Arama

Arkhe

Bu Konuya Puan Verin:
Güncelleme: 16 Kasım 2006 Gösterim: 2.459 Cevap: 1
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
14 Kasım 2006       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Arkhe (Yunanca'da "başlangıç," "ilk"), Batı felsefesinin ve Sokrates öncesi Eski Yunan Felsefesinin en önemli kavramlarından biri. Felsefenin ana disiplini sayılan metafiziğin ve genellikle Bilimin, özellikle de fizik biliminin gelişmesinde önemli rolü olmuştur.
Sözcük, felsefe geleneği içinde, "fizikçiler" de denen, Batı Anadolu kıyılarındaki kentlerde yaşamış Sokrates öncesi filozofların kullanımlarıyla, "ilke", "temel", "ana madde" anlamlarını kazanmıştır.
Sponsorlu Bağlantılar
Bilinen tarih içinde sözcüğü felsefi anlamda ilk kullanan, Batılı anlamda ilk filozof sayılan Thales'tir. "Her şeyin arkhe'si su'dur" düşüncesini dile getirmesiyle felsefenin kurucusu sayılan Thales, sözcüğü, her şeyin "ana madde"si, "dayandığı ilk", "çıktığı kaynak" gibi anlamlarda kullanıp, doğayı ve doğadaki gelişmeleri kendi içlerinde bulunan, doğaötesi açıklamalar gerektirmeyen bir kaynağa geri götürme çabasıyla, aynı zamanda bilimsel düşüncenin de öncüsü sayılır. Felsefe geleneği içinde, Thales'in bu düşünceye, yüksek dağlarda bulduğu deniz canlısı fosillerinden yola çıkarak, vardığı söylenir.
Geleneği sürdüren Thales'in öğrencisi ve izleyicisi Anaksimandros, varlığın arkhe' sini nitelemek için "su" gibi belirgin bir madde yerine, soyut bir kavram kullanır: apeiron. "Sınırsız", "sonsuz", "belirsiz" gibi anlamlara gelen bu kavram, Anaksimandros'un kullandığı tümceler içinde şöyle aktarılmıştır: "Varolan şeylerin arkhe'si apeiron'dur. Ama doğumları nereden gelmişse, ölümleri de zorunlu olarak oraya gider."

Bu düşünceyle bir yandan, bir düzen barındıran dünyanın (kosmos) süreçlerden oluştuğu ve bunların düzenli bir biçimde yinelenerek sürüp gittiği gibi bilimsel bakışın temel bir varsayımı ortaya konmakta, bir yandan da düşünce tarihine metafizik düşüncenin temel bir bakış biçimi, olup bitenlerin temelinde hangi olumlu ya da olumsuz niteliklerin bulunduğunu ve dünyanın bir bütün olarak nasıl bir değer taşıdığını görme çabasını içeren bakış biçimi katılmaktadır. Öte yandan arkhe'nin yalnızca bir "ilk" kaynak değil, aynı zamanda değişimlerin temelinde yatan bir "ilke" olduğu düşüncesi de ilk kez belirmektedir.
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
16 Kasım 2006       Mesaj #2
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
ARKHE@2000 KAMPI
Bilindiği gibi ARKHE kampları, Türkiye'deki akademik olarak arkeoloji ile ilgilenen gençleri biraraya toplamayı, iletişimlerini güçlendirmeyi ve çeşitli çalışmalarla bilgilerini arttırmayı hedefleyen bir çalışmadır.
Sponsorlu Bağlantılar

