Arama

Havacılık-Uçak Mühendisliği

Bu Konuya Puan Verin:
Güncelleme: 26 Ağustos 2018 Gösterim: 27.410 Cevap: 2
Pollyanna - avatarı
Pollyanna
Ziyaretçi
3 Ekim 2006       Mesaj #1
Pollyanna - avatarı
Ziyaretçi

HAVACILIK / UÇAK MÜHENDİSİ

Ad:  uçak.jpg
Gösterim: 546
Boyut:  15.3 KB
TANIM
Havacılık/uçak mühendisi, havada seyreden her çeşit aracın tasarlanması ve yapım projelerinin hazırlanması, üretilmesi, geliştirilmesi, bakım-onarımı ve işletilmesi konularında çalışan kişidir.
Sponsorlu Bağlantılar

GÖREVLER

- Yapımı düşünülen hava taşıtının taslağını, ön projelerini hazırlar,
- Gerekli modelleri hazırlayarak deneyler yapar,
- Üretim planlaması yapar,
- Hatalı veya yanlış yapılmış parçanın düzeltilmesi ve gerekiyorsa yeniden yapılması için çalışır,
- Yapım sonrası uçuş denemeleri planlar, bunlara katılarak hava taşıtının işleyişini gözler,
- Araç kullanan kuruluşlarda işletme ve bakım mühendisliği görevlerini yürütür.

KULLANILAN ALET VE MALZEMELER
- Ölçüm aletleri,
- Bilgisayar, hesap makinesi,
- Teknik çizimler için gerekli cetveller,
- Test alet ve cihazları.

MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER
Havacılık / uçak mühendisi olmak isteyenlerin;
- Üst düzeyde genel akademik yeteneğe sahip,
- Şekil ve uzay ilişkilerini görebilen,
- Matematik-fizik konularına ilgili duyan ve bu alanlarda başarılı,
- Tasarım gücü yüksek,yaratıcı,
- İnsanlarla iyi ilişkiler kurabilen,
- Sabırlı, dikkatli ve sorumluluk sahibi kimseler olmaları gerekir.

ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI
Havacılık / uçak mühendisi kısmen kapalı yerde, kısmen açık havada çalışır. Çalışma ortamı kirli, yağlı, gürültülü olabilir. Yönetici kademelerinde bulundukları zaman görevlerini büro ortamında yürütürler.

ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI
Havacılık / uçak mühendisleri; Türk Hava Yollarında, Türk Silahlı Kuvvetlerinde (Kara ve Hava Kuvvetleri ana bakım üslerinde), Türk Uçak Sanayi A.Ş.'nde, Makine Kimya Endüstrisi Kurumunda, TAI'de (Türkiye Uzay ve Havacılık Sanayi), özel hava yollarında çalışabilirler.

MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER
Havacılık/Uçak Mühendisliği eğitimi ülkemizde iki yerde verilmektedir. Bunlar:
- Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ-Ankara), Mühendislik Fakültesi, Havacılık ve Uzay Mühendisliği bölümü,
- İstanbul Teknik Üniversitesi, Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi, Uçak Mühendisliği bölümüdür.

MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI
Mesleğin eğitimine girebilmek için,
- Lise veya dengi okul mezunu olmak,
- Öğrenci Seçme Sınavı’nda (ÖSS) “Havacılık ve Uzay Mühendisliği” veya “Uçak Mühendisliği” lisans programları için yeterli “Sayısal (SAY)” puan almak,
- Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Tercih Bildirim Formunda “Havacılık ve Uzay Mühendisliği” veya “Uçak Mühendisliği” lisans programları ile ilgili en az bir yükseköğretim programını tercih etmek gerekmektedir.

EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ
Eğitim süresi 4 yıldır. Eğitim süresince; Yüksek Matematik, Fizik, Kimya, Çizim, Bilgisayar Programlama, Akışkanlar Mekaniği, Aerodinamik, Uçak Performansı, Sistem Dinamiği ve Kontrol, Uçuş Mekaniği ve Kontrol, Havacılık Mühendisliği Tasarımı, Termodinamik, Isı Transferi Sistemleri, Uçak Motor Tasarımı ve Roket, Dinamik, Mühendislik Malzemeleri, Mukavemet, Üretim Mühendisliği İlkeleri, Havacılık Yapıları, Havacılık Mühendisliği Malzemeleri, Havacılık Yapıları Tasarımı, Elektronik ve Elektrik Mühendisliği Temelleri, Uçuş Aletleri, Ölçme Tekniği, Sistem Analizi, Kontrol Teorisi gibi dersleri alırlar.

