
Ziyaretçi
- Doğum: 2 Mart1962
Doğum Yeri: New Jersey - ABD
Etnik Köken: İtalya
Müzik Türü: Rock Müzik
Etkin Olduğu Yıllar: 1984 - Devam
Jon Bon Jovi (gerçek adı: John Francis Bongiovi) (d. 2 Mart1962, New Jersey), İtalyan asıllı Amerikalı rock müzisyenidir. Bon Jovi grubunun kurucusu ve solistidir.
1962-1980
1950'li yılların sonunda Sicilya'nın Sciacca yöresinden Amerika'ya göç eden John Bongiovi ilk çocuğu olan John Francis Bongiovi 2 Mart1962'de New Jersey, Pearth Amboy'de dünyaya geldi. İlk önce Sayrville St. Joseph Lisesi'nde okudu. Daha sonra Sayreville Lisesi'ne geçiş yaptı. Jon Bon Jovi 13 yaşındayken gitar dersleri almaya başladı.Bruce Springsteen, Southside Johnny ve Bob Dylan gibi idollerinin şarkılarını çalmaya başladı. Okul arkadaşlarıyla kurduğu gruplarla birlikte çeşitli barlarda coverlar yapıyorlardı.
İlerleyen yıllarda önemli bir karar alarak cover yapmayı bıraktı. Kendi şarkılarını yazmak istiyordu ve gittikçe Springsteen-Dylan ekolünden uzaklaşıp sert ve gürültülü müzikler dinlemeye başladı.
İlk grubu meşhur The Animals parçasından esinlenerek kurduğu The House of the Rising Sun oldu. Bu grupla çeşitli yarışmalara katıldı fakat başarılı olamadı. 1978'de Atlantic City Expressway isminde yeni bir topluluk kurdu. Jon bu dönemde liseden arkadaşı olan ilerde Bon Jovi grubununda klavyecisi olacak olan David Bryan'ı guruba dahil etti. Fakat 1979'da New York'ta Bruce Springsteen'in headlinerlığını yaptığı 50.000 kişinin katıldığı bir festivalde çalma şerefine erişen Atlantic City Expressway'inde ömrü kısa oldu.David Bryan, New York'taki ünlü müzik okulu Julliard'a gitme kararı alırken Jon ise The Rest isimli grupta mikrofonu teslim aldı.
1980-1983 Power Station Yılları
Olaylar Jon'un beklediği gibi gelişmeyince New York'ta Power Station stüdyolarında çalışan kuzeni Tony Bongiovi'nin yanına sığındı. Jon stüdyoda müzisyen veya teknisyen olarak değil, stüdyonun temizliğinden, getir götür işlerinden ve kahve servisinde sorumluydu. Ancak bundan şikayet etmiyordu. Mick Jagger ve David Bowie gibi müzisyenleri izleyip bazen onlara eşlik ediyordu. Boş zamanlarda ise şarkılar besteliyor ve kiraladığı ucuz müzisyenlerle kayıtlar yapıyordu.
Runaway
Jon 1982'de bestelediği şarkıları bir demoda topladı ve müzik firmalarının kapılarını zorlamaya başladı. Ancak yanıt gelmedi. Dikkatini çektiği tek insan Long Island'daki WAPP radyo istasyonunun bir DJ'i olmuştu. Chip Hobart ismindeki DJ Jon'un Runaway isimli şarkısını çok beğendi ve şarkıyı radyonun amatör grup ve şarkıcılardan oluşan toplama albümüne koymak istedi. Jon bunu istemesede ısararlara dayanamadı ve şarkı albüme girdi. Runaway kısa sürede önce New York daha sonrada tüm ABD'de radyo listelerinde zirveye tırmandı ve herkesin diline takılan parça oldu. Runaway sadece WAPP'de değil tüm ülkede radyolarda çalıyordu fakat Jon'un bir grubu yoktu. İlk önce liseden beri arkadaşı olan David Bryan'ı aradı ve grupta klavye çalması için onu ikna etti. Daha sonra New Jersey'de barlardan tanıdığı basçı Alec John Such ve onun vasıtası ile tanıştığı davulcu Tico Torres 'i gruba kattı. En sonunda ise gitarist Richie Sambora gruba katıldı ve bilinen Bon Jovi kadrosu oluştu. Mercury-Poligram şirketi ile anlaşma imzalayan gurubun ilk albümü Bon Jovi, Ocak1984'te yayınlandı.
Jon Bon Jovi 1984-1990 arası Bon Jovi grubunu zirveye taşımak için çalıştı ve grubu dönemin en önemli rock gruplarından biri yapmayı başardı.
