Arama

Niğde

Güncelleme: 4 Ağustos 2011 Gösterim: 10.745 Cevap: 6
virtuecat - avatarı
virtuecat
Ziyaretçi
18 Ekim 2006       Mesaj #1
virtuecat - avatarı
Ziyaretçi
Coğrafi konumu itibariyle Niğde, Akdeniz bölgesini Orta Anadolu''ya ve Sivas başyaylasına dolayısıyla Doğu Anadolu''ya, Ereğli ve Ankara yolları ile de Batı ve Karadeniz bölgelerine bağlayan iki çok önemli boğazı kontrol altında tutmakta idi. Bunlardan birincisi Gülek Boğazı, ikincisi ise Zamantı-Yahyalı yolu idi.

Sponsorlu Bağlantılar
Çukurova bölgesi işgale başlanır başlanmaz Niğde’de bulunan 41 nci Tümen’in mevcut askerleri ve Niğde, Bor ve Pozantı gönüllülerinin oluşturdukları Kuvayı Milliye, Pozantı’nın olası bir işgale karşı muhafazası için bölgeye yerleşti. Stratejik noktaları kontrol altına aldı ve buradan gelecek herhangi bir düşman saldırısını bertaraf etmeye hazır bir konuma geldi. Bu iyi tahkimat ve konuşlanma sayesinde bu bölgeden düşman girememiştir.

Pozantı’da alınan bu tedbirlerin diğer bir geçiş yolu olan Zamantı-Yahyalı yolu üzerinde de alınması gerekiyordu. Fransızların Kozan’ı ele geçirdikten sonra yukarıdaki yol ile Aladağlar’ı aşıp Orta Anadolu’ya girecekleri anlaşılınca, hemen bu bölgede faaliyetler başladı. Aladağlar’ın gerek güneyi, gerekse kuzeyinde hızlı bir harekete girişildi.

1920 yılı Kasım ayı başlarında Yahyalı’da adı geçen yolu kontrol altında tutacak 50 kişilik bir birlik oluşturuldu. Bu birliğin komuta kademesi, askerinin bir kısmı ile silah ve mühimmatını Niğde ‘den temin ediyordu.

Fransızların ilerleme ihtimalleri arttıkça bu yoldaki tahkimat ve alınan tedbirlerde artıyordu. Nitekim 20 nci Kolordu Komutanı A.Fuad Bey’in Çukurova Bölge Komutanı Kemal Bey’e verdiği emirde;

“Niğde Bölgesinde tertip edilen müfrezeler, kararlaştırıldığı gibi Karaisalı bölgesine gideceklerdir. Yahyalı’da bir nizamiye bölüğü ile milli müfrezeler, Sis dolaylarına hareket edeceklerdir...”Alınan bu tedbirlere rağmen, bazı Ermenilerin öncülük ettiği bir grup Fransız öncü birliği Ulupınar Köyü yakınlarındaki bir mağraya kadar ulaşabildiler ve burayı karakol yaparak bir müddet burada kalmaya çalıştılar. Bunu haber alan 41 nci Tümen Komutanlığı, Şükrü Efendi komutasındaki bir taburu bölgeye gönderdi. Anılan birlik Yahyalı’ya ulaşınca Ulucami yanındaki medreseyi kendisine karargah yaptı, çevre köyler, aşiretler ve Yahyalı ahalisini teşkilatlandırarak bir strateji hazırlamaya başladı. 41 nci Tümen Komutan Yardımcısı Yarbay Mümtaz Bey’in bölgeye gelip komutayı ele almasından hemen sonra başlayan çatışma kısa sürede başarıya ulaştı, düşman askeri imha edilmişti. Fransızlara yardım eden Ermenilerin pek çoğu bu çatışmada Fransızlarla birlikte muamele gördüler, geriye kalanlar ise bölgeyi terk ettiler.

Stratejik olarak bu askeri tedbirleri başarıyla uygulayan Niğde teşkilatı aynı zamanda bölgede meydana gelebilecek anarşik eşkıya hareketlerine karşı da icabeden tedbirleri aldı. Bu suretle Niğde ve civarında Türkiye geneli itibariyle yüksek bir ortalamada bulunan gayr-i müslimlerin olası taşkınlıkları ve iç isyanlarına karşı da gereken tedbirler alınmıştı.

