Arama

Dünya Kentleri: Havana

Güncelleme: 11 Haziran 2012 Gösterim: 6.097 Cevap: 7
kompetankedi - avatarı
kompetankedi
VIP Bir Dünyalı
1 Nisan 2007       Mesaj #1
kompetankedi - avatarı
VIP Bir Dünyalı
Havana

Sponsorlu Bağlantılar
250px Cuba Panorama de L27Habana

Havana (İspanyolca La Habana, tam olarak San Cristóbal de La Habana), Küba'nın başkenti. 2,2 milyon nüfusuyla Karayipler'in en büyük şehridir.Geçim kaynagı başta puro,şeker pancarı ve mısırdır.Havana bir turizm kentidir.Kentte ilkbahar aylarında hızı 200 km hıza ulasan kasırgalar görülür.Havana uzun yıllar ispanyolların sömürgesi altında kalmıstır.Bu sebebten dolayı bazı sokaklarında ispanyol esintisi hala görülür.Havana Latin Amerikanın önde gelen kentlerindendir.Tropik iklim görülür.Havana sanayi bakımından da gelismistir.Kentte yer altı kaynakları mevcuttur.

Tarihçe

Havana 1515 yılında Conquistador (ispanyolca, fetihçi demektir. 16. ve 17 yüzyılda İspanyol asker, kaşif ve maceracılar için kullanılan genel terimdir) Diego Velázquez de Cuéllar tarafından, bugün ismi Batabanó olan şehrin yakınlarında kurulur.

1519 yılında Havana, bugünkü bulunduğu yere taşınır. Şehir, bulunduğu konumun uygunluğu neticesinde gelişerek, önemli bir ticari ve askeri liman haline gelir.
Şehir ,değerli hazinelerle yüklü İspanyol gemilerinin buraya çektiği korsanlar tarafından çok sayıda saldırıya uğramıştır. Şehir 1538'de yakılmış ve 1553/1555'de yağmalanmıştır. Havana 1607'de İspanyol kolonisi Küba'nın başkenti olur. Büyük Britanya 1762'de şehri alır, ve daha sonra Florida karşılığında değiş tokuş eder. Şehrin tekrar İspanyollara geçmesiyle, Amerika'nin en güçlü korunan şehri olarak yapılandırılır.


ABD'deki yasaklı zamanlarda, Havana Amerikalı turistler için sevilen bir cazibe merkezi olmuştur. Her nekadar gece klüpleri ve kumarhaneler, ABD'deki yasakların kalkmasıyla da varlıklarını sürdürebilmişlerse de ,1959'daki Küba devriminin akabinde kapatılmışlardır.

Görülmeye değer yerler

Özellikle görülecek yer, barok ve neoklasik anıtlarıyla beraber en eski ispanyol koloniyal yerleşiminden olan La Habana Vieja 'dır(Eski Havana ya da tarihi semt). Burası 1982'de UNESCO'nun Dünya kültür mirası altına alınmış olup ve o zamandan beri bölge bölge restore edilmektedir. Bunun dışında bir başka görülmeye değer yer ise, İspanyol valisinin o zamanlardaki makamı olan Castillo de la Real Fuerza'dır. Başka bir yer ise körfez girişinin doğu tarafında olan La Cabaña hisarıdır.

Bütün bu restorasyonlardan mahrum kalan şehrin bölgesi Centro Habana adlı semttir. Burası Prado 'nun batısından Malecon 'a kadar uzanır. Burası aynı zamanda çok ender olarak turistlerin uğradığı, şehrin en fakir semtidir. Binalarda yıkılmışlık görüntüsü hakimdir. Bu alana yapılan bir ziyaret, Habana Vieja ya da Vedado gibi şehrin turistik olarak düzenlenmiş alanlarına yapılan geziye oranla, Küba halkının yaşam koşulları hakkında daha gerçekçi bir izlenim bırakır.


Ekonomi

Havana, Küba'nın en önemli endüstri bölgesidir. Özellikle metal ürünler, makina ve kimya ürünleri önemlidir. Bunların dışında rum, Havana Club gibi içeceklerle, tütün ve tekstil ürünleri üretilir.
Küba'da üretilen purolar, Havana olarak adlandırılırlar.


Ulaşım

Şehir aynı zamanda ülkenin en önemli ulaşım merkezidir. Hem önemli bir doğal limana hem de uluslarası bir havaalanına (José Martí, şehrin güneyindedir)) sahiptir. Havana koyu, Dünya'nın en güvenli limanlarından biridir. Açık denize geçiş, sahil hattının doğal oluşumu sayesinde, çok dar bir geçitle sınırlıdır.

