Arama

Fetal Distres

Güncelleme: 11 Ekim 2009 Gösterim: 2.787 Cevap: 0
Pollyanna - avatarı
Pollyanna
Ziyaretçi
23 Mart 2008       Mesaj #1
Pollyanna - avatarı
Ziyaretçi
Fetal Distres Nedir?

Sponsorlu Bağlantılar
Bu maddedeki yazılar yalnızca bilgi verme amaçlıdır. Yazılanlar, doktor uyarısı ya da uzman önerisi değildir.

Sağlıklı fetusun sağlıksız olmaya başladığı andan asfiksi oluşumuna ve ölüme giden süreçte ortaya çıkan değişikliklerin tümüne birden fetal distres adı verilir. Fetusun "stres" altında olduğunu ve kendi kendine bu durumu giderme çabalarının yetersiz olduğunu anlatmak için kullanılan bir terimdir. Henüz hipoksi (oksijensizlik) aşamasında olan bir fetus stres altındadır ve yardım istemektedir. Bu yardım gelmediğinde sırasıyla asidoz ve asfiksi meydana geleceği konusunda uyarıda bulunmaktadır. İşte fetal iyilik hali testlerinin ortak amacı kötüleşme sürecini en başlangıç noktasında yani hipoksi aşamasında yakalamak ve gerekli önlemi almaktır. Fetal iyilik halini değerlendiren testlerin amacı perinatal asfiksiyi tanımak değil bu aşamaya gelmeden önlemektir. Bu her zaman mümkün olmamakla birlikte bugünkü bilgilerimiz ve tecrübelerimiz ışığında özellikle risk altında olan fetusları yakın incelemeye alarak asfiksiyi önlemeye çalışmaktayız.

Fetal distres gelişme riski yüksek olan fetuslar

Anne adayı ve bebek ne kadar sağlıklı olursa olsun fetal distres her bebekte gelişebilir. Hangi fetusta fetal distres gelişeceğini belirlemek mümkün olmamakla beraber aşağıdaki durumlarda bu risk diğerlerine göre daha yüksektir:

Anne adayına ait hastalıklar:

Anne adayında önceden varolduğu bilinen kalp, solunum yolu ve bağdokusu hastalıkları, kronik veya gebelikte gelişen hipertansiyon, diyabet (şeker hastalığı) ve diğer sistemlere ait hastalıklar.

Fetusla ilgili durumlar:

Fetusta anemi (kansızlık), çoğul gebeliklerde fetuslardan birinin diğer(ler)ine göre belirgin şekilde ufak olması, gelişme geriliği (İUGG), miad geçmesi, erken membran rüptürü (suların erken gelmesi) (EMR), oligohidramnios (bebeğin sıvısının az olması), polihidramnios (bebeğin sıvısının fazla olması) ve diğer durumlar. Daha önceki gebeliklerden birinde bebeğin yaşama sınırına eriştikten sonra bilinmeyen bir nedene bağlı olarak karında ölmesi.

Gebelikte ortaya çıkan durumlar:
Gestasyonel diyabet (gebelikte ortaya çıkan şeker hastalığı), preeklampsi ve diğer durumlar.

Tüm bu durumlar yüksek rizikolu gebelik başlığı altında toplanır. Fetal iyilik hali testlerinin esas hedeflerinden biri bu yüksek riskli durumlarda fetustaki tehlikeli durumun erken dönemde saptanmasıdır.

Kordon dolanması:

"Kordon dolanması" halk arasında çok kullanılan bir kelimedir. Sanıldığının aksine bebeğin doğmadan ölümüne neden olan durumlar arasında en alt sıralarda yer alır. Zira doğumların yaklaşık %1'inde bebek boynuna bir kez kordon dolanmış olarak sağlıklı olarak dünyaya gelmektedir. Özellikle kordonda oluşan gerçek düğümler, kordonun boyuna birden fazla kere dolanmış olması bebeği fetal distres tehlikesiyle baş başa bırakabilir, ancak bu durumlar ender görülür. Boyuna bir kez dolanmış bir kordon genellikle bir probleme yol açmazken bazı durumlarda doğum seyrinde bebeğin kalp atışlarında tehlikeli düşüşlere neden olarak doğumun sezaryenle gerçekleştirilmesi için bir neden teşkil edebilir.
Son düzenleyen Daisy-BT; 11 Ekim 2009 20:21

Benzer Konular

1 Mart 2015 / Pollyanna Tıp Bilimleri
22 Şubat 2015 / Ziyaretçi Cevaplanmış
8 Nisan 2007 / Misafir Taslak Konular
8 Şubat 2009 / caferbabaturk Soru-Cevap