Bilindiği üzere bu dönemde cephede eksikliği hissedilen yeğane şey, mühimmat ve erzak idi. Bunların temini hususunda Büyük Millet Meclisi tarafından ilan edilen Tekalif-i Milliye Kanunu herkesin malumudur. Bu büyük ihtiyaç, bütün yurt çapında hamiyetperver insanlarımız tarafından karşılanmaya çalışıldı. Bu hususta da Niğde üzerine düşen vazifeyi hakkıyla yerine getirdi. Gıda maddeleri olarak özellikle buğday, arpa, baklagiller, soğan vs. gibi temel besin maddeleri ihtiyaç duyulan yerlere gönderildi. Niğde’den yapılan bu hayiti destek Mustafa Kemal tarafından yollanan takdirnamelerle ödüllendirilmiştir.

Niğde’den yapılan lojistik destek sadece gıda maddeleriyle sınırlı kalmadı. Nakil Vasıtaları, araç-gereç ve giyecek maddeleriyle de devam etti. Niğde’nin yetiştirdiği emekli veya terhis olmuş subay, er vs. askerlerde gönüllü birlikler olarak Batı ve Adana cephelerinde vuruşmuşlardır. Niğde, gerek Heyet-i Temsiliye döneminde, gerekse Büyük Millet Meclisi döneminde Anadolu hareketini gönülden desteklemiş ve bu desteğini Sivas ve Ankara’ya gönderdiği delegelerle de ispatlamıştır.

P.u.S.u - avatarı
P.u.S.u
Ziyaretçi
5 Haziran 2007       Mesaj #2
P.u.S.u - avatarı
Ziyaretçi
tres12

Sponsorlu Bağlantılar
RuYa - avatarı
RuYa
Ziyaretçi
3 Temmuz 2007       Mesaj #3
RuYa - avatarı
Ziyaretçi
GENEL BİLGİLER
Yüzölçümü: 14.294 km²
Nüfus: 348.081 (2000)
İl Trafik No: 51
Kapadokya Bölgesinde yeralan Niğde, antik kentleri, tarihi ve kültürel eserleri, Aladağ Milli Parkı ile önemli bir turizim merkezidir.
İLÇELER:

Niğde ilinin ilçeleri; Altunhisar, Bor, Çamardı, Çiftlik ve Ulukışla’ dır.
Bor: Niğde’ye 15km uzaklıktadır. İlçe merkezinden Alaaddin Cami Karamanoğulları döneminden, Paşa ve Kale Camileri Osmanlı döneminden kalma önemli eserlerdir. Bor’a 5km uzaklıkta bulunan Tyana Ören Yeri Roma döneminin çok önemli yerleşim merkezlerinden biridir.
Ulukışla: Ulukışla Aladağlar ve Bolkar Dağları’nın birleştiği ve güneye geçiş olanağı tanıdığı yerde, 17. Yy ‘da kurulmuştur. İlçe merkezinde Osmanlı Dönemi eserleri olan Öküz Mehmet Paşa Kervansarayı, Porsuk köyü yakınındaki geç Hitit ve Frig dönemi kalıntılarını barındıran Porsuk Höyük önemli örenlerdir. Ayrıca çok önemli çevre çekiciliklerine sahip Bolkar Dağlarının önemli bir kısmı Ulukışla’da bulunmaktadır.
Çamardı: Niğde’ye 65 km uzaklıktaki Çamardı İlçesine bağlı Kavlaktepe köyü yakınlarındaki Göltepe - Kestel ören yeri önemli tarihsel kalıntılardır. Çevre çekiciliği olarak Aladağlar’da yapılabilecek trekking ve tırmanış sporları sayılabilir.
Altunhisar: İlçeye bağlı Yeşilyurt Kasabası’ndaki Bizans Dönemi kilise ile Keçikalesi Köyü yakınındaki aynı adı taşıyan kale önemli eserlerdendir.
Çiftlik: Niğde’ye yaklaşık 75 km olan bölgede Bizans Dönemi kaya yerleşimleri önemlidir. Ayrıca Narlıgöl ve Nar Vadisi görülmeye değer.
Müzeler ve Örenyerleri
Müzeler
Niğde Müzesi
Adres: Niğde
Tel: (388) 232 33 97
Örenyerleri
Gümüşler - Merkez - Gümüşler Kasabası
Göllüdağ - Merkez - Kömürcü
Tyana - Bor - Kemerhisar Kasabası
Cami ve Türbeler
Niğde’de oldukça iyi korunan Selçuklu ve Osmanlı Camilerinin başlıcaları Alaaddin Cami Sungurbey Cami (1335), Paşa Cami (17.yy.), Kale Cami (1747), Hanım Cami (1452) dir.
Selçuklardan kalma Hüdavend Hatun Türbesi, Dörtayak Türbesi ve Osmanlı Dönemi Şerifali Türbesi en önemlileridir.
Kale ve Kuleler
Niğde Kalesi Kalenin temeli M.Ö. 8.yy. da Geç Hitit Döneminde yapılmış, Roma-Bizans Selçuklu, Osmanlı Döneminde onarım görmüştür.
Saat Kulesi Kalenin batı burçlarından birinin üzerine inşa edilmiştir.
Kaplıca Ve İçmeceler
Çiftehan Kaplıcası: Niğde’ye 80 km. uzaklıktaki Çiftehan Kasabasındadır. Hem banyo hem de içme türlerine elverişli olan kaplıca sularının, romatizma, sinirsel hastalıklar, deri, kadın hastalıkları, beslenme bozukluğu gibi hastalıklara olumlu etkisi bulunmaktadır. Kaplıca merkezinde tesisler modern ve büyük kapasitelidir.
NE YENİR?
Niğde Mutfağı, değişik besinlerin tat vericilerle belirli yöntemlerle pişirilmesi ile kendine özgü bir karakter kazanmıştır. Niğde’nin özel yemekleri arasında Niğde tavası, pancar çorbası, kuskus pilavı, ditme, tirit, Niğde çanağı, papara, oğma çorbası, mangır çorbası sayılabilir. Özel tatlıları ise hüsmeni (güllü), halveter, köfter ve pekmezdir.
asla_asla_deme - avatarı
asla_asla_deme
VIP Never Say Never Agaın
10 Kasım 2008       Mesaj #4
asla_asla_deme - avatarı
VIP Never Say Never Agaın

