Arama

Siyonizm

Güncelleme: 20 Aralık 2012 Gösterim: 3.524 Cevap: 1
virtuecat - avatarı
virtuecat
Ziyaretçi
6 Kasım 2006       Mesaj #1
virtuecat - avatarı
Ziyaretçi
SİYONİZM NEDİR

Sponsorlu Bağlantılar


Siyonizm,Kudüsteki Siyon Tepesinin adından gelir.Yahudi halkının Filistin'e dönme umudu,yahudi düşüncesinin sürekli bir yönüdür;bu düşünce Mesih'in geri gelme düşüncesinden ayrılmaz.(Bilmeyenler için söyleyelim.Yahudilerde Mesih inancı çok önemlidir.Mesih'in gelme amacı,dünyada bir yahudi devleti kurmaktır.Hatta İsrail kurulduğu zaman yahudi gazeteleri "Mesih'in Ayak Sesleri" başlığını atmışlardır.)
Burada "Siyonizm Nedir" sorusunun cevabını kısaca yazdık.Peki ama bu fikir neden ve kim tarafından ortaya atıldı?





SİYONİZM KİM TARAFINDAN ORTAYA ÇIKARILDI


Siyonizm 19.yy sonlarında Avusturyalı gazeteci Theodor Herzl(1860-1904) tarafından ortaya atıldı.Ama ortaya atılmakla kalmadı,yahudi camiası tarafından kabul gördü.Herzl'in 1896 yılında yazdığı kitabı Der Judenstaat(Yahudi Devleti) ve 1897 yılında yazdığı,Die Welt(Dünya) gazetesi,1897 yılında Basel'de toplanan 1.Dünya Siyonist kongresi'nde savunulan düşüncelerin kaynağı oldu.Herzl için siyonizm'in babası desek,herhalde yanlış bir şey söylemiş olmayız. Peki siyonizm aslında Theodor Herzl tarafından mı ortaya çıkarıldı?Bu düşüncenin bir geçmişi yok muydu?





SİYONİZM NE ZAMAN ORTAYA ÇIKTI




Yahudiler MS. 71 yy.da Romalılar tarafından yurtlarından çıkarıldılar.Ve bu yüzden Kudüse dönme hayaliyle yaşadılar.XIX.yy'daki "ulusların uyanışı" yahudi ulusçuluğunun canlanması için elverişli koşullardan biriydi;1881'den sonra,Rusya'daki yahudi kırımının artması bunu hızlandırdı.Ama Siyonizm'in asıl amacı bunla sınırlı kalmayacak.
Siyonizm'in gerçek amacı,dünyayı ele geçirmektir.Bu onlar için değiştirilmiş Tevratın bir emridir.



SİYONİZM VE ÜSTÜN IRK İNANCI


"Siz Allah'ın,Rabbin oğullarısınız.
Çünkü sen,Allah'ın,Rabbe mukaddes
bir kavimsin ve Rab üzerinde olan bütün kavimlerden üstün olarak,
kendine has bir kavim olmak üzere,
seni seçti."
(Tevrat,Tesniye Bölümü,14/2)

"Ve Allah'ın Rabbin sana teslim edeceği bütün kavimleri bitireceksin,
gözün onlara acımayacak."
(Tevrat,Tesniye Bölümü,7/16)
Ayetlerde görüldüğü gibi Yahudiler kendilerini Allah'ın oğlu ve diğer insanlardan üstün görüyor.






DEĞİŞTİRİLMİŞ TEVRAT


Hahamlar,kendi görüşleri doğrultusunda tahrif ettikleri Tevrat'a,
Yahudilerin sahip oldukları üstün ırk
inancını da eklemiştir.Yahudiler üstün ırk inancına önceden de sahiptiler.
Kabbala
(Yahudi geleneklerinin ve ideolojisinin yer aldığı kitap),üstün ırk inancı üstüne kurulmuştu.
Fakat Tevrat,insanların eşitliğini söylüyordu.Hahamlar ise Tevrat'ı değiştirip,içine üstün ırk inancını yerleştirmişlerdir.Yahudiler Allah'ın seçtiği ve üstün kıldığı bir kavimdir ve yeryüzü onlara aittir.Oysaki diğer insanlar ise onlara göre hayvandır. Bu sapkın inanış Tevrat,Talmut ve Kabbalada vardır.






ÜSTÜN IRK İNANCINI BİR DE KENDİ AĞIZLARINDAN DİNLEYELİM


Başka bir kaynakta Yahudilerin ağzından kendi üstün ırk fikirleri.
"Tanrı tüm evreni dört temel ayırım yani,mineral,bitki,hayvan ve insan üzerine kurmuşsa da,aslında beşinci bir türün var olduğu yazılmıştır.Bu da Am İsrael,yani Yahudilerdir.O'nun dördüncü türden,konuşanlar topluluğu insanlardan ayıran mesafe,
insanı hayvandan ayıran mesafeden daha az değildir."
(Rav Yoel Kahn,"La cinquieme dimension" Rencontres Habad no.25,1989,sf.15)





Efulim - avatarı
Efulim
VIP VIP Üye
20 Aralık 2012       Mesaj #2
Efulim - avatarı
VIP VIP Üye
Siyonizm
MsXLabs.Org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi
Sponsorlu Bağlantılar

Özellikle 1897'den bu yana Filistin'de bağımsız bir Yahudi devleti kurmayı amaçlayan hareket ve ülkü.

Birçok hedeflerinden ilki dünya Yahudileri arasında birlik ve beraberliği kurmak, onların dinî ve millî yönden bilinçlenmelerini, yardımlaşma ve dayanışmalarını sağlamaktı. Sözcük, Kudüs'te bulunan ve Yahudilerce çok kutsal sayılan "Siyon" Dağı'ndan gelir. Burası onların hem dinî, hem millî merkezi sayılır. Siyonizm, kaynak ve esin olarak Yahudiliğin kutsal kitabı Tevrat'a dayanır. Buna göre Yehova, Yahudilere Filistin toprağını bir anlaşmayla adamıştır. Arzı Mevut (Adanan Yurt, Vaat Edilmiş Toprak), "İsrail Yurdu"dur. Filistin'e Yahudileri tekrar yerleştirme ve orada egemenlik sağlama ülküsü, Yahudiler arasında yüzyıllar boyunca sürdü. Theodor Herzl "Judenstaat" (Yahudi Devleti, 1895) adlı kitabıyla bu siyasi ülküyü kesin hatlarıyla ortaya koydu. Bu hedefe ulaşmak için Sultan II. Abdülhamit ile görüşmeyi başardı ve çok miktarda altın ve malî yardım önererek, Yahudilere o zamanlar Osmanlı egemenliğinde bulunan Filistin topraklarına yerleşme izni almaya uğraştı. Ama girişimleri sonuç vermedi. Siyonizm örgütü İsviçre'nin Basel kentinde büyük kongreler yaptı. Örgüt, 1897 Siyonist Kongresi'yle dünya kamuoyunun ilgisini çekmeyi başardı. Ancak T. Herzl, hayalinin gerçekleşmesini göremeden öldü. I. Dünya Savaşı'nda, 1917'de Allenby komutasındaki İngiliz ordusu Kudüs'ü işgal edince, Yahudiler sürekli göçlerle Filistin'e yerleşmeye başladılar. Balfour Deklarasyonu ile Yahudiler bu konudaki faaliyetlerini daha da artırdılar. Nihayet birçok gizli-açık destek ve savaşlardan sonra Yahudiler, 1948 yılının 14 Mayıs günü İsrail Devleti'ni kurmayı başardılar.



Sen sadece aynasin...