Şarkıcı,Besteci ve Yorumcu Olarak Jon Bon Jovi
Bon Jovi grubunda şarkıların büyük bir çoğunluğunu kendi ve gitarist Richie Sambora ile beraber yazan ve besteleyen Jon Bon Jovi; Desmond Child, Billy Falcon ve Max Martin gibi yardımcı söz yazarlarıylada çalışmıştır. 1990 yılında yayınlanan ilk solo albümü Blaze Of Glory'deki 10 şarkı da kendisine aittir.Blaze Of Glory singılı Amerikan müzik listelerinde 1 numaraya kadar çıkmış ve bir çok ülkede de 1 numara olmuştur.Ayrıca bu şarkı Jon Bon Jovi'ye Golden Globe/Altın Küre ödülü kazandırırken Oscar ve Grammy adaylıkları getirmiştir.1997 de yayınlanan ikinci solo albümü "Destination Anywhere'de"de şarkıların büyük bir çoğunluğunun tamamını kendi yazmıştır.
Jon Bon Jovi grubun 1986-1987 yıllarını kapsayan Slippery When Wet albümü için çıktıkları 250 konserlik dünya turnesi esnasında vokal problemleri yaşamaya başladı.Yoğun turne programı ve canlı performanslar esnasında çıktığı yüksek notalarında etkisi ile sesi ciddi şekilde hasara uğramıştı ve artık şarkı söyleyemeyecek konuma gelmişti.Sahneye çıkıp şarkı söylemeye devam etmesini sağlyabilmek için enjekte edilen steroid iğneleride bir süre sonra işe yaramamaya ve sesine daha çok zarar vermeye başlamıştır.Menajerlerin biletleri satılan konserleri iptal etmeyi göze alamaması sebebiyle turnenin sonunu bir vokal koçunun yardımı ile getirmeyi başardı.Jon Bon Jovi bu tarihten itibaren doktorununda tavsiyesi üzerine ve uzun turnelerde sesini muhafaza edip tekrardan aynı problemleri yaşamamak için canlı performanslarda biraz daha düşükten söylemektedir ve çok fazla yüksek notalara çıkmaya yeltenmemektedir.
Diğer Grup ve Şarkıcılarla Yaptığı Çalışmalar
Jon Bon Jovi 1985 'te bir barda dinleyip beğendiği Philadelphia'lı grup Cinderella 'yı menajerleri ile tanıştırıp albüm yapmalarını sağlamıştır.Yine bir diğer hard rock grubu Skid Row 'u da destekleyip albüm yapmalarında önemli rol oynamıştır. Richie Sambora ve Desmond Child ile birlikte Cher için bir albüm hazırladı ve Alice Cooper için Richie Sambora ile birlikte Hell Is Living Without You isimli şarkıyı yaptı.
Richie Sambora ile birlikte Loverboy grubunun 1987 tarhli albümünün isim şarkısı olan Notorious u besetelediler.
1990 yılında yayınlanan Youn Guns II filiminin müziklerini içeren ilk solo albümü Blaze Of Glory'de Jeff Beck ve Elton John gibi çok önemli isimlerle beraber çalıştı.1991 'de Aldo Nova'nın albümünün prodüktörlüğünü yaptı.
1992 yılında yeniden grubu topladı ve Keep The Faith albümü ile birlikte grup kariyerine kaldıkları yerden başarılı bir şekilde devam etti.
Etkilendiği Müzisyenler
Jon Bon Jovi'nin en büyük iki idolü kendisi gibi New Jersey 'li olan Bruce Springsteen ve Southside Johnny 'dir. Bunların dışında Bob Dylan, Alice Cooper, Thin Lizzy, The Animals, Rolling Stones ve Aerosmith gençliğinde etkilendiği ve müzikal gelişiminin oluşmasında rol oynayan grup ve sanatçılardır.
Jon Bon Jovi grubun New Jersey albümünde yer alan Living in Sin'i Bruce Springsteen, solo albümü Blaze of Glory'deki Blood Money 'yi ise Bob Dylan'a ithaf etmiştir.
Sinema ve Aktörlük
Jon Bon Jovi ilk oyunculuk teklifini daha gurubun ilk albümü çıktığı zaman 1984'te almıştır. Fakat o yıllarda müziğe yoğunlaşmak istediği için teklifleri kabul etmemiştir. Oyunculukla ilk olarak 1990 yılında Youn Guns II filiminin setinde tanışan Jon Bon Jovi, bu tarihten itibaren Harold Guskin 'den oyunculuk dersleri almaya başladı. 1995 yılında ise Moonlight And Valentino ile sinemaya resmen ilk adımını attı. 13 sinema filiminde oynadı ve bazı tv dizilerinde de konuk oyuncu olarak yer aldı.
Diskografi
Solo Albümleri
Blaze Of Glory-1990 Destination Anywhere-1997Toplama Albümler
Rol Aldığı Film Ve Tv Dizileri
- Power Station Years 80-83-1997
- Moonlight And Valentino-1995
Leading Man-1996 Little City-1997 Ally McBeal-1997(Tv Serisi) Destination Anywhere-1997 No Looking Back-1998 Homegrown-1998 Sex And The City-1998(Tv Serisi Konuk Oyuncu) Row Your Boat-2000 Pay It Froward-2000 U-571-2000 Vampires:Los Muertos-2002 Ally McBeal-2002(Tv Serisi 10 bölüm) Cry Wolf-2005 National Lampoon's Pucked-2006
22 Şubat 2007 / careless_WhispeR Taslak Konular |