Bu amaçlar doğrultusunda, ilki Ege Üniversitesi Edeb. Fak. Arkeoloji Topluluğunun organizasyonu ve Çine Belediyesinin desteği ile Alabanda antik kentinde, ikincisi Akdeniz Üniversitesi Arkeoloji Topluluğunun organizasyonuyla ve aynı universite, ve Patara kazı başkanlığının desteğiyle Patara Antik kentinde, üçüncüsü de Çanakkale 18 Mart Üniversitesi ve Bozcaada Meslek Yüksek Okulunun desteği ile Bozcaada'da gerçekleştirilen kampların 2000 yılında yapılacak olan dordüncüsünün ise Mersin Üniversitesi Arkeoloji Topluluğu tarafından Mersin'de düzenlenmesi kararlaştırılmıştı.(devamı)
1999 YILINDA TÜRKİYEDEKİ ARKEOLOJİ BÖLÜMÜ ÖĞRENCİLERİ ARASINDA GERÇEKLEŞTİRİLEN ANKET SONUÇLANDI
Türkiye genelinde 7 üniversiteki 12 ayrı arkeoloji anabilim dalı öğrencileri arasında gerçekleştirdiğimiz anket çalışması sonuçlandı. Bu çalışmanın sonuçlarını yakında web sitemizde bulabilirsiniz.

ARKHE ATELYE 2000 "IV. Arkeoloji Çalışmaları Kampı" MERSİN'DE YAPILACAK
ARKHE Atelye 2000 Kampı 19-24 Eylül 2000 tarihlerinde Mersin Üniversitesi Arkeoloji Topluluğu organizasyonu, Mersin Üniversitesi Rektörlüğü'nün katkıları ile Mersin'de gerçekleştirilecektir.
(devamı)

II. ARKHE BÜLTENİNİN HAZIRLIKLARI YAPILIYOR
ARKHE'nin ikinci bültenini hazırlamaya başladığımızı sizlere duyurmaktan mutluluk duyuyoruz. Bu ikinci sayının içeriginin ağırlıklı bir kısmını 1999 yılında Gökçeada'da yapılan III.. ARKHE Atolye kampı oluşturacaktır. Bu hazırlık aşamasında ve bülteni oluşturmada, siz ARKHE ekiplerinden ve ilgili herkesten bazı isteklerimiz olacak:
(devamı)

2000 YILI ARKHE YILİÇİ TOPLANTILARININ İLKİ ŞUBAT AYINDA MERSiN'DE YAPILACAK
Çalışma ekiplerinden daha önce istenen raporlar da dikkate alınarak, ARKHE'nin ilk yıliçi toplantısının 26-27 Şubat tarihlerinde Mersin'de yapılmasının uygun olacağına karar verilmiştir. Bu dönemde sınavların olmaması ve 2000 yılı ARKHE toplantısı için yer belirleme çalışmalarına zaman kazanılabilmesi amacıyla böyle bir uygulama yapılması düşünülmüştür.Ekiplerin, gönderecekleri bülten haberlerinin yanında bu konudaki düşüncelerini de eklemeleri yararlı olacaktır.

"ANTALYA KÜLTÜR ENVANTERİ PROJESİ"
Akdeniz Üniversitesi Arkeoloji Kulübü, Antalya İl Kültür Müdürlüğü Başkanlığı'nda A.Ü. Arkeoloji Bölümü ve Antalya Müzesinin Katılımlarıyla gerçekleştirilen "Antalya Kültür Envanteri" projesinde yer almaktadır.
(devamı)

'DOĞAANA KUBABA' ÇIKTI
Prof.Dr. Fahri Işık 'ın 'Doğaana Kubaba, Tanrıçaların Ege'de Buluşması' isimli kitabı Suna-İnan Kıraç Akdeniz Medeniyetlerini Araştırma Enstitüsü tarafından bastırılmıştır. Kitap, Suna-İnan Kıraç Akd.Med.Araş. Ens. ve Antalya Müzesinde satışa sunulmuştur.

OLBA II ÇIKTI
Mersin Üniversitesi Kilikia Arkeolojisini Araştırma Merkezi'nin süreli yayını olan OLBA dergisinin ıı. sayısı çıktı. 1998 yılı içinde düzenlenen ı. Uluslararası Kilikia Arkeolojisi Sempozyumunun bildirilerinin yer aldığı OLBA ıı dergisi 2 cilt halinde basıldı ve satışa sunuldu. ıletişim için. Mersin Üniv. Fen-Edeb. Fak. Arkeoloji Bölümü 0.324.3610001-163
e-posta: kilikia@usa.net