Şehrin mahalleleri

Havanna 15 mahalleye ayrılmıştır.
  1. Arroyo Naranjo
  2. Boyeros
  3. Centro Habana
  4. Cerro
  5. Cotorro
  6. Diez de Octubre
  7. Guanabacoa
  8. Habana del Este
  9. Habana Vieja(Tarihi merkez)
  10. La Lisa
  11. Marianao
  12. Playa, Hasbana(Miramar)
  13. Plaza de la Revolución (bazen sadece Plaza kullanılır)
  14. Regla
  15. San Miguel del Padrón

*
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Bia - avatarı
Bia
Ziyaretçi
10 Eylül 2008       Mesaj #2
Bia - avatarı
Ziyaretçi
Havana Turizm Bilgileri

Sponsorlu Bağlantılar
havana harbor

Eski Havana: UNESCO (Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Kurumu) tarafından 1982 yılında "insanlığın kültürel mirası" olarak korunmaya alınmış olan Havana'nın en güzel yerlerinden bir tanesi, Eski Havana bölgesidir.

Küçük ama ihtişamı büyük olan evleri ile Eski Havana ilgi odağı olmuştur. Havana'nın yapılarında dikkat çekici olan özelliklerden bir tanesi de, bir çivi bile çakılmamış olan evleridir. Havana'nın bütün geçmişini anlatır biçimde büyüleyici bir havaya sahiptir. Bir zamanların en ünlü limanlarından biri olan Havana Limanı'ndan başlayan eski Havana bölgesi Parque Central (Merkez Park) civarında sona eriyor. Havana'nın meşhur olan bir başka yeri ise "Malocona" adını verdikleri uzun sahil şerididir. Romantik ve eğlenceli yürüyüşler için çok güzel bir yer.

Puro fabrikaları: Bir çok turist Havana'yı puro satın almak ya da puro zevkini anavatanında yaşamak için ziyaret ediyor. Bu özel zevklerinin, nasıl ve nerede yapıldığını öğrenebilme fırsatlarını Havana da bulunan puro fabrikalarında gerçekleştirebiliyorlar. Puro fabrikalarına düzenlenen gezilerde, puronun yapılışını izlemek dışında, fabrikaların hala tarihi özelliklerini koruduğu da dikkat çekici diğer unsurlar arasında yer alıyor.
Havana'nın kültür, sanat alanında çok fazla gelişmiş olduğunu söyleyebiliriz. Çok sayıda müze tiyatro ve muhteşem mimari yapılara ev sahipliği yapıyor.

114294978 981114314e?v0


Capital Binası: Bu bina, değişik ya da ilginç olmasının dışında, Washington'da ki beyaz sarayın çok benzeri olmasında dolayı dikkatleri üzerine çekmektedir.
Havana'da iken kesinlikle uğramanız gereken yerlerden bazıları; "Üniversite Binası" , "Armas Meydanı" , "Devrim Müzesi" görülecek yerler arasında yer alıyor. Spora ve özellikle de beyzbola olan düşkünlükleri, almış oldukları kupaları ve stadyumları da Havana'ya ayrı bir özellik katıyor.

Yemek

Havana'da yemek kültürü biraz kısıtlı olsa da elinizde olan seçenekler çok lezzetli olduğu için fazla şikayet edeceğiniz söylenemez. Genel olarak her şeyin ızgarasının yapılıyor. Ellerinde deniz mahsullerinin, ızgara yapılabilecek birçok ürünün envai çeşidi bulunsa da, bunu çok fazla geliştirmemişler. Bunun nedeni yemek konusuna çok fazla kafa yormadıkları için ya da yemek haricinde çok daha başka şeylerle ün saldıkları için olabilir.
Bir zamanlar Havana'da yaşayan ünlü yazar "Ernast Hemingway'ın" adını vermiş olduğu birçok yemeği Havana'da ki restoranların mönülerinde görmeniz mümkün.

Alışveriş

Havana'da alışveriş için söylenebilecek şey, evinize dönerken puro ve rom satın almayı unutmayın olacaktır. Puro satın alırken sokaklarda satılan purolara dikkat edin. Ülkeden çıkarken yanınızda satın aldığınız puroların mutlaka faturası olması gerekli. Zaten sokaklardan satın alacağınız puroların kötü çıkması ihtimali söz konusu. Özellikle devlete ait olan dükkanlardan purolarınızı satın almaya özen gösterin.

