesinde, güneybatı Anadolu'da kabaca günümüzdeki Muğla ili üst kısımlarına ve içerisindeki bölgeye denk gelen alanda (Karya) yerleşik bulunan ve belli bir uygarlık seviyesi kurmuş bir halktır.
Herodot'a göre, Karyalıların ismi efsanevi kurucu kralları Kar'dan türemiştir. Dilbilim araştırmaları Karya dilinin, komşu Lidya ve Likya dilleri gibi, Anadolu'nun bir yerli dili, Luvi dili olduğunun kanıtlarını ortaya koymuştur. Bizzat Karyalıların Anadolu'nun yerlileri olduğu inancını taşıdıkları yine Herodot tarafından bildirilmekte, Homeros da, İlyada Destanı'nda, sonradan bir İyonya kenti haline gelen Milet'in (Miletos; Balat) Troya Savaşları zamanında bir Karya kenti olduğunu belirtmektedir. Daha sonraki dönemlerin eski Yunan yazarlarında Karyalıların yerli (dolayısıyla Anadolu'da Helenlerden daha kıdemli) kimliğini gözardı etme gayreti, Karya'nın çok eski dönemlerde İyonlar tarafından kolonize edilmiş bir bölge gibi gösterilmeye çalışıldığı görülmektedir. Ancak, güncel veriler, Yunanlıların ataları ile belli bir yakınlığın, örneğin aynı dönemlerde Balkanlardan İç Batı Anadolu'ya göçmüş Frigyalılar için geçerli olmakla birlikte, Lidya, Likya ve Karya halklarının, Hititlerle bir arada değerlendirilebileceğini ortaya koymaktadır. Bizzat Karyalıların, Anadolu'nun daha eski bir halkı (Hint-Avrupa kavimleri öncesi) oldukları anlaşılan Leleglerin henüz tabiatı belirginleştirilememiş bir ölçüde mirasçısı olduklarına dair işaretler bulunmaktadır. Strabo Karyalıların ve Leleglerin aralarında birbirlerini ayırd edemeyecek ölçüde karışmış olduklarını yazmaktadır.
Karya sözcüğü, Luvi dilinde uç ülke, sarp ülke anlamına gelen Karuva sözcüğünün Grek dilindeki söyleniş biçimidir.
Karyalılar, Homeros, Herodot ve Strabo'nun yanısıra, Tevrat'ta ve Mısır hiyeroglif yazıtlarında da anılmaktadır. Bu dönemde özellikle paralı askerlik yaptıkları anlaşılmaktadır. Karya veya Karyalılar Hitit metinlerinde Karkiya, Babillilerce Karsa, Elami ve eski Pers dilinde Kurka olarak zikredilmektedir.

Ad:  Mausoleum_of_Halicarnassus.jpg
Gösterim: 560
Boyut:  150.8 KB
Ünlü Karya anıtı: Halikarnas mozolesi

M.Ö. 545'e kadar bağımsızlığını muhafaza eden Karya, bu tarihte Akaman hanedanının Pers İmparatorluğu'nun Karka satraplığı haline gelmiştir. Yerli hanedanın ve Pers satrapının yaşadığı en önemli şehri Halikarnas (Bodrum) olmuş, diğer önemli yerleşimleri arasında Heraclea (Kapıkırı, Bafa Gölü), Antioch (Yalvaç)), Mindos (Gümüşlük), Laodicea (Denizli) and Alabanda (Çine) yer almıştır. Karya'nın M.Ö. 334'de Büyük İskender tarafından fethedilmesinden sonraki dönemde Afrodisias da önemini Bizans İmparatorluğu dönemine kadar sürdüren bir merkez olarak ortaya çıkmıştır.
Roma İmparatorluğu döneminde ismini duyurmuş bir Karyalı da M.S. 49'dan itibaren pek çok olimpiyatta şampiyonluk elde eden boksör Melankomas olmuştur. Karya dili bu meşhur boksör ile aşağı yukarı aynı dönemlerde sönmüş, bölgede yerini eski Yunanca'ya bırakmıştır.
Ticari niteliği en yüksek incir meyvesi cinsinin beşiği ve merkezi Karya bölgesinde olduğundan, bu "düz incir"in (common fig) ismi, bugün halk arasında Aydın inciri denildiği gibi, botanik bilimine "Ficus carica" şeklinde geçmiştir.


x
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Bia - avatarı
Bia
Ziyaretçi
30 Mayıs 2008       Mesaj #2
Bia - avatarı
Ziyaretçi
Karyalılar ve Antik Çağın Yedi Harikasından Biri

Sponsorlu Bağlantılar
Karya Ege Denizi'nin güney sahillerinden başlayarak; kuzeyde Iyonya ve Lidya, güneyde Likya, doğuda Frigya ile çevrili olan bölgenin antik cağdaki adıdır. Karyalılar Anadolu'nun yerli halkı Leleglerdir. Likyalılar'la akraba olduklarına inanırlardı. Karya'nin başkenti önceleri Milas, daha sonra da Halikarnas idi.