MESLEKTE İLERLEME
- Akademik kariyer yapabilirler.
- Yöneticilik özelliklerine göre her kademede sorumlu amir olabilirler.

BENZER MESLEKLER:
Elektronik mühendisliği, makine mühendisliği.

BURS, KREDİ VE ÜCRET DURUMU

- Eğitim süresince, koşulları uygun olan öğrenciler, Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu'nun vermiş olduğu krediden ve çeşitli kurum ve kuruluşların vermiş olduğu burslardan yararlanabilirler.
- Eğitim tamamlandıktan sonra, tecrübe ve çalışma alanına göre kazanç durumu değişmektedir. Havacılık (uçak) mühendisliği genel olarak üst düzey gelir elde edilen meslek gruplarındandır.

DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER
- İlgili eğitim kurumları,
- Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Ankara Meslek Danışma Merkezi,
- Bünyesinde Meslek Danışma Merkezi bulunan Türkiye İş Kurumu İl Müdürlükleri.
Son düzenleyen Safi; 26 Ağustos 2018 01:00
GüNeSss - avatarı
GüNeSss
Ziyaretçi
30 Eylül 2011       Mesaj #2
GüNeSss - avatarı
Ziyaretçi
Uçak Mühendisliği Nedir
İşin Doğası
  • Havada seyreden her çeşit aracın tasarlanması ve yapım projelerin hazırlanması, üretilmesi, geliştirilmesi, bakım-onarımı, işletilmesi konularında çalışır.
  • Yapımı düşünülen hava taşıtının dizaynını, ön projelerini hazırlar. Üretim yöntemlerinden hangisinin daha ekonomik olacağına karar verir,.
  • Gerekli modelleri hazırlayarak deneyler yapar.
  • Hatalı veya yanlış yapılmış parçaların düzeltilmesi ve gerekiyorsa yeniden yapılması için çalışır.
  • Yapım sonrası uçuş denemeleri planlar, bunlara katılarak hava taşıtının performansını gözler, istenilen niteliklere gör incelemesini yapar.
  • Fabrikada üretimin planlamasını yaparak işlerin istenen kalitede ve zamanında üretimini sağlar.
  • Araç kullanan kuruluşlarda işleme ve bakım mühendisliği görevlerini yürütür.
Kariyer Olanakları
  • Havacılık/Uçak Mühendisleri üniversitelerde araştırma görevlisi olarak işe başlayıp master ve doktora yaparak gerekli eğitimleri tamamladıktan sonra yardımcı doçent, doçent ve profesör olabilirler.
  • Çalıştıkları kurum ve kuruluşlarda yöneticilik kademelerine yükselebilirler.
İstihdam
  • Türk Hava Yollarına, Türk Silahlı Kuvvetlerinde ana bakım üstlerinde, Türk Uçak Sanayi A.Ş.'de, Makine Kimya Endüstrisi Kurumunda, Türkiye Uzay ve Havacılık Sanayinde ve özel hava yollarında çalışabilirler.
Gereken Kişilik Özellikleri
  • Havacılık/Uçak Mühendisi olmak isteyenlerin şekil ve uzay ilişkilerini görebilen, tasarım gücü yüksek, yaratıcı, matematik, fizik, kimya ve astronomi konularına ilgili ve bu alanlarda başarılı, inanlarla iyi ilişkiler kurabilen, sabırlı, dikkatli ve sorumluluk sahibi kimseler olmaları gerekir.
Benzer Meslekler
  • Makine Mühendisi, Elektronik Mühendisi
Eğitim
  • Mesleğin temel eğitim süresi 4 yıldır.
Okutulan dersler ; yüksek matematik, fizik, kimya, çizim, bilgisayar programlama, akışkanlar mekaniği, aerodinamik, uçak performansı, sistem dinamiği ve kontrol, uçuş mekaniği ve kontrol, havacılık mühendisliği tasarımı, termodinamik, ısı transferi sistemleri, uçak motor tasarımı ve roket, dinamik, mühendislik malzemeleri, mukavemet, üretim mühendisliği ilkeleri, havacılık yapıları, havacılık mühendisliği malzemeleri, havacılık yapıları tasarımı, elektronik ve elektrik mühendisliği temelleri, uçuş aletleri, ölçme tekniği, sistem analizi, kontrol teorisi, gaz dinamiği, etki sistemleri, yapı-malzeme gibi dersler verilmektedir.
Sponsorlu Bağlantılar
Öğrencilere THY ve özel uçak şirketlerinde staj yaptırılır.
Son düzenleyen Safi; 26 Ağustos 2018 01:00
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
17 Ağustos 2012       Mesaj #3
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
UÇAK MÜHENDİSİ OLARAK:
1)HAVA YOLU ŞİRKETLERİ:
Öncelikle yeni mezun tecrübesiz bir mühendis havayolu şirketlerine 1500-2500 TL ile başlar. (Mng,freebird,atlasjet,pegasus,sunexpres,skyairlines,izair...) Daha bugün bir tanesine mülakata çağrıldım. Başlangıç maaşı 1000 euro dediler. Zamanla maaş biraz düzelir. Genel olarak iş rahattır. Hafta sonları tatil yapabilirsiniz. Hava yolu şirketleri içinden en popüleri THY'dir. Gerek maaş (arkadaşım 3000 alıyor, torpille girdi.), gerek sosyal imkanlar, kariyer vs. için idealdir. Fakat (neredeyse) torpilsiz giriş imkansızdır. Okurken burnu kanayan arkadaşlarım torpille girdi güzel güzel çalışıyor!