nide2an0

Niğde ilinin büyük bölümü İç Anadolu Bölgesi'nin, güney ve güneydoğu bölümleri ise Akdeniz Bölgesi'nin sınırları içindedir. Çok eski bir yerleşim alanı olan Niğde yöre­sindeki Ihlara vadisi, zengin doğal ve arkeolo­jik değerleriyle ünlüdür.
Niğde ili son yıllarda yönetsel açıdan bazı değişikliklere uğradı. Niğde'nin kuzeybatı ke­siminde kalan topraklar, 15 Haziran 1989'da yeni kurulan Aksaray iline bağlandı. Daha önce Niğde'ye bağlı bir ilçe olan bu yeni ilin sınırları içine giren yönetsel birimler Aksaray, Ortaköy, Ağaçören, Güzelyurt, Sarıyahşi ile 1990'da kurulan Eskil ve Gülağaç ilçeleridir. Aksaray ili yakın bir tarihte kurulduğundan, Niğde ili içinde anlatılmış, konumu ise Niğde il haritasında gösterilmiştir, bu değişiklikten sonra günümüzde Niğde ilinin yüzölçümü 7.312 km2'dir.

NİĞDE İLİNE İLİŞKİN BİLGİLER

YÜZÖLÇÜMÜ: 14.294 km2 (1988).
NÜFUS: 560.386 (1985).
İL TRAFİK NO: 51.
İLÇELER: Niğde (merkez), Altunhisar, Bor, Çamardı, Çiftlik, Ulukışla.
İLGİ ÇEKİCİ YERLER: Ihlara vadisi, Güzelyurt; Çiftehan ve Ziga kaplıcaları; Ihlara içmesi; Gökbez kaya kabartması; Konaklı yeraltı kenti; Andaval Kilisesi; Gümüşler Manastırı; Niğde Kalesi; Aksaray ve Bor ulucamileri; Ak Medrese, Zinciriye Medresesi; Ala-eddin, Sungur Bey, Hanım, Paşa ve Şeyh ilyas camileri; Dışcami, Sarıcami; Şah Mescidi; Niğde Bedesteni; Alay, Sultan, Ağzı Kara ve Öküz Mehmed Paşa hanları; Hüdavend Hatun Kümbeti; Gündoğdu Türbesi; Niğde Müzesi.

