Arama

Jeofizik Mühendisi

Güncelleme: 30 Eylül 2011 Gösterim: 8.519 Cevap: 2
Pollyanna - avatarı
Pollyanna
Ziyaretçi
3 Ekim 2006       Mesaj #1
Pollyanna - avatarı
Ziyaretçi
JEOFİZİK MÜHENDİSİ
_________________________________________________

Sponsorlu Bağlantılar
TANIM

Yeraltında bulunan derin hammadde yatakları ve enerji kaynaklarının yerlerini, kayaların birbirlerine göre konumlarını, fiziksel yöntemler yardımıyla inceleyen kişidir.


GÖREVLER

- Atmosferdeki olayların, yer kabuğu ile etkileşimini sismik ölçümler yaparak araştırır, - Depremlerin, buzul ve volkanların yapıları ve hareketlerini inceler, - Denizlerin fiziki yapılarını, yoğunluk, ısı, ışık ve ses geçirgenliğini, çıkıntıların ve gel-gitlerin durumunu, deniz ve atmosfer arasındaki ilişkileri inceler, - Baraj ve yeraltı suları için arazi incelemeleri yapar, - Suların gelişmesini, bozulmasını, dağılımını inceler, - Maden ve yeraltı sularının derinliğini ve rezervlerini saptar, - Araştırılan bölge hakkında rapor hazırlar.

KULLANILAN ALET VE MALZEMELER

- Elektromanyetik aletler,
- Fiziki ve elektrikli test cihazları, -Pil, batarya, akım jeneratörü, - Çeşitli çizim araç-gereçleri.

MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER
Jeofizik mühendisi olmak isteyenlerin; -Üst düzeyde genel yeteneğe sahip, - Fizik, astronomi, biyoloji ve jeoloji konularına ilgili, - Olayları derinlemesine incelemeye meraklı, - Sabırlı ve dikkatli bir gözlemci kimseler olmaları gerekmektedir.

ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI
Jeofizik mühendisleri hem arazide hem de büroda çalışırlar. Çalışmalarında çeşitli aletlerle yaptıkları ölçüm verilerinin çözümlenmesi ve bütünleştirilmesi işlemlerini yaparlar, yani birinci derecede zihinsel bir çalışma yürütürler.

ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI

Jeofizik mühendisleri, Maden Tetkik Arama Enstitüsü, Türkiye Petrolleri A.O., Devlet Su İşleri, İller Bankası, Etibank, Türkiye Kömür İşletmeleri, Elektrik İşleri Etüt İdaresi, Türkiye Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi, Karayolları Genel Müdürlüğü, seramik ve cam fabrikaları, özel maden ve sondaj şirketleri, belediyeler gibi işyerlerinde çalışabilirler. Çalışma alanları son derece sınırlı olup özellikle özel sektörde iş bulma olanakları daha sınırlıdır.


MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER

Meslek eğitimi çeşitli üniversitelere bağlı fakültelerin "jeofizik mühendisliği" bölümünde verilmektedir.

MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI
Bu bölüme girebilmek için Öğrenci Seçme Sınavı’nda (ÖSS) yeterli “Sayısal (SAY)” puan almak gerekmektedir.

EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ

Mesleki eğitim süresi 4 yıldır. Eğitimin ilk yıllarında Matematik, Fizik, Kimya, Coğrafya gibi temel dersleri ve kültür derslerini, daha sonraki yıllarda Dinamik, Statik, Jeodezi, Topografya, Jeoloji, Jeofizik, Malzeme, Mukavemet gibi dersleri alırlar. Meslek dersleri teorik ve pratik olarak verilmektedir. Öğrencilere ilgili kurumlarda staj yaptırılmaktadır.

MESLEKTE İLERLEME

- İşyerlerinde yeterli aktivite ve başarı gösterenler yönetici düzeyine kadar yükselebilirler. - Lisansüstü eğitim yapabilirler.

BENZER MESLEKLER:
Jeoloji mühendisliği, maden mühendisliği, fizikçilik.

BURS, KREDİ VE ÜCRET DURUMU
- Öğrenci eğitim sırasında çeşitli kamu, özel kurum ve kuruluşlardan burs veya kredi alabilir. - Eğitim sonrası kazanç durumu ise çalışılan sektöre, kuruluşa, çalışılan süreye (derece-kademe) çalışma konumuna (mühendis-idareci) göre değişiklikler göstermektedir. Yeni işe başlayan bir jeofizik mühendisi kamu sektöründe asgari ücretin 2-3 katı kadar ücret almaktadır.

DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER
- İlgili eğitim kurumları, - Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Ankara Meslek Danışma Merkezi, - Bünyesinde Meslek Danışma Merkezi bulunan Türkiye İş Kurumu İl Müdürlükleri.
gargoyles - avatarı
gargoyles
Ziyaretçi
27 Şubat 2010       Mesaj #2
gargoyles - avatarı
Ziyaretçi
Jeofizik Mühendisliği

Sponsorlu Bağlantılar
Her türlü liği madenin aranması bulunmasıvirgs rezervlerin özelliklerinin tespiti ve işletmeye başlanmaısndan önce arazi çalışmaları yapılmasıvirgs ayrıca barajvirgs demiryoluvirgs karayolu ve havaalanlarının zemin etüdleri ve depremle ilgili eğitim ve araştırmaların yapılması bu bölümün çalışma alanlarıdır. MTAvirgs TPAOvirgs DSİvirgs TKİvirgs Elektrik İşleri Edüt İdaresivirgs YSEvirgs belediyelervirgs özel maden ve sondaj şirketlerinde çalışılabilir.

Programın Amacı: Jeofizik mühendisliği programı petrolvirgs her çeşit maden ve endüstriyel minerallerin aranmasıvirgs bulunan rezervlerin özelliklerinin saptanması ve maden mühendisleri tarafından işletilmeye başlanıncaya kadar jeoloji mühendisleri ile işbirliği ile arazi çalışmaları yapılmasıvirgs ayrıca yeraltı suyu ve jeotermal enerji araştırmaları ile barajvirgs demiryoluvirgs karayolu ve havaalanlarının zemin etütleri ve deprem ile ilgili konularda eğitim ve araştırma etkinliklerini yürütür.

Programda Okutulan Belli Başlı Dersler: Eğitim programındavirgs matematikvirgs fizikvirgs kimyavirgs dinamikvirgs statikvirgs jeodezi ve topografya gibi temel derslerin yanı sıra jeoloji ve jeofiziğe ait meslek dersleri bulunmaktadır. Jeolojiye ait meslek derslerivirgs genel jeolojivirgs stratigrafivirgs petrografivirgs tektonikvirgs maden jeolojisivirgs petrol jeolojisivirgs mühendislik jeolojisi ve hidrojeolojiden oluşur. Jeofiziğe ait meslek dersleri ise sismolojivirgs sismik prospeksiyonvirgs magnetizmavirgs gravimetri jeofizik prospeksiyon (gravite-magnetik)virgs elektrik alan teorisivirgs jeofizik prospeksiyon (elektrik-elektromagnetik)virgs yer fiziği ve mühendislik jeofiziğinden oluşur. Meslek derslerinin yarısı teorikvirgs yarısı uygulamalıdır. Ayrıca öğretim üyelerinin denetiminde kampta ve ilgili kurumlarda staj yapılır.

Gereken Nitelikler: Jeofizik mühendisliği programına girmek isteyenlerinvirgs normalin üzerinde bir genel akademik yeteneğe sahipvirgs temel bilimlere ilgili ve bu alanda başarılıvirgs açık havada çalışmaktan hoşlananvirgs bedence güçlü kimseler olmaları gerekir.

Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler: Mezunlara "Jeofizik Mühendisi" ünvanı verilir. izik mühendisivirgs kendisine en yakın meslek üyesi olan jeoloji mühendisi ile aynı kurumda çalıştığındavirgs geneldevirgs jeoloji araştırmaları ile kesin sonuca gidilemeyen problemlerin çözümünde etkili olur. Jeofizik mühendisi arazide veya laboratuvarda ölçü alırvirgs gerekli düzeltmeleri uygular ve böylece elde ettiği sonuçları yorumlar. Jeofizik mühendisi bu yorumlamaları dolayısıyla daima keşif işi yapmaktadır. Jeofizik mühendisleri hemen hemen her zaman yeryüzünün altı ile uğraşırvirgs yeraltındaki petrolvirgs cevhervirgs yeraltı suyu araştırmaları ile büyük köprüvirgs bina ve barajların zemin ölçüleri gibi konularda çalışır. Bir bakıma yeraltının röntgenini çıkarır.