M. O. 7. yüzyılda Karya Lidya hükümranlığına, 546'tan itibaren de Pers yönetimine girmiştir. M. O. 4. yüzyılda da Pers yönetiminde satrap bir krallık durumuna gelir. Kral Maussollos (ölümü M.Ö. 374) zamanında en güçlü dönemini yasar. Maussollos. Helen kültürü hayranıydı. Karya kentlerinin inşasında Helen mimar ve heykeltraşları davet edilir.

Kayra, M.O. 334 yılında İskender'ïn yönetimine girer. İskender sürgünde bulunan kraliçe Ada'yi başkente davet eder ve yönetimi O'na teslim eder. İskender'in ölümünden sonra Karya, önce Seleukes krallığına ve daha sonra da, Bergama Krallığı'na bağlanır. Sonunda Roma'nın Asya eyaletinin bir parçası haline gelir. Böylece tarih sahnesinden silinir. Önemli kent merkezleri; Mylasa (Milas), Halikarnassos (Bodrum), Labraunda (Labranda), Iasos (Kıyı Kışlacık), Herakleia (Kapıkırı), Euromos (Ayaklı), Alinda (Karpuzlu. Kraliçe Ada'nın sürgün yeri) ve Alabanda (Araphisar )'dır.

Karya dili Anadolu'nun çözülemeyen dilleri arasındadır. Karya tarihinde öne çıkan kadın yöneticiler vardır:
Bunlar:
- Artemisia, Salamis Deniz Savaşı'nda (M.Ö. 544) Persler'in yanında Karya donanmasını başarı ile yöneten dünyanın ilk ve son kadın amiralidir.
- Artemisia, eşi ve kardeşi Maussollos'a anıt mezar inşa ettiren güçlü bir kraliçedir.
- Kraliçe Ada, kardeşi tarafından sürgüne gönderilir. İskender, Bodrum'a girince kraliçe Ada'yı başkente davet eder ve yönetimi ona teslim eder. Ve İskender O'nun üvey evladı olmayı kabul eder.

Anıt Mezar:
Maussollein - Mausoleum (Mozele)
Anıt Mezar, M.Ö. 373 - 353 yılları arasında kraliçe Artemisia II tarafından kocası Maussollos için inşa edilmiş bulunan dünyanın en büyük anıt mezarıdır. Kendisi de ölünce buraya defnedilir. Anık Mezar, kralın adından dolayı Maussollein olarak adlandırılmıştır. Ve Dünya dillerine "Mausoleum" ( Mozele ) olarak yerleşmiştir.


Milas yakınlarında bulunan ve daha sonraki dönemde inşa edilmiş bulunan Gümüşkesen Anıtı Maussolleion'un bir kopyasıdır. Anıt Mezar, 49 metre yüksekliğinde, Priene'deki Athena tapınağının mimarı Pytheos tarafından inşa edilmiş, Iyonyalı Skopas, Timotheus, Leoares ve Karyalı Bryakis tarafından işlenmiştir. Tarsları arasında insanı hayranlığa düşüren bir uyum sağlanmıştır.


Tüm Karya sanatına egemen olan Hellen üslubunu taşımakta ve beş bolümden oluşmaktadır:
1. Bölüm, kaide (podyum)'dur.
2. Bölüm, mezar odalarının bulunduğu celladir. İyon tarzında 36 sütunla çevrili kare seklindedir. Sütunların arasında Yunanların Amazonlarla savaşlarını betimleyen, oldukça hareketli, yüksek kabartmalar vardır.
3. Bölüm, İyon tarzı tapınağın bulunduğu bölümdür.
4. Bölüm, yirmidört basamaklı bir piramittir.
5. Bölümde, dört atın çektiği bir araba içinde kral Maussollos ve karisi Artemisia bulunmaktadır. Araba, atlar, kral ve karısı bronzdan işlenmiştir. Anıtın inşasında kıymetli mermerler kullanılmış, çevresinde de beyaz mermerle işlenmiş bir duvar bulunmaktadır.

Büyük İskender'in askerleri Halikarnassos'u çok zor ele geçirirler. Tüm şehir kul haline getirilir. Ama, Anıt Mezar'a zarar verilmez. Anıt, 1406 yılında Sen Jan Şövalyeleri buraya gelinceye kadar üst kısmı yıkılmış olsa da, eski durumunu korumaya devam eder. Şimdi bu görkemli anıtın temel çukurunun içinde, çevresinde kırık dökük mermer parçaları bulunmakta; deyim yerinde ise, "yerinde yeller esmekte"'dir. Ne oldu da bu devasa eser yok edildi ve nereye götürüldü? Bu soruyu yanıtlamadan Mausoleum'un öyküsünü bitiremeyiz.