Doğal Yapı

Büyük bölümü orta yükseklikteki dalgalı düz­lüklerden oluşan il topraklarının kuzey, orta, güney ve güneydoğu kesimleri dağlıktır. Gü­ney ve güneydoğu kesimini Orta Toroslar'a bağlı Bolkar Dağları ve Aladağlar; orta kesi­mini, sönmüş yanardağ dizisi oluşturan Melen-diz-Hasan Dağları, kuzey kesimini de Ekecek Dağı engebelendirir. İlin en yüksek noktası, Aladağlar'da 3.756 metreye ulaşan Demirka­zık Doruğu'dur. Aladağlar'daki Lorut Dağı (3.588 metre) ile Hasan Dağı (3.268 metre) ilde yer alan öteki önemli yükseltilerdir. Geniş alanlar kaplayan düzlüklerden başlıca-ları Aksaray Ovası ile Konya Ovası'nın doğu kesimini oluşturan Ereğli Ovası'nın Bor kenti yakınlarına kadar sokulan kuzeydoğu bölü­müdür. Aksaray ve Ereğli ovalarını birbirin­den ayıran Obruk Yaylası hayvancılık açısın­dan önem taşıyan bir alandır. İlin orta kesi­mindeki topraklar, eski bir yanardağ olan Melendiz Dağı'nın püskürttüğü tüllerden olu­şur. Ihlara vadisi, kalınlığı yer yer 100 metreyi bulan bu tüflü arazinin Melendiz Çayı tarafın­dan yarılması sonucunda oluşmuştur.
Niğde ili topraklarından kaynaklanan sular çeşitli havzalara doğru akar. Ekecek Dağı'nın kuzey yamaçlarından doğan sular, il sınırları dışından geçen Kızılırmak aracılığıyla Kara­deniz'e, güney ve güneydoğu kesimlerden çıkan sular ise Seyhan Irmağı aracılığıyla Akdeniz'e ulaşır. Melendiz Dağı'nın kuzey yamaçlarından kaynaklanan Melendiz Çayı ile başlangıç kollarını Ekecek Dağı'nın batı ve kuzeybatı yamaçlarından alan Peçeneközü Deresi, Tuz Gölü'ne dökülür. Aladağlar'ın kuzeybatı yamaçlarından çıkan bazı küçük dereler Sultansazlığı'na ulaşırken, Bolkar Dağları'nın kuzey yamaçlarından doğan bazı küçük akarsular da Konya Kapalı Havzasın­daki sığ su birikintileri ile bataklıklarda sona erer. Tuz Gölü'nün güney ve güneydoğu kesimleri ile Hirfanlı baraj gölünün güneydo­ğu kesimi il sınırları içindedir. Niğde ilinde çukur yerleşim ya da mağaraların suyla dol­masıyla oluşan birçok küçük obruk gölünün yanı sıra bazı yapay göller de vardır. Başlıca yapay göller Mamasın (Mamasun), Gebere, Gümüşler ve Akkaya baraj gölleridir.
Güneydoğudaki yüksek Orta Toroslar'ın Akdeniz etkilerine kapattığı Niğde ili kara ikliminin etkisi altında kalır. Yazlar sıcak ve kurak, kışlar ise soğuk ve kar yağışlı geçer. Yıllık ortalama yağış miktarı 400 milimetreyi aşmayan ile, en çok ilkbaharda yağış düşer.
Genel olarak orman açısından yoksul olan ilin güneydoğu kesimindeki dağlık alanlarda kı­zıl çam ve kara çam topluluklarına rastlanır. Ba­zı kesimleri yan çöl niteliği taşıyan ilin doğal bitki örtüsü bozkır (step) görünümündedir.

Tarih

nideph6


Yapılan araştırmalar günümüzden 100 bin yıl önce bu yörede insanların yaşadığını göster­mektedir. İlk yerleşim yerlerinin Cilalı Taş Devri'nde kurulduğu anlaşılan yöredeki Acemhöyük, Asurlular'ın oluşturduğu bir ti­caret kolonisiydi. İÖ 17. yüzyılda Hititler'in egemenliğindeki topraklar arasında yer alan Niğde yöresi, daha sonra Tabal Krallığı'na bağlandı. İÖ 8. yüzyılda Asurlular'ın, İÖ 7. yüzyılda Kilikya Krallığı'nın, İÖ 6. yüzyılda Persler'in, İÖ 332'de de Kapadokya Krallığı' nın yönetimine giren yöre, İS 17'de Roma İmparatorluğu'nun sınırları içine katıldı. Hı­ristiyanlık 4. yüzyılda Niğde yöresinde de yaygınlaştı. Bizans döneminde Sasaniler'in, 7.-10. yüzyıl arasında da Müslüman Arap-lar'ın saldırısına uğradı. Daha sonra gene Bi­zanslılar tarafından alınan yöre, 11. yüzyıl sonlarında kısa bir süre Anadolu Selçukluları' nın eline geçti. Daha sonra Haçlılar tarafın­dan yağmalanan Aksaray ve Niğde yöresi, sırasıyla Danişmendliler, Anadolu Selçuklu­ları, İlhanlılar, Eretna Beyliği ve Karamanlı­lar tarafından yönetildi. 1398'de Osmantılar'a bağlanan yöre 1402'de Timur tarafından gene Karamanlılar'a verildi. 1466'da Osmanlı top­raklarına katılan yöre, 20. yüzyıl başlarında Aksaray ve Niğde sancaklarının sınırları için­deydi. Cumhuriyetin ilanından sonra bu top­raklarda Niğde ve Aksaray illeri kuruldu. 1933'te ilçe yapılan Aksaray, Niğde iline bağlandı. Eskiden beri Niğde'nin ilçesi olan Nevşehir 1954'te, Aksaray ise 1989'da yeni­den il haline getirilince Niğde ilinin bugünkü sınırları ortaya çıktı.