Çalışma Alanları: Jeofizik mühendislerivirgs Maden Tetkik Aramavirgs Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığıvirgs Devlet Su İşlerivirgs Etibank Genel Müdürlüğüvirgs Türkiye Kömür İşletmelerivirgs Elektrik İşleri Etüd İdaresivirgs Toprak-Suvirgs Yol-Su-Elektrik Kurumuvirgs yabancı petrol şirketlerivirgs özel maden ve sondaj şirketleri ile büyük şehir belediyelerinde çalışmaktadırlar.

Son düzenleyen Daisy-BT; 9 Şubat 2011 21:06 Sebep: İfadeler silindi.
GüNeSss - avatarı
GüNeSss
Ziyaretçi
30 Eylül 2011       Mesaj #3
GüNeSss - avatarı
Ziyaretçi
Jeofizik Mühendisi
İşin Doğası
  • Yeraltında bulunan derin hammadde yatakları ve enerji kaynaklarının yerlerini, kayaların birbirlerine göre konumlarını, fiziksel yöntemler yardımıyla inceler.
  • Petrol, her çeşit maden, endüstriyel mineralleri arar, derinliğini ve rezervlerini saptar.
  • Bulduğu bu rezervlerin özelliklerini saptar ve Maden Mühendisleri tarafından işletilmeye başlanıncaya kadar Jeoloji Mühendisleri ile işbirliği halinde arazi çalışmaları yapar.
  • Yer altı suyu ve jeotermal enerji araştırmaları ile baraj, demiryolu, karayolu, havaalanlarının zemin etütleri ve deprem ile ilgili konularda eğitim ve araştırma etkinlikleri yürütür.
  • Atmosferdeki olayların, yerkabuğu ile etkileşimini sismik ölçümler yaparak araştırır.
  • Depremlerin, buzul ve volkanların yapıları ve hareketlerini inceler.
  • Denizlerin fiziki yapılarını, yoğunluk, ısı, ışık ve ses geçirgenliğini, çıkıntıların ve gelgitlerin durumunu, deniz ve atmosfer arasındaki ilişkileri inceler.
  • Suların gelişmesini, bozulmasını, dağılımını inceler.
  • Araştırılan bölge hakkında rapor hazırlar.
Kariyer Olanakları
  • Jeofizik Mühendisleri, üniversitelerde araştırma görevlisi olarak işe başlayıp master ve doktora yaparak gerekli eğitimleri tamamladıktan sonra yardımcı doçent, doçent ve profesör olabilirler.
  • İşyerlerinde yeterli başarı gösterenler yönetici kademelerine yükselebilirler.
İstihdam
  • Maden Tetkik Arama Enstitüsü, Türkiye Petrolleri Anonim Oraklığı, Devlet Su İşleri, İller Bankası, Türkiye Kömür İşletmeleri, Elektrik İşleri Etüt idaresi, Türkiye Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi, Karayolları Genel Müdürlüğü, seramik ve cam fabrikaları, yabancı petrol şirketleri, özel maden ve sondaj şirketleri, belediyeler gibi işyerlerinde çalışabilirler.
Gereken Kişilik Özellikleri
  • Jeofizik Mühendisi olmak isteyenlerin fizik, astronomi, biyoloji ve jeoloji konularına ilgili, olayları derinlemesine incelemeye meraklı, açık havada çalışmaktan hoşlanan, bedence sağlam, sabırlı ve dikkatli bir gözlemci olmaları gerekmektedir.
Benzer Meslekler
  • Jeoloji, Mühendisi, Maden Mühendisi, Fizikçi
Eğitim
  • Mesleğin temel eğitim süresi 4 yıldır.
Okutulan dersler ; matematik, fizik, kimya, dinamik, statik, jeodezi, topografya gibi temel derslerin yanında jeoloji ve jeofiziğe ait meslek dersleri okutulur. Bunların dışında genel jeoloji, stratigrafi, petrografi, tektonik, maden jeolojisi, petrol jeolojisi, mühendislik jeolojisi, hidrojeoloji, sismoloji, sismik prospeksiyon, magnetizma, gravimetri jeofizik prospeksiyon (gravite-magnetik), elektrik alan teorisi, jeofizik prospeksiyon, (elektrik-elektromagnetik), yer fiziği ve mühendislik jeofiziği gibi dersler okutulmaktadır. Dersler teorik ve uygulamalı olarak yapılmaktadır.

kaynak

Benzer Konular

9 Haziran 2007 / P.u.S.u Taslak Konular
15 Ağustos 2012 / Misafir Soru-Cevap
28 Mart 2017 / ThinkerBeLL Fizik
5 Mart 2007 / Misafir Fizik