İlk büyük tahribat Sen Jan Şövalyeleri tarafından Bodrum Kalesi'nin yapımında gerçekleştirilir. Kalenin inşası için gerekli olan taşlar anıttan alınmış ve kireç yapımı için de anıtın mermerleri kullanılmış ve mezar odaları yağmalanmıştır. Bu yıkımdan geriye kalanların bir bölümü, Padişah II. Abdülmecit zamanında, dönemin İngiltere büyük elcisi Lord Straffort de Redliffe tarafından Londra'ya gönderilmiştir.

Osmanlı İmparatorluğu zor günler yaşamaktadır. Kırım savaşı başlamış, batı topraklarında isyanlar körüklenmektedir. İmparatorluk borç batağına sürüklenmiştir. Padişah acz içindedir. İngiliz sefiri padişahla kurduğu çok özel dostluk ilişkileri sayesinde her dilediğini yaptırabilmektedir. Sefir, Osmanlı yönetiminde bulunan Mezopotamya'daki eserlerin British Museum'a aktarılmasında da büyük çaba sarf etmiştir. Devrin Padişahı, Layard ve Botta'nın çalışmalarına her türlü desteği sağlamıştır.

Canning'in sefirliği sırasında İyonya'da ve Ege adalarında kazılar yapmak amacıyla Sir Charles Newton Midilli'ye konsolos olarak atanır. Sefir aracılığıyla her türlü izine sahip olan Newton, Karya'yı, Iyonya'nın bir bölümünü, Midilli'yi, Malta'yı, İstan köy'ü ve Yunanistan'ı adım adım dolaşır. Datça'da Knidos harabelerini, Bodrum'da Mausoleum'u ve Bodrum Kalesi'ni talan eder; bulabildiği taşınabilir eserleri İngiltere'ye aktarmayı kendinde bir hak görür. Sir. Charles Newton, anılarını yayınladığı "Travels, Discoveriesin the Levant" adlı eserinde bu soygunu ve onun diğer kahramanlarını detaylı bir şekilde anlatır. Newton, birçok kişiye borçlu bulunmaktaydı. Borçlarını karşılayabilmek için sahip olduğu eserleri British Museum'a satar. Bugün müzenin 15 numaralı salonunda söz konusu eserler teşhir edilmektedir.

Bu soygunda Büyük Britanya İmparatorluğu her türlü desteği esirgememiş, eserler imparatorluğun savaş gemileri tarafından İngiltere'ye taşınmıştır. Kaçırılmak üzere sandıklanmış olan eserlerin bir kısmı bir Türk subayı tarafından Newton'un elinden alınıp, bir başka yere taşımak amacıyla gemilere yüklenirse de, Padişah'ın emri ile yeniden Newton'a teslim edilir. Bazı giderler de padişah tarafından bizzat karşılanır.


Osmanlı İmparatorluğu'nun bilgisizliği ve aczi yüzünden kaçırılan bu eserler, Bodrum'la sınırlı değildir. Truva hazineleri, Bergama Altari, Milet Pazar Kapısı, Boğazköy Heykelleri ve tabletleri gibi daha birçok eser, bu bilgisizlik ve acz yüzünden ait olduğu kültürlerinden ve topraklarından koparılmıştır. Bu durum büyük bir imparatorluk olarak isimlendirilen Osmanlı İmparatorluğu'nun içinde bulunduğu cehaletin ve zavallılığın sonucudur.

Mustafa Tanır

buz perisi - avatarı
buz perisi
VIP Lethe
9 Ağustos 2012       Mesaj #3
buz perisi - avatarı
VIP Lethe
Karya
MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi

Eskiçağ'da, Güneybatı Anadolu'da Maendros (Büyük Menderes) Irmağı'na dek uzanan bölge. Bölge halkı, Lidyalılar ile aynı soydan geldikleri sanılan Karyalılardı. Tarihöncesi çağlarda Kiklad Adaları'nda ya da Girit'te yerleştikleri sanılan Karyalılar, bir şefin yönetiminde kasabalarda yaşarlardı. Bu ulustan kurulan birlikler, Eski Mısır'da ücretli asker olarak hizmet görürlerdi. Pers yönetiminde satraplık olarak yönetilen Karya, daha sonra tüm Anadolu gibi Roma ve Bizans egemenliği altına girdi.
In science we trust.
bekirr - avatarı
bekirr
VIP VIP Üye
2 Kasım 2012       Mesaj #4
bekirr - avatarı
VIP VIP Üye
Karya

Kuzeyinde İyonya ve Lidya, batısında Ege Denizi, doğusunda ise Lykia ve Frigya'nın küçük bir bölümü ile sınırlı bölgenin eski çağlardaki adıdır. Günümüzde Büyük Menderesin güneyi ile Muğla'nın kuzeyinde olan bu bölgenin isminin kurucuları kral "Kar"dan geldiği düşüncesi yaygındır. Deniz ticareti ile uğraşan Karyahlar önce Pers, ardından Büyük İskender İmparatorluğu hâkimiyetine girmiş, daha sonra da bir Roma eyaleti olarak varlığını bir müddet daha sürdürülmüşlerdir. Mozele tipi oyma mezarları ve yetiştirdikleri incirler İle tanınmışlardır.