Ekonomi

1985'te halkının yüzde 70'e yakını köylerde yaşayan Niğde ilinde ekonomi tarıma dayalı­dır. Patates, şekerpancarı, buğday, arpa, çav
dar, soğan, ayçiçeği ve nohut en çok yetiştiri­len tarla ürünleridir. Elma, üzüm, kavun, karpuz, domates ve lahana ise yetiştirilen meyve ve sebzelerin başlıcalarıdır. İlde çok sayıda koyun yetiştirilir. Tarıma katkıda bulu­nan başlıca kuruluş Aksaray Ovasf ndaki Ko-çaş Tarım İşletmesi'dir.
Sanayi fazla gelişmemiş durumdadır. Şe­ker, un, şarap, süt ürünleri, yün ipliği, halı, yem, çimento, yedek parça, tuğla ve kiremit fabrikaları ildeki başlıca sanayi kuruluşlarıdır.
Yeraltı kaynakları açısından oldukça zen­gin sayılan il topraklarında altın-gümüş, kur-şun-çinko, demir ve cıva yatakları vardır. Aksaray yöresinde tuz üretimi yapılır.
Niğde ilinin ülke ulaşımında önemli bir yeri vardır. E-5 Karayolu ile Kayseri, Konya ve Karaman gibi merkezleri Akdeniz kıyısına bağlayan demiryollan il topraklarından geçer. Ihlara vadisi ile Güzelyurt ilin başlıca turistik yörelerindendir.

Toplum ve Kültür

Bizans döneminde bu yörede yaşayan Hıristi­yanlar, doğal güzelliğiyle çevreden ayrılan Ihlara vadisinde bir yerleşme alanı kurdular. Vadinin dik yamaçlarında, eskiden burada yaşayanların yaptığı manastır, kilise ve konut­lar vardır. Tüflü arazinin oyulmasıyla yapıl­mış olan bu tarihsel yapıların 9., 10. ve 11. yüzyıllardan kaldığı sanılmaktadır. Bu yapıla­rın tavan ve duvarları Kutsal Kitap'tan ve doğadan kaynaklanan konuların betimlendiği fresk ve motiflerle süslenmiştir. İlginç doğal görünümler sunan ve tarihsel değerler açısın­dan çok zengin olan Ihlara vadisi, her yıl birçok yerli ve yabancı turist tarafından ziya­ret edilir.
Yöreye özgü başlıca geleneksel el sanatı halı dokumacılığıdır. Genellikle koyu mavi ve kırmızı renklerin egemen olduğu bu halılar balık, çift başlı kartal ve çiçek motifleriyle süslenir. Doğal boyaların kullanımı azaldıkça Niğde halıları eski niteliğini yitirmektedir.
Anadolu'nun çeşitli yörelerinde olduğu gi­bi Niğde ilinde de birçok söylence anlatılır. Bunlardan birine göre, eskiden uzak bir ilkede, halkı tarafından çok sevilen güzel prenses hastalığa yakalanır. Hekimlerin hasalığına çare bulamadığı ve gün geçtikçe eriyip zayıflayan prenses için tüm ülke halkı yas tutar. Prensesin hastalandığını duyan yaşlı bir gezgin saraya gelir. Bu gezgin, bozkır ve çöllerin ortasında, meyve bahçeleriyle kaplı, havası ve suyu şifalı olan Bor adlı bir yöre olduğunu, prensesi oraya götürmeleri halinde iyileşeceğini söyler. Hemen Bor'a götürülen prenses, üç gün içinde eski sağlığına kavuşur. Bunun duyulması üzerine çeşitli ülkelerdeki birçok hasta Bor yöresine akın eder. Kısa sürede çok kalabalıklaşan Bor, giderek şifa verici özelliklerini de yitirince buradan sıkılan prenses Niğde'ye gider. Anadolu'da halk arasında söylenen "Geçti Bor'un pazarı, sür eşeği Niğde'ye" deyişinin bu söylenceden kaynaklandığı ileri sürülür.