Eğlence

Havana'nın gündüz hayatı olduğu gibi gece hayatı da çok renklidir. Kübalı genç kızların rengarenk kostümleri ile dans kulüplerinde sergiledikleri salsa şovlar görmeye değer doğrusu. Eğlence kavramını sokaklara taşıyan Havana'da, her köşe başında, sokaklarda, caddelerde gayet profesyonelce şarkılar söyleyip, hem kendileri eğlenen hem de çevrelerine neşe ve eğlence veren grupları dinleyerek de çok hoş dakikalar geçirebilirsiniz.

Ulaşım

Havana'da şehir içi ulaşım konusunda biraz sorun yaşandığı söylenebilir. "Camel" adını verdikleri otobüsleri genellikle dolu oluyor. Dolmuş seçenekleri ise biraz az sayıda olduğu için bulmakta zorlanabilirsiniz. Taksiyi tercih edebilirsiniz. Ama ilginç ve eğlenceli ulaşım imkanları da yok değil. Bisiklet ve motosikletin arkasında yapılan yolculuklar ve tabii ki de Havana'ya bir diğer özellik katan ve her yerde çok fazla karşılaşacağınız, eski amerikan arabalarıyla özellikle Chevrolet marka arabalarla keyifli bir Havana turu yapabilirsiniz.

Yapmadan Dönme

» Rom ve kahve iç
» Sahil şeridinde gez
» El değmemiş, yüzyıllarca ayakta kalan eski Havana sokaklarını gör
» Sokaklarda şarkı söyleyen grupları dinle
» Havana gece kulüplerinde eğlen
» Puro satın al
» Puro satan sokak satıcılarına dikkat et
» Salsa yapan genç kızlara hayran kal


Son düzenleyen kompetankedi; 10 Eylül 2008 05:15
Gabriella - avatarı
Gabriella
Ziyaretçi
18 Eylül 2008       Mesaj #3
Gabriella - avatarı
Ziyaretçi
havana20east20beach


Bir boyanmamış
duvarlar şehridir Havana!..
Güneş ve denizin aksi tüm renkleri pastelleştirir; üzerinde yılların yorgunluğunu taşıyan binaları size yeni bir
karışımmış gibi sunar!..
asla_asla_deme - avatarı
asla_asla_deme
VIP Never Say Never Agaın
25 Ekim 2008       Mesaj #4
asla_asla_deme - avatarı
VIP Never Say Never Agaın
Batı Hint Adalan'nın en büyük kenti ve Küba Cumhuriyeti'nin başkentidir. Küba'nın kuzey kıyısında, dar ağızlı bir lima­nın batısında yer alır. Liman girişinin iki yanında 16. yüzyılda İspanyol sömürgecilerin korsanlardan korunmak amacıyla yaptırdıkla­rı kaleler bugün de görkemini korumaktadır. Bunlardan Castillo del Morro'ya sonradan eklenen deniz feneri Havana kentinin simgesi durumundadır. Havana güzel parkları, düz gün yolları, eski ve yeni yapılarıyla çok çekici bir kenttir.
1959'da Fidel Castro ve arkadaşlarının ön­derliğindeki Küba Devrimi'nin ardından bir süre turistlere kapılarını kapatan Havana'da bugün turizme yeniden önem verilmeye başlanmıştır. Havana, eski surları ve askeri yapılarıyla sömürge dönemi­nin askeri gücünü yansıtmaktadır. Bu yapılar­dan birçoğu devrimden sonra onarım görerek eğitim ve kültür kurumlarına dönüştürüldü. Örneğin ilk önce cumhurbaşkanlığı sarayı, daha sonra kent meclisi olarak kullanılan saray, devrimden sonra Havana Kenti Beledi­yesi Tarih Arşivi ve Müzesi oldu. Çok sayıda resmi yapının bulunduğu kentte parmaklıklı pencereleri ve verandalarıyla düz çatılı, alçak taş evlerin yanı sıra, defne ağaçlarıyla donatıl­mış sokaklar boyunca gri, kırmızı, sarı ve maviye boyanmış mermer süslemeli evler de yer alır. Ülkenin bağımsızlığını kazanmasına öncülük eden Jose Martf'nin anıtının bulun­duğu Plaza de la Revoluciön (Devrim Alanı) kentin en modern yapılarıyla kuşatılmıştır.
Havana'yı 1514'te İspanyol kâşif Diego Velâzquez de Cuellar kurdu. Liman, İspanya' nın Amerika kıtasındaki sömürgeleri için önemli bir ticaret merkezi olarak gelişti. 1898'de Havana limanında ABD'nin Maine savaş gemisinin havaya uçurulması İspanya-
Amerika Savaşı'nın başlamasına yol açtı . Savaş İspanya'nın yenilgisiyle sonuçlandı ve Küba bağımsızlığı­na kavuştuğu 19()2'ye kadar ABD işgali altın­da kaldı.
Havana'nın nüfusu İspanyol yönetiminden bu yana hızla arttı. Günümüzde ise kentte 2 milyona yakın insan yaşar. (Toplam ülke nüfusu 1987 sayımına göre 10.290.000'dir.) Eskiden sağlığa aykırı koşullar yüzünden sık sık baş gösteren sarıhumma salgınları kent halkının yaşamını tehdit ediyordu. Bu hastalı­ğı bir sivrisinek türünün taşıdığını ilk ileri süren kişi Kübalı bilim adamı Dr. Carlos Finlay'dir . Sağlık koşulları­nın iyileştirilmesi yolunda sürdürülen çabalar sonunda Havana temiz ve sağlığa elverişli bir kent durumuna geldi. Tropikal iklimin hü­küm sürdüğü kentte yağmur mevsimi mayıs-ekim arasındadır.
Ülke ticaretinin önemli bir bölümünün yürütüldüğü Havana, Küba'nın kara, demir, deniz ve havayolları merkezidir. Başlıca sa­nayi dallan arasında şeker işleme, gemi yapımı, balık konserveciliği ve motosiklet üretimi sayılabilir. Ünlü Havana puroları­nın yapıldığı tütün fabrikalarından başka, "yeşil kuşak" olarak bilinen, kahve, meyve ve sebze yetiştirilen tarım alanları bulunmak­tadır.