2) UÇAK VE UÇAK MOTOR TASARIM/ÜRETİM ŞİRKETLERİ
TAI Türk Uçak ve Uzay sanayi : Ankaradadır. Tai'de uçak üretimi, modifikasyonu, insansız hava aracı tasarımı ve üretimi gibi faaliyetler vardır. TAI'nin büyük kısmı odtü makinacılardan oluşur. Müthiş bir odtü hayranlığı vardır. Torpille giren arkadaşlarım var. İTÜden torpilsiz giren arkadaşım da var. İş bulmak birazda kısmettir. Bu arkadaşımda okurken çok iyi değildi fakat İtünün uzaya fırlattığı uydu projesine katılmıştı o sayede taiye de girdi. İş yoğundur (projesine göre değişir) genelde cumartesi de mesaiye kalmanız beklenir. Ücretler çok iyidir en az 2500 ile başlarsınız. Tasarım mühendisi arkadaşım mesai falan derken ayda 4 bine yakın alıyor. Bu arada insanlar rahat açık fikirli ve moderndir. Ankaraya katlanabilirseniz iş ortamı gayet güzel.

TEI Türk motor sanayi: Eskişehirdedir. Uçak motor tasarımı yapar. Tai gibi kaliteli bir kurumdur. Fakat insanları biraz daha resmi ve asık suratlıdır. Takım elbise giymenizi vs. beklerler (Sorun takım elbise giymek değil iş gereği giyilir ama takım elbiseye gereğinden fazla anlam yüklemek sorun bence). Mülakatta çok fazla teknik soru sorarlar bir arkadaşa kağıt kalem verip grafik bile çizdirmişlerdi. İnsan kaynakları çalışanları BENCE gittiğim şirketler içinde yetersiz hatta kötüydü. Maaşlarda, yoğunlukta Tai gibidir.

3) ARGE/ÜRGE YAPAN KURULUŞLAR (MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ)
Arge: Araştırma geliştirme
Ürge: Üretim ve geliştirme
Şunu belirtmek isterimki uçak mühendisliğini layığıyla bitiren birinin makina mühendisinden eksikliği yoktur. O nedenle iş ilanlarında makine yada uçak mühendisi arıyoruz yazar. Bir çok makina mühendisi havacılık sektöründe, bir çok uçak mühendisi ise başta otomotiv olmak üzere makina sektöründe çalışıyor.
Ne diyorduk işte kendinizi akışkan, tasarım, analiz vb. konulardan birinde yetiştirdiyseniz ARGE/ÜRGE tarzı işlere başvurursunuz. İş tecrübeniz yoksa iyi bir yere alınmanız çok çok zor. Tabi benim torpilim var diyorsanız bütün kapılar ardına kadar açıktır. Küçük şirketler bayan makina mühendisi çalıştırmaz bu durum benim gibi bayan mühendislerin tecrübesizken iş bulabilme şansını çok kısıtlıyor. Büyük daha doğrusu kurumsal firmalarda ise böyle bir ayrım asla görmedim.
Son düzenleyen Safi; 26 Ağustos 2018 01:01

Benzer Konular

12 Aralık 2018 / Misafir Uzay Bilimleri
19 Kasım 2016 / asla_asla_deme Uzay Bilimleri
11 Aralık 2009 / karayel Taslak Konular
5 Eylül 2008 / SiyahLALE Eğitim Bilimleri
30 Mart 2010 / Misafir Osmanlı İmparatorluğu