nide1dv3

Niğde yöresinde yapılan çeşitli kazı ve araştırmalarda elde edilen arkeolojik bulun­tular ile gene bu yöreden derlenen etnografik yapıtlar Niğde Müzesi'nde sergilenmektedir. Bu müzede sergilenen en ilginç kalıntılardan biri de. Ihlara vadisinde bulunmuş olan ve 9.ya da 10. yüzyıldan kaldığı sanılan bir rahibe mumyasıdır. 1988'de ildeki başlıca eğitim ve kültür kurumları Selçuk Üniversitesi'ne bağlı Niğde İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi ile Niğde Eğitim Yüksekokulu, Niğde Meslek Yüksekokulu ve Aksaray Meslek Yüksek­okulundu.

İl Merkezi: Niğde

Niğde, Karamanlılar döneminde ticaret ve kültür merkezi olarak önem taşıyordu. Os­manlı döneminde Kayseri ve Konya'nın geliş­mesiyle eski önemini yitirdi. 19. yüzyıla kadar kent halkının büyük bölümü Rumlar'dan oluşuyordu. Eski kaynaklarda adı Nahida, Nakida, Nekide ve Nikde olarak geçen ken­te Cumhuriyet döneminde Niğde denmeye başlandı. Ulukışla-Kayseri Demiryolu'nun 1933'te açılmasından sonra bir ulaşım merkezi olarak önem kazanan Niğde, daha sonra E-5 Karayolu kenarında gelişen Aksaray kentinin gölgesinde kaldı. Kent, en eski mahallelerin yer aldığı kale çevresinden yamaçlara doğru gelişmiştir. Gene de en eski mahallelerin yer aldığı kesim kent merkezi durumundadır. Kayseri'yi Ulukışla yakınında E-5 Karayolu' na bağlayan yol Niğde kentinden geçer. Kentin nüfusu 49.068'dir (1985).

MsxLabs & TemelBritannica
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Şeytan Yaşamak İçin Her Şeyi Yapar....
Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
12 Şubat 2009       Mesaj #5
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi
nigdedf8
volture - avatarı
volture
VIP "Ipıslak Balık"
1 Ocak 2010       Mesaj #6
volture - avatarı
VIP "Ipıslak Balık"
Niğde İli İç Anadolu ve Akdeniz Bölgelerini birleştiren bir noktadadır. Aksaray'ın il olmasıyla Niğde ilinin yüzölçümü son yıllarda azalmıştır. Niğde iline gidildiğinde mutlaka görülmesi gereken yerlerin başında Ihlara Vadisi gelmektedir. Bunun dışında Ziga Kaplıcaları, Konaklı Yeraltı Kenti, Andaval Kilisesi, Gümüşler Manastırı, Niğde Kalesi, Ak Medrese, Niğde Bedesteni, Hüdavend Hatun Kümbeti, Niğde Müzesi sayılabilir. Niğde İlinin İlçeleri Altunhisar, Bor, Çamardı, Çiftlik, Ulukışla ilçeleridir.
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
4 Ağustos 2011       Mesaj #7
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
ULUKIŞLA

Niğde iline bağlı ilçe ve bu ilçenin merkezi olan kasaba. İlçe topraklarının güneyini Orta Toroslar kaplar. Tarım, hayvancılık, meyvecilik ve bağcılık yapılır. Maden köyünde simli kurşun çıkartılır. Çiftehan bucağında kaplıcalar vardır. Kasaba, Konya-Adana demiryolu üzerinde kurulmuştur.
  • Yüzölçümü 1.503 km2,
  • ilçe nüfusu 30.782,
  • merkez nüfusu 8.051 (1997).

MsXLabs.org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi

"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.

Benzer Konular

9 Eylül 2007 / Tiglon Eğitim Bilimleri
11 Eylül 2008 / Bia Taslak Konular
17 Şubat 2012 / GüNeSss Türkiye Coğrafyası