Msxlabs & TemelBritannica
Şeytan Yaşamak İçin Her Şeyi Yapar....
volture - avatarı
volture
VIP "Ipıslak Balık"
21 Aralık 2009       Mesaj #5
volture - avatarı
VIP "Ipıslak Balık"
Dünya Kentleri: Havana
Dünya Kentleri: Havana
volture - avatarı
volture
VIP "Ipıslak Balık"
15 Ocak 2010       Mesaj #6
volture - avatarı
VIP "Ipıslak Balık"
havanavista71396055578
Jumong - avatarı
Jumong
VIP VIP Üye
6 Ağustos 2011       Mesaj #7
Jumong - avatarı
VIP VIP Üye
Havana
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Havana genel manzarası
habanap
Havana'daki eski başkent binası
800px Capitolio havana
Havana op 't Eyland Cvba: Küba'nın idarî merkezi Havana'nın limanı (1639)
780px Havana 1639b
🌘 🚀
Mavi Peri - avatarı
Mavi Peri
Ziyaretçi
11 Haziran 2012       Mesaj #8
Mavi Peri - avatarı
Ziyaretçi
Havana

Küba Cumhuriyeti'nin başkenti. Adanın kuzeybatısında, Florida Boğazı'nda çok elverişli bir koyda kurulmuştur. Birçok deniz, kara ve havayolunun düğüm yeridir. Kentin nüfusu 2.175.993 (1992). Havana kenti 1519'da İspanyol koloniciler tarafından kuruldu. Kent daha sonraları sürekli olarak İngiliz, Fransız ve Hollandalı korsanların saldırısına uğradı. 1762'de İngilizler tarafından işgal edilen Havana, 1763'te tekrar İspanyolların eline geçti. 19. yüzyıl başında Havana, dünyanın en büyük ticaret merkezlerinden biri oldu. İspanyol-Amerikan Savaşı, Amerikan kruvazörü Maine'in Havana Limanı'nda infilâk etmesi üzerine başladı. ABD birlikleri Havana'yı işgal ettiler. Savaş sonunda İspanya, Küba'daki haklarından vazgeçti ve Havana, Küba Cumhuriyeti'nin başkenti oldu (1902). 8 Ocak 1959'da Fidel Castro'nun gerillaları Havana'ya girerek, yönetime el koydular. Havana'nın eski mahalleleri Morro Yarımadası üzerinde kurulmuştur. Körfez güneye ve batıya doğru kıvrılarak eski kenti üç taraftan çevreler. Kentin su ile çevrili olmayan yanını eski surların kalıntıları kuşatır. Dar sokaklı eski kentin batısında yer alan Yeni Havana'nın modern binaları Prado Bulvarı, Vendado, Miramer mahallelerindedir. Çeşitli endüstrilerin merkezi ve dünyanın en güzel limanlarından biri olan Havana'dan şeker, sigara, puro ve meyve ihraç edilir.

MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi

Benzer Konular

22 Ekim 2015 / Jumong Müzik ww
14 Eylül 2011 / LaSalle Turizm
17 Nisan 2010 / LaSalle Turizm
17 Nisan 2010 / LaSalle Turizm
7 Şubat 2013 / _EKSELANS_ Taslak Konular